Keresés:
Névadónk

Lengyel Gyula


Üdvözlünk a BGE KVIK Lengyel Gyula Kollégium oldalán. Felmerül a kérdés, hogy ki is volt kollégiumunk névadója? Tudtad-e, hogy Lengyel Gyula magyarországi zsidó család gyermekeként született 1888-ban? Szánj rá egy percet, hogy megismerd élete legjelentősebb állomásait!

Magyar közgazdász, kommunista politikusról van szó, aki pénzügyi népbiztos volt a Forradalmi Kormányzótanácsban, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején. Az ő nevéhez fűződik a kommün gazdaságpolitikájának kialakítása, valamint a közellátás megszervezése is.  Mikor Berlinbe költözött, először a szovjet külkereskedelmi képviselet munkatársa, majd a gazdaságpolitikai osztály vezetője lett. Miután Moszkvába emigrált, széleskörű szakírói és politikai-előadói tevékenységet folytatott, számos cikke jelent meg. Tanácsköztársaság bukása után a Szovjetunióban telepedett le, ahol Sztálin tisztogatásainak esett áldozatul.

 

Ahogy az alábbi példa mutatja, közgazdászként kitárul elénk a világ, még az is lehet, hogy egy kollégiumot a jövőben, pont Rólad fognak elnevezni.
Sikerekben gazdag tanulmányokat kívánunk!

 

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM