Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK

Új rovat indult a kari honlapon Egészségsarok néven, melynek célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése, elsősorban a megfelelő táplálkozás által, de ugyanilyen fontosnak tartjuk pszichés-mentális egészségünk megőrzését, különösen a járvány utáni helyzetben. Bízunk benne, hogy hozzájárulhatunk a munkatársaink, hallgatóink egészségének megőrzéséhez, javításához, terveink szerint mindezt érdekes témák színes, kaleidoszkópszerű bemutatásával tesszük majd. Emellett minden olvasót (látogatót) bátorítunk az egészségtudatos életmódra, fenntarthatóságra, ökológiai egyensúlyra való törekvésre, az Egészségsarokban ilyen cikkek is helyet kapnak majd, és reméljük, hogy ösztönzésünkkel minél több kollégánk, hallgatónk válik képessé régi, elavult szokásai ellen tenni a fenntartható és egészséges életmód érdekében.

A visszajelzéseket örömmel vesszük és várjuk azokat a taplalkozas2020@uni-bge.hu e-mail címre!

Átestél a COVID-on és még mindig nem érzed az illatokat, vagy kellemetlen szagokat érzel ott, ahol nem kellene? Akkor neked minden bizonnyal parosmiád van. A parosmia szaglászavar, mely egyénenként eltérő módon, különféle – esetenként kellemetlen – szagok érzékelésével jár.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


1948. április 7-én kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az egészségügyi világnapon. Az egészségügyi világnap lehetőséget ad arra, hogy globális szintű figyelem fókuszába kerüljenek egyes betegségek, melyek megelőzése, kialakulása, gyógyítása jelentősen könnyíthető a széles körű, megfelelő tájékoztatással.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


A Föld napjának ötletét először 1969-ben vetették fel egy UNESCO-konferencián, majd 1970. március 21-én, a tavasz első napján (az északi féltekén) meg is tartották az első Föld napját. Az első Föld napja mozgalom ezt követően, 1970. április 22-én, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésének eredményeként indult el, aki ezt követően megalakította az Earth Day Networköt, tőle származik a címadó idézet is. Ezek a kezdeti lépések jelentős változásokat hoztak, törvények születtek és több millió ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, és ekkor jött létre a Föld Napja Alapítvány Ebből a jeles alkalomból szeretnénk néhány gondolatot megosztani a fenntarthatósággal kapcsolatban.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


2021-ben május 15-én került megrendezésre az Európai elhízás elleni nap, melynek fő célkitűzése volt, hogy felhívja a figyelmet erre a globális szintű problémára, ugyanis egy 2020-ban megjelent, 18 európai ország adatait elemző friss tanulmány becslése szerint az elhízás gyakorisága 2037-ben éri majd el a csúcsát, a korábbi, 2016-os átlagos 25%-ról 31%-ra fog növekedni (a 20-84 évesekre vonatkoztatva).

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 2017-ben május 20-át nyilvánította a méhek világnapjának, majd ezt követően először 2018-ban került megrendezésre ez az esemény. A dátum apropója, hogy 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, Anton Janŝa, akinek munkásságára emlékezve cikkünkben bemutatásra kerül néhány méhészeti termék. A méhek szerepét is fontos hangsúlyozni ezen a napon, hiszen amellett, hogy nekik köszönhetjük a különböző méhészeti termékeket, az Európai Bizottság (EC) adatai szerint a mézelő méhek felelősek mind a termények 80 százalékának, mind a vadon élő növényeknek a beporzásáért is Európában. Felbecsülhetetlen munkájuk miatt a Földfigyelő Intézet (EI) hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította őket. Sajnos azonban számuk egyre csökken, főként a növényvédőszerek kontrollálatlan használata, az erdőirtások és a virágos növények hiánya miatt, ezért már évekkel ezelőtt a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


Minden évben június második hétfőjén rendezik a húsmentes hétfő világnapot, mely kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott húsfogyasztás következményeire. A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére.

Apró lépésekkel mindannyian sokat tehetünk a környezetünkért, ugyanis egyes számítások szerint már heti egy húsmentes nappal személyenként 4 kg üvegházgázzal kerülne kevesebb a légkörbe.

Ezúttal szeretnénk egy húsmentes recepttel inspirációt adni és egyúttal megmutatni, hogy a húsmentes étel is lehet finom.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!


A forró nyári hangulathoz mára a grillezés is hozzátartozik, enélkül nehezen tudnánk elképzelni a szabadidő minőségi eltöltését. Nem mindegy azonban, mit és hogyan grillezünk. Az alábbi jó tanácsok segítségével nemcsak finom, de egészségesebb ételeket készíthetünk a grillrácson, hiszen a felsorolt módszerekkel meg lehet akadályozni a kedvezőtlen vegyületek keletkezését, így egy kis odafigyeléssel tápláló, ízletes és biztonságos ételek kerülhetnek az asztalra a nyári melegben.

>> Ez érdekel, tovább olvasom!