Keresés:
Események
«2020. május»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Gasztronómiai Szeminárium az Opavai Sziléziai Egyetemen, Csehországban
2017.07.17

A BGE KVIK negyedik alkalommal vett részt két vendéglátás-szálloda szakirányos angol nyelű képzéses hallgatóval, Svajda Viktória Bernadettel és Koller Henriettával az opavai gasztro-szemináriumon 2017. június 26. - június 30. között Csehországban a Sziléziai Egyetemen.

Négy ország vett részt a rendezvényen: Szerbia, Ukrajna, Csehország és Magyarország.

Az idei évben a főzés témája a „story, mese, jelenkori, történeti ételek” voltak. Mi Mátyás király korabeli konyhát választottuk és ennek megfelelő ételsort készítettünk el 20 főre. Az ebédek alkalmával, ahol minden nap más ország főzött, lehetőség volt megkóstolni a finomságokat, és egy prezentáció keretein belül az országok bemutatták a választott „story témát” is. Az országok saját vendégváró falatait, mi például magyar sajtokat, kolbászokat, más országok boraikat, aperitif italaikat kínálták az ebéd mellé.

A hallgatóink munkáját, pozitív és profi hozzáállását nagyra értékelték a vendéglátók. Nagyon ízletesnek és esztétikusnak találták ételeinket, melyek az alábbiak voltak:

 - Vendégváró falatok: magyar sajtok és kolbászok; amihez cigánymeggy pálinkát kínáltunk.

- Hideg előétel: Pikáns pisztrángfalatok salátaágyon zöldséggyöngyökkel, házi kenyérfonattal;

- Leves: Kapros, tejfölös libaleves pirított libamellkockákkal;

- Főétel: Sült vaddisznócomb szederrel és áfonyával, mézzel, szalvétagombóccal és vörösboros pecsenyelével;

- Desszert: Gyömbéres csokoládé felfújt, borhabbal és meggy öntettel.

A délutáni és esti programok igen változatosak voltak: városnézés Opavában, ’Hradec nad Moravici’ kastély látogatása, Bridlice-i pala múzeum megtekintése, pisztráng halászat, Novy Dvur-i Arborétum megtekintése, Milostovice-i erőd felfedezése, Jazz est, grillezés borkóstolással és mindezek mellett különböző helyi éttermek és sörözők ételeinek és italainak megismerése, kóstolása.

 „Az pénteki és egyben az utolsó napon lehetőségünk nyílt ellátogatni Opavától 2 órányira elhelyezkedő Hotel Lanterna szállodába, ahol a konyhafőnök megtanított minket egy helyi menü elkészítésére.”

 A hallgatók felkészítője;

Hartner Bernadett és Dr. Sándor Dénes voltak.

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM