Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

A Kar története
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) története jogelőd intézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza, esetében a magyarországi gyakorlatorientált gazdasági képzés egyik, ha nem a legrégebbi, legpatinásabb szereplőjéről beszélhetünk. A mai Budapesti Gazdasági Egyetem Magyarország legnagyobb „alkalmazott tudományok egyeteme”, három budapesti és egy vidéki (zalaegerszegi) karával, 16.000 hallgatójával Magyarország egyik meghatározó felsőoktatási intézménye. A karon 4 alapképzés, 4 mesterképzés, 3 felsőfokú szakképzés és számos posztgraduális és felnőttképzés folyik, nappali és levelező formában, magyar és angol nyelven egyaránt.

Múlt

A Pénzügyi és Számviteli Kar története szintén visszavezethető a hazai felsőfokú gazdasági szakemberképzés közös eredetére, az 1857-ben alapított Pesti Kereskedelmi Akadémiára, majd a Keleti Kereskedelmi Akadémiára. Szorosabban véve azonban a Számviteli Főiskola 1953. évi megalakulását tekinthetjük a Kar jogelődjének alapítási dátumának. A képzés ekkor a Mester utcában, a jelenlegi Szent István Szakközépiskola épületében folyt. Az intézményen belüli oktatás 1959 és 1962 között – költségvetési megszorítások miatt – szünetelt, majd 1962-ben, immáron Felsőfokú Pénzügyi és Számviteli Szakiskola név alatt indult újra. A Kar jogelődje az 1970/71. tanévtől a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (PSZF) nevet viselte. Székhelye ekkor került át jelenlegi helyére, a XIV. kerületi (Zugló) Buzogány utcába. Az 1971/72-es tanévben Zalaegerszegen, a következő tanévben pedig Salgótarjánban létesült a főiskolának területi intézete.

Ezzel a hazai pénzügyi és számviteli felsőfokú szakemberképzés zászlóshajójává vált. A későbbiekben zalaegerszegi intézetből nőtt ki az Egyetem jelenlegi, immáron negyedik kara, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg. Az intézmény történetének következő állomásaként, 2000-ben, három, korábban különállóan működő főiskola (köztük a PSZF) összeolvadásával létrejött a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF).A korábbi intézmények az új főiskola karaiként működtek tovább: Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar; Külkereskedelmi Főiskolai Kar és Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar. 2009-ben a mesterképzési szakok indítása után a karok egyetemi karokká válásával, nevükből a "főiskolai" jelzőt elhagyták, mellyel kialakultak a BGE mai formában ismert karai. Az intézmény 2013-ban elnyerte az „Alkalmazott tudományok főiskolája” kiválósági címet, mely indoklása szerint „hallgatóinak kiváló, gyakorlatorientált, a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó, jól használható képzést nyújt, továbbá kutatási tevékenységet folytat az alkalmazott tudományok területén, valamint széles körű nemzetközi együttműködést alakított ki más oktatási intézményekkel”.

Jelen

2016. január 1-jétől a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2015. évi módosítása értelmében a korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapesti Gazdasági Egyetem néven működik tovább. A BGE jelenlegi formájában a hazai számviteli szakemberek egyik legnagyobb és legrangosabb kibocsájtójaként a gyakorlatban, egyfajta hidat képez a felsőoktatási tanulmányok és a munkaerőpiac világa között. A Kar jelenleg két telephelyen működik. A Buzogány utcai épületben a hallgatókat 24 szemináriumi terem, 12 számítógépes gépterem, 3 nyelvi tanterem, 2 közepes- (100 és 200 fő közötti) és 3 nagy (200 és 500 fő közötti befogadókészségű), korszerű felszereltségű előadóterem, 1 tornaterem, valamint egy 50 000 kötetes könyvtár szolgálja ki.

A hallgatók elhelyezését a campus épületében található, 136 szobás 374 férőhelyes Bagolyvár Kollégium szavatolja. A Kollégiumban az átlagosan két ágyas szobák mellett, mozgásában korlátozott hallgatóink számára 3 akadálymentes apartman is rendelkezésre áll. A 2017. szeptemberében átadott Berzsenyi Dániel utcai Smart Campus a Vállalkozásfejlesztés mesterképzés, a Team Academy program, valamint a Budapest Lab Vállalkozásfejlesztési Központ telephelyéül szolgál. Az új smart campus fejlesztésénél a legkorszerűbb digitális megoldások integrációja (kártyás beléptetés, teljes wi-fi lefedettség, tereminformációs tabletek, jelenlét érzékelésű világítás) mellett a környezettudatosság is kiemelt szereppel bírt, ezzel teremtve meg egy 21. századi igényeknek megfelelő, modern, egyben fenntartható oktatási környezetet.

Jövő

A folyamatos fejlődés zálogaként a Kar zuglói épületét új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel, multifunkciós hallgatói centrummal bővíti. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával együttműködve írt ki tervpályázatot. A megvalósuló beruházással a PSZK Buzogány utcai épületegyüttese 1 750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővülhet. A létrejövő multifunkcionális központ már a következő generációk igényei szerint valósulhat meg, ahol a hagyományos könyvtár mellett fontos szerepet kapnak a rugalmasan és könnyen alakítható közösségi terek, kulturális és sportfunkciók. Emellett az új épület publikus tereihez kapcsolódó tetőkertek és teraszok – azon túl, hogy kiváló lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra – erősíthetik a hallgatói környezet-tudatosságot, egyben kifejezik az Egyetem a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is. A beruházás megvalósítása várhatóan 2020-ban kezdődik.

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM