Keresés:
Események
«2020. október»
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Finanszírozási lehetőségek önköltséges képzés esetén
2014.02.10

Finanszírozási lehetőségek önköltséges képzés esetén


1. Diákhitel

A diákhitel célja, hogy a felsőoktatási tanulmányaid alatt biztosítsa a megélhetési és a megfelelő tanulási feltételeket. Ha Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t igényelsz, nem kell aggódnod az anyagi helyzeted miatt, és így a vizsgákra is jobban tudsz koncentrálni.

A Diákhitel1-et állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges hallgatók egyaránt igényelhetik.  Egy félévben maximum 250 000 Ft-határig (havi 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forintos részletekben, vagy akár egyösszegben is). Szabad felhasználású hitel, tehát bármire költheted. A diákhitel kamata változó, a kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg. (A 2014. január 1-től érvényes kamatláb 6,50%.)

A Diákhitel2-t csak önköltséges hallgatóként igényelheted, és csak a képzési költségekre fordíthatod – így legfeljebb akkora összeget igényelhetsz, amennyi a képzési (önköltségi) díjad.  Ha felveszed a Diákhitel2-t, nem kell az önköltségi díjat a beiratkozáskor befizetned, csak a hiteligénylésről szóló igazolást kell bemutatnod a tanulmányi osztályon, mert a hitel összege közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára fog kerülni. A hiteligénylést nem kell minden félévben megismételned, ha jogosult vagy rá, automatikusan utalni fogják (szüneteltetni, vagy megszüntetni természetesen van lehetőséged). Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a hitel kamatlába 2%.

A hitelre vonatkozó részletekről a www.diakhitel.hu weboldalon olvashatsz.


2. Átsorolás

A Nemzeti felsőoktatási törvény szerint csak az első tanévre érvényes, hogy állami ösztöndíjas vagy az önköltséges képzésre nyertél-e felvételt. A harmadik félévtől akkor folytathatod állami ösztöndíjas képzésben a főiskolát, vagy egyetemet, ha a mintatantervben előírt kreditek legalább 50%-át teljesítetted. Ha nem megfelelő a tanulmányi eredményed, átkerülsz az önköltséges képzési formába. Ez fordítva is igaz, ha önköltséges képzésre vettek fel, de a legjobban teljesítő hallgatók között vagy, lehetőséged van átkerülni állami ösztöndíjas képzésre. 


3. BGF Biztos Jövő Ösztöndíjprogram - BIJÖ

Nagyon fontos, hogy a választott felsőoktatási intézmény milyen támogatási lehetőséget tud nyújtani az önköltséges hallgatóinak. A főiskolák és egyetemek közül elsőként a Budapesti Gazdasági Főiskola hirdette meg ösztöndíjprogramját, a „BGF Biztos Jövő Ösztöndíjprogramot”. Az ösztöndíjat akkor pályázhatod meg, ha a BGF bármelyik gazdaság-, és társadalomtudományi és bölcsészettudományi alapszakára jársz. A fenti tudományterületek valamennyi szakán a legjobb eredményt elért hallgatók kaphatják meg az Biztos Jövő Ösztöndíjat, ami az önköltség összegének 25, 50, vagy akár 100 %-át is elérheti. 2014 februárjában a BGF önköltséges hallgatói összesen közel 10 millió forint összegű Biztos Jövő ösztöndíjban részesülnek.

Emellett a BGF Vállalati Ösztöndíjalapon keresztül az intézmény jelenlegi és jövőbeni vállalati partnerei is támogatják a tehetséges hallgatókat.  

A korábban a BGF-en, illetve jogelőd intézményeiben végzett volt hallgatók gyermekei – amennyiben a Főiskola gazdaság-, illetve társadalomtudományi alapképzéseire adják be jelentkezésüket – a képzés teljes ideje alatt 10%-os Alumni kedvezményben részesülhetnek. Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM