Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Tudásmegosztás & inspiráció
A BGE-n a több alap- és mesterképzés mellett 2019-től már doktori képzés is folyik a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódóan. A téma tudományos tevékenységünkben is kiemelt szerepet kap, folyamatosan kutatjuk a kkv-szektort érintő legfontosabb kérdéseket. Eredményeinket a tudományos publikációk mellett kiadványokkal, képzésekkel, jó gyakorlatok megosztásával, események szervezésével hozzuk közelebb a terület érintettjeihez, a vállalkozókhoz, a szakpolitikához.  


2017-ben létrehoztuk a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központot, amely a magyar kkv-k tudományos eszközökkel való megismerésén dolgozik, valamint összefogja az Egyetem vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos törekvéseit. Hisszük, hogy a felsőoktatás sokat tehet a vállalkozásokért hasznos tudás létrehozásával és megosztásával, a fiatalok vállalkozásra inspirálásával, és bízunk benne, hogy sikerült számos jól használható platformot és kapcsolódási pontot kialakítanunk jelenlegi és jövőbeni partnereink számára. 

Bővebben

Azért, hogy a hallgatók már az egyetemi évek alatt megismerjék a vállalkozások elvárásait, illetve a vállalkozói lét lehetőségeit és kihívásait, aktív vállalkozókat hívunk meg kurzusainkra. Képzéseinken törekszünk a vállalkozói gondolkodás és készségek gyakorlatias fejlesztésére, emellett támogatjuk a tanulást a szakmai fejlődéssel összekapcsoló megoldásokat. Jó példa erre Vállalkozásfejlesztés mesterszakunk, ahol a jellemzően gyakorló vállalkozókból álló hallgatói kör egymással is megoszthatja tapasztalatait.  

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kutatási eredmények a minőségi tudományos publikációk mellett a vállalkozók, vállalkozni tervezők számára könnyen használható, praktikus módon is megjelenjenek. Ezért olvasmányos cikkekké formáljuk ezeket online magazinunk és a média számára. A Budapest LAB kutatásai alapján készült cikkek számos ismert médiumban helyet kaptak már, a K&K Magazintól a Forbes-ig.  Emellett 2020 tavaszán a koronavírus járvány kapcsán, de azon túlmutatóan létrehoztunk egy platformot, melyen belső közösségünk sokak számára hasznosítható szellemi termékeit tesszük elérhetővé egymás és a külvilág számára, továbbá önkéntes személyes felajánlásokat gyűjtünk. Stratégiai céljainknak és fókuszterületeinknek megfelelően az oldalon található több anyagunk a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódik. A közzétett tartalmak szabadon olvashatók, megnézhetők, letölthetők – céljuk, hogy a BGE-n létrejött tudásból minél többen profitáljanak. 

 A BGE-n számos vállalkozóknak szóló kisebb-nagyobb eseményt szervezünk, emellett szakértőink gyakran tartanak előadást, képzést külső partnereink számára, velük együttműködésben. Az elmúlt években többek közt előadtunk a Világgazdaság családi vállalkozások konferenciáján, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Smart Budapest konferenciáján és workshopján, vagy épp a Portfolio és a Hiventures közös KKV Tőkefinanszírozás konferenciáján. Az alábbiakban néhány kiemelt példán keresztül mutatjuk be eseményeink sokszínűségét, a teljesség igénye nélkül.  

Családi Vállalkozások Napja  

A K&K Magazinnal együttműködve rendszeresen szervezünk kifejezetten családi vállalkozások vezetőinek szóló teltházas, több mint száz cégvezetőt vonzó konferenciát. A gyakorlatias és interaktív rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a BGE releváns kutatási eredményei közérthető formában eljussanak az érintettekhez, akik hasznosítani tudják azokat cégük sikeresebb működtetése érdekében. Emellett a rendezvény lehetőséget teremt arra is, hogy a vállalkozók egymás tapasztalataiból tanulva felkészülhessenek a cégátadással kapcsolatos kihívásokra. A sorozat hamarosan folytatódik, reméljük, hogy legközelebb találkozunk!  

Nemzetközi projektek tudásmegosztó eseményei 

A BGE az elmúlt években számos, a vállalkozásfejlesztés témaköréhez kapcsolódó nemzetközi együttműködésben (ERASMUS+ Partnerség) vett részt, melyekről bővebben ITT olvashat. A projektek többek közt olyan témákat öleltek fel, mint a családi vállalkozások fenntarthatósága és növekedése, a generációváltás problémái vagy az üzleti mentorálás. Ezeknek az együttműködéseknek az egyik legnagyobb hozadéka, hogy az itt felhalmozott tudást több módon visszaadjuk az érintetteknek. A kifejlesztett e-learning anyagokat részben közzétesszük, és nyitott, ingyenes rendezvényeket szervezünk, melyekre várjuk az érdeklődőket. Az eseményeket folyamatosan frissítjük ITT.

StartLab Vállalkozói Klub 

A BGE Budapest LAB által minden hónapban megrendezett StartLab Vállalkozói Klub, eseménysorozat is támogatja Egyetemünk azon célját, hogy inspirációt és hasznos tudást nyújtsunk a fiataloknak a vállalkozói léttel kapcsolatban. A Klub célja, hogy segítse a vállalkozó, vállalkozást tervező, vállalkozás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók tapasztalatszerzését, kapcsolat- és közösségépítését. A StartLAB vendége minden hónapban egy sikeres vállalkozó, akivel kötetlenül, őszintén beszélgetünk tapasztalatairól és arról, hogy milyen is valójában a vállalkozói lét.  

Startup Disputa powered by Budapest LAB  

2019-ben a Startup Safari rendezvénysorozat részeként egy pörgős, moderált vitát, ún. Startup Disputát rendeztünk. Ebben az itthon kevéssé ismert, de annál izgalmasabb formátumban két csapat érvel pro és kontra egy adott szakmai kérdésben. A két csapatot a Budapest LAB szakértői vezették, mellettük az ökoszisztéma kiemelt szereplői vetették bele magukat a szórakoztató, ugyanakkor tartalmas vitába. 

Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ 

A BGE-n a vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységek és törekvések összefogó szervezete a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ, melyet 2017-ben hoztunk létre. A területért felelős rektorhelyettes alá tartozó szervezeti egységként feladata és működése is átível a Karokon. A Központ a hazai kis- és középvállalkozások tudományos eszközökkel való megismerésén dolgozik, célja továbbá, hogy a kutatások eredményét és az azok révén feltárt hiányokra és problémákra adott válaszokat használható tudássá, információvá, képzéssé, oktatási anyagokká alakítva eljuttassa a vállalkozásokhoz, ezzel közvetlenül segítve a szektor működését, fejlődését. A BGE egyik Kiválósági Központjaként a LAB különösen a potenciális fiatal vállalkozók inspirálására, az induló vállalkozások támogatására, valamint az alacsony vállalkozási hajlandóság növelésére fókuszál. A Budapest LAB a fent felsorolt események kezdeményezésében és megvalósításában is élen jár, de kiadványai és online magazinja segítségével is érdekes és fogyasztható módon, széles körben osztja meg a felhalmozott, a vállalkozói léthez kapcsolódó tudást.  Ha szeretne többet megtudni a Budapest LAB-ről, kattintson IDE