Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Tájékoztatás a járványügyi helyzetről - 2020. 06.05.
2020.06.05

Az utóbbi hetekben sorra oldották fel a veszélyhelyzettel kapcsolatos korlátozásokat. Mikortól lehet, illetve kell visszatérni az irodai munkára?

A járványügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan a BGE-n is úgy döntöttünk, hogy megkezdjük a fokozatos visszatérést az irodákba. Ezt több biztonsági intézkedés előzte meg, például fertőtlenítő kézmosószerek beszerzése, valamint fertőtlenítő takarítások. Azt, hogy az egyes szervezeti egységek milyen ütemezésben és arányban térnek vissza az irodai munkavégzéshez, – az egyetemi elvek figyelembevételével – a szervezeti egységek vezetőivel szükséges egyeztetni. Természetesen a jövőben is igyekszünk tekintettel lenni azon kollégáinkra, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetettek, illetve azokra a szülőkre, akik kisgyermeket nevelnek. Kérjük, hogy forduljanak közvetlen vezetőjükhöz ezzel kapcsolatban.

 

Biztonságos-e az irodai munkavégzés?

Az irodai munkavégzésre való fokozatos visszatérést a BGE részéről több biztonsági intézkedés előzte meg, például fertőtlenítő kézmosószerek beszerzése, valamint fertőtlenítő takarítások. Kérjük ugyanakkor, hogy Önök is mérlegeljék a kockázatokat, például a tömegközlekedés, vagy a szolgáltatások (pl.: étel-, csomagfutár stb.) igénybevételét illetően. Nyomatékosan kérjük a személyes találkozók, megbeszélések felfüggesztését, hiszen ezek nagymértékben kiválthatók a rendelkezésünkre álló online eszközökkel, az Informatikai Osztály pedig mindenben segíti ezt a működést.

 

Be kell jelentenem továbbra is, ha megbetegszem?

Továbbra is kiemelten fontos, hogy személyes megjelenéssel járó munkavégzést nem vállalhat, illetve home office esetében is tájékoztasson minket, ha betegség jeleit érzékeli magán, különösen a koronavírus ismert tüneteit. Ezekben az esetekben forduljon háziorvosához, illetve tájékoztassa közvetlen vezetőjét!  

Továbbra is kérjük, hogy a koronavirus@uni-bge.hu email címre jelentse be az alábbi eseteket:

-      amennyiben igazoltan koronavírussal fertőződött meg

-      olyan személy fertőződött meg koronavírussal, akivel egy háztartásban él, vagy akivel közvetlen kapcsolatba került,

-      amennyiben a fenti okokból otthoni vagy kórházi karanténba került.   

 

Egységvezetőként mi alapján határozzam meg beosztottaim számára az otthoni és az irodai munkavégzés arányát?

Elsősorban a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatójának tanulmányozását ajánljuk ehhez. Egyes kérdésekben minden vezető tud dönteni saját hatáskörben (pl. irodánként hány fő egyidejű jelenlétét engedélyezi/támogatja). Más – főleg műszaki jellegű – kérdésekben javasoljuk a Gazdasági Igazgatósággal vagy annak kari egységeivel való egyeztetést (pl. felületek fertőtlenítése, légkondicionálók beállítása). Természetesen minden további felmerülő kérdésben forduljanak továbbra is közvetlen vezetőjükhöz, a Karok esetében pedig a dékánokhoz.

 

Kell-e maszkot viselni az irodában és az Egyetem épületeiben?

Nem. Elsődlegesen a fizikai távolság biztosításával, a higiéniai előírások betartásával és a megfelelő szellőztetéssel gondoskodjunk a fertőzésveszély csökkentéséről. Különösen igaz ez a közösségi terekre (pl.: közös konyha, társalgó), ahol fokozottan kérjük a szabályok betartását.

 

Szabad-e szabadság alatt, magánjellegű céllal külföldre utazni?

A hivatalos utazásokat a járvány kezdeti szakaszában az Egyetem vezetősége ápr. 30-ig megtiltotta. A tilalom nem került meghosszabbításra az utazásokkal kapcsolatban időközben bevezetett szigorú hazai és külföldi kormányzati intézkedések miatt. Ezek közül itthon még érvényben van az, amely szerint a legtöbb országból való hazatérés után 14 napos önkéntes karanténba kell vonulni, vagy teszteredménnyel kell igazolni a fertőzésmentességet. Javasoljuk tehát, hogy a külföldi utak tervezésekor mindenki számoljon a meglevő, illetve lehetséges korlátozásokkal.

A közalkalmazott által kezdeményezett utazás utáni otthoni karantén ideje alatt szabadságot kell kivenni, vagy home office keretében kell a munkát végezni, melyről a közvetlen vezetővel szükséges egyeztetni.

 

Mehetek-e nemzetközi konferenciára ősszel és télen?

Az őszi-téli időszak kapcsán nem tudunk biztosat mondani, hiszen az nagymértékben függ a járványügyi helyzettől.

Jelenleg szigorú hazai és nemzetközi szabályozások vonatkoznak a ki- és beutazásokra, és idén nyáron számos országban, így Magyarországon is maradnak érvényben az óvintézkedések. A konzuli szolgálat oldalán ugyan mindig naprakész információt találunk, mégis, ezzel nagyon bizonytalan tervezni. Így a nyári időszakra, augusztus 31-ig az alapelv az, hogy hivatalos célból a külföldre történő utazás csak különösen indokolt esetben és kizárólag magasabb vezetői (rektori, kancellári vagy dékáni) engedély alapján lehetséges.

Kérjük, hogy egyeztessenek nemzetközi partnereikkel és támaszkodjanak az online megoldásokra a találkozók esetében.

 

Hívhatok-e nemzetközi vendégeket (most és ősszel és télen)?

Az őszi és téli időszakkal kapcsolatban egyelőre nem tudunk biztosat mondani. A nemzetközi és hazai kormányzati intézkedések függvényében, erről később fogjuk tájékoztatni a kollégákat.

A következő hetekkel kapcsolatban azonban elmondható, hogy számos országban, így Magyarországon is óvintézkedések vannak érvényben, így a Magyarországra történő beutazás is korlátozott. Ennek mentén augusztus 31-ig az alapelv az, hogy hivatalos célból külföldi vendég vagy delegáció fogadása csak különösen indokolt esetben és kizárólag magasabb vezetői (rektori, kancellári vagy dékáni) engedély alapján lehetséges.

 

Bejöhetnek-e a hallgatók az Egyetemre?

A jelen hatályos általános szabályozás szerint nem. Amennyiben ez bármilyen formában feloldásra kerülne, úgy tájékoztatni fogjuk a BGE közösségét. A diplomák átvételére vonatkozóan külön szabályozás van érvényben, amelyről az érintettek értesítést kaptak.

 

Szervezhetek meetinget akár külsős meghívásával? Ha igen, milyen létszámmal engedélyezett?

A személyes érintkezések csökkentése érdekében a találkozók megszervezése továbbra is online formában javasolt.  Amennyiben mindenképpen szükséges a személyes jelenlét, kérjük a biztonsági alapelvek, a távolságtartás maximális betartását.

 

Munkavállalóként mire kell figyelnem a munkahelyemen?

Kérjük, hogy mérlegeljék a kockázatokat, például a tömegközlekedés, vagy a szolgáltatások (pl.: étel-, csomagfutár stb.) igénybevételét illetően. Nyomatékosan kérjük a személyes találkozók, megbeszélések felfüggesztését, hiszen ezek nagymértékben kiválthatók a rendelkezésünkre álló online eszközökkel, az Informatikai Osztály pedig mindenben segíti ezt a működést.

A legfontosabb pedig, hogy továbbra is fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására.  A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

 

A BGE épületrészeit ki lehet-e adni? Ha igen, milyen feltételekkel?

A jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján rendezvény megtartása továbbra is tilos. Egyben felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyetem épületeinek hallgatók általi látogatása intézményi döntés alapján továbbra is tilos.

A felsőoktatási intézmény helyiségeinek bérbeadására a járványügyi intézkedések között nem található jogszabályi tilalom, ugyanakkor a munkavédelmi, egészégügyi, járványügyi előírások okán továbbra sem javasolt.

Abban az esetben, amennyiben szakmai indokok alapján mindenképp szükséges az Egyetem helyiségének bérbeadása, úgy erről előzetes felsővezetői döntés meghozatala szükséges.  Megjegyezzük, hogy ilyen irányú döntés esetén is be kell tartani a hatályos járványügyi intézkedésekben foglalt általános egészségügyi, munkavédelmi, stb. intézkedéseket.

A BGE épületeinek, épületrészeinek bérbeadása kapcsán számos kockázati tényezőt kell mérlegelnünk, és a járványügyi helyzet is befolyásolhatja ezt. Így ezzel kapcsolatban minden esetet egyedileg kell vizsgálni és egyedileg engedélyezni azt. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban keressék a Gazdasági Igazgatóságot és a Jogi Igazgatóságot.

 

A tankonyha kiadható-e bérbe, vagy biztosítható-e helyszínként versenyfelkészülésre?

Jelen kérdésre is a fentiekben rögzítettek az irányadók.

 

Hogyan fogunk tanítani/működni ősztől?

Erre a kérdésre jelenleg nem tudunk válaszolni, hiszen ez a járványügyi helyzettől függ. Így az Egyetem feladata most az, hogy felkészüljön a lehetséges opciókra, akár arra az esetre is, ha a koronavírusjárvány újabb hullámával kell szembenéznünk. A következő hetekben arra koncentrálunk, hogy az elmúlt időszak tanulságait levonjuk, a jó gyakorlatokat és innovatív megoldásokat pedig beépítsük hosszabb távon is a működésünkbe. Továbbra is azt gondoljuk, hogy ez a kihívásokkal teli időszak egyben lehetőséget is jelent számunkra és a BGE közössége ezzel élni tudott, így a jövőre nézve is ezzel a szemlélettel készülünk.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM