Keresés:
Események
«2018. május»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Pályaválasztási szempontok

Motivációk, vágyak, életcélok
Választásainkat igényeink, motivációink, vágyaink határozzák meg, melyeket szinkronba kell hozni lehetőségeinkkel, képességeinkkel a helyes pályaválasztáshoz. A nem megfelelő pályaválasztásnak súlyos következményei lehetnek: tanulmányi kudarcok, iskolaelhagyás, az önértékelés sérülése. Az elhagyott pálya egyúttal elfecsérelt idő és kidobott pénz is, ha nem segített tovább bennünket életutunkon. A gazdasági képzettségekben az a jó, hogy egy széles alapot teremtenek a személyes hatékonysághoz és mobilitáshoz, így a tudásanyag, a megszerzett készségek és új képességek akkor is konvertálhatóak, ha nem közvetlenül a szakterületen fogunk dolgozni.

Érdemes áttekinteni, melyek voltak 2011 és 2014 között felvett hallgatóink fontosabb szempontjai a szakválasztás során:

 

(Ábra az intézményi kérdőíves felmérések alapján.)


Pályaválasztástól a munkahelyig

Képességek - tudunk áldozatokat hozni a jövőnkért?
Lehetőségeink egyik legnagyobb korlátja, hogy mire vagyunk képesek. Sokan nem akarják "megfizetni" életcéljaik árát: folyamatosan képességeik alatt teljesítenek, a könnyebbnek tűnő utat választva. Többnyire ez a helyzet: több van bennünk, mint amit kihozunk magunkból. A sikeres felvételihez viszont össze kell gyűjteni a szükséges pontszámot, majd folyamatosan jó színvonalon teljesíteni.


Anyagi lehetőségek - finanszírozhatóak a tanulmányok?
A diploma megszerzése - még az állami finanszírozású képzésen is - jelentős költségekkel jár: térítések, hozzájárulások, szállás, utazás, életviteli kiadások stb.

Ha valaki komolyan veszi tanulmányait és eredményeket akar felmutatni, nem sűrűn ér rá a szorgalmi- vagy vizsgaidőszakban pusz pénzt biztosító munkákat végezni. Így - ha nem a munka melletti, költségtérítéses képzést választja - feltétlenül a család támogatására és/vagy diákhitelre szorul. Ez utóbbit azonban - bármilyen kedvezményes kamatozású - vissza is kell fizetni! Érdemes esetleg duális képzésbe bekacsolódni, mely a több gyakorlati tapasztalat mellett vállalati ösztöndíjat és esetleges további juttatásokat is nyújt...


A képzettség elismertsége - a munkaerőpiac ítélete = diplomaérték
Végül korántsem utolsó szempont, hogy mit szól végzettségünkhöz, kitartó tanulmányi munkával, nem épp olcsón megszerzett diplománkhoz a munkaerőpiac? Hogy valóban "nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" , az itt dől el: egyes diplomák mögött a munkáltatók értéket látnak, egyes végzettségek birtokosait pedig már a felvételi elbeszélgetésre sem hívják be...

Elismert képzőhelyen, jó tanulmányi eredménnyel teljesített képzettség birtokában, valamint használható nyelvtudással és komoly gyakorlóhelyi tapasztalatokkal felvértezve nem kell félnünk.

 

 

 

 


Hírek

Hírek

Képzési helytől függő költségmodellezés.

2018 szeptemberi kezdéssel meghirdetett alapképzéseink (BA/BSc) érettségivel rendelkező felvételizők számára.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM