Keresés:
Félévkezdési teendők (2. félévtől)

Mik a teendők félévkezdéskor? (A 2. és további félévekben)

Az alábbi tájékoztatás a hallgatói követelményrendszerben (HKR) való eligazodást segíti. A tájékoztatás nem teljes körű, vagyis nem említi az összes szabályt, amit az adott kérdésre vonatkozhat. A szöveg mellett feltüntetett paragrafusszámok a HKR érintett részeire utalnak. Kérjük, hogy hivatalos eljárásokban a szabályzat eredeti szövegét vegye alapul.
>> A regisztrációs időszak előtt fizesse be az önköltség első részletét (ha önköltséges képzésre jár) és az idegen nyelvi képzési hozzájárulási díj első részletét (ha nem magyar nyelvű képzésre jár). 56. § (11), 114. § (1)-(2)
>> Véglegesítse az előzetes tanrendjét, azaz döntse el, melyik tárgyakat kívánja teljesíteni az adott félévben (az előzetes tanrendet korábban kell elkészíteni, lásd a vizsgaidőszaki teendőknél). Döntésének számos következménye lehet, ezért fontolja meg alaposan a tárgyfelvételt (lásd itt). 56. § (12)
>> Aktiválja a félévét a regisztrációs időszakban, azaz a Neptunban állítsa aktívra a félév státuszát. Ez csak akkor lehetséges, ha az előző két lépést elvégezte. Aktiválás nélkül később az adott félévre felvett tárgyait töröljük és passzív státuszra kerül. 56. § (11), (13)
>> Passzív félévre is mehet, ha tanulmányaiban valamilyen oknál fogva szünetet kíván tartani. Ügyeljen azonban arra, hogy egymás után csak két passzív féléve lehet. Ha sorban a harmadik passzív félévét kezdi meg, jogszabály alapján meg kell szüntetnünk a hallgatói jogviszonyát. A passziválásra vonatkozó általános szabályoktól néhány speciális esetben el lehet térni. 50. §, 56. § (11), 49. § (6) b)
>> Ha kifogása van a tanrendjével szemben (pl. törölték egy kurzusról, ami az ön számára kötelező vagy órarendi ütközése van), a regisztrációs időszak után 5 napig ezt egy kérvényben bejelentheti (a kifogás nem lehet pusztán kényelmi alapú). 56. § (21)
>> Ha egy tárgyat nem első alkalommal vesz fel, tantárgy-újrafelvételi díjat kell fizetnie. A befizetés elmaradása esetén a tárgyból nem vizsgázhat. 56. § (22), 113. § (4)
>> Ha úgy látja, hogy rendszeresen nem fog tudni részt venni az órákon (pl. külföldi részképzés vagy tanulmányi versenyre való felkészülés miatt), kérvényezhet kivételes tanulmányi rendet. Ezt az Egyetemnek nem kötelessége biztosítani, általában akkor kapja meg, ha valamilyen többletvállalás miatt adódnak óralátogatási nehézségei. 58. §
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM