Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

ADAPTYKES - LdV Innovation Transfer

ADAPTYKES - A Finn Munkahelyi Fejlesztési Programra (TYKES) alapozott képzések adaptációja

Hivatkozási szám: 2012-1-HU1-LEO05-05847

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

 

ADAPTYKES - A Finn Munkahelyi Fejlesztési Programra (TYKES) alapozott képzések adaptációja  

 

Futamidő: 2012. november – 2015. február

Partnerországok: Magyarország, Románia, Finnország, Belgium


Koordinátor:

Budapest Business School - Budapesti Gazdasági Főiskola 

Budapest, Magyarország

http://www.bgf.hu

Kapcsolat

CSILLAG Sára, BGF szakmai vezető

tel: + 36 1 469 6694

e-mail: csillag.sara@pszfb.bgf.hu

VARGA László, BGF koordinátor

tel: + 36 1 301 3427

e-mail: varga.laszlo@bgf.hu

  

Partnerek:

Budapest Chamber of Commerce and Industry - Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Magyarország
 

http://www.bkik.hu

Kapcsolat

SZUHAI Nóra, BKIK koordinátor 

tel: +36 70 510 7858

e-mail: szuhai.nora@legjobbvagyok.hu

BOZSÁR GABRIELLA, BKIK koordinátor

tel: +36 30 412 7847

e-mail: g.bozsar@gmail.com

 

Babes Bolyai University

Kolozsvár, Románia

http://www.ubbcluj.ro

Employers and Craftsmen Association Cluj Napoca

Kolozsvár, Románia

http://www.apm.ro

Lahti University of Applied Sciences

Lahti, Finnország

http://www.lamk.fi

New Mind SA

Rixensart, Belgium

http://www.mindnew.com

 

Összefoglaló:

A Finn Munkahely Fejlesztési Programot (TYKES) több évig alkalmazták Finnországban; a program elősegítette a vállalatok termelékenységének fenntartható növekedését. A TYKES fő célkitűzése a fenntartható fejlődés problematikájának állami eszközökkel történő kezelése volt, méghozzá azon a szinten, ahol a támogatás a leghatékonyabb: a vállalatok szintjén, beleértve közszférabeli intézményeket is.

A különböző állammodellek (tekintélyelvű, neoliberális, jóléti, fejlesztő) közül Finnország a fejlesztő állam egy olyan jóléti állam változatát választotta, amelyben az olyan kérdések, mint a munka minősége és az alkalmazottak befolyásgyakorlásra és munkahelyi tanulásra való lehetőségei fő céloknak számítanak.

A jóléti állam megteremtésének természetesen Finnországban is előfeltétele volt a termelékenység növekedésének beindítása. A termelékenység növekedése nagymértékben függ többek között az innovációktól. A finn megközelítés lényege szerint azonban az innováció vezérelte termelékenységnövekedés önmagában nem jelent optimális adaptációs mechanizmust valamely új helyzetben. Az innováció vezérelte termelékenységnövekedés inkább olyan értelemben kell, hogy fenntartható legyen, hogy a gazdasági növekedés másik kulcs tényezőjére, a munkaerő számadataira nézve kell egyidejű húzó hatást kifejtenie azáltal, hogy a munkaerőt a munkahelyen eltöltött hosszabb idő vállalására ösztönzi. Ezt a kiegyensúlyozott modellt a finn döntéshozók fenntartható termelékenységnövekedésnek nevezik, és a TYKES program célja az volt, hogy ilyen típusú fejlődést segítsen elő.

A TYKES program eredményeit számos mélyreható tanulmány vizsgálta, amelyek fő konklúziója az, hogy a TYKES a finn sikertörténet megvalósításának fontos eleme volt. A tanulmányok eredményeit felhasználva a Lahti University of Applied Sciences (LUAS) képzéseket dolgozott ki, amelyek mind a döntéshozók, mind vállalatigazgatók által hasznosíthatók.

Ahogy tanulmányok sora rámutatott, alapvető fontosságú a munkahelyi fejlesztés célországra jellemző kultúrája. Az ADAPTYKES Leonardo da Vinci Innováció Transzfer projekt feladata, hogy megvizsgálja a finn modell célországokra történő átültethetőségét, beleértve a modell tartalmát, módszereit és képzéseit érintő áttervezésének szükségességét. E kutatások eredményei alapján, a projekten belül kidolgozzák a finn gyakorlat néhány hosszú- és rövid távú képzésének adaptált változatát. Külön hangsúlyt fektetnek ezen belül az innováció szolgáltatója által használt pedagógiai módszerek nagy számára és rendkívüli gazdagságára. Egy kísérleti képzés során mindkét kedvezményezett egyenként 10 cégre átdolgozott tartalomról és módszertanról fog beszámolni és javaslatot tenni.

A projekt hatással lesz a kedvezményezett intézmények – beleértve a kkv-szövetségeket - képzési kultúrájára, rövid távon a képzésekben résztvevő cégekre, hosszú távon pedig a kedvezményezett országok szakmai képzési kultúrájára és munkahely irányítási gyakorlatára.

Az eredményeket a nemzeti döntéshozók elé fogják tárni annak érdekében, hogy végül nemzeti TYKES programok születhessenek meg.

 

Tartalmi bemutatás:

Projekt célja:

A projekt célja a Finn Munkahelyi Innovációs Program (TYKES) eredményein alapuló képzési anyag átvétele, olyan megoldások támogatása, amelyek egyszerre javítják a munka termelékenységét és a munkavégzés minőségét.

A projekt keretében kutatás készül, mely a KKV szektor állapotát méri fel munkahelyi innováció és képzési programok tekintetében, majd a felmérés eredményei alapján kidolgozásra kerül a finn gyakorlat hosszú- és rövid távú képzésének adaptált változata. A program hosszú távú célja a fenntartható munkahelyfejlesztéshez való hozzájárulás Magyarországon.

A projekt alapja:

A 2004-ben indult finn TYKES program munkahelyi (vállalati) szintű fejlesztésére irányul, pl. a vezetési módszerek, munkaszervezés, munkavégzési módszerek, munkahelyi közösség-fejlesztés, ösztönzési rendszerek, munkakörülmények terén. Az átvenni kívánt finn TYKES célja, egy országos munkaszervezet-fejlesztési szakértői hálózat létrehozása, amely hatékonyan képes hozzájárulni a KKV-k fenntartható termelékenység-növekedéshez. A TYKES egyik alapelképzelése, hogy a szervezeti innovációk elterjedését a leghatékonyabban vállalatok, kutatók, tanácsadók, az államigazgatás és a szociális partnerek együttműködése révén lehet elérni, ennek megfelelően a vállalatok igényeire alapozott fejlesztési projekteket, módszertani fejlesztéseket és tanuló hálózatok létrejöttét támogatja. Finnországban a program éves költségvetése 12 millió euró, a költségek 80%-át az állam finanszírozza, a programban részt vevő vállalatok a munkavállalóik részvételének biztosítása révén, illetve a tanácsadók és kutatók munkadíjához való hozzájárulással vállalják a szükséges önrészt (20%).

Indokoltsága:

Nemzetközi összehasonlításban a magyar gazdaság innovációs teljesítménye szerénynek mondható, a nem technológiai, ezen belül is a szervezeti innovációk tekintetében különösen nagy lemaradás mutatkozik. A projekt a szervezeti innovációk terén élenjáró finn „jó gyakorlatok” képzési anyagokba való átültetésére vállalkozik.

Célcsoport - Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban tevékenykedő magyar kis- és középvállalkozások.

Termékek/eredmények:

Moduláris felépítésű tananyag - tananyag a rövidciklusú és hosszabb távú képzési programokhoz (kiscsoportos képzésekhez és személyre szabott konzultációs alkalmakhoz)

Módszertani kézikönyv és útmutató trénereknek – könyv (Pedagógia módszerek leírása, kutatási jelentések, esettanulmányok) - A kézikönyv része egy 50 coaching és képzési módszert tartalmazó adatbázis átvétele (a finn oktatás-módszertani tapasztalatok adaptálása)

Kurzusleírás - A rövid és a hosszú távú képzési program leírása

Erőssége:

A téma aktualitása mellett a projekt erőssége, hogy nem a finn tapasztalatok mechanikus átvételére korlátozódik, hanem igyekszik azokat a finntől jelentősen eltérő magyar gazdasági és társadalmi kontextusnak megfelelően átdolgozni. Ezért a projekt egy erre a célra kidolgozott kutatási munkacsomagot is tartalmaz, melynek eredményei nem csak a tudástranszfert támogatják, hanem az elkészítendő tananyagok forrásaiként is szolgálnak.

A tervezett képzés:

A képzés milyen formában érhető jelenleg el?

A pilot képzések várhatóan 2014 tavaszán indulnak.

Hány órás képzést jelent?

A tervek szerint moduláris felépítésű hagyományos formában és részben online is elérhető képzések lesznek, személyre (cégre) szabott konzultációval. Az időkeretek a későbbiek során kerülnek kialakításra.

Költségtérítéses (körülbelüli árak) vagy ingyenes a képzés?

A projekt keretében tervezett próbaképzéseken való részvétel ingyenes lesz, a későbbi képzések feltételrendszere még nem került kidolgozásra. Várhatóan költségtérítéses, konzultációs lehetőséget és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat magában foglaló képzési program kerül kidolgozásra.

Alkalmazási tapasztalatok/eddigi résztvevők:

Az első konkrét tapasztalatok a próbaképzések során várhatók, 2014 tavaszán. A próbaképzésekre történő felhívás a projekt honlapján lesz megtalálható.

További használat, szervezeti haszon/formája:

A tervek szerint a képzési programok és a kiegészítő szolgáltatások a kamarai partnerekkel közösen kialakított együttműködési formában Illetve vállalkozói képzések kiegészítő képzéseként lesznek elérhetők.

Az októberben megrendezésre kerülő Business Expo kiállításon bemutatásra kerül a program, illetve a vállalkozásoknak lehetőségük lesz jelentkezniük a próbaképzésre.

A projekt eredményei a nemzeti döntéshozók körében is bemutatásra kerülnek, annak érdekében, hogy nemzeti „TYKES” programok születhessenek meg.

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM