Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

BGE KVIK „Egészségtudatos jövő – fenntarthatóság a táplálkozásban”
2018.11.08

A világon megtermelt energia jelentős részét – becslések szerint mintegy ötödét – az élelmiszerek előállításához használjuk fel az iparban és a háztartásban. Az édesvízkészletek szempontjából ez az arány még magasabb, tízből hét liter vizet a növénytermesztés és az állattenyésztés során használunk fel. Eközben a megtermelt élelmiszerből hazai adatok alapján évente és fejenként közel 70 kg-ot dobunk a kukába. A FAO szerint az élelmiszerpazarlás és az ételek kidobása miatt kerül a légkörbe az üvegházhatású gázok 8 százaléka.

TÉT Platform a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központjával együtt 2018. november 8-án rendezett szakmai beszélgetésen a jövőnk szempontjából megfontolásra érdemes számok mellett arra kerestünk megoldást, mit tehetnek az élelmiszerlánc szereplői a fenntartható termelés érdekében, és mi a fogyasztók felelőssége a kiegyensúlyozott, de hosszú távon a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal járó táplálkozásban. Az esemény 65 szakember részvételével zajlott, akik az oktatás területéről, az állami intézményekből, élelmiszeriparból érkeztek.


 

A vitaindító nyitó előadásában Dr. Lugasi Andrea a fenntartható vendéglátásról beszélt. Egy érdekes kérdést boncolgatott: gasztroforradalom mellett hogyan fér el a karbonlábnyom-csökkentés?A kerekasztal-beszélgetés résztvevői közül Dr. Kasza Gyula igazgatóhelyettes, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól többek között a nagy sikerű Maradék Nélkül programról beszélt, amelynek központi része egy gyerekeknek szóló oktatóprogram. Ehhez csatlakozott Dúl Udó szakértő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, aki szintén az edukációs projektjüket mutatta be. Dr. Cselényi Tibor minőségügyi vezető a McDonald’s Étterem Hálózat Kft.-től kiemelte, hogy a gyorsétterem hosszú évek óta tesz a fenntarthatóságért. Kiss Virág Ágnes kutató, tanársegéd, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karáról fiatalok körében végzett kutatásairól számolt be, mely alapján kiderül, hogy a Z generáció több mint felének fontosak az egészség- és környezetvédelemmel kapcsolatos, illetve a helyi értékek.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM