Keresés:
Q minősítésű cikkek - 2020 I. negyedév
2020.04.28
Klímaváltozáshoz való alkalmazkodás témában Q1-es cikk jelent meg     A Research Institute for Nature and Forestry belgiumi kutatóintézettel és más szakemberekkel együttműködve Erdélyi Éva (KVIK MITO) végzett többéves kutatás eredményei az Erdészet területén Q1-es folyóiratban jelentek meg. 

A klímamodellek egyértelműen hosszabb és erősebb aszályos időszakokat prognosztizálnak a jövőre, így egyre nagyobb jelentőséggel bír a természet alkalmazkodásának elemzése. A tanulmányban leírt kutatás során különböző adottságú területeken végzett kísérletek elemzése olvasható, tölgy (Q. petraea és Q. robur) csemetékre. A szerzők elemzik, hogy a vízhiányt követő fejlődési körülmények hatására a magoncok milyen túlélési stratégiát követnek, ez hogyan hata morfológiai jellemzőkre, az őszi lombhullatás idejére, vizsgálják a különböző és más-más fejlődési korban lévő magoncok eltérő válaszreakcióit a környezetben bekövetkező változásokra, a szárazság erősségétől függően, és hogy az milyen feltételezett kockázatokkal járhat a jövőben. 

A cikk IDE KATTINTVA olvasható. 

 
         
     

 

 
Q4-es minősítésű cikk megjelenése szakfolyóiratban     Fenntartható Vendéglátás Kutatóközpont keretein belül működő karbon-lábnyom számításával foglalkozó kutatócsoport szakcikk formájában tette közzé kutatási eredményeit.

Erdélyi Éva, Jakuschné Kocsis Tímea és Lovasné Avató Judit magyar nyelven Az élelmiszeripari termékek környezeti hatásai és számszerűsítésük nehézségei címmel és angol nyelven Environmental impact of food products and difficulties in quantifying them címmel tette közzé eredményeit az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban, melynek angol nyelvű része Q4-es minősítést kapott.

A cikk IDE KATTITNVA olvasható. 

 
Q2-es minősítésű cikk megjelenése Juhász Tímea közreműködésével    

 

Bencsik Andrea és Juhász Tímea és az informális tudásmegosztás (azon belül is a pletyka) hatását vizsgálta a szervezeti bizalomra. A kutatási eredményeiket az Economics and Socilogy (Q2) folyóirat jelentette meg márciusban.A kutatási eredményekből az látszik, hogy a szervezeti bizalomnak a kollégák között igen fontos szerepe van, ám az informális tudásmegosztásnak nem mindig van pozitív hatása a szervezeti bizalomra, és különösen romboló, ha az adott információ valóság tartalma megkérdőjelezhető.

 A cikk IDE KATTITNVA olvasható. 


 

 

     

 

 
Q2-es minősítésű cikk megjelenése Farkas Szilveszter közreműködésével    

Farkas Szilveszter és Gubik Andrea Q2-es minősítésű cikke jelent meg a Danube folyóiratban, Entrepreneurial Intention in the Visegrad Countries címmel. 

A cikk IDE KATTINTVA olvasható. 

 

       

 

       

 

Q2-es folyóiratban jelent meg tanulmány     

A Szent István Egyetem és Kaposvári Egyetem munkatársaival közös kutatás eredményeképpen Erdélyi Éva (KVIK MITO) a mezőgazdaság területén Q2-es folyóiratban jelentek meg tanulmány The Effect of Osmopriming on Seed Germination and Early Seedling Characteristics of Carum carvi L. címmel. A különböző körülmények mellett, és kezelések alkalmazása során rögzített adatbázis elemzését statisztikai módszerek gazdag tárházára volt szükség. A kísérletsorozat hatásvizsgálatainak gyógynövény termesztési szempontból legfontosabb eredménye alapján elmondható, hogy a magról ültetett fűszerkömény növényeknél korai csírázás érhető el, könnyen alkalmazható, új módszer bevezetésével. 

További információ.

 
         
Antalóczy Katalint, Tölgyessy Péterné Sass Magdolna és Gáspár Tamás magas minősítésű cikke    

Cikk címe:The Specialties of the Pharmaceutical Value Chains in Hungary.

A legtöbb ágazat termelése nemzetközi értékláncokban történik ma már. Ezeknek az ágazati értékláncoknak ugyanolyan egyedi nyoma van, mint a DNS-nek. Kutatásunkban a magyar gazdaság egyik legértékesebb és nagy hagyományokra visszatekintő ágazatát, a gyógyszeripart vizsgáltuk. Új módszertani alapokra helyezkedve a nemzetközi ágazati kapcsolati mérlegekben nyomon követhető hozzáadott értéket vizsgáltuk, amit interjúkkal egészítettünk ki. A vizsgálatból kiderült, hogy a gyógyszeripar értéklánca rövid, főként hasonló ágazati szegmensekre koncentrált, hozzáadott érték tartalma viszont magas. Ebből a magyar részesedés viszonylag alacsony a direkt és indirekt importtartalom miatt. Földrajzilag az előremutató láncok szórtabbak és túlmutatnak Európán (főként Németországon). Az interjúk azt is megmutatták, hogy a generikus típusú értékláncok, amelyek Magyarországra jellemzőek, kevésbé komplexek és hosszúak, mint az originális láncok, továbbá kevesebb kutatás-fejlesztési hozzáadott értéket tartalmaznak. Ezt a szerkezeti sajátosságot a hazai történeti elemek, köztük a privatizáció jellege erősítette. 

A cikk IDE KATTINTVA olvasható.  

 
      Kollégáinknak ezúton is gratulálunk! 

 

      Az oldal folyamatosan frissül, a közzétenni kívánt magas minősítésű cikkeket kérjük küldjék meg a kortvesi.dorina@uni-bge.hu e-mail címre.   


 

   

 

 

 

  


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM