Keresés:
Események
«2018. december»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Levelező

Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés

Levelező tagozat

Érvényesség: a 2017/18-as tanévtől

Választható szakirányok

  • Turizmus
  • Vendéglátás

Teljesítendő kreditek

Tárgycsoport Kredit
Kötelező tárgyak 96
Szakirányok 24
Összesen 120

 

Mintatanterv

Alapvető tudnivalók

  • A táblázatban féléves óraszámok vannak feltüntetve.
  • Rövidítések: Óra - óraszám, Sz - Számonkérés módja, Kr - kreditpont. Számonkérésnél: K - kollokvium, Gy - gyakorlai jegy.

A kreditgyűjtés részletes szabályait a Hallgatói követelményrendszer tartalmazza.

Félév Kód Tárgy Óra Sz Kr Lista vagy szakirány Előfeltétel
1 SZEK0FA03 Szakmai és pénzügyi információfeldolgozási ismeretek (1) 10 Gy 3    
1 UZLV1BA03 Üzleti idegen nyelv A/1 20 Gy 3    
1 KOEK0FB03 Közgazdasági alapismeretek 10 K 3    
1 VAAI0BA03 Vállalati gazdaságtan alapjai 10 K 3    
1 SZNT1BA03 Szállodamenedzsment 1 10 Gy 3    
1 GAEK0BA06 Gasztronómiai alapismeretek 20 K 6    
1 MAZA0BA03 Magyarország turizmusföldrajza 10 K 3    
1 MUET0BA03 Művelődéstörténet 10 K 3    
1 AZAI0FA03 Az utazásszervezés földrajzi alapjai 10 K 3 Turizmus  
1 MUEK0FB03 Műszaki ismeretek 10 K 3 Vendéglátás  
2 PEAI0BA06 Pénzügyek alapjai 20 K 6    
2 SZAI0BA06 Számvitel alapjai 20 Gy 6    
2 UZLV2BA03 Üzleti idegen nyelv A/2 20 Gy 3    
2 FEAI0BA06 A fenntartható turizmus alapjai 20 K 6    
2 UTEK0FA06 Utazási irodai alapismeretek 20 Gy 6 Turizmus  
2 TUSE0FA03 Turisztikai termékek fejlesztése 10 Gy 3 Turizmus  
2 ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 20 K 6 Vendéglátás Gasztronómiai alapismeretek
2 HIAG0FA03 Higiéné és élelmiszerbiztonság 10 K 3 Vendéglátás  
3 MUEK0FA03 Munkaerő-piaci ismeretek (1) 10 K 3    
3 UZIO0BA03 Üzleti kommunikáció 10 Gy 3    
3 UZES0FA03 Üzleti elemzés 10 Gy 3    
3 TULV1BA03 Turizmus-vendéglátás szaknyelv A 20 K 3    
3 TUNG0BA06 Turizmusmarketing 20 Gy 6    
3 GAEN0FA06 Gazdálkodás a szálláshelyeken 20 Gy 6 Turizmus  
3 REES0BA06 Rendezvényszervezés 20 Gy 6 Turizmus  
3 ETEK0FA06 Éttermi és konyhai műveletek 20 Gy 6 Vendéglátás  
3 GAAN0FA06 Gazdálkodás a vendéglátásban 20 Gy 6 Vendéglátás  
4 SZGY0FA30 Szakmai gyakorlat 0 Gy 30    

Megjegyzések

(1) Páros és páratlan félévben is felvehető tárgy.

 

Kreditbeszámítás

Az egyetemünkön azonos nevű alapszakon tovább tanuló hallgatók elismertethetik a felsőoktatási szakképzésben szerzett kreditek nagy részét, az alábbiak szerint.

Hozott kreditek Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés FLTVHV
Elismert kreditek Turizmus-vendéglátás alapképzési szak BLTVHV
Érvényesség 2017/18-as tanévtől  

 

Neptun-kód Felsőoktatási szakképzés Hozott kredit Neptun-kód Alapképzési szak Elism. kredit
UZLV1BA03 Üzleti idegen nyelv A/1 3 UZLV1BA03 Üzleti idegen nyelv A/1 3
UZIO0BA03 Üzleti kommunikáció 3 UZIO0BA03 Üzleti kommunikáció 3
VAAI0BA03 Vállalati gazdaságtan alapjai 3 VAAI0BA03 Vállalati gazdaságtan alapjai 3
PEAI0BA06 Pénzügyek alapjai 6 PEAI0BA06 Pénzügyek alapjai 6
SZAI0BA06 Számvitel alapjai 6 SZAI0BA06 Számvitel alapjai 6
UZLV2BA03 Üzleti idegen nyelv A/2 3 UZLV2BA03 Üzleti idegen nyelv A/2 3
TULV1BA03 Turizmus-vendéglátás szaknyelv A 3 TULV1BA03 Turizmus-vendéglátás szaknyelv A 3
FEAI0BA06 A fenntartható turizmus alapjai 6 FEAI0BA06 A fenntartható turizmus alapjai 6
SZNT1BA03 Szállodamenedzsment 1 3 SZNT1BA03 Szállodamenedzsment 1 3
TUNG0BA06 Turizmusmarketing 6 TUNG0BA06 Turizmusmarketing 6
GAEK0BA06 Gasztronómiai alapismeretek 6 GAEK0BA06 Gasztronómiai alapismeretek 6
MAZA0BA03 Magyarország turizmusföldrajza 3 MAZA0BA03 Magyarország turizmusföldrajza 3
MUET0BA03 Művelődéstörténet 3 MUET0BA03 Művelődéstörténet 3
SZGY0FA30 Szakmai gyakorlat 30 SZGY0BA20 Szakmai gyakorlat 20
Összesen 74
Kereskedelemi vendéglátás specializáción beszámítható további kreditek
ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6 ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6
  szakirány további tárgyai 15   szabadon választhatóként beszámítható 9
Összesen Kereskedelemi vendéglátás specializáción 89
Intézményi vendéglátás specializáción beszámítható további kreditek
ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6 ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6
  szakirány további tárgyai 15   szabadon választhatóként beszámítható 9
Összesen Intézményi vendéglátás specializáción 89
Vendéglátó rendezvényszervezés specializáción beszámítható további kreditek
ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6 ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban 6
  szakirány további tárgyai 15   szabadon választhatóként beszámítható 9
Összesen Vendéglátó rendezvényszervezés specializáción 89
Utazás- és rendezvényszervezés specializáción beszámítható további kreditek
REES0BA06 Rendezvényszervezés 6 RENT0BA06 Rendezvénymenedzsment 6
AZAI0FA03 Az utazásszervezés földrajzi alapjai 3 NEJZ0BA03 Nemzetközi turizmusföldrajz 3
  szakirány további tárgyai 15   szabadon választhatóként beszámítható 6
Összesen Utazás- és rendezvényszervezés specializáción 89
A többi specializáción beszámítható további kreditek
  szakirányok tárgyai 24   szabadon választhatóként beszámítható 9
Összesen más specializáción 83

 

Rövidített BSc mintatanterv

Azok a hallgatóink, akik elvégzik a Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzést, három félévvel rövidebb idő alatt szerezhetnek diplomát a Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon. Számukra az alábbi mintatantervet ajánljuk az alapszakon.

Választható specializációk

  • Kereskedelemi vendéglátás
  • Intézményi vendéglátás (5)
  • Vendéglátó rendezvényszervezés
  • Utazás- és rendezvényszervezés
  • Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment
  • Egészség-, sport- és ökoturizmus
  • European tourism (6)

Teljesítendő kreditek

Tárgycsoport Kredit
Kötelező tárgyak 153
Választható felzárkóztató tárgyak 0
Kötelezően választandó gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek 3
Szabadon választható 12
Kötelezően választandó szakmai ismeretek 1 6
Kötelezően választandó szakmai ismeretek 2 6
Specializációk 30
Összesen 210

A rövidített képzés ideje alatt ténylegesen teljesítendő kreditek számának megállapításához a fenti táblázatból le kell vonni a felsőoktatási szakképzésről elismert kreditek mennyiségét.

Félév Kód Tárgy Óra Sz Kr Lista vagy szakirány Előfeltétel
1 KOAN1BA06 Közgazdaságtan 1 20 Gy 6    
1 VAAI0BA03 Vállalati gazdaságtan alapjai (1)          
1 PEAI0BA06 Pénzügyek alapjai (1)          
1 INAG0BA06 Informatika és a világ 20 Gy 6    
1 SZAI0BA06 Számvitel alapjai (1)          
1 AZAI0BA00 Az üzleti matematika alapjai (2) 10 A 0 felzárkóztató  
1 INES0BA00 Informatikai készségfejlesztés (2) 10 A 0 felzárkóztató  
1 TEAI0BA00 Természettudományos ismeretek alapjai (2) 10 A 0 felzárkóztató  
1 IDTO0BA00 Idegen nyelvi felzárkóztató (2) 10 A 0 felzárkóztató  
1 UZLV1BA03 Üzleti idegen nyelv A/1 (1)          
1 TULV1BA03 Turizmus-vendéglátás szaknyelv A (1)          
1 UZLV1BB03 Üzleti idegen nyelv B/1 20 Gy 3    
1 GAAI0BA03 Gazdasági jog alapjai 10 K 3    
1 TAAN0BB03 Tanulásmódszertan 10 Gy 3 szabadon választható  
1 PRSE0BA03 Prezentációs készségfejlesztés 10 Gy 3 szabadon választható  
1 NEKA0BA03 Nemzetközi tárgyalástechnika 10 Gy 3 szabadon választható  
1 INIO0BB03 Interkulturális kommunikáció 10 Gy 3 szabadon választható  
1 FEAI0BA06 A fenntartható turizmus alapjai (1)          
1 TUNG0BA06 Turizmusmarketing (1)          
1 SZAS0BA06 Szállodai vendéglátás 20 K 6 szakmai 1 Gasztronómiai alapismeretek
1 ETAN0BA06 Ételek és italok a vendéglátásban (1)       szakmai 1 Gasztronómiai alapismeretek
1 VENT1BA03 Vendéglátás menedzsment 1 10 K 3 Kereskedelemi vendéglátás  
1 ELET0BA06 Élelmiszer- és italismeret 20 K 6 Kereskedelemi vendéglátás Ételek és italok a vendéglátásban
1 VEEK0BA06 Vendéglátó éttermi és konyhai alapismeretek 20 Gy 6 Intézményi vendéglátás Ételek és italok a vendéglátásban
1 NAEK0BA03 Nagykonyhai vendéglátó gépek, berendezések 10 K 3 Intézményi vendéglátás  
1 REET0BA03 Rendezvény-értékesítés (éttermi munka) 10 Gy 3 Vendéglátó rendezvényszervezés Gasztronómiai alapismeretek
1 REIA0BA06 Rendezvénygasztronómia (termékismeret, ételkészítés) 20 Gy 6 Vendéglátó rendezvényszervezés Ételek és italok a vendéglátásban
1 REGH0BA03 Rendezvény GHP és táplálkozási ismeretek 10 K 3 Vendéglátó rendezvényszervezés  
1 UTAS0BA06 Utazási irodai gazdálkodás 20 Gy 6 Utazás- és rendezvényszervezés  
1 TEJZ0BA03 Településfejlesztés és regionális földrajz 10 K 3 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment  
1 TUNT0BA06 Turisztikai desztinációmenedzsment 20 Gy 6 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment  
1 OKUS0BA06 Ökoturizmus 20 Gy 6 Egészség-, sport- és ökoturizmus  
1 EGAS0BA03 Egészséges táplálkozás 10 K 3 Egészség-, sport- és ökoturizmus  
1 EUON0BA03 European tourism policy and regulation 10 K 3 European tourism  
1 DENG0BA06 Destination management and tourism planning 20 Gy 6 European tourism  
1 SZGY0BA20 Szakmai gyakorlat (1)          
2 GAKA0BA06 Gazdasági matematika 20 Gy 6    
2 KOAN2BA06 Közgazdaságtan 2 20 Gy 6   Közgazdaságtan 1
2 UZIO0BA03 Üzleti kommunikáció (1)          
2 UZLV2BA03 Üzleti idegen nyelv A/2 (1)          
2 UZLV2BB03 Üzleti idegen nyelv B/2 20 Gy 3    
2 KOAN0BA03 Környezet-gazdaságtan 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
2 GAKA0BC03 Gazdaságpolitika 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
2 GAJZ0BA03 Gazdaságföldrajz 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
2 EUEK0BB03 Európai uniós ismeretek 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
2 JOAN0BA03 Jogi igények érvényesítése a gyakorlatban 10 Gy 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
2 GAET0BA03 Gazdaságtörténet 10 K 3 szabadon választható  
2 SZIA0BD03 Szociológia 10 K 3 szabadon választható  
2 PSIA0BA03 Pszichológia 10 K 3 szabadon választható  
2 POIA0BA03 Politológia 10 K 3 szabadon választható  
2 MUET0BA03 Művelődéstörténet (1)       szabadon választható  
2 SZNT1BA03 Szállodamenedzsment 1 (1)          
2 SZNT2BA06 Szállodamenedzsment 2 20 Gy 6   Szállodamenedzsment 1
2 GAEK0BA06 Gasztronómiai alapismeretek (1)          
2 MAZA0BA03 Magyarország turizmusföldrajza (1)          
2 TUAI0BA03 A turizmus fejlődésének nemzetközi tendenciái 10 K 3 szakmai 2  
2 ETEM0BA03 Etika és fogyasztóvédelem 10 Gy 3 szakmai 2  
2 CSKT0BA03 Csoport projekt 10 Gy 3 szakmai 2  
2 VENT2BA03 Vendéglátás menedzsment 2 10 Gy 3 Kereskedelemi vendéglátás Vendéglátás menedzsment 1
2 ELET0BA03 Élelmianyag-ismeret 10 Gy 3 Intézményi vendéglátás Ételek és italok a vendéglátásban
2 RETE0BA03 Rendezvényszervezés elmélete 10 K 3 Vendéglátó rendezvényszervezés  
2 UTES0BA06 Utazásszervezés 20 Gy 6 Utazás- és rendezvényszervezés Nemzetközi turizmusföldrajz
2 TEEK0BA03 Térségi infokommunikációs rendszerek 10 Gy 3 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment  
2 REIO0BA03 Rekreáció 10 Gy 3 Egészség-, sport- és ökoturizmus  
2 TOPE0BA03 Tourism geography of Europe 10 Gy 3 European tourism  
3 STAI0BA06 Statisztika és valószínűségszámítás alapjai 20 Gy 6    
3 SZNT0BA06 Szervezeti és humán menedzsment 20 K 6    
3 TULV1BB03 Turizmus-vendéglátás szaknyelv B 20 K 3    
3 DOEK0BA03 Döntéselőkészítő kvantitatív módszerek 10 Gy 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
3 NEAN0BA03 Nemzetközi gazdaságtan 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
3 FEAT0BA03 Felelős és fenntartható vállalat 10 K 3 gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek  
3 SZNT3BA06 Szállodamenedzsment 3 20 K 6   Szállodamenedzsment 2
3 BUAN0BA03 Business games a vendéglátásban 10 Gy 3 szabadon választható Szállodamenedzsment 1
3 KRUS0BA03 Kreatív turizmus (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
3 KEUS0BA03 Kempingturizmus (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
3 FUNT0BA03 Fürdőmenedzsment 10 Gy 3 szabadon választható  
3 RENG0BA03 Régió- és településmarketing (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
3 VETE0BA03 A vendéglátás jogi környezete 10 Gy 3 szabadon választható  
3 SZSA0BA03 A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás jogi szabályozása (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
3 VETE0BB03 Vendéglátás története 10 K 3 szabadon választható  
3 TUET0BA03 Turizmustörténet (4) 10 K 3 szabadon választható  
3 KOAN0BB03 Környezetvédelem a turizmusban (4) 10 K 3 szabadon választható  
3 CEOK0BA03 Célországtanulmányok 10 K 3 szabadon választható  
3 GEAN0BA03 Gépek és berendezések a vendéglátásban és a szállodaiparban 10 K 3 szabadon választható  
3 SOEK0BA03 Sommelier alapismeretek 10 Gy 3 szabadon választható Ételek és italok a vendéglátásban
3 FOOK0BA03 Fogyasztói és szakértői érzékszervi vizsgálatok (4) 10 Gy 3 szabadon választható Ételek és italok a vendéglátásban
3 KUEN0BA03 Különleges alapanyagok az ételkészítésben 10 Gy 3 szabadon választható Ételek és italok a vendéglátásban
3 TAAK0BA03 Tárgyalási és álláskeresési technikák 10 Gy 3 szabadon választható  
3 MARA0BA03 Magyar sörkultúra 10 Gy 3 szabadon választható Ételek és italok a vendéglátásban
3 PAOK0BA03 Pálinka és egyéb párlatok 10 Gy 3 szabadon választható Ételek és italok a vendéglátásban
3 UJAN0BA03 Új táplálkozási irányzatok a vendéglátásban 10 K 3 szabadon választható Élelmiszer- és italismeret
3 SZUM1BA03 Szakkollégium 1 10 K 3 szabadon választható  
3 TDDK1BA03 TDK 1 10 K 3 szabadon választható  
3 VEAT0BA06 Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat 20 Gy 6 Kereskedelemi vendéglátás Gasztronómiai alapismeretek
3 HIEK0BA06 Higiénés ismeretek 20 Gy 6 Intézményi vendéglátás Élelmianyag-ismeret
3 REME0BA06 Rendezvénymenedzsment (vendéglátás) 20 Gy 6 Vendéglátó rendezvényszervezés  
3 UTSE0BA06 Utazási termékek értékesítése 20 Gy 6 Utazás- és rendezvényszervezés Utazásszervezés
3 RENT0BA06 Rendezvénymenedzsment (1) 0   6 Utazás- és rendezvényszervezés Szállodai vendéglátás
3 NEJZ0BA03 Nemzetközi turizmusföldrajz (1) 0   3 Utazás- és rendezvényszervezés  
3 TEES0BB06 Termékfejlesztés 20 Gy 6 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment  
3 SPEK0BA06 Sportturizmus és sportrendezvények 20 Gy 6 Egészség-, sport- és ökoturizmus Rekreáció
3 NISM0BA06 Niche markets in European tourism 20 Gy 6 European tourism  
3 KUAN0BA03 Kutatásmódszertan 10 Gy 3    
4 UZKA0BB06 Üzleti statisztika 20 Gy 6    
4 KKAN0BA06 Kkv-k a turizmusban és vendéglátásban 20 Gy 6   Szállodamenedzsment 3
4 VIJA0BA03 Világrészek konyhája 10 Gy 3 szakmai 2 Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat
4 TUAG0BA03 Turizmusbiztonság (4) 10 K 3 szabadon választható  
4 IDES0BA03 Idegenvezetés (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
4 MIAN0BB03 Minőségmenedzsment a desztinációkban (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
4 VENT0BA03 Vendégkapcsolat menedzsment (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
4 VESA0BA03 Védett területek turizmusa (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
4 ORUS0BA03 Örökségturizmus 10 Gy 3 szabadon választható  
4 KAUS0BA03 Kastélyturizmus (4) 10 Gy 3 szabadon választható  
4 TUJA0BA03 Turizmus antropológiája 10 K 3 szabadon választható  
4 FAUS0BA03 Falusi turizmus (4) 10 K 3 szabadon választható  
4 KUUS0BA03 Kulturális turizmus 10 K 3 szabadon választható  
4 SZUM2BA03 Szakkollégium 2 10 K 3 szabadon választható  
4 TDDK2BA03 TDK 2 10 K 3 szabadon választható  
4 HAKT0BC06 Hallgatói projekt (vendéglátás) 20 Gy 6 Kereskedelemi vendéglátás Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat
4 VENT3BA03 Vendéglátás menedzsment 3 10 Gy 3 Kereskedelemi vendéglátás Vendéglátás menedzsment 2
4 ELAN0BA03 Élelmiszer-biztonság és táplálkozástan 10 Gy 3 Kereskedelemi vendéglátás Élelmiszer- és italismeret
4 INSA0BA06 Intézményi vendéglátás szervezése, gazdálkodása 20 Gy 6 Intézményi vendéglátás  
4 NAAT0BA03 Nagykonyhai üzemelő gyakorlat 10 Gy 3 Intézményi vendéglátás Vendéglátó éttermi és konyhai alapismeretek
4 TAKA0BA03 Táplálkozástan és dietetika 10 Gy 3 Intézményi vendéglátás Higiénés ismeretek
4 ETRA0BA03 Etikett, protokoll, viselkedéskultúra 10 Gy 3 Vendéglátó rendezvényszervezés  
4 REPR0BA06 Rendezvényszervezési projekt 20 Gy 6 Vendéglátó rendezvényszervezés  
4 MIUS0BA03 MICE turizmus 10 Gy 3 Utazás- és rendezvényszervezés  
4 HAKT0BB06 Hallgatói projekt (terepgyakorlat) 20 Gy 6 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment  
4 TUES0BA06 Turizmus és területfejlesztés 20 Gy 6 Turizmusfejlesztés és térségmenedzsment Településfejlesztés és regionális földrajz
4 EGUS0BA06 Egészségturizmus 20 K 6 Egészség-, sport- és ökoturizmus  
4 HAKT0BA06 Hallgatói projekt (egészség-, sport-, ökoturizmus) 20 Gy 6 Egészség-, sport- és ökoturizmus  
4 EUSM0BA06 European cultural tourism 20 Gy 6 European tourism  
4 CONT0BA06 Convention management 20 Gy 6 European tourism  
4 SZAT0BA07 Szakdolgozat 0 Gy 7    

Megjegyzések

(1) Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésről beszámított kredit.
(2) A beiratkozási héten írt szintfelmérő eredménye alapján választható tárgy.
(3) Szabadon választható tárgyak kreditkerete a felsőoktatási szakképzésről történt kreditbeszámítás után: Utazás- és rendezvényszervezés specializáción 3 kredit, a többi specializáción 0 kredit.
(4) Csak magyar nyelven felvehetó tárgy.
(5) A specializáció csak a magyar nyelvű képzésen kerül meghirdetésre.
(6) A specializáció csak az angol nyelvű képzésen kerül meghirdetésre.

A tanterv hivatalos (Szenátus által elfogadott) verziója itt érhető el.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM