Keresés:
Események
«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

A fenntartható és egészséges táplálkozás – Fókuszban a vendéglátás
2019.10.24

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felkérésére A fenntartható és egészséges táplálkozás – Fókuszban a vendéglátás címmel tartott előadást Dr. Lugasi Andrea a szövetség „Fenntartható Táplálkozás” címet viselő, XXI. Szakmai Konferenciáján. Ismert tény, hogy a vendéglátás relatíve nagy környezetszennyező, ökológiai lábnyoma jelentős. Az alapanyagok tekintetében a fenntarthatóság a minimálisan feldolgozott, bio/organikus, helyi, vegán, Fair Trade, etikus állattartás, GM-mentes hívószavakkal köthető össze. Ugyanakkor fontos kérdés, hogy a fenntarthatóság figyelembe vételével összeállított vendéglátó termék megfelel-e az egészséges táplálkozás elveinek. Ez különösen a húsfogyasztás tekintetében érdemel kiemelt figyelmet. Nem könnyű eldönteni, hogy a helyi termelőtől származó, nem túl nagy karbonlábnyomú, de nagy zsírtartalmú sertéshús vagy a több száz kilométerről érkező sovány csirkemell szolgálja-e jobban egészségünket és védi hatékonyabban környezetünket. Ezek és ehhez hasonló kérdések álltak az előadás fókuszában, rámutatva arra, hogy napjainkban a szakemberek keresik a válaszokat, amelyek esélyt adnak az egészséges és egyben fenntarthatóság kínálat kialakítására. A Felelős Gasztrohős Alapítvány - a Kar stratégiai partnere – képviseletében Varga Judit, volt hallgatónk, az alapítvány igazgatója beszélt arról, hogy milyen praktikák segítségével lehet megmenteni a menü egyharmadát, vagyis azt a mennyiséget, ami ma – a felmérések szerint – a vendéglátóhelyeken feltálalt ételből a szemétbe kerül.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM