Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Alkalmazott Kvantitatív Módszertan Tanszék

Tanszékünkön a pénzügy-számvitel, gazdálkodás-menedzsment, emberi erőforrás  és a gazdaságinformatikus szakokon megszerezhető képesítéshez nélkülözhetetlen gazdasági matematikai, statisztikai és számítástechnikai ismereteket oktatjuk. Részt vállalunk a gazdaságinformatikai képzés matematikai és informatikai tantárgyainak oktatásában. Gondozzuk  a választható Üzleti információelemző specializációt, továbbá a Pénzügy és Számvitel szakos mesterképzésben a kvantitatív módszertan mélyebb elemzési lehetőségeivel ismertetjük meg a hallgatókat. Számos tanulás segítő projektben vettünk részt, amelynek eredményei a CooSpace-en hozzáférhetőek és további elektronikus tananyagok kidolgozásában veszünk részt. Oktatás módszertani kérdésekkel folyamatosan foglalkozunk belső továbbképzési rendszerünkben.

Az Üzleti információelemző specializáció keretében hallgatóink megismerhetik a Gazdaság- és társadalomstatisztika alapjait, gazdasági modellezéssel, adatbányászattal foglalkoznak. Használják az adatvizualizáció, adatprezentáció eszközeit valamint a statisztikát az üzleti döntések előkészítésében. Mindezeket a gyakorlatban is láthatják a szakmai partnereknél tett üzemlátogatások alkalmával. Szakesten, projekt feladatok megoldása, készítése közben megtanulhatják az együttmunkálkodást, együttes probléma megoldást. A képzés egyik fontos eleme a nemzetközi számviteli ismeretek elsajátítása, mivel az üzleti információk jelentős része beszámolókból száramzik. Ez a specializáció egyedi a magyar felsőoktatásban, tartalmának kimunkálása a Központi Statisztikai Hivatal támogatásával történt, amely nagy felvevőpiaca a végzett hallgatóknak. A specializáció jogelődjén végzett hallgatóink közül sok szakember dolgozik a statisztikai szolgálat keretein belül, de a multinacionális cégek is szívesen alkalmazzák őket elemzői területen. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások számára is hasznos lehet a döntések megalapozását előkészítő és a gazdasági elemzéskehez értő szakemberek alkalmazása. A specializáció a Pénzügy és számvitel alapszakhoz tartozik, de kurzusai nyitottak más gazdálkodási alapszakon tanulók számára is. Ennek felvételéli lehetőségeit a HKR szabályozza.

Oktatóink között matematikusok, matematika és informatika szakos tanárok, közgazdászok és közgazdász tanárok egyaránt előfordulnak, PhD fokozattal és több évtizedes oktatói tapasztalattal rendelkeznek. Vezető oktatóink kutatói és kutatásvezetői feladatokat is ellátnak. Rendszeresen kérünk fel vendégelőadókat a szakmai szervezetektől.

Munkatársaink számos szakmai és tudományos, illetve közéleti szervezet tagja: Pl. MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága, Magyar Akkreditációs Bizottság Társadalomtudományi Szakbizottsága, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, MELLearN - Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért -  Egyesület.

Hálózatbiztonság, Döntéselmélet, Játékelmélet, Optimalizálási modellezés területek mellett matematikai didaktikai kutatásokat is végzünk, különös tekintettel a készségfejlesztésre, valamint a „Digitális eszközök alkalmazása a matematika oktatásban” témakörökben.

A felsőoktatás teljesítményének mérése, a pénzügyi kultúra helyzetének elemzése, a kis és középvállalkozások tevékenységének vizsgálata valamint az imázs, ismertség és motivációs vizsgálatok több kollégánk kutatási témája.

Rendszeresen részt veszünk nemzetközi konferenciákon: Pl. EDEN, IFCS, MIDK.

 

A legújabb eredményeket a Prosperitas 2019. évi számában publikáljuk:

  

Szakmai kapcsolatok:

-       Központi Statisztikai Hivatal

-       Magyar Statisztikai Társaság

-       MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottság

-       Gazdaságmodellezési Társaság

-       SAS

-       SPSS

-       CIB Bank

-       SAP

 

Tanszékvezető:

Dr Takács Anna Mária, adjunktus

takacs.anna@uni-bge.hu

 

Tanszékvezető helyettes:

Kollár Judit, tanársegéd

kollar.judit@uni-bge.hu

 

Tanszéki adminisztrátor:

Toghia Viktoia

toghia.viktoria@uni-bge.hu

 

Ügyintézés:

Hétfő:               10:30-12:30

Kedd:               13:00-15:00

Szerda:             9:00-11:00

Csütörtök:         13:00-15:00

Péntek:              -

 

Elérhetőségek
Cím: 1149. Budapest, XIV., Buzogány utca 10-12.
Telefon: 061-469-6696
Email: toghia.viktoria@uni-bge.hu
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM