Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Társadalomtudomány és Pedagógia Intézet

Kapcsolódó szervezeti egység(ek):

Az intézet profilja

Az intézet elsősorban a társadalomtudományi területhez tartozó kommunikáció és médiatudomány alapszak, a nemzetközi tanulmányok alapszak és a nemzetközi tanulmányok mesterszak számára nyújt interdiszciplináris elméleti hátteret, egyben az e szakokon folyó gyakorlatorientált, kompetenciaalapú képzés oktatói-kutatói bázisát jelenti. Fontos feladata a három tanszék oktatói által végzett kutatások támogatása, összehangolása, kutatási eredményeik disszeminációjának segítése. Az intézet az Oxford Migration Observatoryval és több más külföldi egyetemmel együtt 2016-ban elnyerte az Európai Bizottság Horizon2020 pályázatát egy olyan három éves kutatási projektre, amely tíz európai országban vizsgálja a menekültválság sajtóvisszhangját és a hírfogyasztók befogadási stratégiáit. Az intézet oktatói emellett a következő területeken végeznek kutatásokat: antropológia, kommunikációs és szociális intelligencia, kultúraközi dialógus, médiajog, nemzetközi politikai és gazdasági kapcsolatok, összehasonlító médiakutatás, a média szerepének és hatásmechanizmusának vizsgálata.

A Társadalomtudományi Intézet emellett három szaktanszék — az Alkalmazott Kommunikáció Intézeti Tanszék, a Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézeti Tanszék és a Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszék — oktató tevékenységét koordinálja, támogatást nyújt a tananyagfejlesztésben és a külföldi szakmai utak megszervezésében.

A Társadalomtudományi Intézet kutatási és tananyag-fejlesztési tevékenységében együttműködik az ELTE Szociológiai Intézetével, a MUB/MTA Jövőkutató Bizottságával, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem csíkszeredai Társadalomtudományi Karával, a Leeds Metropolitan Universityvel, az Universita IULM-mal és az amerikai Ball State Universityvel.  Az intézet tagja az UNESCO/UNITWIN hálózatának, partnere a European Network of „Copyright for Education and Science”-nek. 

 

The profile of the institute

The Institute of Social Sciences at the Faculty of International Management and Business of the Budapest Business School University of Applied Sciences is an umbrella unit coordinating interdisciplinary research, education and curriculum development in the social sciences at the Department of Social Communication and Media, the Department of International and European Studies, and the Department of Applied Communication. The research interests of the faculty of the institute cover a wide range of areas ranging from international relations and political science to applied and mass communication. The institute aims to enhance, promote and co-ordinate the research activities conducted by its faculty and to enhance the dissemination of research findings. The institute is a member of an international consortium headed by the Oxford Migration Observatory and engaged in a three-year research project funded by the Horizon2020 programme of the European Commission and looking into the press coverage of the migration crisis in ten European Union member states. It also is a member of UNESCO/UNITWIN and of the European Network of Copyright and Science.

The Budapest Business School, established in 1857, has some 15,000 students at its four colleges to date. It adopted the Bologna Higher Education System in 2006 and earned the status of university of applied research in 2016. Its partner institutions include, among others, the Anglia Ruskin University in the United Kingdom.

The Institute of Social Sciences is headed by Dr. Péter Bajomi-Lázár, a former senior research fellow with Media and Democracy in Central and Eastern Europe, an ERC project based at Oxford Univeristy's Department of Politics and International Relation and editor of Médiakutató, a Hungarian media studies quarterly jointly published by the Media Research Foundation and the Budapest Business School. 2014-2015 I. féléves intézeti beszámoló

2014-2015 II. féléves intézeti beszámoló

2015-2016 I. féléves intézeti beszámoló

2015-2016 II. féléves intézeti beszámoló 

2016-2017 I. féléves intézeti beszámoló

2016-2017. II. féléves intézeti beszámoló

 

Dr. habil. Bajomi-Lázár Péter
intézetvezető főiskolai tanár

Schlett Andrea
intézeti előadó

 

 

Az intézet kutatóműhelyei

Médiaműhely: 2001-ben alakult meg az UNESCO/Orbicom network kutatási témáihoz kapcsolódva, curriculum- és tananyag-fejlesztési céllal. A kutatások fő irányai: a közép-kelet európai média átalakulásának vizsgálata, a média társadalmi és gazdasági hatásainak elemzése, valamint a társadalomkutatás video-dokumentációs metodikája.

Kommunikációs Intelligencia Műhely: alkotó közössége országosan elismert tréning-programokat fejleszt, vizsgálja a hallgatók kommunikációs kompetenciáját, interkulturális érzékenységét.

Társadalmi Innovációs Műhely: a 2004-ben létrejött kutatócsoport, pályázatok keretében az aktív állampolgárság, a társadalmi integráció és a kommunikációs akadálymentesítés céljainak megvalósítását szolgáló kutatásokat végez, adaptálható régió- és kistérség-fejlesztési stratégiai és operatív programokat dolgoz ki, vállalkozások, civilszervezetek és önkormányzatok együttműködését segítő speciális képzési programokat vezet. Nemzetközi tudás-transzfer programokat kezdeményez esélyegyenlőség, térségfejlesztés, valamint a migráció és a transznacionális identitás témákban.

Az Intézet munkatársainak publikációs jegyzéke ide kattintva olvasható.

Kommunikáció és Média Stúdió

A Kommunikáció és médiatudomány BA szak humán- és médiaorientációs, kompetencia alapú képzéseinek oktatóbázisa. A videostúdió egy (broadcasting minőségű) kamerapark eszköztárával, Avid alapú utómunka kapacitással, és a mai televízió-stúdiókban használatos lámpaparkkal gyakorolhatják a hallgatók a televíziózás alapvető metodikai, audiovizuális, és technikai ismereteit. A hallgatók korszerű HD kamerákkal készíthetik el a vizsgakövetelmények között szereplő filmetűdjüket is. A stúdió alkalmas professzionális együttműködésre a médiapiac külső szereplőivel.

A stúdió a belső 90 órás szakmai gyakorlat helyszíne is, melynek keretében a hallgatók részt vesznek az intézmény kiemelkedő eseményeinek video-dokumentálásában, valamint online tartalmakat (szöveg, kép, animációk) állítanak elő.

 

A stúdió művészeti vezetője:

Dr. Surányi András DLA
tanszékvezető docens, stúdióvezető

Kommunikációs szabadegyetem

A BGF Társadalomtudományi Intézete 2014 októberében indította útjára Kommunikációs szabadegyetemét. A rendezvénysorozat célja az, hogy a szigorú értelemben vett szakmai tárgyakon túl is programokat kínáljunk hallgatóiknak, illetve az intézmény falain túlra is elvigyük kommunikációs képzésünk hírét. A Szabadegyetemhez kapcsolódó programokról készített videók megtalálhatók ezen a linken.

A legfrissebb hírekért kérjük, kövesse az Intézet facebook oldalát.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM