Keresés:
GYIK
Könyvtári GY. I. K. 2020.

KÖLCSÖNZÉS

- Egyszerre hány könyv lehet nálam?

A BGE hallgatójaként 10 dokumentum (vegyesen könyv, kazetta, CD stb.), más minőségben pedig 3. A BGE oktatóinál 100 darab lehet, óraadóknál szintén 3.

- Mekkora a kölcsönzési határidő?

Négy különböző határidőre lehet kölcsönözni. 1. a BGE hallgatói a dokumentumokat három hétre vihetik el – függetlenül attól, hogy azok a szépirodalom vagy a tankönyv kategóriájába tartoznak. 2. a nyelvkönyvek egy része (a nem tankönyvek) félévre, vagyis 110 napra vihetők el, hogy nyugodt tempóban tudd átvenni a könyv anyagát. 3. ún. külsős olvasóink két hétre vihetik el könyveinket. 4. azon olvasóinknak, akiknek nincs semmilyen könyvtári tartozása, lehetőségük van bizonyos kézikönyvtári könyveket egy éjszakára elvinni, itt tehát a határidő 1 nap.

- Hányszor lehet hosszabbítani?

5 alkalommal lehet hosszabbítani, ennél többször a könyvtárosnak sincs lehetősége felülbírálni a rendszert. Ha elfogyott a hosszabbítási lehetőséged, de még szükséged van a könyvre, vissza kell hoznod, és ha nincs rá előjegyzés, akkor azonnal újra ki is kölcsönözheted – és akkori indulhat elölről az 5-szöri hosszabbítás. Egy dologra érdemes odafigyelni, hogy maximálisan kihasználhasd a kölcsönzési időt: hosszabbításkor az aznapi dátumtól indul a következő kölcsönzési periódus, nem pedig a lejárati dátumtól! Tehát ha a könyved jún. 15-én jár le, de te jún. 1-jén kérsz hosszabbítást, akkor a következő háromhetes kölcsönzési határidő jún. 22. lesz, mert a hosszabbítás dátumától indul a számolás (nem pedig július eleje, ami szintén logikus lenne).

- Miért nem lehet telefonon kölcsönzési határidőt hosszabbítani?

A szó elszáll, az írás megmarad – mondja a mondás. Mi is ehhez tartjuk magunkat: utólag mindenki azt mondhat, amit akar, de igazi bizonyító ereje az emailnek van. Ha pedig személyesen jössz hosszabbítani, alá kell írnod a kölcsönzési bizonylatot, ahol azonnal tudod ellenőrizni a hosszabbítás megtörténtének tényét. Így nincs utólag bizonytalan helyzet sem a könyvtárosnak, sem az olvasónak.

- Kapok értesítést, hogy lejárt a nálam lévő könyv kölcsönzési határideje?

Igen. Amennyiben ezt kéred vagy beállítod az olvasói állapot lekérdezésekor és megadsz nekünk egy emailcímet, három nappal a lejárati határidő előtt kapsz egy emailt tőlünk, hogy milyen könyvet és mikor kell visszahoznod. Ettől függetlenül mindenkinek saját felelőssége nyilvántartani a nála lévő könyvek kölcsönzési határidejét, ahogyan ez a könyvtárhasználati szabályzatban le is van írva, és amit beiratkozáskor te is aláírásoddal elismersz.

- Mennyi a késedelmi díj mértéke?

A „normál” könyvekre 30 Ft/nap/darab, míg az „éjszakára” kivitt kézikönyvtári dokumentumokra 400Ft/nap/darab.

- Van kamat a késedelmi díjon?

Nincs, szerintünk az elég büntetés, ha a késedelmi díjat ki kell fizetned, miért terheljünk még tovább…

- Miért kell aláírni a kölcsönzés/hosszabbítás után azt a fehér papírcsíkot?

Ezzel a bizonylattal írásba foglaljuk, hogy melyik könyvet ki és mikor kölcsönözte ki. Ez tájékoztató neked, mint olvasónak, hogy mikor jár le az olvasójegyed, milyen könyvek vannak nálad és azoknak mi a kölcsönzési határideje, illetve bizonyíték nekünk, hogy itt jártál és mit vittél el. Aláírásoddal igazolod, hogy ezeket az adatokat tudomásul veszed, ezért mindig figyelmesen olvasd el, hogy mit írsz alá!

- Elvesztettem a kölcsönzési bizonylatomat. Megtudhatom valahonnan, hogy mennyi könyv van nálam és mennyi a kölcsönzési határidejük?

Igen, a könyvtár online katalógusán keresztül. Ha elindítod a https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalt, az „olvasói állapot” sorokat kitöltve máris hozzájuthatsz az adataidhoz.

- Kölcsönadtam a barátnőmnek az általam kölcsönzött könyvet, amit most rajtam kérnek számon a könyvtárosok. Mit tehetek?

Reméljük, hogy tanulsz az esetből, és többet ilyet nem csinálsz. Mivel Te kölcsönözted ki a könyvet, azt mi rajtad is fogjuk keresni, mert a kölcsönzési bizonylattal igazoltad a könyv átvételét – hogy utána Te kinek adtad tovább, az a Te felelősséged, így neked kell előkeríteni és visszaszolgáltatni a kötetet.

- Mi az az előjegyzés és mire jó?

Akkor használhatod az előjegyzést, ha van egy könyv, amiből tanulnod kell vagy csak egyszerűen el szeretnéd olvasni, de most másnál van. Előjegyzéskor lefoglalod a könyvet, így amikor annak lejár a kölcsönzési határideje, az aktuális gazdája nem tudja hosszabbítani, vissza kell hoznia – és tiéd a könyv minimum három hétre. Természetesen a kölcsönzési határidőt nem mindenki tartja be, így ennek a módszernek sem tökéletesen garantált a sikere, de jobb eséllyel jutsz pl. kötelező irodalomhoz, mint ha várod, hogy hátha lesz elvihető példány.

- Mi az a foglalás? Nem ugyanaz, mint az előjegyzés?

Nem, mert a foglalás a könyvtárban bent lévő könyvekre vonatkozik. Tegyük fel, hogy sietned kell, de ki szeretnél kölcsönözni egy-két könyvet. Nincs más dolgod, mint bejelentkezni a katalógusba a https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalon, és ha van kölcsönözhető példány a keresett könyvből, le tudod foglalni. A Foglalás gomb megnyomása nem jelenti azt automatikusan, hogy tiéd lesz a könyv, ahhoz meg kell várni, hogy a könyvtár egy válaszemailt küldjön az emailcímedre.

- Szükségem van egy könyvre, de nincs időm bemenni érte a könyvtárba. Elküldhetem magam helyett a saját olvasójegyemmel a barátomat/barátnőmet?

Nem. Beiratkozáskor veled köt szerződést a könyvtár, nem a barátnőddel. Nem tudhatjuk, hogy az olvasójegy gazdája tényleg csak jószándékúan adta kölcsön a kártyáját, vagy valaki visszaél a más tulajdonával. Ezért ezt egyáltalán nem engedjük.

- Mit kell tennem, ha elvesztettem/megrongáltam a kikölcsönzött könyvet?

Ha kapható könyvesbolti vagy antikvár forgalomban, akkor venned kell egy, az elveszettel egyforma kiadást. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a pótlásnak. Ha már nem kapható, akkor másolatban is benyújtható a könyv, de mindenképpen strapabíró, nem spirálozott másolatnak kell lennie. Legvégső esetben az elveszített/megrongált könyv beszerzési árának háromszorosát kell kifizetned.

- Mit csináljak, ha könyvet hoztam vissza, de a könyvtár már zárva van?

A könyvtár bejárata előtt, a fal mellett találsz egy ládát, amibe be lehet dobni a dokumentumokat, amikre már nincs szükséged. Minden reggel megnézzük a ládát, és még nyitás előtt visszavesszük a könyveket. Ha viszont késedelmi díjad van, azt nem engedjük el! Legközelebb, amikor a könyvtárban jársz, a tartozásodat rendezni kell!

KATALÓGUS

- Tudni szeretném, hogy van-e egy bizonyos könyvből ebben a könyvtárban. Hogy ezt megtudjam, muszáj bejönnöm és a könyvtáros segítségét kérni?

Nem. Modern könyvtárként elérhetőek állományunk adatai az interneten. A https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalra kattintva tudsz számos szempont alapján keresni a katalógusunkban, ahol a könyvek adatait (szerző, cím, kiadás helye, témakör, oldalszám) találod meg, nem pedig a teljes könyvet.

- Sokszor nincs elég kötelező irodalom és tankönyv. Miért nem lehet belőle annyi, ahányan tanulnak belőle?

A könyvtárnak ugyan elsődleges célja az oktatás/tanulás segítése, de ez nem jár azzal, hogy minden könyvből 300 példány van. Erőforrásaink végesek: pénz, tárolóhely – ez a kettő sosem elég, ahogyan te sem tudsz minden neked tetsző ruhát/kütyüt megvenni.

A POLCOK KÖZT

- Nem tudok eligazodni a polcok közt. Mi alapján vannak a könyvek elhelyezve?

Könyveink nyelv szerint vannak különválogatva és elhelyezve a polcokon. A nyelveken belül téma szerinti csoportosítást követünk, amiket számokkal jelölünk. Ezek a számok a raktári jelzetek, amelyekről lejjebb olvashatsz. A számokon kívül színkódokat is ragasztunk a könyvek gerincére, hogy még könnyebben azonosíthatóak legyenek.

- Mit jelent a könyvek gerincére írt 339 E 96?

Ez az ún. raktári jelzet, aminek ezt a formáját a legtöbb magyarországi könyvtár használja. Könyveinket tárgyszavak (pl. gazdaságpolitika, marketingmix) és egy könyvtári rendszer, az ETO alapján dolgozzuk fel azért, hogy minél egyszerűbben lehessen őket visszakeresni. Az ETO számokkal fejezzük ki a könyv tartalmát. Minél hosszabb az ETO-jelzet, annál specifikusabb tartalmú a könyv. Amikor helyet keresünk egy könyvnek, az ETO-jelzetének első három karakterét vesszük figyelembe. Ez lesz a 339. Így az azonos témájú könyvek egymás mellé kerülnek. Mivel azonban rengeteg könyvünk van, a számokon belül is fel kellett állítani egy sorrendet. Cutter amerikai könyvtáros találta ki a XIX. század végén, hogy egy témakörön belül a szerző vagy (ennek hiányában) a cím alapján ábécé-sorrendben legyenek a könyvek. De ez sem lett volna még elég a tökéletes rendhez, ezért minden betűhöz társított egy számot is, attól függően, hogy a kezdőbetű után milyen betűk sorakoznak még. Így lett az E 96, ami az Et-Eü betűtartományba tartozó címeket jelöli (e logika szerint pl. az Edv-Ef tartományhoz az E 18 tartozik). Tehát ha egy pszichológiakönyvet keresel, aminek a szerzőjét Tóthnak hívják, azt a 150 T 75 környékén fogod megtalálni. Az egyes gyakran keresett témakörökhöz tartozó számkódokat megtalálod a könyvtár bejáratával szembeni falon.


FOLYÓIRATOK ÉS ADATBÁZISOK

- Miért nem lehet az újságokat és folyóiratokat kölcsönözni?

Egy könyvet pótolni sokkal egyszerűbb, mint egy folyóiratot. Antikvár forgalomban a könyvek évszázadokig keringenek, míg folyóiratot alig néhányat vesznek át. Az átlag újság egy-két hónap múlva megy a zúzdába – és utánnyomás nincs. Tehát állományvédelmi szempontból nem kölcsönzünk újságokat és folyóiratokat.

- Idegennyelvű cikkekre van szükségem. Hol találom meg őket?

Vannak adatbázisaink, amik segítségével főként angol, de akár horvát vagy kínai nyelven is kereshetsz cikket. Ezek használatához be kell jönnöd a könyvtárba, ahol a könyvtáros segít ezek használatát megtanulni. A ProQuest Central egy csomag, amiben az orvostudományi cikkektől a matematikán át a marketingig a legfrissebb cikkekhez férhetsz hozzá. A Bruxinfo magyar nyelvű adatbázis, és az Európai Unióval kapcsolatos híreket tartalmazza. A NAVA az m1, m2 és a kereskedelmi csatornák saját készítésű műsorait szolgáltatja, vagyis megnézheted a Híradót éppúgy, mint a Barátok közt 3000. részét. A MATARKA magyar nyelvű folyóiratok tartalomjegyzékeit tárja fel, ahol szerző és cím alapján lehet keresni. Ezeken kívül számos más adatbázisunk van, ezeket a könyvtári honlapról érheted el, ahol mindegyikről egy kis ismertetőt is olvashatsz.

- Miért nem lehet az angol cikkadatbázisokat otthonról is elérni?

Egyrészt egy-egy adatbázisért éves szinten akár többszázezer forintot is kifizetünk. Mivel nem vagyunk jótékony szervezet, ezért ezeket a drága dolgokat nem tesszük ki a nagy nyilvánosság elé. Másrészt ezeket az adatbázisokat IP-tartományra kapjuk – tehát ha akarnánk, sem tudnánk közvetlenül az otthoni elérhetőségüket biztosítani. VPN-szolgáltatáson keresztül lehet hozzáférést kérni az adatbázisokhoz.
Részletes leírást itt találsz:
https://uni-bge.hu/szervezetiegysegek/KANCELLARIA/GAZDASAGI-IGAZGATOSAG/INFORMATIKAI-FOOSZTALY/dokumentumok/Hallgatoknak/VPN/index

- Hogyan lehet az adatbázisokat otthonról is elérni? Beírom a címüket a Google-ba és mehet is a keresés?

 Erősen javasolt az adatbázisokban történő keresést innen, a könyvtári oldalról indítani, mert a legtöbbjüknek speciális URL-címe van (a nyilvános nevük alatt csak egy ismertetőt találsz róluk). Egy-egy adatbázisért éves szinten akár többszázezer forintot is kifizetünk. Mivel nem vagyunk jótékony szervezet, ezért ezeket a drága dolgokat nem tesszük ki a nagy nyilvánosság elé. Másrészt ezeket az adatbázisokat IP-tartományra kapjuk – tehát ha akarnánk, sem tudnánk közvetlenül az otthoni elérhetőségüket biztosítani. VPN-szolgáltatáson keresztül lehet hozzáférést kérni az adatbázisokhoz, ehhez részletes leírást itt találsz:

https://uni-bge.hu/szervezetiegysegek/KANCELLARIA/GAZDASAGI-IGAZGATOSAG/INFORMATIKAI-FOOSZTALY/dokumentumok/Hallgatoknak/VPN/index

 

A KÖNYVTÁR ÉS AZON TÚL

- Mekkora ez a gyűjtemény?

Közel 100.000 dokumentumunk van. Ebből kb.75.000 a könyv, 3.000 kötetnyi a folyóirat, és 12.000 a szakdolgozat. Vannak még CD-k, DVD-k, kazetták és térképek is, de a legtöbb persze a könyv. 

- Ha itt nem találtam meg egy könyvet, hol kereshetem még?

Kezdésként a másik három kar könyvtárát javasoljuk. Ha ott sincs, a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtára áll még közel a mi gyűjteményünkhöz. Jó választás lehet a CEU Könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy akár az Országos Széchényi Könyvtár is (bár utóbbiból nem lehet kölcsönözni). Ha végképp elakadtál, kérdezz még tippeket a tájékoztató könyvtárostól!

- Miért van két pult, és miért csak az egyiknél lehet kölcsönözni?

A Tájékoztató pult és a Kölcsönző pult más célokat szolgál. A tájékoztató könyvtáros segít abban, ha nem találsz egy könyvet, elakadtál a polcok közti keresgélésben, illetve bármilyen más, a könyvtárhoz kapcsolódó kérdésed van. A kölcsönző könyvtáros a kölcsönzést bonyolítja: kölcsönöz, visszavesz, előjegyez, beiratkoztat. Az egy pörgős munka, mindig van egy kicsi sor, tehát ne ott kérdezd meg, hogy milyen könyvek vannak az EU gazdaságpolitikájának témakörében…

- Tegezzem vagy magázzam a könyvtárosokat?

Ez rajtad áll. Úgy illik, hogy te köszönj a könyvtárosnak, és a köszönéseddel már jelzed, hogy hogyan szeretnél vele kommunikálni a továbbiakban (de mondjuk az ötvenes kolléganőnek nem muszáj egy nagy sziát kiáltani). A könyvtárosok zöme azonban fiatal, ezért jobban szeretjük a tegeződést, de akinek nem áll erre a szája, azt természetesen tiszteletben tartjuk.

 

SZÁMÍTÓGÉPEK

- Csak a hátul lévő 14 gépen van lehetőség internethasználatra?

Nem. A Keleti Sarokban is vannak gépek, és amikor nincs óra a Médiatárban, azokat a számítógépeket is lehet internetezésre használni.- Csak az egyetem hallgatói használhatják a gépeket?

Internetezni (az adatbázisokat használni) és nyomtatni nemcsak egyetemi polgárok tudnak, hanem mindenki, de pl. szöveget szerkeszteni már nem tudnak, mert az jogosultsághoz kötött.


 

SZABÁLYOK

- Miért kell a kabátot, táskát, mappát letenni a ruhatárban?

Egyrészt mert kicsi a hely. Nem tudnád hova rakni a cuccaidat, azt pedig nem szeretnénk, hogy azért ne tudjon valaki leülni tanulni, mert valaki másnak a túrazsákja foglalja el az ülőhelyet. Másrészt egyesekre kísértésként hathat a táska vagy a nagykabát: itt a táska, ott a könyv, miért ne próbálhatnám meg kicsempészni a könyvtárból… Ezt nem szeretnénk mi sem és az az olvasó sem, aki később keresi azt a könyvet és tanulna belőle.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM