Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

A karon folyó kutatási tevékenység

A Pénzügyi és Számviteli Kar kiterjedt kutatási portfólióval rendelkezik az alkalmazott tudományok területén. Kutatási projektjeinkben elsősorban olyan tudás létrehozására törekeszünk, amely közvetlenül lefordítható szervezeti gyakorlatokká, akár más szervezetekről, akár a saját oktatási tevékenységünkről van szó.A gyakorlati tudás létrehozása mellett arra törekszünk, hogy kutatásainkból magas minőségű publikációk jöjjenek létre, és ezeket hazai és nemzetközi vezető folyóiratokban tegyük elérhetővé a szakmai közösség számára.


A tanszékeken és a különféle kutatócsoportokban jelenleg zajló kutatásokat 5 – részben átfedő – témacsoport köré lehet rendezni.

1. Szervezetkutatás: A szervezetek működésének és változásának megértése olyan általános, tudományterületeken átívelő probléma, amely a folyamatos társadalmi-gazdasági változások miatt kiemelkedő szereppel bír. Ezen a tág területen belül olyan témákban folynak kutatások, mint a szervezeti kultúrák nemzetközi összehasonlítása, a felsőoktatási intézmények szervezeti kultúrája, vállalati események etnográfiai jellegű vizsgálata, szervezeti magatartás és HR kérdések, valamint a hallgatói normaszegést, csalást meghatározó egyéni és szervezeti tényezők.

2. Szervezetek társadalmi szerepe és felelőssége: Az elmúlt évtizedekben a menedzsment- és szervezetkutatásban hangsúlyosan jelenik meg, hogy az egyes vállalatok, vállalatcsoportok, vagy akár egyéb szervezetek milyen felelősséggel rendelkeznek a társadalmi térben, valamint a természeti környezet minőségének megőrzése kapcsán. Karunkon ezzel kapcsolatban olyan témákban folynak vizsgálatok, mint a vállalati társadalmi felelősségvállalás pénzügyi vonatkozásai, a banki kockázatok és kockázatkezelés, a KKV-k társadalmi felelősségvállalása, a fenntarthatóság megjelenése a szervezeti és oktatási folyamatokban, a számvitel etikai dilemmái, az integrált jelentéstétel elméleti és gyakorlati kérdései, valamint a sokszínűség a foglalkoztatásban, különös tekintettel a fogyatékkal élők foglalkoztatására.

3. KKV-k gazdasági szerepe: A kis- és középvállalkozások komoly szerepet játszanak a gazdasági működésben, mind innovációs potenciáljukat, mind munkahelyteremtő és -megtartó képességüket tekintve. A hazai KKV szektor teljesítményének, fejlődésének és nemzetközi értékláncokban elfoglalt pozíciójának a vizsgálata ezért kiemelt fontosággal bír. Jelenleg ezzel kapcsolatban olyan témákban folynak kutatások, mint a KKV-k nemzetköziesedése és HR gyakorlatai, a vállalkozások banki finanszírozása, a családi vállalkozások utódlása, valamint a gazdasági környezet szerepe a KKV-k sikerességében és innovativitásában.

4. Digitalizáció: A jövő egyik legfontosabb kérdése, hogy a digitalizáció milyen módon alakítja át a szervezetek belső működését, valamint a szervezetek közötti kapcsolatokat. A digitalizáció nem csupán egyes adatok és tartalmak digitális megjelenítését jelenti, hanem alapvetően érinti a jövőben végzett munka jellegét, a vállalatok láthatóságát és versenyképességét. Jelenleg a digitalizáció kutatása olyan területeken jelenik meg a Karon, mint a könyvvizsgálat és a számvitel digitalizációja, webshopok adatbányászata, a szolgáltatási folyamatok elemzése, az ellátási láncok logisztikájának modellezése, a KKV-k digitális érettsége és digitális marketingtevékenysége, valamint az internetes piacok közgazdasági modellezése.

5. Új oktatási és tanulási irányok: A felsőoktatási intézményekben az oktatási folyamatok szervezése mellett egyre inkább előtérbe kerül a tanulás kérdése, vagyis, hogy a hallgatók mit és hogyan sajátítanak el a számukra felkínált tananyagokból, illetve hogy hogyan képesek a megszerzett tudást problémák megoldására alkalmazni. Az ezzel kapcsolatos kutatások olyan témákat járnak körül, mint a hallgatói karrierpályák mintázatainak vizsgálata gépi tanulás felhasználásával, a mentorálás szerepe az oktatásban, az új értékelési és oktatási módszerek hatása, a 21. századi készségek fejlesztése, a vállalkozás-alapú képzés, valamint a részvétel és a tanulás kapcsolata.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM