Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Pénzügyi és Számviteli Kar

PSZK

Pénzügyi és Számviteli Kar
PSZK
PSZK
Sikerközpont

A SikerKözpont célja:

 • hogy segítséget nyújtson a diákoknak az egyetemi tanulmányaik, az egyetemi életük során felmerülő nehézségek megoldásában,
 • hogy esélyegyenlőséget biztosítson,
 • hogy támogassa a diákokat céljaik megvalósításában.

Segítünk sikeres, aktív, együttműködő egyetemi polgárrá válni, a különböző tehetségeket kibontakoztatni, készségeket és kompetenciákat fejleszteni.

Az Esély Központ és a SikerKözpont a Hallgatói Önkormányzattal közösen hozta létre a BGE korTárs Hálózatát, ahol a hallgatók kooperatívan segíthetnek egymásnak akár a tanulásban, akár az Egyetemi élet bármely területén (pl.: együtt tanulás, közösségi részvétel, kurzus és vizsgajelentkezés, adminisztrációs ügyek, ösztöndíjak stb.).

Fő feladataink

Nehezen boldogulsz a tanulással?

Kényelmetlenül érzed magad, ha csoportban kell dolgozni?

Gondot jelent jól beosztani az idődet?

Folyton halogatod a készülést?

Bátortalanul mersz megszólalni a többiek (és a tanár) előtt?

Inkább nem mondod el mi zavar, mert nem tudod, hogyan tedd?

Felmerül benned, hogy nem jó helyen vagy?

Nemsokára végzel, de nem tudod hogyan tovább?

Esetleg érzed, hogy valami nagyon nem stimmel, de nem tudod mi az?


Ha ilyen vagy hasonló dilemmád van, úgy érzed elakadtál és jó lenne valakivel átbeszélni a dolgokat, gyere el beszélgetni. A tanulmányi coaching (támogató beszélgetés) segíthet továbblépni.

Beszélgetés személyesen vagy online.

Jelentkezés, egyéni időpont egyeztetés az alábbi email címen:

Csathó Andrea, csatho.andrea@uni-bge.hu


Kedves Hallgatók!

A BGE Vezetősége lehetőséget biztosít Önöknek arra, hogy ha magánéleti problémával küzdenek, ha tanuláshoz kapcsolódó nehézségeik vannak, vagy ha lelki egészségüket kedvezőtlenül befolyásoló (pl. szorongásos) tüneteket észlelnek, akkor felkeressék a mentálhigiénés tanácsadást.

Olyan diákok jelentkezhetnek, akiknek megértő figyelemre, elfogadásra, támogatásra, egy beszélgetésre van szükségük a gondjaik megoldásában.

A szolgáltatás INGYENES és akár egy alkalommal is nagy segítséget nyújthat.


Rendelési idő:

 • keddenként 11:00-18:00, helyszín: KVIK, Alkotmány utcai épület, fsz. 36.
 • minden hónap harmadik csütörtökén 11:00-18:00, helyszín: KVIK, Alkotmány utcai épület, fsz.36.
 • minden hónap első és második csütörtökén online tanácsadás


Bejelentkezés: szanto.szilvia@uni-bge.hu


Ha szeretnék igénybe venni az ellátást, akkor kérem, hogy jelezzék szándékukat a választott elérhetőségen, és a visszajelzésben adok Önöknek időpontot.


Minden jót kívánok:

Dr. Szántó Szilvia

Hallgatói életvezetési tanácsadó

Kedves Hallgatók!

A BGE PSZK Vezetése a 2021/2022-es tanévben is lehetőséget biztosít arra, hogy ha egyetemi tanulmányaik alatt olyan megterhelő élethelyzetekbe kerülnek, amelyek akadályozhatják Önöket a sikereik elérésében, akkor ingyenes pszichológiai konzultációt vehessenek igénybe az eredményes megküzdés előmozdítása érdekében.

Fordulhatnak pszichológushoz akár tanulással, teljesítményhelyzettel kapcsolatos vagy szociális szituációban jelentkező szorongásaik miatt, családi, magánéleti konfliktusokkal, problémákkal, vagy ha kedvezőtlen hangulati tüneteket, érzelmi vagy motivációs állapotokat észlelnek. Abban az esetben is kérhetnek konzultációt, ha testi betegségük van, vagy olyan rosszullétek jelentkeznek, amelyek hátterében szervi okok nem igazolódnak.

A pszichológus titoktartási kötelezettség mellett végzi a munkáját.


Pszichológus: F. Takács Anna

 

Ha szeretnék igénybe venni a pszichológiai konzultációt, akkor időpont egyeztetéshez az alábbi elérhetőségen jelezzék szándékukat:

Bejelentkezés: ftakacsanna@gmail.com


Sajátos Szükségletű Hallgatókat Segítő Bizottság (SHSB)

Mit jelent a sajátos szükséglet? A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 108. § 6. szerint az a hallgató (jelentkező), aki mozgásszervi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.


Kedves Hallgató! Mikor érdemes ehhez a bizottsághoz fordulnod?
 1. Ha sajátos szükségleted már szakértői véleménnyel alátámasztott (pl. kaptál a felvételi eljárás során többletpontot, a középiskolában tanulmányi mentességet). Ez esetben az SHSB-hez kell konkrét kedvezmény iránti igényt megfogalmaznod. Pl. vizsgák alkalmával hosszabb felkészülési időt szeretnél, az írásbeli vizsga szóbelivel, a szóbeli vizsga írásbelivel történő helyettesítését, vagy mentesítést szeretnél a nyelvvizsga vagy annak egy része, illetve szintje alól. Fontos tudnod azt is, hogy a támogatott idő növelését is e Bizottságtól lehet kérni.
 2. Ha úgy érzed, hogy bár még nincs szakértői vélemény a birtokodban, de valószínűleg a tanulmányaidat hátrányosan befolyásoló fogyatékosságod van, ez esetben az SHSB tájékoztat, hová kell fordulnod olyan szakvéleményért, amely alapján kedvezményeket, mentességet kaphatsz.

A fogyatékossággal élő hallgatókra vonatkozó speciális szabályokat a Hallgatói Követelményrendszer (HKR) 61.§-sa a fogyatékosság fajtájára tekintettel határozza meg.


Hol és miként adhatsz be kérelmet?

Kérelmedet a hallgatói jogviszony fennállása alatt Modulóban, űrlap kitöltéssel + szakvélemény csatolásával adhatod be, megszűnt hallgatói jogviszonyt követően saját Hallgatói Szolgáltatási Osztályodon, de a bizottság elnökének címezve papír alapon juttasd el az SHBS-nek.

Milyen igazolások fogadhatók el?

Fogyatékosság esetében: Ha fogyatékosságod, sajátos nevelési igényed már a középfokú tanulmányok ideje alatt is fennállt, a fogyatékosság, sajátos nevelési igény a megyei (fővárosi) pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve azok megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézményei, valamint jogelődjeik közül a tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok, és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok által kibocsátott szakértői véleménnyel igazolható, kivéve a felnőttoktatásban nem nappali munkarendben folytatott tanulmányokat, amely esetben az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálat és jogelődje, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény szakértői véleményével igazolható a fogyatékosság, sajátos nevelési igény.

Ha fogyatékosságod, sajátos nevelési igényed a középfokú tanulmányok ideje alatt nem állt fenn, a fogyatékosság a rehabilitációs szakértői szerv, illetve annak jogelődei által kibocsátott szakértői véleménnyel igazolható.

Diszlexia, diszgráfia és diszkalkulia esetén lakóhelytől függetlenül kizárólag a Budapest Főváros III. Kerületi Hivatala szakvéleményét tudjuk elfogadni. Az Egyetem, a fogyatékkal élő hallgatók segítésére minden karon 1-1 oktatót, fogyatékosügyi koordinátort nevezett ki. Fogyatékkal élő hallgatóként a tanulmányi kedvezmények, mentességek, és támogatások ügyében, valamint bármilyen problémátok esetén, a kari fogyatékosügyi koordinátorhoz, illetve az SHSB-hez fordulhattok.


Segítő: Dr. Dobák Dóra

Elérhetőség: dobak.dora@uni-bge.huSIKERKÖZPONT IRÁNYÍTOTT BESZÉLGETÉSEK 2022 ősz


Jelentkezni a Coospace felületen lehet. Rá kell kattintani baloldalt „ahová jelentkezhetek” gombra és ott lesz az „esély központ” alatt.

A beszélgetés ingyenes és 90 percig tart, felkészült oktatókkal, trénerekkel. Ha szeretnéd fejleszteni a készségeidet, esetleg kétségeid, problémáid vannak, gyere el és beszélgess róluk, tudj meg többet a témáról és önmagadról.


Asszertív kommunikáció

Fajt Balázs

2022. szeptember 14. szerda 18:00-19.30 E terem

Hogyan érvényesíthetjük érdekeinket hatékonyan? Mi is a manapság nagyon divatos asszertív kommunikáció?

Találkozásunk keretein belül beszélgetünk az asszertív kommunikációról és szituációs feladatok segítségével gyakorlatot is szerezhettek az asszertív kommunikációban.


Személyiségtipológia, személyiségtesztek az üzleti életben

Jeránek Krisztina

2022. szeptember 21. szerda 16.20-17.50 E terem

Interjúk és pályaalkalmassági vizsgálatok kéretlen-kelletlen elemei a személyiségtesztek. Sokat elárulnak magunkról válaszaink, az eredményeket legtöbbször mégsem tudjuk meg. 

A cégek döntenek, hogy válaszaink alapján illünk az adott helyre, vagy sem.

A cél azonban sokszor nem az alkalmasságunk mérése. Ha egy szakember kiértékeli a válaszainkat és írásban meg is kapjuk a “tulajdonságainkat”, az sokat hozzá tud tenni a személyiségfejlődésünkhöz. Néhány mondatban félelmetes pontosságú riportot kaphatunk saját magunkról.

Egy vezető ügyfelem mesélte a következőt:

“Évekkel ezelőtt készült velem egy személyiség teszt. A legtöbb állítás találó volt, de volt, ami mélyen felháborított. 

Az értékelést mostanában, a teszt készülte után évekkel egy irattartóban találtam meg. 

Mindegyik állítás igaznak bizonyult, még a nehezen beismert negatívumok is.”

A személyiségtesztek nem csak a HR-esek kiváltsága. 

Segítségükkel bárki tudományos igényességű eszközöket használhat önismeretének fejlesztésére. Jobb döntést hozhatunk karrierünket illetően, kordában tarthatjuk rossz tulajdonságainkat a mindennapokban és fejleszthetjük erősségeinket.


Erőszakmentes kommunikáció, értő figyelem

Dr. Török Judit

2022. szeptember 27. kedd 16.20-17.50 F terem

Hogyan kommunikálj nyíltan, empátiával, értékítéletek nélkül? Hogyan tudod elérni, hogy minél jobban megértsenek és te is megértsd a beszélgetőpartneredet? Mi az empátia és a hatékony önkifejezés? A kurzuson gyakorlatok segítségével betekintést nyerhetsz az erőszakmentes kommunikáció módszereibe.


Időgazdálkodás

Faragóné Lepp Katalin

2022. október 4. kedd 16.20-17.50 E terem

Várlak a programra: Ha az időd sosem elég? Ha a nap folyamán kicsúszik a kezeid közül az irányítás? Ha szeretnél pár hasznos tippet kapni, hogy hogyan kontrolláld a napjaidat! 

Az egyetemen és a munkában egyaránt nehéz megterveznünk mindennapjainkat, hatékonyan eltölteni az időnket és megbirkózni az elefánt-feladatokkal. A programon arra keressük a választ, hogyan legyen elég a lehető legtöbbre az a 24 óra. 


Reziliencia

Pajor Viktória

2022 október 5. szerda 16.20-17.50 E terem

Reziliencia: mi az, ami egyensúlyban tart?

Miért könnyebb az egyiknek és mitől nehéz a másiknak megőrizni a mentális egészségét?

Beszélgessünk! Játsszunk!


Az önbizalom nyelve

Kovácsné Veszeli Beáta

2022. október 6. csütörtök 16.30-18.00 E terem

Szeretnél magabiztosabban vizsgázni vagy prezentálni? Jó lenne stresszmentesebben szerepelni egy állásinterjún?

Akkor itt a helyed ezen a beszélgetésen, ahol megtanulsz olyan verbális és non-verbális technikákat, melyekkel akár 30 százalékos teljesítmény növekedést is elérhetsz megmérettetéseken.

Egy kis ízelítő a programból, néhány kérdés, melyekre a választ közösen keressük majd meg képek, videók és személyes élményen alapuló, játékos gyakorlatokon keresztül.

Gondolataink, érzéseink egyértelműen kihatnak testbeszédünkre. Vajon fordítva is működik ez? Képesek vagyunk befolyásolni testtartásunkkal önbizalmunkat és gondolkodásunkat?

Mi a helyzet a szavakkal? Tudtad, hogy sokszor az általad kimondott szavakkal gátakat építesz a sikered útjába és akár önbizalmadat folyamatosan rombolod?

A beszélgetés végén olyan verbális és non-verbális kommunikációs eszközökkel gazdagodva mész majd haza, melyek használatával önbizalmad növelni tudod és stresszmentesebben fogsz tudni fellépni. Szeretettel várlak!


Önismeret és hatékony kommunikáció

Szirtesné Kiss Ágota

2022. október 10. hétfő 16.20-17.50 E terem

Miért jó, ha ismerjük az én-állapotainkat? De mik azok az én-állapotok?

Eric Berne modelljének megismerése közös beszélgetésen és szituációk elemzésén keresztül.


Stresszmenedzsment

Dr. Szászvári Karina

2022. november 8. kedd 16.20-17.50  E terem

A stressz a mindennapi élet része, sosem leszünk képesek teljes mértékben elkerülni vagy kiiktatni az életünkből.

A jó hír, hogy a stresszkezelés megtanulható, és ezzel a káros hatásai csökkenthetők.

Gyere el, ismerd meg melyek a legfőbb stresszforrásaid, és kezdd el őket kezelni!

Tréningünk ehhez ad Neked segítséget!


Az érzelmi intelligencia „haszna” az üzleti életben

Buzásné Mokos Boglárka

nyelvtanár, tréner, coach

2022. november 9. szerda 16.30-18.00 E terem

 •  Hol van jelentősége az érzelmi intelligenciának az üzleti életben?
 • Az IQ vagy az EQ jelent nagyobb versenyelőnyt?
 • Honnan ismerjük fel a magas érzelmi intelligenciával bíró személyeket?
 • Fejleszthető-e az EQ?

Ha eddig azt gondoltad, hogy az értelem és érzelem csak egy lányregény címében egészíti ki egymást, akkor itt a helyed, hogy megértsd miért is van oly nagy szerepe az érzelmi intelligenciának egy sikeres üzletember, de akár egy átlagember életében is.


Célkitűzéstől a megvalósításig

Buzásné Mokos Boglárka

nyelvtanár, tréner, coach

2022. november 16. szerda 16.30-18.00 E terem

Gyakran halljuk, hogy egy jó cél már fél siker, de vajon sikerül-e mindig a megfelelő célt kitűznünk magunk elé? Jól mérjük-e fel azokat a tényezőket, körülményeket, érzelmeket, lehetőségeket, melyek lehetővé teszik célunk elérését? Hogyan jussunk el odáig? És ha mégsem teljesülnek vágyaink?

A beszélgetés során megismerkedünk különböző célállítási modellekkel, módszerekkel, a buktatókkal és azzal, hogy hogyan küszöbölhetjük ki ezeket. Gyere el, ha van egy jó elképzelésed, vágyad vagy terved, és szeretnéd kézzel fogható céllá gyúrni azt! Tedd meg az első lépést céljaid elérésért!


Pszichológiai tőke

Heitlerné Lehoczky Mária

2022. november 23. szerda 16.30-18.00 E terem

Tudtad, hogy neked is van pszichológiai tőkéd és fejlesztheted is?

Milyen személyiségjellemzőktől függ a magasabb a jövedelem, a munkával való elégedettség, a munkakereséssel töltött idő? A pszichológiai tőke azokat a környezettől független, stabil személyiségjegyeket integrálja egységes modellbe, amelyek igazoltan a munkaerőpiacon versenyelőnyt biztosítanak. A pszichológiai tőke hatását a világ több, mint 100 országában tudományosan alátámasztották, az előadáson pedig megismerhetitek a BGE hallgatóinak korábbi eredményeit is. Kizárólag a személyesen résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy felmérjék saját pszichológiai tőkéjüket.

Kedves Hallgatók!

A figyelmükbe ajánlom azokat az online mentálhigiénés előadásaimat, amelyek a lelki egészségüket szolgálják és amelyek által több területen is javítani tudják az életminőségüket.

Remélem, hogy az online mentálhigiénés előadások a hasznukra lesznek, fogadják őket sok szeretettel:

 

Dr. Szántó Szilvia

BGE életvezetési tanácsadó


Online mentálhigiénés előadások

Mentálhigiénés segítő szakemberként 16 éve foglalkozom egyetemistákkal. Az évek során azt figyeltem meg, hogy a klienseim körében bizonyos problématípusok rendszeresen visszatérnek. Ezekről beszélek az előadásomban.

https://www.youtube.com/watch?v=XgLAobZJmsI&t=860sA családi kötelékek rendszeresen feladják a leckét. Ebben az előadásban összefoglalom, hogy milyen leválási problémákat tapasztalok a fiatal felnőttek és szüleik között és hogyan keletkezhet zavar a családi szerepekben.

https://www.youtube.com/watch?v=cfsKsbMIVw4&feature=youtu.be


Mit tehetünk annak érdekében, hogy jobban érezzünk magunkat az életünkben? A jó hír, hogy sok mindent. Több mint 15 év tapasztalatát, működő megoldásait, javaslatait osztom meg az előadásban hét területen: hogyan lehet jó kapcsolatunk a családtagjainkkal, a világgal, a környezetünkkel, önmagunkkal és a testünkkel, hogyan kezeljük a nehézségeket, kihívásokat, továbbá milyen alap- és irányelveket érdemes követni az életben.

https://www.youtube.com/watch?v=VvGqMGeScWA


A párkapcsolat életünk fontos területe. Ebben az előadásban összefoglalom, milyen előnyöket rejt az átmeneti szingliség, egyedülállóság. Foglalkozom azzal is, hogy a párkapcsolatok kialakítását milyen tudattalan motivációk és tényezők akadályozhatják meg. A meghívott előadó arról beszél, hogy mit tehetünk azért, hogy a megfelelő társat válasszuk ki.

https://www.youtube.com/watch?v=1XAbEmdj8_I&feature=youtu.be


A családi kapcsolatainkban is megjelenhet a bántalmazás nyílt vagy rejtett módon. A bántalmazást sokszor fel sem ismerjük, így kezelni sem tudjuk. Meghívott vendégemmel arról beszélgetek, hogy mit jelent a bántalmazás, milyen megjelenési formái vannak a családi kapcsolatokban, milyen típusú bántalmazó szülők léteznek és mit tehetünk, ha a jelek szerint a szülőnk bántalmaz bennünket?

https://www.youtube.com/watch?v=4J-uK2aO7Ss&t=26s


Mit tegyünk akkor, ha azt érezzük, hogy nem szeretnek a szüleink vagy ellenséges velünk a testvérünk, nagyszülőnk? Mennyire van ráhatásunk arra, hogy a szüleink ne tegyék tönkre magukat szenvedélybetegséggel? Vajon meg tudjuk-e menteni a testvérünket a bántalmazástól? Vajon miért bántalmazhatja a gyermek a szülőt? Ezekről a kérdésekről beszélgetek meghívott vendégemmel.

https://www.youtube.com/watch?v=P0KlNkV6hxc