Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Minőségirányítás

A Budapesti Gazdasági Egyetem jogelődje, a Budapesti Gazdasági Főiskola minőségirányítási tevékenységét 2010-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Minőségi Díjjal ismerte el.

    

Az Egyetem minőségpolitikáját alapvetően a következő tényezők határozzák meg:

  • A XXI. század társadalmi és gazdasági környezetének fő igénye az Életminőség állandó javításának biztosítása - az oktatás színvonalának, az intézmény infrastruktúrájának, az intézmény környezetének és külső partnereinek, a tudásszintnek, a belső partnerek egzisztenciális biztonságának – komplex minőségügyi rendszerén keresztül.
  • A Bologna Nyilatkozat elvárása, az EU felsőoktatási intézményeinek egységes és az átjárhatóságot biztosító minőségügyi tevékenységeire vonatkozóan.
  • Az Intézményfejlesztési Terv minőségstratégiai céljának megvalósításának érvényesítése.
  • A MAB Akkreditáció minőségügyi előírásai.
  • A minőségügyi szakemberképzés sikeres intézményi hagyományai.

Intézményünk minőségügyi munkáját a Szenátus alá tartozó Minőségbiztosítási és Értékelési Bizottság koordinálja, az operatív feladatokat a Minőségügyi Iroda végzi, az egyes Karok minőségügyi felelőseinek közreműködésével.

A BGE Minőségirányítási rendszere több lépcsőben alakult ki és napjainkban is folyamatos fejlesztés alatt áll. A 2005. évi akkreditációnál már a megfelelő minőségügyi szervezeti egység koordinációjában készült el a Minőségirányítási Kézikönyv (jelenleg ennek már a 3. verziója van érvényben) illetve került meghatározásra az intézmény Minőségpolitikája. A BGE Minőségirányítási rendszere alapvetően a felsőoktatási minőségügyi sztenderdekre (az ENQA/2005) épül, valamint a HEFOP/2004. keretében kialakított négy felsőoktatási intézmény által alkotott konzorcium szakmai ajánlásait veszi figyelembe.

A 2006. évtől az önértékelésen alapuló EFQM EU konform Közös Értékelési Keretrendszer szerinti Kiválóság-modell alapján fejlesztettük tovább minőségirányítási tevékenységünket és jelenleg is ez minőségfejlesztésünk egyik iránya. Az önértékelés eredményeként főleg az adottságok kritérium-területeinél született erősségeket és gyengeségeket a PDCA modell logikája szerint dolgoztuk fel a fenntartható fejlődés érdekében. Minőségügyi fejlesztésünk szorosan kapcsolódik a BGE 2007-ben módosított Intézményfejlesztési Tervéhez annak integráns részeként, illetve eszközeként tekinthetjük. A kiválósági mutatókon alapuló fenntartható minőségügyi fejlődés biztosíthatja intézményünk hosszú távú versenyképességét.

Minőségfejlesztési stratégiánkban célul tűztük ki, és 2010 szeptemberében megkezdtük - a jelenlegi önértékelésen alapuló Kiválóság modell mellett, a könnyebb nemzetközi összehasonlíthatóság, valamint a pontosabb szabályozottság érdekében az intézmény mind a négy karán - az MSZ EN ISO 9001/2009. minőségügyi szabvány bevezetését. Célunk továbbá, hogy a felsőoktatási intézményi sztenderdeknek a minőségügyi szabványba való későbbi beintegrálásával az MSZ EN ISO 9001/2009. szabványt felsőoktatási specifikussá tegyük, fenntartva a TQM alapú Kiválóság modell irányába való folyamatos fejlődést. Minőségfejlesztési céljai sikeres megvalósításának eredményeképpen az Intézmény 2012 áprilisában ISO Tanúsítványt szerzett.

 


Kapcsolódó tartalmak
Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM