Keresés:
Események
«2020. május»
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Dr. Csizmadia András

Dr. Csizmadia András

Óraadó
főiskolai docens

Elérhetőségek:

Bemutatkozás

Családi tradíciók folytán a gimnázium után előbb az ELTE Állam- és Jogtudományi karán végeztem 'summa cum laude' eredménnyel, majd a gyakorlati idő után letettem az ügyvéd -jogtanácsosi szakvizsgát, ezt több mint egy évtizedes ügyvédi gyakorlat követte. Közben már vendéglátós és idegenforgalmi tanfolyamokon oktattam.

A vendéglátással való kapcsolatom is családi indíttatású, egyetemistaként Budapest akkori legjobb luxus éttermében dolgoztam esténként, nagy séfek keze alatt. Később post graduálisan elvégeztem a Kereskedelmi Vendéglátó és Idegenforgalmi Főiskolát, ahol másoddiplomaként vendéglátó és szállodaipari szakközgazdász oklevelet szereztem.

1980 óta rendszeresen publikálok, több tucat gasztronómiai témájú szakkönyvnek, brosurának, és egyéb népszerűsítő anyagnak voltam és vagyok társ- ill. önálló szerzője, régen fotó illusztrátora is. 1983-tól rendszeresen dolgoztam az Officina Nova könyvkiadónak, (akkoriban a legreprezentatívabb gasztronómiai könyvek kiadója), mint szakmai lektor, szerző  és fordító.  Beszélek és fordítok német, angol és francia nyelvből.

Időközben 1990-ben felhagytam az ügyvédi praxissal, azóta a Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán tanítok.

1993.-tól 1997-ig az akkor indult 'Food Service Magyarország' c. szakfolyóirat  szerkesztettem. Közben az újonnan indult "Szalon" című folyóirat állandó rovatvezetője lettem, 1998-tól "A vendég" szakfolyóirat rovatszerkesztője, májustól a "Vendéglátás" szakfolyóirat rovatszerkesztőjeként is működtem, ez utóbbit egy évtizedig.

Az akkor forradalminak számító a "Konyhaművészet" c. magazin rovatszerkesztőjeként 1996-tól 2007-ig a lap megszűnéséig publikáltam.

A gasztronómián belül specialis területeim: a borkultúra, a natúrkonyha, a természetes ételkészítés, a borok és ételek harmonizálása.

Egyik alapító tagja vagyok a Borkollégiumnak, amely fő céljául tűzte a minőségi magyar borok elismertetését itthon és a világban egyaránt. Ennek keretében évente kiadtuk a magyar borok kalauzát, a magyar mellett német és angol nyelven is.

Munkásságomért a Magyar Bor Akadémia 1995 évben tagjai közé választott.

Az említett témakörökben gyakran kérnek fel előadások tartására, rádió és TV műsorokba, (meghívott előadónak pl. ELTE, Kertészeti Egyetem) programok, rendezvények szervezéséhez szakértőnek, közreműködőnek, zsűritagnak, műsorvezetőnek is.

A egyetemünk elődjén a KVIF-en negyed századon keresztül oktattam a gazdasági jog tantárgyat, néhány évig művelődés történetet is, mellette 1996-ban előbb egy borklubot hoztam létre, majd látva a fokozott érdeklődést 2000-től „Bor-Schola” néven boriskolává  szerveztem át, amely azóta is működik Markó utcai épületünkben.

Kedvenc időtöltéseim: Olvasás (szépirodalom és történelem), lovaglás, hegymászás, népzene klasszikus zene.

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM