Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

A BGE hallgatói az Európai Unió brüsszeli és luxembourgi intézményeiben
2019.12.12

A BGE nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói az Európai Unió brüsszeli és luxembourgi intézményeiben

A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának 38 nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos, gazdaságdiplomácia specializációs hallgatója indult 2019. december 2-án négy napos tanulmányútra az Európai Parlament támogatásával. A tanulmányút során a diákcsoport meglátogathatta az Európai Parlament brüsszeli épületét, valamint az Európai Bíróság luxemburgi székhelyét is.

A 18 órás kimerítő, de jó hangulatú buszos utazást követően a késő esti órákban érkezett meg a csoport Brüsszelbe, amely nem csak Belgium fővárosa, hanem az Európai Unió intézményeinek legfontosabb központja is.

Másnap reggel néhány órára lehetőség nyílt Brüsszel városközpontjának felderítésére, így a hallgatók meglátogatták az ikonikus Grande Place-t, ahol a brüsszeli városháza és a régmúlt idők céheinek gazdagon díszített épületei állnak. A Palais de Bruxelles-nél - amely nem más, mint a belga királyi palota – a hallgatók megnézhették a belga lovastestőrség felvonulását és három magas rangú diplomata érkezését a palotába.

A rövid városnézés után a hallgatók megérkeztek az Európai Parlament épületkomplexumába, ahol Linder Bálint kommunikációs munkatárs várta őket. Egy rövid előadásban áttekintést adott az Európai Parlament felépítéséről és munkájáról, majd a résztvevők tájékozódhattak a 7 politikai csoport, a lobbisták, a szakértők, a diplomaták, és nem utolsó sorban a tolmácsok munkájáról a parlamentben.

A tájékoztató után a Parlament kapcsolattartó irodájának két fiatal munkatársa az EP ’together.eu’ programját mutatta be. Ez egy az EP választások kapcsán létrejött különleges kezdeményezés, amiben a fiatalok is szerepet vállalhattak azzal, hogy meggyőzik ismerőseiket a választásokon való részvétel fontosságáról. Tehették mindezt az EP támogatásával a legkülönbözőbb közösségi csatornákon, kreatív eszközökkel (Facebook, Instagram, YouTube, stb). A tájékoztatók után a csoport megtekintette az Európai Parlament 751 képviselőjének brüsszeli plenáris üléstermét is.

A parlamenti tartózkodást követően az Európai Történelem Háza volt a következő célpont, ahol egy interaktív kiállítás mutatja be Európa történelmét, kultúráját és társadalmi fejlődését.

Másnap a csoport tovább indult Brüsszelből Luxemburgba, ahol az Európai Unió Bíróságának székhelye is található. A több épületes komplexumban Horuczi Katalin és dr. Lehóczki Balázs fogadta a csoportot. Ők – amellett, hogy az intézmény felépítését, céljait, működését bemutatták – gyakorlati példákon, jogeseteken keresztül avatták be a hallgatókat a Bíróság mindennapjaiba. Kiemelték, hogy a Bíróság – amely 2300 alkalmazottjának 40 százaléka tolmács – a legtöbbször adóval, szellemi tulajdonnal és gazdasági versennyel kapcsolatos ügyekkel foglalkozik.

A tanulmányút egy rövid, de annál hangulatosabb luxemburgi városnézéssel és adventi vásárral fejeződött be, ahol a hallgatók megkóstolhattak néhány helyi ételkülönlegességet, és persze a klasszikus forralt bort is.

 

Rigó-Kántor Eszter, nemzetközi tanulmányok alapképzési szakos hallgató


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM