Keresés:
Események
«2020. augusztus»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Szolgáltatások
A Kari Könyvtár szolgáltatásai

INGYENES ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

Beiratkozás nélkül, regisztrációs jeggyel vehető igénybe:
- a könyvtárlátogatás (belépés a könyvtár olvasók számára használatra bocsátott tereibe)
- a könyvtár által kijelölt gyűjteményrészek helyben történő használata 
- az elektronikus katalógus használata
- információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól

 

BEIRATKOZÁS a KARI és az ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRBA

 

1.KVIK hallgatóknak
Érvényes diákigazolvány felmutatása után iratkozhatnak be (ha nincs diákigazolvány, hallgatói jogviszony igazolása szükséges). A hallgatói olvasójegyet minden megkezdett tanév első könyvtárhasználatakor érvényesíttetni kell. Beiratkozás után a könyvtári szabályzatban számukra meghatározott feltételek szerint vehetik igénybe könyvtári szolgáltatásainkat (pl. kölcsönzés, helyben használat).

Beiratkozási díj: 500 Ft/tanév – a Kari és az Elektronikus Könyvtár, valamint az Idegenforgalmi Szakkönyvtár használatára jogosít.
Az első elveszett könyvtárjegy pótlása: 200 Ft, minden további alkalom: 500 Ft
A beiratkozásnál kért és rögzített adatokat a könyvtár az adatvédelmi törvények előírásait betartva kezeli. Az adatokban történt változásokat az olvasónak saját érdekében minél hamarabb be kell jelentenie. Az olvasójegy elvesztését is mielőbb jelezni kell, mivel az ebből adódó visszaélésekért a könyvtár nem vállal felelősséget.

3. BGE más kara hallgatóinak

Érvényes diákigazolvánnyal (ha nincs diákigazolvány, iskolalátogatási igazolás szükséges!) tanulmányaik befejezéséig. A hallgatói olvasójegyet minden megkezdett tanév első könyvtárhasználatakor érvényesíttetni kell. Beiratkozás után a könyvtári szabályzatban számukra meghatározott feltételek szerint vehetik igénybe könyvtári szolgáltatásainkat (pl. kölcsönzés, helyben használat).
Beiratkozási díj: 500 Ft/tanév – a Kari és az Elektronikus Könyvtár használatára jogosít.
Az első elveszett könyvtárjegy pótlása 200 Ft, minden további alkalom 500 Ft!
A beiratkozásnál kért és rögzített adatokat a könyvtár az adatvédelmi törvények előírásait betartva kezeli. Az adatokban történt változásokat az olvasónak saját érdekében minél hamarabb be kell jelentenie. Az olvasójegy elvesztését is mielőbb jelezni kell, mivel az ebből adódó visszaélésekért a könyvtár nem vállal felelősséget.

4. KVIK oktatóknak és dolgozóknak

A könyvtár tagja lehet az Egyetem minden dolgozója egyetemi közalkalmazotti munkaviszonya megszűnéséig, a könyvtári szabályzatban számukra meghatározott feltételek szerint. Az óraadó tanárok foglalkoztatásuk idejére vehetik igénybe a Kari és az Elektronikus Könyvtár szolgáltatásait, a megbízó tanszék által kiállított igazolás bemutatása után.

5. Külsős olvasóknak
A fenti kategóriákba nem tartozó könyvtárlátogatók napijegyet illetve éves bérletet válthatnak. A beiratkozáshoz személyi igazolvány vagy diákigazolvány minden esetben szükséges. A napijegy és a könyvtári tagság egyaránt helyben használatra jogosít!
Napijegy: 300 Ft
Éves bérlet: 2000 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft. Az éves bérlet a váltás napjától számított 12 hónapra szól.
A beiratkozásnál kért és rögzített adatokat a könyvtár az adatvédelmi törvények előírásait betartva kezeli. Az adatokban történt változásokat az olvasónak saját érdekében minél hamarabb be kell jelentenie. Az olvasójegy elvesztését is mielőbb jelezni kell, mivel az ebből adódó visszaélésekért a könyvtár nem vállal felelősséget.

 

KÖLCSÖNZÉSI TUDNIVALÓK

 

Általános tudnivalók

A könyvtár szolgáltatásait csak saját, érvényes olvasójeggyel lehet igénybe venni.
A könyveket a kölcsönzési határidő lejártáig felszólítás nélkül vissza kell hozni, vagy kölcsönzési idejüket meg kell hosszabbítani. Lejárat előtt a Könyvtár emlékeztető levelet küld. A lejáró kölcsönzésekről küldött emlékeztető- és felszólító üzenetek esetleges elmaradása késés esetén nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól.
A határidő  elmulasztása esetén a késedelmes olvasóknak a könyvtár 14 nap után felszólító levelet küld.
Többszöri, eredménytelen felszólítás után a könyvtár jogi úton érvényesíti követelését.
késedelmi díj könyvtári munkanaponként és dokumentumonként 30 Ft. Amíg a késedelmi díjat nem rendezte, illetve lejárt határidejű dokumentum van az olvasónál, nem kölcsönözhet és más könyvtári szolgáltatást sem vehet igénybe!
Ha elvész egy könyv (jegyzet), akkor azonos  vagy újabb kiadású példánnyal lehet eleget tenni a kártérítési kötelezettségnek, ha már nem kapható a kereskedelmi forgalomban, akkor a könyvtár felbecsüli az eszmei értékét, és ezt kell kiegyenlíteni.
A kölcsönzőhelységekben lévő összes könyv és jegyzet kölcsönözhető.
Az alábbi kiadványtípusok nem kölcsönözhetőek:
- folyóiratok
- kézikönyvtári könyvállomány
- különgyűjteményes könyvek
- szakdolgozatok
- CD/DVD-ROM-ok


Beiratkozáskor az olvasó tudomásul veszi a gépi kölcsönzést és visszavételt, figyelemmel kíséri monitorunkon a kölcsönzés folyamatait.
A gépi kölcsönzés miatt különböző napokon kivett könyveknek (jegyzeteknek) más a lejárata, újabb könyv kikölcsönzése nem jelent automatikus hosszabbítást.
Hosszabbítás a lejárat napjáig személyesen, interneten és telefonon keresztül is lehetséges. Kölcsönzési határidőn túl nem hosszabbítunk.
Nem lehet hosszabbítani továbbá az alábbi esetekben:
- ha a dokumentumra előjegyzés van
- ha az olvasónak egyéb tartozása van
Előjegyzés a kölcsönzésben tehető, korlátozott számban. A dokumentum beérkezésekor az olvasót sms-ben (e-mailben, telefonon) értesítjük. Az értesítés díja alkalmanként 50 Ft. A dokumentumot 5 munkanapig őrizzük meg számára. A már nem aktuális előjegyzést legkésőbb az értesítést követő munkanapon lehet lemondani térítési díj megfizetése nélkül.

Az Egyetemi Kar hallgatói egyszerre 10 könyvet kölcsönözhetnek.
A kölcsönzés időtartama 3 hét.
Egyes dokumentumtípusok (szótár, kis példányszámú kézikönyv) a szokásos 21 napnál rövidebb ideig kölcsönözhetőek. Ezt az eltérést a művekben feltüntettük, ill. kölcsönzésnél felhívjuk rá a figyelmet.
Levelező ill. távoktatásos hallgatók esetében  a kölcsönzés 4 hétre szól!
Figyelem!
Azon végzős hallgatóink, akik tanulmányaikat már befejezték (tehát, tanulói jogviszonyuk már nem áll fenn), de szakdolgozatukat még nem adták le ill. államvizsgára készülnek, a könyvtár szolgáltatásait a záróvizsga/államvizsga napjáig vehetik igénybe.  

BGE más karának hallgatói max. 3 könyvtári dokumentumot kölcsönözhetnek, de csak 2 hét időtartamra.

Az Egyetem minden dolgozója kölcsönözhet a könyvtárból - egyetemi közalkalmazotti munkaviszonya megszűnéséig.

Külsős olvasók a könyvtár anyagait csak helyben használhatják.
Kölcsönzésre esetükben nincs lehetőség!

 

FÉNYMÁSOLÁS/NYOMTATÁS

 

Fénymásolni és nyomtatni a Kölcsönzésben elhelyezett fénymásoló-nyomtató gépen(re) lehet:
Fekete/fehér fénymásolás, nyomtatás 15 Ft/A4.

Színes nyomtatás (zárt szobában lévő nyomtatóra - könyvtáros hozza ki a kinyomtatott anyagot): 150 Ft/A/4-es oldal.

Szkennelés: 50 Ft/A4-es oldal.

Az olvasótermi jegyzetekből fénymásolni tilos, kivételt képeznek a példatárak és a feladatgyűjtemények!

Hírek

Hírek

Adatbázisok bemutatása TEAMS-en keresztül

Kari és Elektronikus könyvtár rendkívüli zárva tartása 2020. 03. 12-től/The Faculty and Electronic Library will be closed from 12 March 2020

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM