Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Látogatás a Ghánai Egyetemen
2020.03.10
Karunk 2021-ig oktatási együttműködést valósít meg a Ghánai Egyetemmel. Ennek keretében február végén három oktatónk egy hetes látogatást tehetett a Ghánai Egyetemen Accrában, valamint a 2019-2020. tanév 2. félévében két hallgatót fogadunk a Ghánai Egyetem Gazdasági Karáról.

A Karunk által 2019-ben elnyert Erasmus+ KA107 International Credit Mobility projekt lehetővé teszi számunkra, hogy 2021-ig oktatási együttműködést valósíthassunk meg közösen a Ghánai Egyetemmel. A projekt 8 mobilitás megvalósításához szükséges anyagi fedezetet biztosít, amelyből fogadhatunk 2 ghánai hallgatót 5 hónapra, 3 magyar oktató a Ghánai Egyetem vendége lehet egy-egy hétig, valamint 3 ghánai oktató jöhet a Karunkra ugyancsak egy hetes időszakra.

Ebben a félévben majdnem teljes egészében kihasználjuk a pályázat adta keretet, hiszen megérkezett hozzánk tanulni Janet Awortwe és Solomon Darko a Ghánai Egyetem Gazdasági Karáról, és február végén Karunk három oktatója, Dr. Gubán Miklós dékán, Dr. Szabó László oktató és Dr. Mészáros Ágnes kari nemzetközi vezető egy hetes látogatást tehetett a Ghánai Egyetemen Accrában.

A Ghánai Egyetem (University of Ghana) az ország legnagyobb és legrégebbi egyeteme, amely jelenleg mintegy 40 000 diákkal rendelkezik. A Legon városrészben elhelyezkedő kampusz óriási területén a különböző karokhoz tartozó oktatási és adminisztrációs épületeket, könyvárat, könyvesboltot, kollégiumokat, élelmiszerüzleteket, éttermeket a hallgatók kényelmes sétával érik el.

Diákélet a kampuszon

 

Elsőre feltűnt számunkra, hogy a kampuszon senki sem rohan, senki nem ideges, a hallgatók nyugodtan és vidáman igyekeznek eljutni egyik épületből a másikba. Ruhájuk nem hétköznapi, hanem ünnepi: a hallgatónők többnyire szép egészruhákat, a férfiak inget és nadrágot viselnek. Ugyanez igaz az oktatók viseletére is, amiből érezni lehet, hogy itt Ghánában az oktatásnak rangja, a tanulásnak becsülete van. A hallgatók viselkedéséből pedig az oktatók iránti fokozott tiszteletre lehet következtetni. Az oktatók udvarias és kiegyensúlyozott viselkedése is hozzájárul a barátságos egyetemi légkörhöz, amely jóleső érzéssel tölti el az idelátogató vendégeket.

A projekt ghánai kapcsolattartója a Közgazdasági Tanszék oktatója, Dr. Daniel Kwabena Twerefou PhD, egyetemi docens, akinek a matematika előadása igazolta számunkra, hogy a ghánaiak viszonyulása az oktatáshoz és a tanuláshoz követendő példa lehetne számos más országban. A mintegy 400 hallgatónak tartott 2 órás gyakorlattal egybekötött előadás minden hallgató figyelmét lekötötte, akik csöndben gondolkodtak a feladatok megoldásán.

120 perc matematika néma csendben figyelő és gondolkodó hallgatóknak

 

Az előadás után találkoztunk először egyik ghánai hallgatónkkal, Janettel, aki most már itt van velünk Solomonnal együtt a GKZ-n. Megtudtuk, hogy több hallgató közül választották ki őket kiváló tanulmányi eredményük alapján. Egyikük sem volt még Ghánán kívül más országban.

Találkozás Janettel

 

A kiemelkedő tanulmányi eredményt az Egyetem nemcsak külföldi ösztöndíjakkal, hanem rangos díjkiosztó gálával is elismeri. Egyik este közel 80 kiváló hallgató vehette át a kitüntetését az Egyetem Dísztermében. A Díszterem épülete a kampusz legmagasabb pontján épült jelképezve a tudás rangját és megbecsülését Ghánában.

Díjkiosztó gála a Díszteremben

 

Az egyhetes látogatás alatt találkoztunk a Gazdasági Kar dékánjával, a Közgazdasági Tanszék és a Nyelvi Tanszék oktatóival, valamint az Egyetem nemzetközi dékánjával és munkatársaival.

Találkozás az Egyetem nemzetközi dékánasszonyával

 

A Ghánai Egyetem kiemelten figyel a külföldi egyetemekkel való kapcsolatépítésre. A nemzetközi dékánasszony, Dr. Akosua Adomako Ampofo (jobbról a 3.) és munkatársa (balról az 1.) 27 ország 83 egyetemével való együttműködésről számolt be. A Nyelvi Tanszék vezetője (jobbról a 2.), Dr. Ildikó Csajbok-Twerefou magyar származású. Neki köszönhetjük, hogy Ghána sokszínű nyelvvilágába betekintést nyerhettünk egy nyelvi konferencia keretében, ahol az Egyetem nyelvészei, az Oktatási Minisztérium és a közép- és általános iskolák képviselői tanácskoztak az oktatás nyelvének finomabb szabályozásáról. Megtudtuk, hogy a problémát az okozza, hogy Ghánában körülbelül 80 különböző helyi nyelven beszélnek az emberek, de nincs egy közös ghánai nyelv sem, amely az oktatás nyelve lehetne.

Értekezés Ghána nyelveiről

 

A közös nyelv szerepét jelenleg az angol tölti be, amelynek oktatása már az általános iskola alsó tagozatában elkezdődik. Mivel a tankönyvek is angolul íródtak, a helyi nyelveket leginkább családi körben ápolják a ghánaiak. A helyzet előnye az, hogy minden ghánai több nyelven is tud beszélni.

Az ösztöndíj nagyszerű lehetőséget teremtett számunkra a Ghánai Egyetemmel való további együttműködés kiépítésében. A projektből hátra van még 3 ghánai oktató látogatása a zalaegerszegi kampuszon, akiket szeretettel és nagy örömmel várunk.

 

2020. március 9.

Dr. Mészáros Ágnes
kari nemzetközi vezető

 


[Közzétételre külde: Dr. Mészáros Ágnes * Érkezett: 2020.03.10., 9:36 SzGT]


Hírek

Hírek

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő Gazdálkodási Kara (GKZ) 2020. július 31-ével a Pannon Egyetemhez kerül át. A BGE a változást követően immár kizárólag három budapesti karral, a hazai teljes országos...

Az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések portfóliójának összeadásával új tudásközpontot hoz létre a Pannon Egyetem., amelyben a hamarosan megalakuló Zalaegerszegi Egyetemi Központnak (ZEK) nagy...

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM