Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Történet

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) története jogelőd intézményei révén 1857-re, a Pesti Kereskedelmi Akadémia alapítására vezethető vissza. A korábbi Budapesti Gazdasági Főiskola jelenlegi formája 2000. január 1-jén jött létre három elismert és sikeres felsőoktatási intézmény, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola és a Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrációjával. A három budapesti karból álló Egyetem mintegy 16.000 hallgatójával Magyarország egyik meghatározó felsőoktatási intézménye. 

A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar elődje az 1857-ben alapított Kereskedelmi Akadémia volt, amely - 1899-ben a Keleti Kereskedelmi Akadémiával bővülve - a közép-európai térség, ezen belül az Osztrák-Magyar Monarchia első kereskedelmi főiskolája volt. Ebben az iskolában képezték a kereskedelem és a bankvilág szakembereit. A II. világháború után, egészen 1962-ig középfokú kereskedelmi iskola működött az Alkotmány utcai patinás épületben, amely - a képzés újjászervezésével - először felsőfokú kereskedelmi szakiskola lett, majd a tradíciókra alapozva 1969-ben Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola elnevezéssel főiskolai rangot kapott. Az intézmény az önálló idegenforgalmi szakot is kifejező mai elnevezését végül 1992-ben nyerte el.

A Külkereskedelmi Kar története 1957-ben kezdődött. Ekkor jött létre a hazai külkereskedelem számára a nyelveket beszélő, magasan kvalifikált szakembereket képző Külkereskedelmi Levelező Iskola. Az iskola 1962-ben átalakult önálló Felsőfokú Külkereskedelmi Szakiskolává. 1971-ben az intézmény Külkereskedelmi Főiskola elnevezéssel főiskolai rangot kapott. 1992-ben kezdődött meg nemzetközi együttműködésben az angol és francia nyelvű szakmai oktatás. Jelenleg mintegy 4000 hallgató tanul a Kar különböző típusú képzési programjain.

A Pénzügyi és Számviteli Kar története szintén visszavezethető a hazai felsőfokú gazdasági szakemberképzés közös eredetére, az 1857-ben alapított Pesti Kereskedelmi Akadémiára, majd a Keleti Kereskedelmi Akadémiára. Szorosabban véve azonban a Számviteli Főiskola 1953. évi megalakulását tekinthetjük a főiskola alapítási dátumának, az intézmény az 1970/71. tanévtől kapta a Pénzügyi és Számviteli Főiskola nevet. Az 1971/72-es tanévben Zalaegerszegen, a következő tanévben pedig Salgótarjánban létesült a főiskolának területi intézete. Ezzel a hazai pénzügyi és számviteli felsőfokú szakemberképzés zászlóshajójává vált. A zalaegerszegi intézet 2020-ig Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven folytatta oktató-kutató munkáját.
A BGE-n és jogelőd intézményeiben oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdaság vezető személyiségei.

A BGE oktatási portfóliója lefedi a gazdaságtudomány szinte valamennyi szakterületét, többek között turizmus-vendéglátás, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, valamint emberi erőforrások szakon kínál képzéseket. Mindezeken kívül jelentős a felnőttképzési tevékenység, mely szakirányú továbbképzések, illetve OKJ-s képzések, tanfolyamok keretében valósul meg. Az Intézmény alap- és mesterképzési szakokat is indít idegen nyelveken (angol, német, francia) is, melyeken összesen több mint  1000 magyar és külföldi hallgató tanul. Több idegen nyelvű képzés esetén a BGE hallgatóinak lehetőségük van két oklevél megszerzésére (kettős diplomát adó képzések), a BGE diplomája mellett például az angol, francia, holland, német vagy spanyol partnerintézmény oklevelét is megkaphatják. A Budapesti Gazdasági Egyetemen, nemzetközi együttműködésben létrehozott doktori iskolában PhD-fokozat megszerzésére is van lehetőség. A hallgatók az Anglia Ruskin University PhD-fokozatát szerezhetik meg, az oktatás a BGE-n, részben a BGE oktatói által történik. Jelenleg előkészítés alatt áll egy további PhD-program a francia partnerintézménnyel, az Université de Picardie Jules Verne, Amiens-nel. 

Az Egyetem kiemelt hangsúlyt fektet minőségbiztosítási tevékenységének fejlesztésére. Ennek eredményeképpen 2010-ben az Intézmény elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat, 2012-ben pedig bevezette és tanúsíttatta az ISO 9001/2009 minőségügyi rendszert.

Az Egyetem kiemelt szerepet tulajdonít a gyakorlatorientált oktatásnak, valamint a nemzetközi és hazai vállalkozásokkal fenntartott kapcsolatainak. Tagja többek között a Német-magyar Ipar- és Kereskedelmi Kamarának (DUIHK) és az American Chamber of Commerce Hungary (AmCham-nek) is. Az Intézmény elkötelezett a duális felsőoktatás gazdaságtudományi képzési területen történő bevezetése iránt.

A BGF a 2013 és 2016 közötti időszakra elnyerte az „alkalmazott tudományok főiskolája” kiválósági címet. A BGE 2016-ban megszerezte az "alkalmazott tudományok egyeteme" minősítést. 

A tehetséggondozásra (szakkollégiumi, tudományos diákköri munka) az Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett. 2015 áprilisban az Intézmény adott otthont az OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM