Keresés:
Költségek

Mitől nőhetnek a költségei?

Az alábbi tájékoztatás a hallgatói követelményrendszerben (HKR) való eligazodást segíti. A tájékoztatás nem teljes körű, vagyis nem említi az összes szabályt, amit az adott kérdésre vonatkozhat. A szöveg mellett feltüntetett paragrafusszámok a HKR érintett részeire utalnak. Kérjük, hogy hivatalos eljárásokban a szabályzat eredeti szövegét vegye alapul.
>> Legnagyobb mértékben az drágítja meg a tanulmányait, ha az előírtnál hosszabb idő alatt végzi el azokat. Önköltséges képzésben ez értelemszerűen plusz fizetendő féléve(ke)t jelent, de állami ösztöndíjasként is kell számolnia a további lakhatási és megélhetési költségekkel. Ezért is javasoljuk, hogy mindig körültekintően tervezze meg a tanulmányait (lásd tárgyfelvételi megfontolások). 87. § (3), 114. § (4)
>> Ha egy tárgyat nem teljesít, újra fel kell vennie. Ez számunkra sem előnyös, mert többlet-erőforrásokat igényel. Az önköltségi díj és az állami ösztöndíj az egyszeri tárgyfelvételre van megállapítva, így ismételt tárgyfelvételnél hozzá kell járulnia többletköltségeinkhez (tantárgy-újrafelvételi díj). 56. § (22), 113. § (4)
>> A fentiekhez hasonló okok miatt az ismétlővizsgáknak is van díja. Itt annyi az engedmény, hogy az első ismétlésért még nem kell fizetni. Utána viszont minden további vizsga előtt be kell fizetni a díjat, máskülönben a Neptun nem engedi vizsgázni. 113. § (2)
>> Többletköltséget jelent számunkra az is, ha jóval több kreditet teljesít, mint ami a tantervében szerepel. Tíz százaléknyi többlet még ingyenes, de afölött sajnos kredittúllépési díjat kell fizetnie. 113. § (5)
>> Hasonló a helyzet akkor, ha magyar nyelvű képzésre jár, de idegen nyelven szeretne teljesíteni néhány tárgyat. Itt is tíz százaléknyi az a plusz, ami után még nem kell az idegen nyelven történő tárgyfelvétel díját fizetni. A nyelvórákat és a külföldi részképzés keretében teljesített tárgyakat nem számítjuk bele az idegen nyelven teljesített tárgyakba. 113. § (7)
>> Mulasztási díjat kell fizetnie, ha nem tart be valamilyen határidőt. Ezen felül van néhány eljárás, aminek meglehetősen nagy a többletmunka-igénye, ezért eljárási díjakat kell fizetni. 113. § (9)-(11)
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM