Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Erasmus+ tájékoztató oldal

Ismerd meg önmagad, ismerd meg a világot!

Pályázz Erasmus+ ösztöndíjra, fedezd fel a világot!

A programról


A mobilitás célja, hogy lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A tanulmányi célú mobilitásnak elő kell segítenie a hallgató tanulmányi előmenetelét és személyes képességeinek fejlesztését. 

Az egy tanulmányi cikluson belüli (tanulmányi és gyakorlati) összesített mobilitási időtartam maximum 12 hónap lehet. A nyertes hallgatók térítésmentesen tanulhatnak a fogadó intézményben és az Erasmus+ program keretében megítélt megélhetési támogatásban részesülnek.

tanulmányi mobilitás célja, hogy lehetővé tegye a hallgatók számára, hogy szakmai, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezzenek egy másik ország felsőoktatási intézményben.

szakmai gyakorlat célja, hogy segítséget nyújtson a közösségi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához és a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának megértéséhez. A fogadó intézmény lehet vállalat, képző intézmény, kutatóközpont és egyéb szervezet.

Az Erasmus programban részt venni kívánó intézménynek rendelkeznie kell jóváhagyott Erasmus University Charterrel.

Mik a feltételek és a lehetőségek?


 • Oklevélszerzésre irányuló tanulmányokat kell folytatnod a BGE-n és aktív hallgató jogviszonnyal kell rendelkezned a mobilitásod alatt. 
 • A pályázat formai követelményeinek meg kell felelned. A rangsorolás alapja az összesített korrigált kreditindex. Pontszám egyezés esetén további dokumentumokat kérhetünk be.
 • Rendelkezned kell legalább B2-es nyelvtudással az oktatás nyelvéből. Ha nincs nyelvvizsgád, akkor nyelviskola vagy a BGE Idegennyelvi Intézete által kiállított igazolás is megfelel.
 • A tanulmányi időszakodat kombinálhatod szakmai gyakorlattal úgy, hogy a szakmai gyakorlat a tanulmányi mobilitás részeként ugyanazon fogadó felsőoktatási intézmény felügyelete alatt zajlik le, mint ahol a tanulmányaidat végzed. Az ilyen “kombinált időszakra" vonatkozó támogatási összegek megegyeznek a tanulmányi időszakra vonatkozó rátákkal. 
 • Ha doktori programban részt vevő hallgató vagy, akkor rövid (5-30 napos) vagy normál (2-12 hónapos) időtartamú tanulmányi mobilitási programokban is részt vehetsz.
 • A tanulmányi mobilitások és a szakmai gyakorlatok legalább részben fizikai mobilitásként (blended mobility) is megvalósíthatók. Az ilyen mobilitások virtuális komponense online kooperatív tanulás vagy csoportmunka lehet. 
 • Részt vehetsz majd ún. Blended Intenzív Programokban (BIP) is: ezek minimum 3 ECTS kreditet nyújtó, egy rövid fizikai (5-30 napos), valamint egy virtuális komponensből álló tevékenységek. Az aktuális BIP-ekről külön oldalon nyújtunk majd tájékoztatást.
 • Egy képzési ciklusban maximum 12 hónap lehet az összesített mobilitási időtartam.
 • A külföldi tanulmányok megkezdése előtt egy tartalmilag egyeztetett, írásbeli tanulmányi szerződés megkötése szükséges. (Learning Agreement vagy Mobility Agreement for Traineeships)
 • A mobilitás alatt végzett tevékenységnek illeszkednie kell a képzési tervedbe, kapcsolódnia kell a tanulmányaidhoz.
 • A tanulmányi időszak végén a külföldi fogadóintézménynek igazolást kell kiadnia az elvégzett tanulmányi programról és eredményekről (Certificate of Study/Traineeship Period, Transcript of Records).
 • Tanulmányi mobilitás esetén minimum 15 ECTS kredit teljesítése kötelező a fogadó intézményben.
 • A diplomaszerzés félévében nem tanulhatsz külföldön Erasmus-szal
 • A BGE kötelessége a tanulmányi szerződésben vállalt, teljesített és igazolt tevékenységek teljes elfogadására való törekvés. 
 • A külföldön töltött időszak folyamán is jogosult vagy az BGE-n kapott tanulmányi ösztöndíjra vagy egyéb hitel folyósítására. 

Hogyan és mikor lehet pályázni?

 

Pótpályázati lehetőség a fennmaradó mobilitási helyekre ! Az Erasmus+ tanulmányi mobilitási pályázatot 2022/23 tavaszi félévére a BGE új pályázati portálján lehet benyújtani 

2022. október 9-ig!

Fontos, hogy a pályázat benyújtása előtt alaposan tájékozódj a kiválasztott partner intézmény kurzusairól, az oktatás nyelvéről és a megélhetési költségekről. A tavaszi forduló a még rendelkezésre álló források és mobilitási helyek erejéig tud ösztöndíjas lehetőséget biztosítani.

A szakmai gyakorlati mobiltásra egyelőre folyamatos a jelentkezés szintén a BGE új pályázati portálján. FONTOS!!! Amennyiben a kötelező szakmai gyakorlatodat szeretnéd Erasmus ösztöndíjjal külföldön végezni, a Karrier Irodával is vedd fel a kapcsolatot!

Hová mehetek?


Tanulmányi mobilitásra a BGE Erasmus+ partnerintézményeibe pályázhatsz. Az Erasmus+ program új hétéves szakaszba lépett, ami sok újdonságot jelent! Szükséges ugyanakkor az eddigi együttműködési megállapodásokat is felülvizsgálni, újra megkötni. A BGE sikeresen megállapodott legtöbb eddigi partner intézményével, ugyanakkor még nem ért véget a partnerségek felülvizsgálata, megújítása. A kölcsönösen jóváhagyott partnerségek listája a honlap alján érhető el és folyamatosan frissül.

ÚJDONSÁGOK:

 • A partnerek listája intézményi szinten lett meghatározva, tudományterület szerint, tehát nem kari bontásban. A lényeg, hogy a kint végzett tárgyak kapcsolódjanak a tanulmányaidhoz.
 • A pályázó feladata a partner profiljának tanulmányozása, az elérhető releváns kurzusok alapján való döntéshozatal.
 • Az adott intézmény oktatási nyelvének egyikéből kell rendelkezni minimum B2-es, vagy azzal egyenértékű nyelvtudással, melyet igazolhatsz nyelvvizsgával, nyelviskolai, vagy a BGE Idegennyelvi Intézet által kiállított igazolással.

Kérdezni szeretnék, hol tájékozódhatok?


Konkrét kérdéseidet az adott programtípussal kapcsolatos kollégáinknak közvetlenül is felteheted emailben, vagy foglalhatsz időpontot online konzultációra is.

 • Tanulmányi mobilitás

Schrauf-Csizmadia Erzsébet
Erasmus+ koordinátor - tanulmányi mobilitás
schrauf-csizmadia.erzsebet@uni-bge.hu

Erasmus+ step by step guide hallgatói mobilitás

Erasmus virtuális iroda Tanulmányi Mobilitás

 • Szakmai gyakorlat

Csupó Adrienne
Erasmus+ szakmai gyakorlatok koordinátora
csupo.adrienne@uni-bge.hu

Erasmus+ step by step guide szakmai gyakorlat

Erasmus Virtuális Iroda Szakmai Gyakorlat

Mekkora ösztöndíjat kaphatok?


Az ösztöndíjad összegét hozzávetőlegesen előre is ki tudod számolni. Az ösztöndíj, hozzájárulás a mobilitási terved megvalósításához, ugyanakkor nem szükségszerűen fedezi az összes költséged. Mielőtt belevágsz, készíts költségvetési tervet. Az összeg a célországtól és a kint töltött időszaktól függ. Átalányösszeg, nincs tételes elszámolás, hanem a mobilitás teljesítését kell igazolnod az ösztöndíjszerződésed szerint. Az elnyert ösztöndíjat a szerződés aláírása után egy összegben, euróban kapod meg.

Támogatási ráták

CélországTanulmányi célú hallgatói mobilitásSzakmai gyakorlatos hallgatói mobilitás

Magas megélhetési költségű országok

Dánia, Finnország, Írország, Izland, Lichtenstein, Luxemburg, Norvégia, Svédország

520 € / hó

620 € / hó

Közepes megélhetési költségű országok

Ausztria, Belgium, Ciprus, Németország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Málta, Portugália

520 € / hó

620 € / hó

Alacsonyabb megélhetési költségű országok

Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Macedónia, Törökország

470 € / hó

570 € / hó

Kiegészítő támogatási lehetőségek, újdonságok


Esélyegyenlőségi támogatás

 • Az esélyegyenlőségi támogatás a korábbi szociális támogatás kibővítése, újabb szempontok szerint. A pályázatot közvetlenül a Tempus Közalapítványhoz kell majd benyújtani és a BGE tesz javaslatot a jóváhagyásra.
 • Tanulmányi mobilitás és szakmai gyakorlat esetén az alapösztöndíjon felül havi 250 EUR kiegészítő ösztöndíjat kaphatsz.
 • Rövid távú mobilitás esetén (BIP vagy doktori hallgató) 5-14 napos mobilitásokhoz 100 EUR, 15-30 napos mobilitásokhoz pedig 150 EUR egyszeri kiegészítő összeget kaphatsz.

Fogyatékkal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő támogatása

 • A pályázatot a TKA hirdeti meg, hasonlóan az eddigi kiírásokhoz az indokolt és megítélt költségekkel tételesen el kell számolni. Várható könnyítés, hogy a 250 EUR-t nem meghaladó igényelt kiegészítő támogatás átalány összeg lesz és csak az ezt meghaladó költségeket kell számlákkal alátámasztani.

Legyél te is zöld utazó!

 • Az új Erasmus+ program célja, hogy inspiráljon mindenkit a környezettudatos életmódra és támogassa a mindennapi élet fenntartható megoldásait. Ha a mobilitási helyszínre környezettudatos módon utazol, például vonattal, carsharing szolgáltatással, kerékpárral vagy nem riadsz vissza némi gyaloglástól :-) akkor a mobilitási időszakodhoz az ösztöndíj kalkulálásakor hozzáírunk 4 napot, illetve egy egyszeri támogatást, melynek összege 50 EUR.

Hasznos linkek


Erasmus Tájékoztató Fórum

Erasmus+ step by step guide hallgatói mobilitás

Erasmus virtuális iroda Tanulmányi Mobilitás

Erasmus+ step by step guide szakmai gyakorlat

Erasmus Virtuális Iroda Szakmai Gyakorlat


Tempus Közalapítvány

http://www.tpf.hu/palyazatok/108/-erasmus

Európai Bizottság - ERASMUS+ Program:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_en

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en


BBS_Confirmed_Erasmus_Partners_For_2022_23

Mappa, dokumentum neve
Utolsó módosítás

BBS_Factsheet_2022_Updated.pdf

Frissítve:
2022. szeptember 28.

Erasmus Charter for Higher Education 2021_2027 BGE.pdf

Frissítve:
2022. szeptember 28.

Erasmus_2022Fall_Partner_List

Frissítve:
2022. szeptember 28.