Bioélelmiszerek fogyasztói szemmel címmel olvasható Györéné Kis Gyöngyi, Soós Gabriella, Lugasi Andrea írása a Tanulmánykötet 2023 a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. Vándorgyűlésén c. kiadványban.
Absztrakt:
A vizsgálat célja a Budapesti Gazdasági Egyetem magyar anyanyelvű, nappali tagozatos hallgatói táplálkozási szokásainak és fizikai aktivitásának felmérése volt a COVID-19 világjárvány első és második hulláma alatt, 2020 tavaszán és őszén. A tápanyag-bevitel mérése egy online, elektronikus, szemikvantitatív élelmiszerfogyasztási gyakorisági kérdőív (SQFFQ) segítségével, a fizikai aktivitás értékelése az International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) alkalmazásával történt. 275 diák adott választ az SQFFQ és az IPAQ kérdőívekre (24% férfi, 76% nő). A túlsúly kétszer olyan gyakori volt a férfiaknál, mint a nőknél (21,0% vs 10,5%), és az elhízás aránya is nagyobb volt a férfiaknál, mint a nőknél (7,6% vs 5,2%). A férfiak és a nők átlagos energiabevitele 3699 kcal/nap, illetve 2428 kcal/nap volt. A hozzáadott cukor energia aránya a férfiaknál 8,1%, a nőknél 8,2% volt. Az étrendi nátriumbevitel rendkívül nagy volt mind a férfiaknál (7186 mg/nap), mind a nőknél (4541 mg/nap). A fizikai aktivitás tekintetében nem volt kimutatható eltérés a nemek között. A magyar felnőtt lakosság ismert és egészségtelen táplálkozási mintája az egyetemisták körében szemikvantitatív táplálkozási kérdőív segítségével végzett felmérés esetében is felismerhető volt a koronavírus-járvány első-második hulláma idején.
Gratulálunk a szerzőknek!