Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

A hónap könyves témája - Szabadság
2019.06.04
A választás szabadságát megkönnyítendő – esetleg némileg befolyásolandó – ajánljuk az Olvasó szíves figyelmébe a szemeszter utolsó, egyben az egész nyári szünetet átfogó kiállítási anyagát. Aktualitását a nyár beköszönte, a vizsgaidőszak előrehaladása, a nyaralások tervezése, a szabadon választható tevékenységek köre adja.

 

„Abszolút szabadság nem létezik, helyette csak a választás szabadsága létezik, vagyis az, hogy magunk választjuk ki, mi mellett kötelezzük el magunkat.”

(Paulo Coelho: A Zahir. Bp.: Athenaeum, 2017. ISBN 9789632937205 p. 81.)

 

A választás szabadságát megkönnyítendő – esetleg némileg befolyásolandó – ajánljuk az Olvasó szíves figyelmébe a szemeszter utolsó, egyben az egész nyári szünetet átfogó kiállítási anyagát. Albert Einstein szavait idézve: „Mindent, ami valóban nagyszerű és inspiráló, olyan egyén teremtett, aki szabadon tudott dolgozni.” (Eredeti nyelven: Everything that is really great and inspiring is created by the individual who can labor in freedom.)

Az olvasószolgálati pulton elhelyezett könyvek aktualitását a nyár beköszönte, a vizsgaidőszak előrehaladása, a nyaralások tervezése, a szabadon választható tevékenységek köre adja. Figyelmébe ajánljuk a személyiségfejlesztés lehetőségét a felnőtté válásra való tudatos készülést előtérbe helyező könyvekkel. A könnyedséget, a szabadidő hasznos eltöltését némi humor, játék, játékelmélet, sport, az életminőség javítása, a szűkebb-tágabb környezet megismerése, az utazás biztosítja. A kiválogatott könyvek asztalon lévő példányai természetesen kölcsönözhetőek, nagyobb érdeklődés esetén előjegyezhetőek… Az ajánlott művek között van néhány „előzetesben lévő”, amelyre várni kell, mivel beszerzés alatt állnak. Ezek a beérkezés és feldolgozás után válnak elérhetővé és kölcsönözhetővé.

Infographic: The top 10 most cited reasons for needing a holiday | Statista

 

Eric Berne: Emberi játszmák

„Az időtöltések alapul szolgálnak az ismerősök kiválogatásához, és barátsághoz is vezethetnek.” „Az időtöltéseket különbözőképpen osztályozhatjuk. A külső meghatározók szociológiai jellegűek (nem, kor, családi állapot, kulturális, faji vagy gazdasági helyzet). Az „Autómárkák” (kocsik összehasonlítása) és a „Ki győzött” (sport) egyaránt „Férfibeszélgetés”. A „Csemegeüzlet”, a „Konyhaművészet” és a „Divatbemutató” mind „Női beszélgetés”. A „Mustra” a serdülők időtöltése, a „Mérleg”-re való áttérés az érett kor beköszöntésére utal. Néhány fajta ugyanebből az osztályból, melyek mind a „Diskurálás” variációi: „Hogyan kell” (megcsinálni valamit) – kitűnő hézagpótló rövid repülőutakon; „Mennyi?” (az ára) kedvenc időtöltés alsó középosztálybeli italmérésekben; „Járt-e már?” (valamilyen nosztalgiával átszőtt helyen) – középosztálybeli játszma „tapasztalt vén rókák”, például kereskedők körében; „Ismeri-e?” (ezt vagy azt) – magányosok időtöltése; „Mi lett?” (a jó öreg Joe-ból) – gyakran játsszák olyanok, akiket a gazdasági életben siker vagy kudarc ért; a „Másnap reggel” (micsoda katzenjammer!) és a „Martini” (én jobb receptet tudok) ambiciózus fiatal személyekre jellemző.” (p. 53-54., Negyedik fejezet - Időtöltések)

A kínálatot ezúttal Eric Berne amerikai pszichiáter 1964-ben írt és rövid időn belül bestsellerré vált kötetével kezdjük, mely hétköznapjaink (élet, házasság, szexuális stb.) „emberi játszmáit” tárja elénk könnyed stílusban, szellemes példákon keresztül. „Helyi, ősi hagyomány bátoríthatja vagy tilthatja, lehet-e böfögni az étkezésnél, lehet-e érdeklődést tanúsítani más felesége után. E két sajátságos tranzakció között például fordított kölcsönösségi viszony figyelhető meg: rendszerint nem tanácsos az asszonynép iránt érdeklődni ott, ahol az emberek böfögnek étkezés után; olyan helyeken viszont, ahol lehet az asszonynép után érdeklődni, ott nem tanácsos étkezéskor böfögni.” (p. 15.) A Berne-féle tranzakcióanalízis, tranzakcionális játszmaelemzés azonban korántsem egy könnyű nyári olvasmány vagy strandkönyv… A tankönyvszerűen (eredetileg szakemberek számára szerkesztett) mű nagyon hasznos anyag, de kendőzetlenül mutatja meg személyiségünk apróbb-nagyobb hibáit, megoldatlan helyzeteit. A mű olvasásával tudatosan elkerülhetjük azokat a csapdákat, melyek a kialakulatlan személyiséget veszélyeztetik. „…a gyermeknevelést képzési folyamatnak tekinthetjük, amelynek során a gyermeket megtanítják arra, hogy milyen játszmákat játsszon, és hogyan játssza azokat. Megtanítják ezenkívül az adott társadalmon belüli helyzetének megfelelő eljárásokra, rituálékra és időtöltésekre, de ezeknek kisebb a jelentőségük. Az, hogy milyen jól ismeri és milyen ügyesen gyakorolja az eljárásokat, rituálékat és időtöltéseket, meghatározza, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak majd a számára. (…) Forgatókönyvének, tudattalan élettervének elemeként kedvelt játszmái meghatározzák (megint csak azonos feltételek mellett) végső sorsát is: házasságának és pályafutásának végeredményét és a halálát övező mozzanatokat.” (p. 181.) A szülők, tudatosan vagy sem, de születésüktől fogva tanítják gyermekeiket arra, hogy viselkedjenek, gondolkodjanak, érezzenek és érzékeljenek. Nem könnyű dolog kiszabadulni ezeknek a befolyásoknak a hatása alól, ugyanis mélyen felszívódnak, és az élet első két vagy három évtizedében szükségesek a biológiai és társadalmi fennmaradáshoz. A felszabadulás csak azért lehetséges egyáltalán, mert az egyén induláskor autonóm állapotban van, azaz képes a tudatosságra, a spontaneitásra és intimitásra, és bizonyos fokig megválaszthatja, hogy a szülői tanítások milyen részeit fogadja majd el. Az élet korai szakaszában, bizonyos sajátos pillanatokban dönti el, hogyan fog a szülői tanításokhoz alkalmazkodni. Az alkalmazkodásban azért maradhatnak hézagok, mert a döntések természete olyan, hogy nem megváltoztathatatlanok; kedvező körülmények között módosíthatók.”

Arra vonatkozólag is kaphatunk tanácsot, hogyan használjuk fel azt az időt, amit a technika segítségével vagy éppen ügyes időgazdálkodással megtakarítottunk: „Egy kínainak, aki éppen beszállni készült a földalattiba, a vele tartó európai származású amerikai felhívta a figyelmét arra, hogy megtakaríthatnának húsz percet, ha expresszbe szállnának. Ezt meg is tették. Amikor a Central Parknál kiszálltak, a kínai – barátja legnagyobb meglepetésére – leült egy padra. „Ugyanis megtakarítottunk húsz percet – magyarázta a kínai –, így megengedhetjük magunknak, hogy ezt az időt itt töltsük el, és élvezzük mindazt, ami körülöttünk adódik.” (p. 238., Tizenhatodik fejezet - Autonómia)

 

Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva. A felnőtté válás útvesztői

Ha nem az idő rövid történetén vagy a relativitáselméleten kezdenénk el töprengeni, akkor a flow-élmény áradását várhatjuk következő szerzőnk művéből, melyben a felnőtté váláshoz ad hasznos tanácsokat, életvezetési ötleteket. Csíkszentmihályi Mihály kötete egyszerre szól az érintett korosztályhoz, a családjukhoz és közvetlen környezetükhöz. Segíti a fiatalok pályaorientációját, kutatásokon alapuló pontos elemzései bemutatják a serdülők munkapiaci helyzetét. Legfőbb célja, hogy útmutatót adjon a tinédzsereknek a sikeres jövő felé vezető úton. A Dolgozni tudni kell című fejezetben például a család és gyermek életpálya-modelljét tárgyalja, de rávilágít a munkáról és játékról alkotott előzetes elképzeléseink pontosságára vagy tévedéseire, a tanórai élmények fontosságára. A munka játék jellege oldja fel azt a paradoxont, hogy a legtöbb munka jóval több jutalommal kecsegtet, mint azok a szabadidős dolgok, melyekben nincs előírva, hogy mit kell csinálni, és visszajelzést sem nyújtanak arról, hogy jók vagyunk-e vagy sem.” (p. 33.) Munkalehetőségek bemutatása és konkrét cselekvési tervek ugyanúgy megtalálhatóak a kötetben. „A belső motivációjú diákok és azok, akik jövőjükkel kapcsolatban optimisták, nagyobb készséget, örömöt, önbecsülést, figyelem-összpontosítást és jobb hangulatot tulajdonítanak maguknak, mint a külsőleg motiváltak, valamint a jövőjükkel kapcsolatban pesszimisták.” (p. 230.)

 

 Infographic: Where Tourism Gives The Biggest Economic Boost  | Statista

 

Jean M. Twenge: iGeneráció : akik közösségi médián és okostelefonon nevelkedtek

Amennyiben nem az egyén, hanem a csoport szempontjából kíváncsi a fiatal munkavállalói korosztályra, akkor a következő tanulmány lesz a megfelelő az Ön számára. Az 1995-2012 között születettek tulajdonságait, problémáit, trendjeit és beilleszkedési megoldásaikat a felnőtt világba elemzi Jean M. Twenge könyve. A 11 millió interjún alapuló felmérés eredményei világosan mutatják, hogy mennyire magányosak és szorongók a kamaszok és az ifjú felnőttek, illetve hogy a közösségi média áldásos hatásai mellett milyen komoly veszélyeknek vannak kitéve. A szerző rámutat arra, hogy milyen okostelefonnal felnőni, miért érzik magukat boldogtalannak, miért menekülnek a felnőtté válás, a függetlenedés és a felelősségvállalás elől, vagyis miért választják a lassú felnövekedés útját. Hogyan és miért keverik össze a virtuális és a fizikai valóságot és miért érzik magukat otthonosabban az előzőben. „Kerülendő kombináció a beletörődő realizmus és a tájékozatlan lelkesedés.” (p. 308.) – figyelmeztet a szerző. A kötet Csíkszentmihályi könyvéhez hasonlóan nemcsak az érintetteknek, hanem közvetlen környezetüknek (család, barátok, pedagógusok, munkaadók) szintén ajánlható.

 

Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése

A felnőtté válás útját mutatja be a következő kötet is. (Erre azonban még egy kicsit várni kell, mivel már megrendeltük, de még nem érkezett meg. Amint elérhetővé válik, megjelenik katalógusunk tételei között is!) Döntéselmélet és tanácsok, kihívások és segítő útmutatások egy kötetben! „Az, hogy hol leszel tíz év múlva, csakis rajtad múlik. Szabadon dönthetsz arról, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel. Születésed jogán szabadúszó vagy, szabad akarattal. Kell ennél több? Bármikor dönthetsz úgy, hogy jobban tiszteled önmagad, és többet nem találkozol azokkal a haverjaiddal, akik lehúznak. Csakis a te kezedben van, hogy boldog vagy boldogtalan leszel.” (p. 16.) A szerző korábban olvasásra javasolt és már kölcsönözhető művét itt találja.

 

 

 

 

Infographic: Europe's most expensive city break destinations | Statista

 

Infographic: Europe's cheapest city break destinations | Statista

 

Ha kíváncsi a közgazdász-humorra, az alábbi olvasmányokat ajánljuk figyelmébe:


  

Egy kis kedvcsináló Scott Adams könyvéből: „Bolygónk hatmilliárd együgyű lakhelye, akik olyan világban élnek, amit egy maroknyi elképesztő intelligenciával megáldott deviáns rendezett be számukra.” (Scott Adams: A Dilbert-elv. főnökök, értekezletek, vezetői hóbortok és más munkahelyi turpisságok, ahogy azok a kalickából látszanak. Bp.: SHL Hungary Kft., 2001. ISBN 963008550X Az idióták fejlődéstörténete c. fejezetből) Ha ennyi még nem volt elég meggyőző az olvasáshoz, következzen egy rövid, de elgondolkodtató megállapítás: „Ha az emberek annyira szeretnének dolgozni, nem kérnének érte pénzt.” (p. 336.)

 

Gabe Zichermann – Joselin Linder: Gamification / Játékosítás. Az üzleti játékok forradalmasítása. A piaci verseny leküzdésére.

A játék, játékosság a régi emberek mindennapjaiban megvolt, nemcsak a gyerekkorban, hanem a felnőttek világában is. Ha erre gondolunk, már nem is olyan furcsa ötlet a játékosítást bevinni az üzleti életbe… Az emberek szeretnek játszani, így érdemes megfigyelni és elemezni azokat a már létező megoldásokat, amelyek a játékelmélet szabályait alkalmazzák. Stratégia és taktika játékos lehetőségeit mutatja be a mű, melyben a sikert a konkurencia legyőzése, a piaci elsőség megtartása jelenti – sok gondolatébresztő kreatív példával. Definíció: „A gamifikáció az a folyamat, amikor játékmechanizmusokat és stratégiákat alkalmazunk játékon kívüli szituációkban, területeken. Leginkább számítógépes, online megoldásokra kell gondolnunk, amely az üzleti és civil szféra minden területén alkalmazható. Ezzel olyan élményeket tudunk nyújtani, amelyek beépített ösztönzésül szolgálnak az alkalmazottaknak és a vevőknek.” A könyv jól érthetően magyarázza el a játékosítás elterjedésének okait és előnyeit, alkalmazásával pedig a különböző közgazdasági területek is felélénkíthetőek (munkaerő-gazdálkodás, vagyis a munkavállalók megtartása; hűségprogramok, vagyis elkötelezett vevők és vevői közösségek kialakítása; kötődés megteremtése és az érdeklődés fenntartása). „A dolgozók és a vásárlók ragaszkodása nélkül a legjobban lefektetett stratégia és taktika is kudarcra van ítélve.” (p. 14. Bevezetés)

 

Infographic: The Largest Music Festivals in the World | Statista

 

Mérő László: Mindenki másképp egyforma : játékelmélet és a racionalitás pszichológiája

A játékosítás fogalma után ideje megismerkedni a játékelmélet humoros formába öntött, de tudományos érvényű definíciójával: „A játékelmélet a racionális döntésekkel foglalkozó absztrakt diszciplína. Az elmélet erejét mutatja, hogy paradox módon, éppen ez a tudományág volt képes bebizonyítani, hogy bizonyos esetekben az egyetlen lehetséges racionális viselkedés az irracionalitás.” (p. 90.) A jól ismert és népszerű matematikus szinte a lehetetlenre vállalkozik, amikor könyve témájának az emberi gondolkodás szűk és beazonosíthatatlan szeletét, a racionális gondolkodást választja. A nehéz tudományos témát azonban olyan közérthetően és könnyen befogadható formában tálalja, hogy bármely olvasó számára élményt jelenthet a kötet elolvasása. Néhány kiragadott rövid idézet ennek igazolására:

 

  • A logika garantáltan mindig ugyanarra az eredményre vezet. (p. 48., 3. - A fogoly dilemmája)
  • A blöff olyan, mint a legtöbb vitamin: bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen, de nagy mennyiségben többet árt, mint használ. (p. 101.)
  • Matematikai tény, hogy sok esetben a lehető legésszerűbb döntést úgy hozhatjuk, hogy feldobunk egy húszfillérest. (p. 119.)
  • Mai szemléletünk szerint az evolúció elsősorban nem a fajok kialakulását magyarázza, hanem egy olyan magasabb természeti elv, amely az egyensúly, stabilitás kialakulását és fennmaradását szolgálja az élővilágban. (p. 167.)
  • Egy nő még mindig kiszámíthatóbb, mint egy elektron. (p. 206.)

Végül egy-egy tanulságos történet a modern hétköznapi életből vett jelenetről, illetve az emberi élet végső céljáról, az indiai filozófiában és vallásokban megjelenő üdvösségről, vagyis a megszabadulásról lélekvándorlásnak szenvedésekkel járó körforgásából:

„Ilyen játék keletkezik például akkor, amikor két szuperjólnevelt ember egymást tessékeli előre az ajtóban. A versengés az a stratégia, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a másik menjen ki először. Kooperál az, aki vállalva annak ódiumat, hogy a másik megveti, hajlandó előre menni. A legrosszabb eset a kölcsönös versengés, mert akkor ott halnak éhen az ajtó előtt. Ennél egy fokkal jobb, ha mindketten kooperálnak, és összeütköznek az ajtóban, de legalább némi gyűrődés árán átjutnak. Ha az egyik játékos verseng, és a másik kooperál, akkor mindketten simán átjutnak, de a versengő játékos valamivel jobban jár, mert plusz nyereségként amellett, hogy viszonylag gyorsan kijutott, még meg is vetheti partnerét neveletlenségéért.” (p. 87. 4. fejezet: Az Aranyszabály)

„A zen-buddhizmusban szatorinak, vagy megvilágosodásnak nevezik azt a misztikus csúcsélményt, amelyben az ember megtapasztalja a világgal való tökéletes azonosságot. Ez az élmény szavakkal teljesen kifejezhetetlen, mivel lényegéhez tartozik, hogy az ember végképp, tökéletesen túljut a szavakon, amelyek a megkülönböztetés, a szétválasztás eszközei. A megvilágosodás mélységesen eksztatikus élmény, amelynek hatására az ember a továbbiakban nem képes ugyanúgy látni a világot, mint annak előtte. A szatori elérése a meditatív megismerési módszerek lehető legszélsőségesebb formája. A szatori elérését a többi megvilágosodott mester meg tudja állapítani, és ebben általában teljes közöttük az egyetértés. Ezt ugyanúgy nem külső jegyek alapján állapítják meg, mint ahogy a tudósok sem egy formális rendszer segítségével döntik el, hogy valaki tisztán tudományos módon gondolkodik-e. Itt is inkább valamiféle „zenei hallás” segít; a megvilágosodott ember minden megnyilvánulásában megérezhetünk valamiféle tiszta harmóniát. Ennek észleléséhez nem kell feltétlenül megvilágosodottnak lenni. A megvilágosodott emberben akaratlanul is érzünk valamiféle belső hitelességet, ahogyan egyfajta – másként el nem érhető – belső nyugalommal tájékozódik a világban. A hétköznapi embert néha ideig-óráig megtévesztheti egy-egy magát megvilágosodottnak hirdető kókler, de az igazi megvilágosodottakat soha.” (p. 327. 15. fejezet: Sok út vezet a Nirvánába)

 

Mérő László: Nyolcrétű út

Ha nemcsak elméletben szeretne játszani, hanem a valóságban is lekötni szellemi szabad kapacitását, figyelmébe ajánlom Mérő László Nyolcrétű út című könyvét, mely jelenleg szintén beszerzés alatt áll. Nyugodtan alkalmazható tanácsa közgazdászok számára, ajánlható vizsgaidőszakra vagy az élet nagyobb projektjeihez is: „Minden műszaki egyetemen egy dolgot nagyon belevernek a hallgatók fejébe, függetlenül attól, hogy vegyészetet, gépészetet, villamosságtant, informatikát vagy bármi mást tanul az illető: ne gányolj, hanem tervezz! (p. 25.) Ha nem kíván várakozni a kari könyvtár példányának beérkezésére, keresse meg a közelében lévő könyvtár elektronikus katalógusát és kölcsönözze onnét a művet. Ha pedig egy érdekes logikai játékkal is beéri, keresse fel az alábbi linket és segítségével töltse le az applikációt (8foldway). Jó játékot, hasznos szórakozást kívánunk hozzá!

 

 

 

 

Amennyiben még mindig maradt felesleges ideje és energiája, ajándékba kapott könyveink segítségével harmóniát teremthet közvetlen környezetében. A feng shui térrendezési praktikáinak segítségével támogathatja a pozitív energiákat, illetve elkerülheti a negatív helyzeteket – irodai környezetben, munkahelyen vagy akár a lakóhelyen. Egy kísérletet megér…

 

 

Bea Johnson: Zero waste otthon

Bízunk benne, hogy figyelme kiterjed az éltető környezetét jelentő bolygó állapotára is, annak ápolására, rendbe tételére… Ha nem hisz a keleti filozófiákban, utazzon nyugatra, Amerikába, a fogyasztás hazájába. Meg fog lepődni, hogy milyen részletes tanácsokat kap Bea Johnsontól a hulladékgazdálkodással, szelektív gyűjtéssel és egyben szemléletének átformálásával kapcsolatban. Amíg a beszerzés alatt álló könyvünkre várakozik, kipróbálhat egy tippet a gyakorlatban is: „Emlékszel rá, mikor történt utoljára, hogy egy nyaralás alkalmával nem használtál elektronikai készülékeket, mivel nem volt internetelérhetőség? Fogadjunk, hogy kipihenten tértél vissza, és csak ámultál magadon, mennyire könnyű volt kikapcsolni. Az a jó hírem van, hogy egész évben megtarthatod ezt az érzést, ha korlátozod saját magad!” (p. 240.) A szerző honlapjáról pedig begyűjtheti a legújabb ötleteket, bevált praktikákat – fenntarthatósági témában nyelvgyakorlásnak is kiváló!

 

 

Infographic: The World's Most Powerful Passports  | Statista

 

Látogasson el a könyvtárba, nézze át kiállítási anyagunkat, válogasson a felkínált kötetekből és információs forrásokból – kölcsönözzön vagy keressen más szakirodalmat, ismerkedjen ezzel a témával vagy egy ettől teljesen eltérővel! Legyen Ön is könyves világunk része, váljon az Ön részévé is a tudás!


A cikkhez felhasznált infografikák a Statista – The portál for statistics adatbázisból származnak. Használja Ön is az adatbázist, ha statisztikai elemzésekre, előrejelzésekre, országjelentésekre vagy iparági kimutatásokra van szüksége! Véleményét, tapasztalatait ossza meg velünk is!


A témához kapcsolódó könyvtári mikrokiállítás (fotó: SzGT)[Összeállította: Góczán Judit szaktájékoztató, főkönyvtáros * Érkezett: 2019.06.03., 12:22]


Hírek

Hírek

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány pályázati felhívást tesz közzé felsőoktatási ösztöndíj támogatás elnyerésére. A felsőoktatási ösztöndíjat igénylő hallgatók jelen pályázat kiírását követően a 2019. szeptember...

A Hallgatói Térítések és Juttatások Bizottsága pályázatot hirdet a 2019/2020. tanév őszi félévre, melynek célja, hogy segítse a rászoruló hallgatók tanulmányainak megkezdését.

A Hallgatói Térítések és Juttatások Bizottsága pályázatot hirdet a 2019/2020. tanév őszi félévére, melynek célja, hogy segítse a rászoruló hallgatók tanulmányainak folytatását.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM