Keresés:
Események
«2020. november»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Szakszervezet-FDSZ-BGE

Bemutatkozik a  Budapesti  Gazdasági  Egyetem Szakszervezete

FDSZ BGE Intézményi Szervezte

(A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének  önálló  jogi személyiséggel rendelkező szerve)

Székhelye: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.

A tagdíj az alapilletmény 0,7%. A tagok által befizetett tagdíj 80%-át a BGE Bér- és Munkaügyi osztálya az intézményi szervezethez, 20%-át pedig az FDSZ Központjába utalja. A tagdíjra befizetett összeggel csökken a személyi jövedelemadó alapja.

Az FDSZ folytonosan frissített honlapján (www.fdsz.hu) naprakész információk olvashatók az érdekvédelmi munkáról. Ezenkívül hírlevélben és egyéb módon tatjuk a kapcsolatot tagjainkkal.

Mi a szakszervezet?

A szakszervezet védi a munkavállalók érdekeit országos, ágazati és helyi szinten a Munka törvénykönyvében (Mt.), a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben (Kjt.) és egyéb jogszabályokban rögzített törvényi felhatalmazás alapján, törvényes jogosítványok segítségével 

 • Országos szinten a szakszervezeti konföderációk – a mi esetünkben az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) - kötnek megállapodásokat.  E megállapodások rögzítik pl. a minimálbér mértékét, a Kjt. bértábla változását, a munkáltatókat és a munkavállalókat érintő törvényi változásokat, a bérkorrekciókat.

 • Ágazati szinten (minisztérium, államtitkárság) az ágazati szakszervezetek  - esetünkben az 1989-ben megalakult Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ)-  vesznek részt az ágazatot, azaz a köz-és felsőoktatást érintő szakmai-érdekvédelmi tárgyalásokon.

 • Helyi szinten a munkahelyi alapszervezetek hivatottak az érdekvédelmi feladatok ellátására, szolgáltatások nyújtására a szakszervezeti SZMSZ-ben rögzített szabályok alapján.

  A BGF-en 2013 januárjában egyesültek a Karok FDSZ alapszervezetei és létrejött az FDSZ BGE Intézményi Szervezete.

  Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a BGE vezetésével az Intézményi Érdekegyeztető Tanácsban és közösen képviseltetjük magunkat a BGE szenátusában.

  Emellett minden kari alapszervezet képviselteti magát a kari testületekben.

  Elmondhatjuk, hogy rendszeres egyeztetéseink során eddig mindig sikerült konstruktívan együttműködni az Egyetem és jogelőd intézményeinek vezetésével mindnyájunk érdekében.

   

  Miért érdemes szakszervezeti tagnak lenni?

  Az érdekképviselet miatt.  Az intézményi és az országos szervezetek folyamatosan őrködnek a foglalkoztatás biztonsága felett és tájékoztatják tagjaikat a jogszabályváltozásokról, az aktuális munkahelyi eseményekről.

  Az érdekvédelem miatt. A tagság, valamint az intézményi és az országos szervezetek között állandó információcsere zajlik, azonnal hangot tudunk adni a felmerülő problémáknak akár a kormánnyal, a rektori konferenciával és a többi szakmai szervezettel, akár a hallgatókkal folytatandó rendszeres egyeztetések során.

  Az FDSZ jogásza minden munkajogi kérdésben ingyenesen áll a tagok rendelkezésére.

   

  A kollektív szerződéskötés lehetősége miatt.  A reprezentatív szakszervezetnek joga van intézményi kollektív szerződés megkötésére az Egyetem vezetésével. Ebben az országos szabályok tiszteletben tartása mellett részleteiben szabályozni lehet a foglalkoztatás módját, a munkaidőt, a pihenő időt, a munkaidő beosztását, a rendkívüli munkavégzést, a szabadság kiadását, az illetmény kifizetését, a szociális juttatásokat, a költségtérítést és sok egyebet.

  A BGE Kollektív Szerződése körültekintő tárgyalások után 2010-ben született meg. Bármilyen változtatást akkor tud elérni a szakszervezet (pl. a béren kívüli juttatások körének  bővítését minden évben szívesen látnák a dolgozók), ha minél nagyobb létszámú tagságot tudhat maga mögött.

  Az összetartozás igénye és jó érzése miatt. Szakszervezetünk a tagdíjak nagy részét visszajuttatja tagjainak segélyek, könyvvásárlási kedvezmények, uszodai belépő, tanévkezdési támogatás, egészségmegőrző szolgáltatások, üdülési csekk, kedvezményes kirándulás, stb. formájában. A tagdíj az illetmény 0,7 %-a, melyből  80% az alapszervnél marad, csak 20%  kerül az FDSZ központba.  A tagdíjra befizetett összeggel csökken a személyi jövedelemadó alapja.

   

  Ha Ön, mint Egyetemünk új munkatársa be kíván kapcsolódni az egyetemi közélet munkás hétköznapjainak alakításába, gyors tájékoztatást kíván kapni az Önt érintő szakmai és munkajogi változásokról és felelősséget érez közössége iránt, töltse ki a mellékelt belépési nyilatkozatot.

  (Elküldheti elektronikusan (juhaszne.bakosmaria@uni-bge.hu) vagy papíron Juhászné Bakos Mária gazdasági ügyintézőnknek (1165 Budapest, Diósy Lajos u.22-24. D.épület,földszint 15/a.)

  Köszönjük, hogy elolvasta levelünket és jó munkát kívánunk a Budapest Gazdasági Egyetemen!

  A Budapest Gazdasági Egyetem FDSZ Intézményi Szervezete

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM