Keresés:
Események
«2018. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mesterképzés (MA)
A mesterképzés, mint képzési szint ismertetése, kiemelt tekintettel a GKZ-n folyó képzési tevékenységre.

Kinek ajánlható a Karon meghirdetett pénzügy mesterképzés?
A mesterképzésre beadhatja felvételi kérelmét bárki, aki már diplomát szerzett az alábbi felsőfokú képzések valamelyikének keretében
•  az alapképzésben szerzett alapszintű végzettség,
•  a mesterképzésben szerzett mesterfokozatú végzettség,
•  a hagyományos képzésben szerzett főiskolai szintű végzettség, valamint
•  a hagyományos képzésben szerzett egyetemi szintű végzettség

... és további, magasabb szintű tanulmányokat kíván folytatni mélyebb szaktudás szerzése céljából - esetleg későbbi tudományos karrier építése érdekében -, valamint teljesíteni tudja a választott mesterszakra jelentkezés egyéb követelményeit is (pl. írásbeli/szóbeli felvételi), az bátran belevághat a 4 féléves képzésbe. Aki állami hozzájárulást vár "diplomaköltségeihez", annak ezt jó eredményekkel kell viszonoznia. A költségtérítéses képzés viszont lehetőséget nyújt arra, hogy azok is választhassák a mesterképzést, akiknek pontszáma nem elegendő az állami finanszírozás megszerzéséhez.

Nagyon fontos az alapképzési előtanulmányok beszámíthatósága a választott mesterszakhoz: egyes alapképzéseket teljes kreditértéken lehet beszámtani, míg mások esetében kreditelismerésre van szükség - ez utóbbi esetben további krediteket kell teljesíteni, megszerzezni (tehát több tárgyból kell készülni). Az alábbi ábra egyes alapképzések kredit-beszámíthatóságát mutatja a pénzügy mesterszak esetében:

(Az ábra a www.felvi.hu-n található mesterszak-kereső képzési térkép alapú megjelenítése nyomán készült.)

Pénzügy mesterszakra azon további  alap- vagy mesterfokozatot adó szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzési szakok is figyelembe vehetők meghatározott kreditek teljesítésével, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad. A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy meghatározott ismeretkörökben legalább 30 kredittel rendelkezzen a hallgató. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.

Ha a jelentkező nem teljes kreditbeszámítási alapvégzettséggel rendelkezik, javasolt, hogy a korábbi tanulmányok elismerését a felvételi eljárás megkezdése előtt kérje meg a mesterképzést meghirdető kartól!

Egyetemi vagy főiskolai képzőhelyre érdemes jelentkezni?
A kétciklusú képzési rendszerben ugyanazon mesterszak esetében a különbségek nem az intézménytípustól, hanem az intézmények közötti minőségi különbségektől függnek: erre mutatnak rá a rangsorelemzések is. Ma már felsőfokú végzettséggel sem könnyű elhelyezkedni, sőt: gazdasági területen is csak értékes diplomával, szakképesítéssel lehet jól fizetett munkát szerezni. A diplomák értékét, rangját pedig a foglalkoztatók jó tapasztalatai és megbecsülése adja meg... Intézményünk a gazdasági felsőfokú képzőhelyek piaci rangsorában a GVI 2010. évi felmérése szerint az 5. helyen állt, ezzel minden vidéki kézőhelyet megelőztünk a Dunántúlon!

További lényeges szempont a"diplomaköltség": a nagy egyetemvárosok életviteli költségei (albérlet, megélhetési kiadások) gyakran magasabbak, valamint a lakóhelytől való távolság utazási költségei is tetemesek lehetnek.


Mit ér ma egy mesterdiploma?
A diploma értéke leginkább a munkaerőpiaci kereslettől függ (van-e foglalkoztatói igény az adott végzettségre), de fontos a diplomát szerzők száma is (sok vagy kevés valamely végzettséggel rendelkező potenciális munkavállaló), valamint a ténylegesen elsajátított ismeretanyag, a valós tudástartalom. Kockázatos dolog "érdekes", de a foglalkoztatók számára szükségtelen diplomákat gyűjtögetni. Egy (két, három...) keresett diplomával - és megfelelő nyelvismerettel! - sokkal könnyebb a kívánt életszínvonalat megteremteni. A XXI. század emberének tudomásul kell vennie: a tanulás az egész életpálya része, élethosszig tartó folyamat.

 


[Az oldal utolsó aktualizálásának időpontja: 2015.11.03.]


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM