Keresés:
Események
«2017. június»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kutatás

Intézményünk hagyományosan fontos területnek tekinti azon tevékenységeket, melyek tudományos teljesítmények létrehozására irányulnak. Ezzel összefüggésben hármas cél fogalmazható meg:

  1. elsődleges célként tekintjük, hogy e teljesítmények a gyakorlati képzés követelményeivel összhangban korszerű ismeretekkel és eredményekkel járuljanak hozzá az oktatásban megjelenő ismeretanyag frissítéséhez, tartalmi korszerűsítéséhez
  2. az intézményben felhalmozott tudományos ismeret, és szakmai tapasztalat csatolódjon vissza, adjon vissza eredményeket a gyakorlatnak, s ilyen módon emelőként járuljon hozzá a gazdálkodó szervezetek eredményesebb működéséhez
  3. noha a fentiekkel összhangban elsődleges célunknak az alkalmazott kutatásokban való részvételt tekintjük, mégis e mellett fontosnak tartjuk, hogy eredményesen megjelenjünk az alapkutatások területén is.

 

Az első területhez kapcsolódóan elsősorban az oktatók egyéni kutatótevékenységét kell kiemelni. Ez egyfelől közvetlen tananyagfejlesztésben jelenik meg, másrészt viszont jelentős mértékben a doktori fokozatszerzéshez kapcsolódik. Mindkét területen való megjelenés a publikációs tevékenység formájában realizálódik.

 

Az oktatott területek többségének jellemzője a folyamatos változás, sőt tartalmi megújulás. Ezért az itt dolgozó oktatók számára a tananyagok és segédletek fejlesztése nemcsak szakmai lehetőség, hanem alapvető kötelesség is, amit a korszerű-, jó színvonalú-, gyakorlatias – végső soron a jó minőségű képzési tevékenység is megkövetel.

 

Nagyon sok esetben a fokozatszerzés keretében végzett kutatás, s annak valamilyen formában publikáció keretében történő megjelenése az oktatásban hasznosítódik. Természetes jelenségről van szó, hiszen egy adott szakterületen való oktatási tevékenység, s a tudományos kutatás ugyanazon ambícióból táplálkozik. A kutatási eredmények egy része is az oktatás során megszerzett tapasztalatokra épül.

 

A Budapesti Gazdasági Főiskola szervezetei keretében 2010-ben 230 különböző szintű (tankönyv, szakkönyv, jegyzet, példatár, esettanulmány, stb.) publikáció jelent meg, ebből új kiadványként 220. Természetesen a legjelentősebb arányban az oktatáshoz közvetlen kapcsolódó tankönyvek, jegyzetek, példatárak szerepelnek.

 

Az írott publikációs tevékenységen túl jelentős az oktatók konferencia részvétele is, konferencia előadások tartásával. Fontosak a szakmai közéletben való megjelenés, s részvétel szempontjából.

 

A másodikként megjelölt területre a vállalati megbízás alapján folyó kutatások tartoznak. Ezek a kutatások gazdálkodó szervezetek megkeresése, az ott megfogalmazódó szakmai szükségletek kielégítésére, problémák megoldására kerülnek megvalósításra. Eredményük közvetlenül visszacsatolódik a gazdasági életbe. Valójában az intézményünkben felhalmozott szaktudás és tapasztalat egyfajta kisugárzása, a felsőoktatás és a szakmai élet közti kooperáció.

 

Az alapkutatások területén intézményünkben két elnyert OTKA projekt van folyamatban:

A szubszidiaritás érvényesülése a közpénzügyekben

Kompetencia alapú észlelt kockázatok a projektpiacon

 

 

Tudományos Tanács

Tudományos Díj

Tudományos Diákköri Tanács

Tudományos konferenciák

Kutatók éjszakája

Kutatóközpont

Kutatási programok

Hírek

Hírek

A Kihívás Hónapja keretein belül megrendezett versenyen a BGE csapata lett az első helyezett.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán a 2017/18. tanévben is indul a Társadalomtudományi és Gazdasági Szakfordító és Tolmács szakirányú továbbképzés.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM