A Központ hazai és nemzetközi együttműködésekben készít témaspecifikus kutatásokat, melyek eredményei közvetlenül hasznosíthatók a képzésében, tananyagfejlesztésben. Kutatási tevékenysége megvalósítása során oktatók, kutatók, hallgatók mellett gyakorlati szakembereket, és a szakma képviselőit is bevonja a vizsgálatokba, azok előkészítésében, kivitelezésében, az eredmények disszeminációjában is együttműködik velük.
Célkitűzése, hogy a fenntartható fejlődés igen széles tárgykörén belül oktatói és kutatói kiemelten a vendéglátás és kapcsolódóan a turizmus egyes részterületeinek magas szintű kutatásával bővítsék a szakterület tudományos ismeretanyagát és tudásmegosztó platformként támogassák a szektorális együttműködést. A Központ – karöltve a Fenntarthatósági Központtal – aktívan közreműködik a BGE intézményi szinten megvalósuló, fenntarthatósággal összefüggő tevékenységeiben.
Kapcsolódási lehetőségek | |
---|---|
Aki szeretne többet megtudni csapatunkról, vagy követné kutatási tevékenységünket, | annak ajánljuk saját weboldalunkat. |
Ha a nemzetközi területről szeretne érdekes híreket olvasni, | érdemes nyomon követni összefoglalóinkat. |
Aki bővebben is olvasna a kutatásokról, | annak ízelítőül ajánljuk ezt az összefoglalót. |
Ha kapcsolódni szeretne hozzánk, | ITT tud nekünk üzenni. |
A fenntarthatóság és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása századunk talán legnagyobb kihívása, hiszen ennek társadalmi és gazdasági hatásai csaknem valamennyi szektor működésére hatással vannak. Bár a kihívások globálisak, mégis leginkább lokális szinten tudunk változtatásokat eszközölni a fenntarthatósági célok elérése érdekében. A környezeti és társadalmi problémákért vállalt felelősségben a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem is jelentősen érintett.
Minket, mint a hazai vendéglátás, turizmus és marketing területek elsőszámú képzőhelyét, és mint alkalmazott tudományok egyetemet, elsősorban az érdekel, miként tudjuk kutatási és disszeminációs tevékenységünkkel segíteni a tudásmegosztást, és támogatni a szektorális együttműködést. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés eszméi iránt, így minden területen, de különösen oktatási-kutatási tevékenységünkben törekszünk a szemléletformálásra. Felelős felsőoktatási intézményként kiemelten fontos számunkra, hogy reagáljunk a területet érintő változásokra, hogy hallgatóinkat friss tudással, szakértelemmel és megfelelő érdeklődéssel, attitűddel bocsáthassuk a munkaerőpiacra. Ennek érdekében a kutatási eredményeket folyamatosan beépítjük oktatásunkba. Kutatásaink alapvetően az alábbi területekre fókuszálnak:
A környezetterhelésről és annak különböző vonatkozásairól egyre több tanulmány születik. A mezőgazdasági termelés, az alapanyagok előállítása és szállítása és az élelmiszeripar, valamint élelmiszerek vendéglátásban történő feldolgozása, illetve a keletkező élelmiszerhulladék kezelése, esetleges megelőzése, közvetlenül vagy közvetve, mind hatással vannak környezetünkre. A kutatásról ITT lehet bővebben olvasni.
Fenntartható-e az egészséges táplálkozás? Egészséges-e a fenntartható táplálkozás? A globális klímaváltozás fenyegetései és a növekvő környezeti terhelés problémája életre hív olyan tudományterületeket, melyek az emberiség étrendjének egészségügyi kérdései mellett annak fenntarthatóságát is vizsgálják. Az aktuális táplálkozási ajánlások felülbírálására fenntarthatósági szempontból komoly igény mutatkozik, hogy a lakosság étrendjét nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi téren is optimalizáljuk. Kutatásunkban meghatározzuk a hazai népesség étrendjének táplálkozásélettani minőségét, valamint környezeti terhelését. A kapott adatok mentén olyan virtuális étrendeket tervezünk, melyek alacsony környezeti terheléssel és a magyar lakosság számára optimális tápanyagösszetétellel rendelkeznek. A kutatásról ITT lehet bővebben olvasni.
Ez a kutatás a fenntarthatóság alapelvei közül a környezetterhelés csökkentésére fókuszál. Az élelmiszerpazarlás keletkezésének megakadályozása a fő cél a szállodai és éttermi ételkészítés és értékesítés folyamatában. A kutatás során feltárásra kerülnek azok a kritikus pontok, ahol csökkenthető a kidobott élelmiszerek mennyisége. A kutatásról ITT lehet bővebben olvasni.
A folyamatos kutatói munka mellett a FVKK aktív szerepet vállal a disszeminációban is, az egyetem falain belül és kívül egyaránt. A Központ volt Egyetemünk 2018-as Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényének témagazdája. A közel 200 fős eseményen a fenntartható turizmus témakörét jártuk körbe hazai és nemzetközi szakértők segítségével, valamint a Központ munkatársai is beszámoltak épp folyamatban lévő kutatásaikról. A Központ hagyományosan aktív a BGE Kutatói Napok és a Kutatók Éjszakája éves eseményein – sokszínű programjaikkal, érdekes, izgalmas, sokszor interaktív programjaikkal nagyban hozzájárulnak a szemléletformáláshoz, érzékenyítéshez és a tudománynépszerűsítéshez. Az FVKK kollégái rendszeresen adnak elő magas színvonalú tudományos és szakmai eseményeken is, melyekről ITT lehet bővebben olvasni.