Keresés:
 • Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti Osztály

 • Bemutatkozás
 • Dokumentumok
  • Gazdasági szakkifejezések kutatása (összefoglaló információk)
 • Események
 • Hírek
 • Munkatársak
 • Tantárgyak
 • BGF Nyelvvizsgaközpont GKZ Vizsgahely
Események
«2018. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti Osztály

Bemutatkozás

A Gazdálkodási Kar Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti Osztálya a BGF Idegen Nyelvi és Kommunikációs Intézete részeként működik. Fő tevékenysége az idegen nyelvek (jelenleg angol és német), nevezetesen a gazdasági szaknyelv több idegen nyelvi tantárgy keretében történő (bevezetés az üzleti idegen nyelvbe, üzleti idegen nyelv, pénzügyi és számviteli szaknyelv) oktatása.

Több készségfejlesztő tantárgy is az osztály feladatkörét gazdagítja, többek között a tanulásmódszertan, vagy a kommunikáció tárgyköréből a kommunikáció alapjai, az üzleti kommunikáció, a tárgyalástechnika, az interkulturális kommunikáció, a prezentációs- és íráskészség-fejlesztés. Ezek közül számos tantárgyat angol és német nyelven is lehet tanulni megfelelő számú jelentkező esetén.

Hallgatóink a négy szakon nem azonos félévekben kezdik el tanulni a szaknyelvet, így előfordul, hogy egyes félévekben egyáltalán nincs kötelező idegen nyelvi tantárgya a hallgatóknak. Ennek kompenzálásaként ún. „Extra-kurzusokat” kínálunk, amelyek nem kötődnek szakokhoz, ugyanakkor plusz kreditet érnek. Az osztály minden félévben meghirdet tantárgyakat ezeknek az extra-kurzusoknak a köréből, amelyek az alábbiak:

 • Szóbeli műfajok az üzleti életben
 • Írásbeli műfajok a munkahelyen és a tanulmányok során
 • Szakterminológia
 • Ügyfélszolgálati kommunikáció
 • Közszolgálati célország specifikumok
 • Nemzetközi szervezetek és az EU
 • Personal Branding
 • Idegen nyelvi nyelvtani rendszerező kurzus

Szakkollégium keretében meghirdetett további idegen nyelvi tantárgyakkal (pl. orosz nyelv) is lehetőségeket kínálunk az érdeklődőknek, hogy elmélyítsék, tökéletesítsék idegen nyelvi felkészültségüket.

A hallgatók fizikai állóképességének megőrzését, a rendszeres testedzést biztosító tantárgyak szintén az intézeti osztályhoz tartoznak, így színes összetételű oktatógárdánk tagjai nemcsak a szellem ápolásával, hanem a test építésével foglalkoznak.

A Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti osztály célja, hogy a hallgatók idegen nyelvi és szakmai ismereteit tovább bővítsük, naprakész szakmai információkra támaszkodva fejlesszük nyelvi készségeiket, valamint felkészítsük őket a diplomájukhoz szükséges gazdasági szaknyelvi vizsgára. A készségfejlesztő tantárgyak kínálatával a személyes és szociális kompetenciák fejlesztése egyaránt hangsúlyt kapott, amivel elősegítjük munkaerő-piaci beilleszkedésüket.

Az oktatói gárda magasan képzett, elkötelezett szakemberekből áll, akik sokéves tanítási tapasztalattal rendelkeznek, és számos nyelvvizsgarendszer (BGF Nyelvvizsgaközpont, ECL, ITK Origo, Profex orvosi és jogi szaknyelv, BME általános nyelv) akkreditált vizsgáztatói. A két nyelvszakos oktatók (angol-német, angol-orosz) – a BGF-en szokásos gyakorlattól eltérően – évek óta mindkét nyelven tanítják a gazdasági szaknyelvi tantárgyakat, ami előnyt jelent pedagógiai módszertani kultúrájuk gazdagsága szempontjából, és az idegen nyelvi órák színvonalát emeli.

Minden oktató aktívan kiveszi a részét az oktatáson kívüli feladatokból: a folyamatos tananyagfejlesztésen túl, kutatási tevékenységükkel bekapcsolódnak a tudományos életbe, és eredményeikről hazai és nemzetközi konferenciákon számolnak be. Rendszeresen jelennek meg publikációik tudományos szakterületük folyóirataiban, konferenciakötetekben, és egyéb kiadványokban. Önkéntesen szerveznek tanításon kívüli programokat a hallgatóknak, mint például külföldi kirándulás, versenyek, vagy idegen nyelvi klub. Ez utóbbi, a kedd délutáni angol nyelvi Klub (pontos neve ideje) igen közkedvelt a városból betérő érdeklődők körében is.

 

Kutatóműhely

A minősített oktatói státusszal járó kutatási kötelezettségnek nemcsak azért tesznek eleget oktatóink, mert az Alkalmazott Tudományok Főiskolája címmel ez egy teljesítendő penzum. Sok oktató folytat kutatásokat egyénileg, elszigetelten intézeti szinten is, és más intézményekben, például a közoktatásban is. Régóta érlelődő elképzelés valósult meg 2014 őszén, hogy a hasonló kutatási érdeklődésű munkatársaknak együttműködést biztosítsunk kisebb kutatócsoportok formájában. A multidiszciplináris pilléreken (nyelvészet, pedagógia, pszichológia, közgazdaságtan) nyugvó kutatóműhely az intézeti osztály oktatói és külső oktatók öntevékeny kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy rendszeres konzultációkkal, a kritikai gondolkodásnak teret adva, interdiszciplináris szemléletű, tudományos értékű, ugyanakkor a gyakorlatban is hasznosítható eredményekhez jusson.

Nyelvészeti kutatócsoport:

Diffelné Németh Marietta

Dr. Bérces Edit

Dr. Mészáros Ágnes (kutatócsoport koordinátora)

Nyelvpedagógia, didaktika, felsőoktatás-menedzsment kutatócsoport:

Csapai E. Gyopár

Dr. Jármai Erzsébet Mária (kutatócsoport koordinátora)

Nagy Orsolya

Pethőné Choma Anita

 

Nyelvvizsga

A Gazdálkodási Karon működik a BGF Nyelvvizsgaközpont akkreditált nyelvvizsgahelye, ahol a hallgatóink – és a hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezők egyaránt – szaknyelvi vizsgát tehetnek (angol, német, de kellő számú jelentkező megléte esetén egyéb nyelveken is) évente három alkalommal. Az időpontokról, a nyelvvizsga követelményeiről, és a mintafeladatokról a BGF Nyelvvizsgaközpont honlapján további és részletes információt talál minden érdeklődő.

Elérhetőségek:

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Gasparich M. u. 18/a

Elhelyezés: D épület 2. emelet
Telefon (tanszékvezető): +36 (92) 509-929

Telefon (ügyintéző): +36 (92) 509-913


A követelményrendszerről

A nappali tagozaton a nyelvtanulás sajátosságai miatt a nyelvórák látogatása kötelező. 7-12 kontaktóráról való hiányzás esetén, előzetes kérvény leadása mellett, a hallgató az intézeti osztályvezető engedélyével pótolhatja hiányzásait. 12 kontaktóránál több hiányzás az aláírás megtagadását vonja maga után.

A „Üzleti idegen nyelv” tantárgy felvételének előfeltétele mindkét tagozaton vagy középfokú komplex nyelvvizsga-bizonyítvány, vagy a Szaknyelvi és Kommunikációs Intézeti Osztályon letett, eredményes (minimum 60 %) "Szintező vizsga" a tanulni kívánt nyelvből. Karunkon angol és német nyelvet lehet felvenni.

Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi vagy államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

A gazdaságinformatikus alapképzésben az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

A BGF Nyelvvizsgaközpont szakmai nyelvvizsgákról a hallgatók részletesebb felvilágosítást kaphatnak a nyelvtanároktól és az intézeti osztályvezetőtől.Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM