Keresés:
Események
«2019. március»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Számvitel Tanszék

SZÁMVITEL TANSZÉK

Pénzügyi és Számviteli Kar, Pénzügy és Számvitel Intézet

 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karán (elődintézményei: a Pénzügyi és Számviteli Főiskola és a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kara működését folytatva) több évtizedes hagyomány a gyakorlatorientáltság. A Pénzügy és számvitel szakon képzést folytató felsőoktatási intézmények között a hírnevünket és elismertségünket is a gyakorlatorientált képzésnek köszönhetjük, amely egy tudatos iskolateremtő koncepció megvalósulásának az eredménye. A hallgatóink szakmai felkészültségét, készségeit és képességeit a munkaerőpiac is elismeri. Ezekben a Számvitel Tanszék meghatározó szerepet tölt be.

 A Tanszék felelősségi körébe tartozik a

 • Pénzügy és számvitel alapképzési szakon (BSC) a Számvitel specializáció (magyar és angol nyelven), valamint
 • mesterképzésen (MSC) a Számvitel szak.

A gondozásába tartozó szakokon kívül a Tanszék, illetve számos munkatársa tantárgyfelelőse a többi alapképzési, mesterképzési szak szakmai kompetenciájába tartozó tantárgyainak is.

A BSC és MSC képzés mellett a Tanszék hatáskörébe tartozik a Felsőoktatási szakképzés (FOSZK) Pénzügy és számvitel szak Vállalkozási szakirányának gondozása is. Természetesen a FOSZK képzés keretében a többi szak szakirányain is jelentős oktatási tevékenységet lát el a Tanszék.

Ezeken kívül a szakirányú továbbképzés keretében a Tanszék több képzés elindításában, működtetésében is aktív részt vállal (Controlling-szakközgazdász, Mérnök-közgazdász). Az Egyetem Felnőttképzési Főosztályával együttműködve a Tanszék tevékenysége a szakirányú továbbképzéseken túl a szakképzésekre (például: mérlegképes könyvelő, IFRS mérlegképes könyvelő) is kiterjed.

Jelentős a Tanszék folyamatos tehetséggondozó tevékenysége, fontos feladatnak tartva - a meglévő megoldásokon túlmenően - az új lehetőségek keresését a kiemelkedő hallgatók támogatásában.

A Tanszék munkatársainak döntő többsége elismert gyakorlati szakember, és több mint fele tudományos fokozattal is rendelkezik, biztos alapot adva a gyakorlatorientált, piaci igényeket kielégítő, ugyanakkor tudományosan is megalapozott oktatói munkának. Az oktatásba bevont vendégoktatói kör kiváló lehetőséget biztosít a hallgatóknak ahhoz, hogy közvetlen közelről lássanak kiemelkedő példákat az üzleti világból, hiszen vendégoktatóink a szakma elismert és jeles képviselői (szakmai partnereink többek között: PwC, Deloitte, Process Solutions, WTS, BDO).

A Tanszék több évtizedes múlttal rendelkezik a számvitel, elemzés, ellenőrzés, tervezés és kontrolling témájú tantárgyak oktatása és gyakorlatias, ugyanakkor tudományos igényű tantárgyfejlesztése tekintetében.

A Tanszék kutatási területei kiterjednek a számvitel és a kontrolling szinte minden vetületére és a kapcsolódó területekre, közülük aktuálisan a nemzetközi számvitelre, az elemzésre, a vállalati ellenőrzésre, a könyvvizsgálatra, az önköltségszámításra, a digitalizációra és az etikai kérdésekre.

Jelenleg folyamatban lévő tanszéki kutatások:

 • Balázsiné Farkas Katalin – Kardos Barbara: Számviteli munka etikiai kérdései
 • Bán Erika: Az ellenőrzés hatékonyságot segítő szerepe és fejlesztése a magyar KKV szektorban
 • Borzán Anita: A számvitel, mint információs rendszer hazai és romániai sajátosságai
 • Korom Erik: A digitalizáció kérdései a könyvvizsgálati tevékenységben
 • Madarasiné Szirmai Andrea – Szekeres Bernadett: Nemzetközi számvitel, az IFRS-re történő áttérés hatásai
 • Németh Krisztina: KKV-k nemzetköziesedésének összefüggései
 • Siklósi Ágnes – Sisa Krisztina – Veress Attila: Számvitel digitalizációja
 • Simon Szilvia: Konszernelemzés
 • Szijártó Boglárka: Önköltségszámítás a felsőoktatásban
 • Török Martina: Audit minőség

A tanszéki munkatársak legutóbbi tudományos publikációi:

 • Balázsiné, Farkas Katalin - Kardos, Barbara

Tartalmi és módszertani fejlesztési irányokra vonatkozó javaslatok a diplomás számvitelképzés két szintjére vonatkozóan a pályakezdő diplomások kompetenciáinak tükrében=Suggestions concerning the directions of the content and themethodology in connectionwith the two levels of the professional accountancy education concerning the competencies of the graduated career entrants.
In: Dobrai, Katalin; László, Gyula; Sipos, Norbert (szerk.) Ferenc Farkas International Scientific Conference = Farkas Ferenc Nemzetközi Tudományos Konferencia 2018. Pécs, Magyarország : Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet, (2018) pp. 499-519. , 21 p.

 • Borzán, Anita - Szekeres, Bernadett

Meeting the environmental information needs in the light of the accounting reports of Hungarian and Romanian enterprises
In: Monika, Gubanova (szerk.) Legal, economic, managerial and environmental aspects of performance competencies by local authorities, 2017 : 5th international scientific correspondence conference. Nyitra, Szlovákia : Slovak University of Agriculture in Nitra, pp. 37-44. , 8 p. (2018)

 • Madarasiné Szirmai, Andrea - Siklósi, Ágnes - Török, Martina Zsófia

Audit Quality Interpretation and One of the Possible Measurement Models . Global Challenges of Management Control and Reporting Program of Research Symposium, Polanica Zdrój, Poland (2018)

 • Madarasiné, Szirmai Andrea - Szőllősiné, Szép Adrienn

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján teljesített statisztikai adatszolgáltatás módszertanának háttere és tapasztalatai. STATISZTIKAI SZEMLE 96 : 5 pp. 489-521., 33 p. (2018)

 • Veress, Attila - Pucsek, József - Siklósi, Ágnes - Török, Martina Zsófia

Teljesítmény mérése a vállalkozások gyakorlatában, a free cash flow levezetésének modellje. CONTROLLER INFO 6 : 2 pp. 31-35. , 5 p. (2018)

 

Az érdeklődők további részletes információkat találhatnak a folyamatasoan aktualizált tanszéki oldalakon. Érdemes rendeszeresen visszatérve a tanszéki híreket elolvasni, az érintetteknek időszakról időszakra áttekinteni a dokumentumokat, így többek között az aktuális félév tantárgyi útmutatóit, a záróvizsgára, a határidőkre vonatkozó ismertetőket. Mindezek mellett lehetőség van jobban megismerni a tanszéki munkatársakat és vendégelőadókat, valamint megtalálhatók a honlapon a tanszéki munkatársak - adott félévre vonatkozó - szorgalmi időszakban érvényes fogadóórái.


 

Tanszékvezető:

Dr. Kardos Barbara, főiskolai docens; kardos.barbara@uni-bge.hu

Tanszékvezető-helyettes:

Kresalek Péter, mestertanár; kresalek.peter@uni.bge.hu


Tanszéki ügyintézők:

 • Frey Anikó; frey.aniko@uni-bge.hu (alapképzés és FOSZK)
 • Bali Anita; bali.anita@uni-bge.hu (mesterképzés)

 

Tanszéki ügyintézés:

Hétfő és szerda: 09.00-11.30

Kedd és csütörtök: 13.00-15.00

Péntek: nincs ügyintézés

 


 

 

Elérhetőségek
Cím: 1149 Budapest Buzogány utca 10-12.
Telefon: 1/469-6600/6698
Email: frey.aniko@uni-bge.hu
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM