Keresés:
Események
«2017. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Keresztféléves felvételi eljárás GYIK
2013.09.05

Gyakran ismételt kérdések a keresztféléves felvételi eljárással kapcsolatban

 

Mi az a keresztféléves képzés?

A februárban induló képzéseket nevezik így. A magyar felsőoktatási intézményekbe központi felvételi eljárás keretében az év két meghatározott időszakában lehet jelentkezni. Az ún. keresztféléves eljárásban a februárban induló képzésekre lehet felvételizni.

 

Kik jelentkezhetnek rá?

A keresztféléves eljárás során meghirdetett alapszakokra azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. A 2014 februárjában induló mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2014 januárjában fejezik be tanulmányaikat, és a végzettséget igazoló dokumentumaikat a megadott határidőig csatolni tudják a jelentkezésükhöz.

 

Mikor és meddig lehet jelentkezni és mikor indulnak a képzések?

A februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felvételi eljárás tudnivalóit a megelőző év októberében megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, ekkor indul a jelentkezési időszak. A jelentkezési időszak november közepén zárul, a jelentkezők elbírálása a következő év januárjában történik – így a felvételt nyert új hallgatók februárban kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

 

Milyen képzésekre lehet jelentkezni?

A keresztféléves eljárásban felsőoktatási szakképzésre, alap- és mesterképzésre, valamint osztatlan mesterképzésre lehet jelentkezni. A felsőoktatási intézmények maguk döntik el, hogy milyen képzéseket hirdetnek meg. Egyes képzések mind az általános felsőoktatási felvételi eljárás, mind a keresztféléves felvételi eljárás során meghirdetésre kerülnek. A Budapesti Gazdasági Főiskola a keresztféléves felvételi eljárás során a marketing mesterképzési szakot tervezi indítani.

 

Lehetséges állami ösztöndíjas képzésre is jelentkezni a keresztféléves eljárás során?

Igen, a keresztféléves felvételi eljárás során, hasonlóan az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz, állami ösztöndíjas helyek is meghirdetésre kerülnek. Ugyanúgy jár diákigazolvány és igényelhető a diákhitel mindkét formája is.


Hírek

Hírek

Versenyelőny egy folyamatosan változó iparágban

A Lipcsében egyéni kard világbajnoki címet szerzett Szatmári András, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója is ott lesz az augusztus 19. és 30. között megrendezésre kerülő Universiadén Taipeiben.

Az ország legnagyobb alkalmazott tudományok egyetemén szeptemberben közel 5200 elsőéves kezdheti meg tanulmányait.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM