Keresés:
Események
«2019. január»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Gazdaságinformatika Tanszék

Oracle Academy - ingyenesen!

 

Egyetemünk hallgatói és oktatói részére ingyenesen elérhető az Oracle Academy Program, amely az Oracle Academy összes tananyagát és segédanyagát tartalmazza.

Intézményünkben minden oktató és minden hallgató, aki regisztrál a felületre, jogosult a rendszer használatára. A regisztrációt követően az oktatók egy átkonvertálással érik el a rendszert, míg Hallgatóink az adott kurzusra való bejelentkezéskor férnek hozzá a tananyagokhoz.

A programhoz való hozzáférést a „Programozd a jövőd!” – GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 az „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kiemelt kormányzati projekt biztosítja.

 

 

A Budapest Gazdasági Főiskola jogelődjeként az 1970/71-es tanévtől kezdődően a Pénzügyi és Számviteli Főiskola a pénzügyi, számviteli és a gazdasági informatikus képzés egyik meghatározó bázisa. Az informatika képzés előzményei 1969-re nyúlnak vissza. A gazdaságban akkor meghatározó ágazati szerkezetnek megfelelően a képzés alapvetően számviteli-pénzügyi szakterületen ipar, mezőgazdaság, kereskedelem szakon folyt. Két évvel később ez kiegészült a gazdaságban egyre markánsabban megjelenő ügyvitelgépesítési és rendszerszervezési igényhez igazodóan a Rendszerszervezés szakkal.

1992-ben a szakok szerkezete teljesen átalakult. Létrejött a Pénzügy és a Számvitel szak, valamint karunk jogelődjének kezdeményezésére került sor a főiskolai Gazdasági informatika szak megalapítására, amelynek felelőse a tanszék akkori elődje a Szervezés tanszék lett.

Az integráció után a Közgazdasági Informatika Tanszék a Pénzügyi és Számviteli Karon a Menedzsment és Emberi Erőforrások Intézetének szaktanszékévé vált. Elsődleges feladata a gazdasági informatikához kapcsolódó tantárgyak oktatása, valamint BA képzésben a Gazdaságinformatikus (közgazdász) szak majd a Gazdálkodásmenedzsment szakon belül a Közgazdasági Informatikus szakirány gondozása.

2010-től a tanszék ismét gondozója a Gazdaságinformatikus alapszaknak. A szak három specializációval rendelkezik:

Pénzintézeti informatikus:

A Pénzintézeti informatikus szakirány keretében lehetőség nyílna arra, hogy egyrészt a pénzintézetek számára olyan informatikus képzése, akik ismerik a banki és pénzintézeti gazdasági folyamatokat, valamint olyan speciális ismeretek szereznek, amelyek ezen folyamatok informatikai támogatását, fejlesztését és működtetését is biztosítja. Az informatikai képzésen túl, sokkal specializáltabb banki szakmai ismeretekkel ismerkedik meg a hallgató ezáltal egy interdiszciplináris szakemberré válik, így kapcsolatot biztosít a pénzintézeti menedzsment és az informatikai fejélesztő és üzemeltető között. A képzés célja gazdaságinformatikusok képzése, akik képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására, az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére. Az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisának és üzleti intelligenciájának a növelésére, az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére, folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, a problématér definiálására, alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés elvárt minőségnek megfelelő felügyeletére, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához. 

 

Logisztikai informatikus:

A Logisztikai informatikus szakirány, az informatikára, mint a logisztika integrált részére koncentrál. Így olyan tárgyak kerülnek oktatásra, mint Logisztika alapjai, Anyagáramlási rendszerek, Logisztikai folyamatok modellezése. Továbbá egyéb kapcsolódó tárgyak is, mint a Számítógépes termelésirányítás, Vállalatirányítási szoftverek a logisztikai gondolkodást segítik a hallgatókban.. A szakirányon a logisztika széles szakterületein a hallgatók számára a megszerzett ismeretek kreatív alkalmazását biztosítják; a logisztikai rendszerekben fellehető folyamatok feltérképezését, informatikai eszközök segítségével történő modellezését, az ellátási lánc logisztikai folyamatainak elemzésére, kapcsolatok felderítésére ezek módosítására, javítására irányuló képességek megszerzését segítik; továbbá képesek a felmerült termelési és ellátási lánc problémák feloldására. A kikerülő hallgatók alkalmasak az üzleti, ellátási lánc, ügyfélszolgálati menedzsment folyamatok megértésére a logisztikai és egyszerűbb termelési, irányítási folyamatok szervezésére és programozási feladatok végrehajtására. Alkalmasak továbbá az üzleti, logisztikai és informatikai szakemberekkel együttműködés, a gazdasági problémákra a leghatékonyabb IT és rendszertervezési megoldásokat felhasználva megoldási változatok készítése, informatikai támogatás fejlesztés kezdeményezése, végrehajtása, a szervezet logisztikai és informatikai egységének menedzselésére, a működtetési kockázatok kezelésére, kisebb fejlesztési és üzemeltetési projektek tervezésére és irányítására, informatikai feladatok outsourcing megoldásaiban és auditálásában az együttműködésre.  

Üzleti adatelemző informatikus:

Célunk olyan informatikusok képzése, akik képesek a vállalatok üzleti adatainak elemzésére a legkorszerűbb technológiákkal. Felismerik az üzleti analitika problémáit és képesek azok megoldására. Elemzéseik segítségével a menedzsment jelentős támogatást kaphat a vállalati döntéshozatalban. A szakirányon végzett hallgatók tisztában lesznek az üzleti intelligencia és analitika alapjaival és az erre épülő elemző technikákkal. Képesek az adatbázis szerverekről magas szintű SQL lekérdezésekre. Ismerik az adattárházak működését, onnan kimutatásokat, riportokat tudnak készíteni. Jártasak a műszerfal készítésben, használni tudják a legkorszerűbb adatvizualizációs technikákat. Képesek nagy adathalmazon (BigData) elemzéseket végezni strukturált és strukturálatlan adatokon is. Adatbányászati eszközök széles tárházával rendelkeznek, képesek prediktív elemzések elvégzésére. Fogékonyak a terület legújabb módszertanaira, a mesterséges intelligenciára épülő elemző technikákra is.


2011-től a tanszék neve Gazdaságinformatika Intézeti Tanszékre, majd 2018-tól Gazdaságinformatika Tanszékre változott, igazodva a gondozott szakhoz.

A tanszék oktatási célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az informatika alapjaival, össze tudják kapcsolni a gazdasági folyamatokkal és ismeretekkel, szakemberként hatékonyan tudják használni az információ technológia által nyújtott lehetőségeket.

A tanszék gondozza a brazil hallgatók informatikai képzését. Az SAP rendszernek a használatát a magdeburgi Otto von Guericke Egyetem biztosítja az oktatás számára.

A Gazdaságinformatika tanszék több kutatást is gondoz, a Szolgáltatási folyamatok javítását célzó LOST (Lost in Services), valamint a FANS sport-gazdaság témájú kutatást.

Az általunk gondozott tantárgyak leírása, útmutatója a Dokumentumtár alatt található.

 

FOGADÓÓRA

Hétfő és szerda: 9,00-11,30
Kedd és csütörtök: 13,00-15,00
Péntek: nincs

Elérhetőségek
Cím: 1149 Budapest Buzogány utca 10.-12.
Telefon: +36 1 469 6692
Email: Molnar.Ferencne@uni-bge.hu
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM