Keresés:
Események
«2017. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Finanszírozási lehetőségek önköltséges képzés esetén
2014.02.10

Finanszírozási lehetőségek önköltséges képzés esetén


1. Diákhitel

A diákhitel célja, hogy a felsőoktatási tanulmányaid alatt biztosítsa a megélhetési és a megfelelő tanulási feltételeket. Ha Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t igényelsz, nem kell aggódnod az anyagi helyzeted miatt, és így a vizsgákra is jobban tudsz koncentrálni.

A Diákhitel1-et állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges hallgatók egyaránt igényelhetik.  Egy félévben maximum 250 000 Ft-határig (havi 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forintos részletekben, vagy akár egyösszegben is). Szabad felhasználású hitel, tehát bármire költheted. A diákhitel kamata változó, a kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg. (A 2014. január 1-től érvényes kamatláb 6,50%.)

A Diákhitel2-t csak önköltséges hallgatóként igényelheted, és csak a képzési költségekre fordíthatod – így legfeljebb akkora összeget igényelhetsz, amennyi a képzési (önköltségi) díjad.  Ha felveszed a Diákhitel2-t, nem kell az önköltségi díjat a beiratkozáskor befizetned, csak a hiteligénylésről szóló igazolást kell bemutatnod a tanulmányi osztályon, mert a hitel összege közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára fog kerülni. A hiteligénylést nem kell minden félévben megismételned, ha jogosult vagy rá, automatikusan utalni fogják (szüneteltetni, vagy megszüntetni természetesen van lehetőséged). Az állami kamattámogatásnak köszönhetően a hitel kamatlába 2%.

A hitelre vonatkozó részletekről a www.diakhitel.hu weboldalon olvashatsz.


2. Átsorolás

A Nemzeti felsőoktatási törvény szerint csak az első tanévre érvényes, hogy állami ösztöndíjas vagy az önköltséges képzésre nyertél-e felvételt. A harmadik félévtől akkor folytathatod állami ösztöndíjas képzésben a főiskolát, vagy egyetemet, ha a mintatantervben előírt kreditek legalább 50%-át teljesítetted. Ha nem megfelelő a tanulmányi eredményed, átkerülsz az önköltséges képzési formába. Ez fordítva is igaz, ha önköltséges képzésre vettek fel, de a legjobban teljesítő hallgatók között vagy, lehetőséged van átkerülni állami ösztöndíjas képzésre. 


3. BGF Biztos Jövő Ösztöndíjprogram - BIJÖ

Nagyon fontos, hogy a választott felsőoktatási intézmény milyen támogatási lehetőséget tud nyújtani az önköltséges hallgatóinak. A főiskolák és egyetemek közül elsőként a Budapesti Gazdasági Főiskola hirdette meg ösztöndíjprogramját, a „BGF Biztos Jövő Ösztöndíjprogramot”. Az ösztöndíjat akkor pályázhatod meg, ha a BGF bármelyik gazdaság-, és társadalomtudományi és bölcsészettudományi alapszakára jársz. A fenti tudományterületek valamennyi szakán a legjobb eredményt elért hallgatók kaphatják meg az Biztos Jövő Ösztöndíjat, ami az önköltség összegének 25, 50, vagy akár 100 %-át is elérheti. 2014 februárjában a BGF önköltséges hallgatói összesen közel 10 millió forint összegű Biztos Jövő ösztöndíjban részesülnek.

Emellett a BGF Vállalati Ösztöndíjalapon keresztül az intézmény jelenlegi és jövőbeni vállalati partnerei is támogatják a tehetséges hallgatókat.  

A korábban a BGF-en, illetve jogelőd intézményeiben végzett volt hallgatók gyermekei – amennyiben a Főiskola gazdaság-, illetve társadalomtudományi alapképzéseire adják be jelentkezésüket – a képzés teljes ideje alatt 10%-os Alumni kedvezményben részesülhetnek. Hírek

Hírek

Versenyelőny egy folyamatosan változó iparágban

A Lipcsében egyéni kard világbajnoki címet szerzett Szatmári András, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója is ott lesz az augusztus 19. és 30. között megrendezésre kerülő Universiadén Taipeiben.

Az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemén szeptemberben közel 5200 elsőéves kezdheti meg tanulmányait.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM