Keresés:
Kreditelismerés

Hogyan működik a kreditelismerés rendszere?

Az alábbi tájékoztatás a hallgatói követelményrendszerben (HKR) való eligazodást segíti. A tájékoztatás nem teljes körű, vagyis nem említi az összes szabályt, amit az adott kérdésre vonatkozhat. A szöveg mellett feltüntetett paragrafusszámok a HKR érintett részeire utalnak. Kérjük, hogy hivatalos eljárásokban a szabályzat eredeti szövegét vegye alapul.
>> A felsőoktatásban alapszabály, hogy ha már elsajátított egy tudásanyagot és kapott érte kreditet, akkor az felhasználható máshol is. Meg kell azonban vizsgálni, hogy egy bizonyos tudásanyag (pl. egy tárgy tartalma) illeszkedik-e a másik képzési programhoz. Erre szolgál a kreditelismerési eljárás. 59. § (1)-(8)
>> Az eljárásnak két része van: 1) ekvivalenciavizsgálat, 2) kreditátvitel. 59. § (9)
>> Az ekvivalenciavizsgálat során nézzük meg, hogy az ön által korábban megszerzett tudásanyag mennyire felel meg a jelenlegi tantervében szereplő tárgy tudásanyagának. Ezt a tematikák összehasonlításával tesszük meg. A vizsgálat eredménye bekerül a Neptun ekvivalencia-adatbázisába, vagyis a továbbiakban ezt a két tematikát már nem kell összehasonlítani. Ekvivalenciavizsgálatot tehát csak akkor kell kérnie, ha nincs ilyen megfelelőség rögzítve a Neptunban. 59. § (10)-(21)
>> A kreditátvitel egyszerűen arról szól, hogy egy létező (= Neptunban rögzített) ekvivalenciát fel kíván-e ön használni. Ugyanis lehet, hogy korábban szerzett kreditet egy tárgyból, de az eredménye rossz, és nem akarja ezzel rontani az oklevélminősítését – ezért nem kéri a kreditátvitelt, inkább újra felveszi a tárgyat. Ha megfelel a korábbi osztályzat, akkor nincs más dolga, mint kérni a kreditátvitelt. 59. § (22)-(25)
>> Összefoglalva: ha az ön által korábban már teljesített tárgy és a mostani tantervében szereplő, kiváltani tervezett tárgy között van ekvivalencia a Neptunban, akkor csak kreditátvitelt kell kérvényeznie. Ha nincs, akkor előbb ekvivalenciavizsgálatot és utána kreditátvitelt. Fontos, hogy az ekvivalenciát tárgykódok szerint kell ellenőrizni – a tárgynevek azonossága vagy hasonlósága önmagában nem jelent ekvivalenciát. A kérvények beadására vonatkozó útmutatót itt találja (4-5. pont)  
>> Ha önt egy másik szakunkról veszik át, vagy újrakezdi tanulmányaidat ugyanazon a szakon, a már teljesített kreditek így egyszerűen „jóváírhatók” az ön számára.  
>> A külföldi részképzésben (pl. Erasmus-ösztöndíjjal) teljesített kreditek elismerésére az általánostól eltérő, rugalmasabb szabályok vonatkoznak. 59. § (27)-(28)
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM