Keresés:
Események
«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Keresztféléves felvételi eljárás GYIK
2013.09.05

Gyakran ismételt kérdések a keresztféléves felvételi eljárással kapcsolatban

 

Mi az a keresztféléves képzés?

A februárban induló képzéseket nevezik így. A magyar felsőoktatási intézményekbe központi felvételi eljárás keretében az év két meghatározott időszakában lehet jelentkezni. Az ún. keresztféléves eljárásban a februárban induló képzésekre lehet felvételizni.

 

Kik jelentkezhetnek rá?

A keresztféléves eljárás során meghirdetett alapszakokra azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal. A 2014 februárjában induló mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2014 januárjában fejezik be tanulmányaikat, és a végzettséget igazoló dokumentumaikat a megadott határidőig csatolni tudják a jelentkezésükhöz.

 

Mikor és meddig lehet jelentkezni és mikor indulnak a képzések?

A februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felvételi eljárás tudnivalóit a megelőző év októberében megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, ekkor indul a jelentkezési időszak. A jelentkezési időszak november közepén zárul, a jelentkezők elbírálása a következő év januárjában történik – így a felvételt nyert új hallgatók februárban kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

 

Milyen képzésekre lehet jelentkezni?

A keresztféléves eljárásban felsőoktatási szakképzésre, alap- és mesterképzésre, valamint osztatlan mesterképzésre lehet jelentkezni. A felsőoktatási intézmények maguk döntik el, hogy milyen képzéseket hirdetnek meg. Egyes képzések mind az általános felsőoktatási felvételi eljárás, mind a keresztféléves felvételi eljárás során meghirdetésre kerülnek. A Budapesti Gazdasági Főiskola a keresztféléves felvételi eljárás során a marketing mesterképzési szakot tervezi indítani.

 

Lehetséges állami ösztöndíjas képzésre is jelentkezni a keresztféléves eljárás során?

Igen, a keresztféléves felvételi eljárás során, hasonlóan az általános felsőoktatási felvételi eljáráshoz, állami ösztöndíjas helyek is meghirdetésre kerülnek. Ugyanúgy jár diákigazolvány és igényelhető a diákhitel mindkét formája is.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM