Keresés:
Külföldi tanulmányok

Hogyan lehet külföldön tanulni?

Az alábbi tájékoztatás a hallgatói követelményrendszerben (HKR) való eligazodást segíti. A tájékoztatás nem teljes körű, vagyis nem említi az összes szabályt, amit az adott kérdésre vonatkozhat. A szöveg mellett feltüntetett paragrafusszámok a HKR érintett részeire utalnak. Kérjük, hogy hivatalos eljárásokban a szabályzat eredeti szövegét vegye alapul.
>> Bízunk benne, hogy az ön határozott tervei között szerepel egy vagy két félév eltöltése egy külföldi egyetemen. Ha még nem gondolt erre, nyomatékosan ajánljuk, hogy vegye fontolóra ezt a lehetőséget. Az általános tapasztalatok szerint a külföldi képzésben való részvétel előnyökkel jár a munkaerő-piacon, és emellett életre szóló élményekkel gazdagítja a hallgatót.  
>> A 2017-ben bevezetett tanterveinkben szerepel az úgynevezett „mobilitási ablak”. Ennek lényege, hogy meghatározunk legalább egy olyan félévet, amikor ön úgy vehet részt külföldi képzésen, hogy az nem okozza tanulmányai meghosszabbodását. A tantervében részletesen megadjuk, hogy milyen tárgyakat kell felvennie a külföldi intézményben, hogy ez megvalósuljon. 54. § (4)-(7)
>> A mobilitási ablak féléve(i) mellett ön bármelyik másik félévben is részt vehet külföldi képzésen, bár ez valamivel több ügyintézést igényelhet. Ezekben az esetekben tárgyankénti kreditelismeréssel tudja beszámíttatni külföldi tanulmányait (lásd itt). Azzal támogatjuk önt, hogy a külföldi részképzésre az általánostól eltérő, rugalmasabb szabályok vonatkoznak. 59. § (27)-(28)
>> A külföldi képzésben való részvételt több ösztöndíjprogram támogatja. A legismertebbek közülük az EU által finanszírozott Erasmus és Campus Mundi ösztöndíjak, melyek révén a világ számos országában lehet részt venni képzésen vagy szakmai gyakorlaton. Emellett a BGE speciális megállapodások keretében további ösztöndíjakat biztosít néhány ázsiai országba, illetve bizonyos kiegészítő ösztöndíjakkal is támogatja a kiutazásokat. 101. §, 104. §, 105. §
>> Általános szabály, hogy a külföldi egyetemen nem kell tandíjat fizetni az ösztöndíjprogramban részt vevő hallgatónak. Az ösztöndíjak az utazási és a megélhetési költségeket, illetve azok nagy részét fedezik. Ugyanakkor a BGE kiutazó hallgatója nem mentesül az itthoni önköltségfizetés alól (amennyiben önköltséges). Ennek az az oka, hogy az ösztöndíjprogramok mindig cserealapúak, vagyis a kiutazó diákokért „cserébe” hozzánk is érkeznek diákok, akik ugyancsak az otthoni intézményükben fizetik az önköltségüket/tandíjukat. Az ösztöndíjprogramokból a BGE-nek nem keletkezik bevétele.  
>> Az ösztöndíjprogramokról rendszeresen tájékoztatjuk hallgatóinkat Neptun-üzeneteken és a honlapra elhelyezett információkon keresztül. Továbbá minden karon működik Mobilitási Iroda, amely folyamatosan a hallgatók rendelkezésére áll.  
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM