Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Hagyományőrzés a KVIK-en 2015.11.13.
2015.11.13

Az Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás területén című TÁMOP-3.2.15-15-2015-0001 projektszámú pályázat keretében a Vendéglátás Intézeti Tanszék 2015. november 13-án Élelmiszerek felhasználása a hagyományőrzésben címmel továbbképző rendezvényt szervezett hagyományos és kézműves élelmiszertermékek előállítói és a téma iránt érdeklődők részére. A rendezvény célja volt, hogy néhány kiemelt élelmiszertípus vonatkozásában bemutassa a hagyományos alapanyagok felhasználási lehetőségeit és tanácsokat adjon kíméletes, egészségmegőrző elkészítési eljárások kapcsán, különös tekintettel a vendéglátóipari alkalmazásokra. A bemutatásra kerülő élelmiszertípusok a pékáruk, a cukrászipari termékek, a bor, a pálinka, a húsok/húskészítmények, valamint a fagylaltok voltak. Az egyes élelmiszertípusokat az adott szakmák jeles képviselői, hagyományos, vagy kézműves termékek előállítói (Takács Alexandrosz - bor, Pavlicsek Csaba - pálinka, Raj Ráchel - cukrásztermékek, Kovács Tamás [Szomor Ökofarm] – húsok/húskészítmények, ifj. Ipacs Balázs – fagylalt, Tukacs Roland - pék) mutatták be, az alapanyagok, a gyártási - eljárások megismertetésével és a késztermékek kóstolójával egybekötve, élelmiszertípusonként mintegy másfél-kétórás időtartamban. A rendezvényre a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Intézeti Tanszék Oktató Kabinetjének konyháiban és éttermeiben került sor, több mint hatvan fő tanulni vágyó résztvevő részére, a tanszék oktatóinak közreműködésével.

 

 

A rendezvényhez kapcsolódóan azonos címmel ismertterjesztő jellegű kiadványt is készítettünk. A kiadvány a pályázathoz kapcsolódóan bemutatja a magyar konyha jellegzetességeit, a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) gyűjteményt és az eredetvédett élelmiszereket, a kistermelői és kézműves élelmiszertermékekre vonatkozó jogi hátteret, a hungarikumok szabályozását. Külön fejezet szól a magyar szürkemarháról, a mangalicáról, atokaji aszúról, mint hungarikumról, a Magyarországon őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákról, továbbá bemutatja a magyarországi régiók gasztronómiai jellegzetességeit, a kapcsolódó fesztiválok megemlítésével.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM