Bár még a bőrünkön érezzük a nyári napsugarakat, néhány nap múlva azonban „itt van az ősz, itt van újra”. A nyár végével azonban korántsem ér véget a gyümölcsözön. Mostani összeállításunkban a gyümölcsfogyasztás édes verzióját mutatjuk be szuper fitt pitereceptünkkel, amely nem csak finom, hanem egészséges is a megfelelő hozzávalóknak köszönhetően. Ez az ínycsiklandó sütemény remekül megállja a helyét kisétkezésként is és lendületet ad a napunk további részéhez, ugyanakkor különböző gyümölcsöket felhasználva rendkívül jól variálható.
Hozzávalók
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt* (lehet fele-fele arányban sima liszttel is vegyíteni)
- 45 g „negyedannyi” természetes édesítő (ennek az édesítőszernek a neve onnan ered, hogy mivel négyszer édesebb, mint a cukor, így negyedrészét kell felhasználni az ételekbe az előírt cukormennyiséghez képest, összetételét tekintve egy eritrit-stevia alapú édesítőszer)
- 1 csomag vaníliás cukor (ez kiváltható a diétás verzióval is, azaz 125 g „negyedannyi” édesítőt egy jól zárható üvegbe teszünk, majd egy nagy vaníliarúd negyedrészének kikaparjuk a belsejét és ezzel összekeverjük, a rudat a tetejére dobjuk és jól lezárjuk az üveget. Ezt követően legalább 1 hétig állni hagyjuk, majd ízlés szerint használhatjuk a különféle receptjeinkben. (Energiatartalma 0 kcal!)
- 1 csomag sütőpor
- 180 g natúr joghurt (lehet natúr görög joghurt is, ez krémesebb és magasabb fehérjetartalmú is, mint a hagyományos társa)
- 4 db tojás
- 1 dl olaj (lehet olívaolaj is, mely előnyösebb a szívnek és érrendszerünknek)
- 1 csipet só
- bármilyen idénygyümölcs (ennek hiányában vagy igény szerint valamilyen fagyasztott gyümölcs)
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk az édesítőt, a vaníliás cukrot és a csipet sót. A száraz hozzávalókat a natúr joghurttal, a tojásokkal és az olajjal jó alaposan összedolgozzuk. Az elkészült tésztát olajjal vékonyan kikent pite- vagy tortaformába öntjük, és a tetejét megszórjuk a gyümölcsökkel. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, a tésztára szórás előtt vegyük ki a fagyasztóból és úgy használjuk fel. A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 35-40 percig sütjük.
*A teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása számos tanulmány alapján bizonyítottan csökkenti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek.1
TIPP
Az élelmi rostban gazdag étrend mellett kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ugyanis a rostok vizet kötnek meg!
Normál, vegyes étrend esetén (20-30 g élelmirost-bevitellel) az ajánlott napi folyadékfogyasztás 1,5-2 liter, míg magas élelmirost-tartalmú étrend esetén (40 g élelmirost-bevitellel) 3-3,5 liter folyadék elfogyasztása szükséges.
Garutti, M., Nevola, G., Mazzeo, R., Cucciniello, L., Totaro, F., Bertuzzi, C. A., Caccialanza, R., Pedrazzoli, P., & Puglisi, F. (2022). The Impact of Cereal Grain Composition on the Health and Disease Outcomes. Frontiers in nutrition, 9, 888974. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.888974