Keresés:
Duális képzés

Duális képzés a Karon

#gyakorlati képzés #alapszakon #nappali tagozaton


A duális képzésről – általános ismeretek

A duális képzés a gyakorlatigényes alapképzési (gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, pénzügy és számvitel) szakon folytatott képzés, amely során a hallgató az egyetemi képzése mellett gazdálkodó szerveknél ütemezett gyakorlaton vesz részt a teljes képzési idő (7 félév) alatt. A duális képzés rendszerében az egyetemi képzés mellett a gyakorlat során vállalatok is oktatják a hallgatókat, fejlesztik kompetenciáikat. Az ún. „vállalati gyakorlat” során a duális hallgatók kiemelkedő szakmai tapasztatot szereznek, gyakorlati praktikákat és módszereket sajátítanak el. E képzési rendszer eredményeként olyan versenyképes diplomás közgazdász és gazdaságinformatikus kerül ki munkaerőpiacra, aki azonnal, többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül képes a gazdálkodó szervezeteknél a munkavégzésre.

Duális képzés a GKZ-n

A zalaegerszegi Gazdálkodási Kar zászlóshajó szerepet tölt be a duális képzés megvalósításában. Ugyanis hazánkban elsőként indított duális képzést a gazdaságtudományok és informatika képzési területén 2014-ben. Nagyszámú partnervállalattal valósítja meg a duális képzést. A GKZ hallgatóinak közel 15 %-a vesz részt a képzésben.

Karunkon a duális képzés rendszere

A duális képzés kulcsszereplői: az alapképzést biztosító egyetemi Kar, a GKZ-val duális együttműködési megállapodást kötött gazdasági szereplők (partnervállalat) és a karon, nappali tagozaton, alapképzési szakon tanuló hallgatók.

A duális képzésben részt vevő hallgató terhelése kettős. Egyrészt hasonlóan a tisztán alapképzésben résztvevő hallgatóval azonos időrendben részt vesz az akadémiai képzésben. Másrészt duális gyakorlati időt tölt el minden szorgalmi időszak után vállalati környezetben. A képzést ciklikusság jellemez, amelyet az Egyetem időrendben rögzít. Az ütemezés metódusa: 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 13 hét szorgalmi időszak, 8 hét duális gyakorlat, 6 hét duális gyakorlat, 4 hét szabadság.  A GKZ gyakorlatában a megelőző metódus ismétlődik három éven (6 félév) keresztül, majd az utolsó, 7. félévben a hallgató 15 hetes duális vállalati gyakorlattal zárja tanulmányait. 

A duális képzés előnyei

A valós vállalati gyakorlat során bővül a képzésben részt vevő hallgatók tudása, fejlődnek kompetenciái. A gazdálkodó szervezetekkel a hallgatók munkaszerződést kötnek, s ez által a gyakorlat során teljes értékű munkavállalóként csapatban dolgoznak, oldanak meg feladatokat, felelnek meg újabb és újabb kihívásoknak. A duális képzés során a teljes képzési idő minden hónapjában a hallgatók fizetést kapnak, melynek értéke havonta a minimálbér 65 %-a.

 

A duális képzés felvételi eljárása

A duális képzésre történő jelentkezés két, egymással párhuzamos szakaszból áll: az állami, általános felvételi eljárásból és egy vállalati felvételi szakaszból.

  • Az általános felvételi eljárás során elektronikus úton, www.felvi.hu felületen kell jelentkezni a Kar alapképzési szakjára. Határidő: 2019.02.15.
  • A vállalati felvételi szakaszt Karunk koordinálja. A duális képzésre jelentkezőnek a GKZ honlapján közzétett elektronikus felületen keresztül (itt) kell benyújtani önéletrajzát és motivációs levelét, szintén 2019.02.15.-i határidővel.

A jelentkezési felületen jelölni kell a kiválasztott partnervállalatokat (akár több partnert is megjelölve), azaz azokat a cégeket ahová duális gyakorlatra szeretne bekerülni a pályázó. A benyújtott pályázatokat az Egyetem juttatja el a partnerszervezetek felé, akik ezt követően ún. állásinterjúra, szakmai tesztekre hívhatják be a pályázókat. A partnerszervezetek legkésőbb 2019. július elejéig döntik el azt, hogy a pályázók közül ki(k) az(ok), aki(k) náluk töltheti(k) duális gyakorlatát/gyakorlatukat, azaz kivel/kikkel köti meg a partnervállalat a munkaszerződést a teljes képzési időre vonatkozóan.

A duális képzésben 2019/2020 tanévtől a BGE GKZ duális partnervállalatait, a vállalatok által meghirdetett gyakorlati felhívásokat, a gyakorlati helyek számát és helyét az alábbi táblázat szemlélteti:

alapképzés megnevezése

duális partner megnevezése

gyakorlati képzés
helye

gyakorlati
helyek száma
(tájékoztató információ)

pályázati felhívás
(.pdf)

Gazdálkodási és
menedzsment alapszak

Autóipari Próbapálya Zala Kft.

Zalaegerszeg

3

felhívás

Flextronics International Kft.

Sárvár, Tab, Zalaegerszeg

3

 

Galambos Logistic Kft.

Vép

1

 

Pannon Fejlesztési Alapítvány

Zalaegerszeg

1

 

Polmetál Pruszynski Kft.

Tormásliget

1

felhívás

Tungsram Operation Kft.

Zalaegerszeg

1

 

Zala Megyei Kormányhivatal

Zalaegerszeg

3

felhívás

Gazdaságinformatikus
alapszak

Flextronics International Kft.

Sárvár, Tab, Zalaegerszeg

4

 

Pannon-Truck 2000 Kft.

Zalaegerszeg

1

 

Zala Megyei Kormányhivatal

Zalaegerszeg

3

felhívás 

Zalaco Sütőipari Zrt.

Zalaegerszeg

5

 

Zalaszám Informatika Kft.

Zalaegerszeg

1

 

Zalaware Informatikai Rendszerház Kft.

Zalaegerszeg

1

 

Pénzügy és számvitel
alapszak

Autóipari Próbapálya Zala Kft.

Zalaegerszeg

2

felhívás

Flextronics International Kft.

Sárvár, Tab, Zalaegerszeg

3

 

Mould Tech Kft.

Zalalegerszeg

1

 

Schaeffler Savaria Kft.

Szombathely

1

felhívás

Tungsram Operation Kft.

Zalaegerszeg 

1

 

VERSENY '99 Kft.

Nagykanizsa

1

felhívás

Zala Megyei Kormányhivatal

Zalaegerszeg

3

felhívás

Zalaco Sütőipari Zrt.

Zalaegerszeg

5

 

ZALA-MÜLLEX Hulladékgazdálkodási és
Környezetvédelmi Kft.

Zalaegerszeg

1

 

Ziehl-Abegg Motor-és Ventillátorgyártó Kft.

Marcali

1

felhívás

 

 

Bővebb információk elektronikus levélben kérhetők az alábbi személyektől:

  • Lambertné Katona Mónika duális képzési vezető *Lambertne.Monika@uni-bge.hu
  • Csányi-Tornyos Eszter ügyvivő szakértő * tornyos.eszter@uni-bge.hu

 


BGF GKZ duális képzés PR-film

 

[A filmet Hesz Alex gazdaságinformatikus hallgató készítette.]


„Az egyetem melletti munka a szakmai tapasztalat mellé függetlenséget is adott, ami fantasztikus érzés!”

Mihály Luca, a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karának (GKZ) hallgatója duális képzésben vesz részt, amelynek során a hallgatók tanulmányaik felét vezető cégeknél töltik komoly szakmai gyakorlatot szerezve. A BGE hat népszerű alapképzési szakán érhető el ez a fajta képzés, és diákok mintegy 100 partnercégből választhatnak gyakorlati helyet. Nem ritka, hogy a képzési idő végére el is tudnak helyezkedni az adott vállalatnál.
Luca arról is mesél, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a munkát és a tanulmányait. Olvasd tovább!

 

 


 

A BGE GKZ duális partnerei

 


[Tartalom frissítve: 2019.02.11., SzGT]

 


Hírek

Hírek

A 2019/2020. tanévre (2019. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett felsőoktatási szakképzési szakjaink érettségivel rendelkező felvételizők számára.

A 2019/2020. tanévre (2019. szeptemberi kezdéssel) meghirdetett alapképzéseink (BA/BSc) érettségivel rendelkező felvételizők számára.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM