Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Visszatekintés (2016-2018)

Senior Akadémia

2018. május 3.

A félév záró alkalma során Csomai Zsuzsanna, vizuális kommunikáció tanár- Általánosan a Japán tradicionális viseletről című előadásával egy órában elkalauzolta a távolkelet érdekességeibe a hallgatókat.

Egy rövid szünet után Őriné dr. Bilkei Irén a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának főlevéltárosa, címzetes igazgatója Mátyás, a király - 575 éve született Hunyadi Mátyás című előadására került sor.

 

Senior Akadémia

2018. április 19.

A félév utolsó előtti alkalmán a hallgatók számára két oktatónk beszélt a tudományos kutatómunkájukról. Az első előadó Dr. Tóth Zsuzsanna volt, aki A fiatal generációk oktatási lehetőségei a mai világban címmel tartott előadást.

A következő előadó Dr. Bérczes Edit volt akinek előadása a Nyelvtanulás életfogytig címet viselte.

 

 

 

Senior Akadémia

2018. április 5.

A félév negyedik előadásának központjában a Természet és egészség állt. Ez alkalommal a hallgatók három előadáson vehettek részt.

Az elsőt Zalaegerszeg építészeti arculatáról címmel Czeglédi András tartotta. Ezután következett Horváth Rudolfné Fák a városban című bemutatója míg a napot Beleznai Viktória előadása zárta a következő címmel: A stressz inkontinencia vizsgálata, a kezelés, önkezelés lehetőségei, eredményei.

 

Senior Akadémia

2018. március 22.

A harmadik előadás a környezettudatosság témája körül forogtak.

Az első rész címe Furcsa tárgyak Carelmantól az elemes műanyag csillárig, amit Dr. habil Szigeti Cecília PhD tarott a hallgatók számára.

Ezt követte Sóti Balázs Mindennapok logisztikája, avagy hulladékgyűjtés jelene, jövője Zalaegerszegen című előadása, melynek keretében városunk hulladékgazdálkodásának „kulissza titkairól” hangzottak el információk.

 

Senior Akadémia

2018. március 1.

A félév második alkalmán két előadáson vettek részt a hallgatók, melyek keretében  az internetes vásárlásokról is hasznos információkat szerezhettek az érdeklődők.

Az első blokkban, arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan lehet felismerni a hamisítványokat. Az előadást a NAV munkatársai tartották.

A következő téma az éppen aktuális nyugdíjasszövetkezetek megjelenésére reflektálva; a munkába való visszatérést nyugdíjaskorban témáról tartott előadást a helyi nyugdíjasszövetkezet munkatársai.

 

Senior Akadémia

2018. február 15.

A félévet megnyitó előadás egy igazán új témakörbe kalauzolta el a hallgatókat két előadó segítségével. Vagyis az alkalom az Innovatív fejlesztések a robotizáció, digitalizáció elnevezést kapta. Az előadók Nagy András valamint Vas László voltak, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. munkatársai.

 


 

Senior Akadémia

2017. december 7.

A félév utolsó előadását a kultúra és szórakozás jegyében, nem más tartotta, mint a Hevesi Sándor színház igazgatója, Besenczi Árpád Színház és kultúra címmel.

Továbbá ünnepélyes keretek között sor került a félév lezárására, ahol karunk dékánja, Lambertné Katona Mónika, Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán továbbá Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Idősügyi Tanács Elnöke zárta le. Illetve Polgármester Úr évértékelő beszédet tartott.

 

Senior Akadémia

2017. november 23.

A félév utolsó előtti alkalom központi témája az egészségmegőrzés volt, amiről Dr. Budai Zsolt és Dr. Vigh András tartott előadást Egészségmegőrzés időskorban címmel.

 

Senior Akadémia

2017. november 9.

A negyedik előadás alkalmával a délután fő témája az Európai Unió volt. Ennek keretében az első előadás címe Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból volt, amelyet Dr Losoncz Miklós a Magyar Tudományos Akadémia doktora tartott.

A következő előadás a Párbeszéd a polgárokkal Európa jövőjéről címet viselte Dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adott elő.


Senior Akadémia

2017. október 19.

Az őszi félév harmadik előadása során egy a karunk által képviselt szakokhoz szorosan kapcsolódó és az hallgatók számára rendkívül hasznos témával foglalkoztunk, hiszen Nagy Jenő és Bognár Krisztina Gyakorlati pénzügyeink idős korban címmel tartották meg az előadásukat.

 

Senior Akadémia

2017. október 5.

A második alkalommal a senior akadémia résztvevői Vadászat - Zarándokutak a nagyvilágban címmel hallgathatták meg Feiszt Ottó és Dr. Gubán Miklós PhD előadását.

Az előadás során Feiszt Ottó megosztotta a hallgatókkal a több évtizedre vissza tekintő vadászmúltjának kiemelkedő pillanatait, míg Dr Gubán Miklós a zarándokutak világába vezette be a közönséget.


Senior Akadémia

2017. szeptember 21.

A félévet Dr. Gyimesi Endre, helytörténész és Seres Péter, fotós által publikált Zalaegerszeg történeti képeskönyve bemutatója nyitotta meg, ahol a hallgatók részletesen megismerhették a könyv tartalmát.

 


 

Senior Akadémia

2017. május 26.

2017. május 26-án ünnepélyes keretek között átadásra kerültek a 2016/2017. tanév teljesítését igazoló tanúsítványok. A program során Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere, Zalaegerszeg Város Idősügyi Tanács Elnöke, Lambertné Katona Mónika a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja, valamint Dr. Jancsik András a BGE oktatási rektorhelyettese köszöntötte a senior hallgatókat.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2017. május 11.

Zalaegerszeg 770 éves jubileuma előtt a Senior Akadémia is tisztelegni kívánt. A hallgatóság a helyi felsőoktatás történetéről tudhatott meg érdekes információkat elsőként, Kárászné Dr. Rácz Lídia tolmácsolásában A zalaegerszegi felsőoktatás története c. előadás hangzott el, majd ezt követően a BGE GKZ dékánja, Lambertné Katona Mónika – Múlt-jelen-jövő a BGE GKZ harmadik missziós tevékenységét ismertette.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2017. április 27.

A délután folyamán a fesztiválok világával ismerkedhettek meg jobban a hallgatók. Elsőként Dr. Solt Katalin a BGE-n futó EFOP-3.6.1-16-2016-00012 Innovatív megoldásokkal Zala megye K+F+I tevékenysége hatékonyságának növeléséért c. pályázat lényegét ismertette, majd ezt követően Dr. Kozma Gergely kutatásvezető Csináljuk a fesztivált!- A rendezvényipar helye és szerepe a kulturális turizmusban c. előadása következett.

A szünet után Dr. Király Gábor a BGE tudományos főmunkatársa egy bemutatta, hogy Mi kell a jó ötletekhez? –  avagy a kreativitás pszichológiája témakörét fejtette ki.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2017. április 13.

A 2016/2017-es tanév őszi félévének negyedik előadás napján vehettek részt a Senior hallgatók 2017. április 13.-án délután. Ezen a délutánon első előadóként Dr. Jászberényi Józsefet hallgathatták meg, aki a szerelem és szexualitás idős korban címet adta előadásának.

A szünet után egy kozmetikus, Horváth Ágnes mutatkozott be, aki az Ilcsi kozmetikumokat alkalmazza munkája során. Ebben az előadásban egy önként jelentkezőt kért, akin megmutatott néhány szépségápolási praktikát. Az előadás után pedig a részt vevők közt Ilcsi márkanévvel ellátott kendőket sorsoltunk ki. Ezen kívül számos kérdésekre válaszolt az előadó és sok hasznos tanácsot kaptak a Seniorok.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

 Senior Akadémia

2017. március 30.

A 2016/2017-es tavaszi félév harmadik előadásnapja a Turizmus és Zalaegerszeg címet kapta. A délután folyamán első előadóként Tolvaj Márta Zalaegerszeg Zala Megyei Jogú Város alpolgármesterét hallgathatták meg a résztvevők. Az előadás, Zalaegerszeg turisztikai stratégiájáról szólt. Többek között a Zalaegerszeg a jövő városa cím is felmerült, sok érdekes elképzeléssel, turisztikai látványossággal színezve.

A szünet után Tódor Tamás a zalaegerszegi Tourinform iroda marketing referense egy kis időutazásra kalauzolta a hallgatókat és Zalaegerszeg titkairól mesélt az előadása során.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

 Senior Akadémia

2017. március 16.

2017. március 16.-án folytatódott a Senior Akadémia 2016/2017. tavaszi féléve.

A délután folyamán az egészségről hallgathattak a hallgatók előadásokat. Először Dr. Zelena András prezentációját hallgathatták meg, ami az Orvos – beteg kommunikáció a rendelőben címet kapta.

A szünet után Dr. Szabó József előadása következett, ami az Alvás és zavarairól szólt és különös tekintettel az inszomniára, amit nagy érdeklődéssel hallgattak végig a Senior hallgatók.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2017. március 2.

2017. március 2.-án kezdetét vette a Senior Akadémia 2016/2017. tanév tavaszi féléve.

A nyitó program keretében sajtótájékoztatót tartottunk, ezt követően pedig Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar dékánja, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és Pácsonyi Imre Zala megye Idősügyi Tanács Elnöke köszöntötte a Senior hallgatókat.

A délután témája a pénzügyek voltak. Elsőként Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere, Zalaegerszeg Város Idősügyi Tanács Elnöke, Balaicz Zoltán megtartotta évértékelő beszédét. Egy rövid szünet után Dr. Tóth József – Pénzügyek Senior Korban előadását hallgathatták meg a beiratkozók. A délután zárásaként pedig az Andráshidai Civil Élet – avagy közösségépítés Senior Korban előadása zárta a programot, ahol a civil szervezetek egy kerekasztal beszélgetést indítottak, valamint népdal kört és táncosokat is hallgathattak, nézhettek a résztvevők. Ezen kívül a civil szervezet munkát is megnézhették az előadások után, ahol festményeket, hímzéseket, gobleineket mutattak be egy kiállítás keretében.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.


 Senior Akadémia

2016. december 1.

2016. december 1-jén félévzáró eseményhez érkezett a 2016/2017. őszi féléve.

A délután során Lambertné Katona Mónika dékán, Pácsonyi Imre a Zala megyei Idősügyi Tanács Elnöke és a város képviseletében Tolvaj Márta alpolgármester asszony köszöntötte a hallgatókat.

Ezt követően Dr. Szili-Fodor Dóra és Flaisz Gergő mutatta be Zalaegerszegen működő helyi termelői piacokat.

A délután meglepetésvendégei Kandász Andrea és férje, Borszéki Ferenc voltak, akik a boldogságteremtésről és munkáikról tartottak részletes előadást.

A délután zárásaként a helyi termelők és kézművesek által készített rögtönzött karácsonyi vásáron nézhettek körbe a Senior hallgatók.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2016. november 17.

2016. november 17-én az ötödik előadási nap következett a 2016/2017. őszi félévben. A hangsúlyt az egészséges életmód kapta.

A délutánt Dr. Gombosné Gáspár Katalin kezdte az egészséges táplálkozás és életmód tanácsadásával és felhívta a figyelmet z alapvető hibákra és annak korrigálására.

A következő előadó, Császárné Dr. Gombos Gabriella a csontritkulás és esés megelőzésére hívta fel a figyelmet, valamint megoldásokat, megelőzéseket javasolt a hallgatóknak valamint egy rövid kis mozgásra is invitálta a résztvevőket.

A szünet után Kónya Zsuzsanna kreatív alkotó, mandala festő, előadása során a színek gyógyító hatásáról beszélt és a színek jelentéséről, valamint néhány képet is láthattak a munkáiról.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2016. november 3.

2016. november 3-án a negyedik előadással folytatódott a Senior Akadémia 2016/2017. tanév őszi féléve.

Elsőként Horváth Rita, Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület Elnöke – Tenni vagy nem tenni? Ez kérdés? – című előadását tartotta meg, ahol beleláthattak a részt vevő Senior hallgatók az egyesület működésébe.

A szünet után Bognárné Bedő Hajnalka, Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület Elnöke zárta az előadási napot. Az ő előadása az Önkéntesként a koraszülöttekért címet kapta, amiben felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

 

Senior Akadémia

2016. október 20.


2016. október 20-án immár a harmadik állomásához érkezett a Senior Akadémia 2016/2017. tanév őszi féléve.

A közelgő ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó érzések, élményekhez kapcsolódóan a délután tematikája a Gyász- és veszteségfeldolgozás idős korban témaköre körül forgott.

Elsőként, a halálhír közlése és orvosi kommunikáció, valamint kommunikáció és média fő kutatási szakterületekkel foglalkozó Dr. Zelena András adjunktus előadását hallgatták meg a senior hallgatók, melynek keretében a századelő kontra a mai halottkultusz különbségei is bemutatásra kerültek. Jelentős változásokra hívta fel a figyelmet, melyek sajnos nem kifejezetten segítik a mai rohanó és felgyorsult világban a gyász- és a veszteség feldolgozását. Ezen traumák feldolgozására és elfogadására különböző terápiás lehetőségekről is informálódhatott a nagyérdemű.

Ezt követően kicsit rendhagyóbb előadás következett Igaz Klaudia az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala megye Egyesületének elnöke bemutatta szervezetüket és hitvallásukat, valamint négylábú előadótársát is, Szardíniát, aki nagyon kalandos körülmények között került hozzá. A délután tematikájához kapcsolódva, a traumák feldolgozásának egyik alternatívájaként szerepeltek a négylábú barátaink nyújtotta lehetőség, avagy a „négylábú barátaink” hogyan segíthetnek nekünk és mi nekik.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.

Dr. Zelena András előadás anyaga: itt érhető el.

 

Senior Akadémia

2016. szeptember 22.


2016. szeptember 22-én kezdetét vette a Senior Akadémia 2016/2017. tanév őszi féléve.
A nyitóprogram keretében elsőként Lambertné Katona Mónika, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg dékánja köszöntötte a szenior hallgatókat. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviseletében Tolvaj Márta alpolgármester asszony majd  Pácsonyi Imre, a  Zala Megyei Idősügyi Tanács Elnöke szólt a beiratkozott hallgatókhoz.

A délután előadásainak témája a boldogság volt. Elsőként Dr. Takács Dávid főiskolai docens – Boldogság, vagy amit akartok című interaktív előadását hallgathatta meg a lelkes közönség. Ezt követően Csapai E. Gyopár  tanársegéd A „Zóna” élménye – hogyan hangolódjunk rá a Flow-ra című prezentációja következett, amelynek végén tényleg látszott a boldogság a résztvevő hallgatók arcán.

Rövid szünet után a „Boldog sportolók kerekasztala” pódiumbeszélgetés következett Dr. Takács Dávid főiskolai docens vezetésével, melynek keretében Alasztics Gyula nyugdíjas rendszergazda, amatőr futóbajnok és faszobrász, Korpics Attila közgazdász, maratonfutó, Mányoki Attila hosszútávúszó, világ rekorder és Tátrai Miklós olimpiai sportlövő mesélt arról, hogy őket mi teszi boldoggá, miért örömteli dolog a sport, vagy épp milyen meghökkentő vagy kellemes élményeket éltek át a sport révén.

A programról készült fényképek ide kattintva érhetőek el.
Dr. Takács Dávid előadás anyaga: itt érhető el.
Csapai E. Gyopár előadás anyaga: itt érhető el.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM