Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018. augusztusi sajtómegjelenések

Szélesre tárták kapuikat a jövő generációi előtt
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) nyári egyetemet szervezett középiskolásoknak, melynek célja a közgazdász és gazdaságinformatikus felsőoktatás felé való orientálódás elősegítése volt. Az első ilyen nyári egyetemet most az esztergomi Búbánat-völgyben lévő Vadregény Üdülőparkban tartották 12 megye 16 középiskolájának ötven tanulója részvételével.
A pályaorientációs projekt létrejöttének céljairól Dietz Ferenc, a BGE kancellárja beszélt a 24 órának. Elmondta, hogy a BGE sikeres uniós pályázata lehetőséget teremtett a középiskolák felé történő intenzívebb nyitásra. Az elnyert 240 millió forint összértékű projekt olyan komplex programcsomagot kínál a fejlesztendő térségekben élő középiskolai diákok számára, amely a jövő kihívásaira építve, megismerteti velük a BGE képzési portfóliójában kínált közgazdász és gazdaságinformatikus szakmákat, valamint személyiségfejlesztést is biztosít a számukra. Mindezzel új hallgatói bázist tud az egyetem toborozni és az intézménynek is lehetősége nyílik alaposabban feltérképezni a felnövekvő „Z” és „Alfa” korosztályok jövőbeni igényeit, így időben fel tudnak készülni a generációs változásokra, képzési módszertanukat és szolgáltatásaikat a leendő hallgatóik elvárásaihoz tudják igazítani a hatékonyabb, jobb oktatás érdekében.

További megjelenések:
24 óra, 2018. augusztus 21.
Barcsihirek.huKemma.hu 

Sikeres a BGE nyári tábora
Nagy sikerrel zárult a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Nyári Tábora Esztergomban. A BGE által elnyert uniós pályázat ugyanis olyan komplex programcsomagot kínál a fejlesztendő térségekben élő középiskolai diákok számára, amely megismerteti velük a BGE képzési portfóliójában kínált közgazdász és gazdaságinformatikus szakmákat, valamint személyiségfejlesztést is biztosít számukra. A teljes program támogatási összértéke 240 millió forint. 

Pályázatot írt ki a Magyar Építész Kamara a Budapesti Gazdasági Egyetem könyvtárának megújítására
Pályázatot írt ki a Magyar Építész Kamara a Budapesti Gazdasági Egyetem könyvtárának megújítására. A magyar kormány támogatásával megvalósuló beruházás célja, hogy 21. századi körülmények várják a hallgatókat.
Az interjúban megszólal Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.
M5 – Kulturális híradó, 2018. augusztus 30. 

BGE Központi könyvtár tervpályázata
Budapesti Gazdasági Egyetem a Buzogány utcai kampusz kollégiumi épületében kialakított könyvtár funkcionális bővítését tervezi az épülethez csatlakozó, jelenleg földszintes konyha-étterem helyén. A beruházás célja egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása, amelyet a magyar és külföldi hallgatók, valamint az oktatók igényeiknek megfelelően használhatnak. A központnak alkalmasnak kell lennie az oktatási, tanulási, kutatási és kulturális tevékenységek mellett a kikapcsolódásra és feltöltődésre is. A közbeszerzési dokumentáció korlátozás nélkül, teljes körűen, közvetlenül és díjmentesen elérhető.

Az utolsó félévre megduplázták a diákok tandíját a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Meglepve értesültek arról a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói, hogy az utolsó, gyakorlati félévükben 115 ezer forint helyett 230 ezer forint tandíjat kell fizetniük. A beiratkozásukkor ugyanis szerződésükben az szerepelt: erre az időszakra csak az önköltség 50 százalékát kell befizetniük. Az egyetem azt állítja: a nyáron egy szenátusi döntéssel egységesítették a díjakat, a kiadásaik ugyanis nem változnak amiatt, hogy a diákok egy része ekkor a gyakorlati idejét tölti.
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 2014-2015-ben felvett hallgatói a beiratkozáskor olyan szerződést írtak alá, amely szerint az utolsó, szakmai gyakorlattal töltött félévben csak a fele tandíjat kell megfizetniük: 230 ezer forint helyett 115 ezret. Az egyetem azonban időközben megváltoztatta a feltételeket és sokakat meglepett, hogy most mégis a teljes tandíjat kéri erre az időszakra is. 

További megjelenések:
24.huCivilhetes.netHVG.huMa.huNapi.huNépszava.huZoom.hu
atv – Déli Híradó

KlubRádió-Reggeli hírek 7:00

A Budapesti Gazdasági Egyetemen mostantól azoknak a hallgatóknak is fizetniük kell a tandíjat, akik szakmai gyakorlaton vesznek részt, az ELTE pedig progresszív utóvizsgadíjat vezetett be
Az oktatási jogok biztosához fordult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, miután a Budapesti Gazdasági Egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett. A HÖOK álláspontja szerint a hallgatókat hátrányosan érintő rendelkezések bevezetése a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglaltak alapján csak felmenő rendszerben lehetséges. A jelenleg már tanulmányokat folytató hallgatókra az új – kedvezőtlenebb – szabályok nem alkalmazhatók. Az intézmény a teljes, 230 ezer forintos önköltség befizetését kéri a végzős hallgatóktól, az eddigi ötven százalék helyett. Nekik évekkel ezelőtt azt mondták, az utolsó gyakorlati félévben csak a tandíj felét kell kifizetniük. Emellett az ELTE jogi karán is többeknek jelentősen többet kell majd fizetniük a nemrégiben bevezetett utóvizsgadíj miatt.
KlubRádió-Reggeli gyors, 2018. szeptember 3.

A HÖOK az oktatási ombudsmanhoz fordult a Gazdasági Egyetem tandíja miatt
Az oktatási jogok biztosához fordult a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, miután a Budapesti Gazdasági Egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett. A HÖOK álláspontja szerint a hallgatókat hátrányosan érintő rendelkezések bevezetése a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglaltak alapján csak felmenő rendszerben lehetséges. A jelenleg már tanulmányokat folytató hallgatókra az új – kedvezőtlenebb – szabályok nem alkalmazhatók. Az intézmény a teljes, 230 ezer forintos önköltség befizetését kéri a végzős hallgatóktól, az eddigi ötven százalék helyett. Nekik évekkel ezelőtt azt mondták, az utolsó gyakorlati félévben csak a tandíj felét kell kifizetniük. Az érintett hallgatók békés tüntetést tartanak az egyetem pénzügyi és számviteli karán csütörtökön.

További megjelenések:
Eduline.hu
TrendFM-Hírek-2018.09.01.

Az utolsó utáni pillanatban közölték az egyetemi hallgatókkal, hogy még többet kell fizetniük
Az Atlatszo.hu weboldalon jelent meg, hogy miután a nyáron a Budapesti Gazdasági Egyetem megduplázta a tandíjat számos hallgatója számára, az ELTE sem akart lemaradni, a jogi karon többeknek jelentősen többet kell majd fizetniük. A portál a belső egyetemi hálózaton körbeküldött levélre hivatkozva azt írja, hogy az ELTE Hallgatói Önkormányzata szerint az emelésre a Követelményrendszer egységesítése miatt van szükség, ugyanis egyes karokon olcsóbb díjak voltak, mint máshol, és csupán ezeket harmonizálták, az egyetemi finanszírozhatóság okán. 

További megjelenések:
Eduline.huNlcafe.hu

Egyre több a katasztrófa forgatókönyv Nagy-Brittaniában
Második népszavazás, kormányválság, rendezetlen kilépés – alig több mint fél évvel az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése előtt egyre több a katasztrófa-forgatókönyv Londonban. Az Európai Bizottság stratégiája, hogy a kiválás elég drága legyen ahhoz, hogy más tagállamokat meggondolásra késztessen, de ne legyenek elviselhetetlen – mondta Növekedés.hu-nak adott interjújában Losoncz Miklós, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóprofesszora. Az EU-t elhagyó ország egyébként később újra kérheti a felvételét.

Összeállítás: Migránsok tízezrei érkezhetnek a következő időszakban Spanyolországba
A KarcFM egy korábbi, Horizont című műsorában már elhangzott interjúban Dr. Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa többek között arról is beszélt, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban miért érkezhetnek Spanyolországba migránsok tízezrei a júniusban hatalomra került szocilista kormány bevándorláspolitikája miatt. A Hangoló augusztus 3-i adásában ennek a beszélgetésnek egy részletét hallgathatták meg.
KarcFM – Hangoló, 2018. augusztus 3. 

Az Európai Unió támogatást ígért Spanyolországnak a menekültek ellátására, elhelyezésére és a bevándorlás kockázatainak kezelésére
Általában igaz, hogy ezekben a hónapokban sokkal kevesebb migráns érkezik Európába. Ez viszont nem jellemzi Olaszországot és Spanyolországot. Többek között ennek az okairól is beszélt Dr. Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa a KlubRádió Reggeli gyors című műsorában.
KlubRádió – Reggeli gyors, 2018. augusztus 6.

Egyre több migráns torlódik fel Ceutánál
A ceutai határzár Marokkó és Ceuta között húzódó kerítésrendszer, melyet Spanyolország az illegális határátlépés és a csempészés megállítása miatt épített fel. Kérdés, hogy meddig bírja a szerkezet a meg-megújuló rohamot. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének adatai szerint ugyanis egy év leforgása alatt 350 százalékkal nőtt a Spanyolországba érkező migránsok száma.
Ezzel kapcsolatban nyilatkozott Dr. Domonkos Endrea Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa.

Védelmi stratégiát készít elő Franciaország
A határozott olasz fellépést követően Spanyolországot vették célba a migránsok, július végéig több mint 23 ezer illegális bevándorlót számoltak az országban. Az európai biztonság megerősítésére Franciaország védelmi stratégiát készít elő. Az Európai Idő műsorában Dr. Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos munkatársa elmondta, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Spanyolországra, mely részben Olaszország szigorított migrációs politikájának köszönhető. A nagyszámú gazdasági bevándorló miatt nő a feszültség az országban. A migránsok a Gibraltári-szoroson át érkeznek, és egyre többen Spanyolország felé veszik az irányt. 

Már nem bírják sokáig a migránsok áradatát
Mióta Olaszország lezárta kikötőit a civil szervezetek hajói előtt, ismét mindennapossá váltak a határsértések Görögországban és Spanyolországban. Leszbosz helyi önkormányzata ismét bejelentette: nem bírja ellátni az újonnan érkezőket. Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint egy év alatt 35 százalékkal nőtt a bevándorlók száma. Az M1-nek nyilatkozó Dr. Domonkos Endrea Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa szakértő szerint a madridi kormány sem bírja sokáig a migránsok ellátását.

További megjelenések:
Karpatinfo.hu
DunaTV-Híradó-2018.08.27.

DunaTV-Híradó-2018.08.28.
Kossuth Rádió-Krónika: 2018.08.27.
M1-Híradó: 2018.08.27.
M1-Híradó-2018.08.28. 

Nem csak instadíszlet
Bár az utazás egyszerű kikapcsolódásnak tűnik, ha a bolygónk és a világ elmaradottabb társadalmainak érdekeit is szem előtt tartjuk, amikor nekivágunk a nagyvilágnak, igen nagy felelősséget veszünk a nyakunkba. Hogyan költsük okosan a pénzünket, hogyan pörgessük felelősen a kilométereket, hogy a bolygó és az emberiség is jól járjon. A csatolt cikk - amelyben Dr. Morvay Klára, a BGE KVIK főiskolai docense a hazai ökoszállodák helyzetéről beszél - ökoszemléletű tervezési tippeket ajánl.
Hamu és Gyémánt, 2. szám, 2018. 

Változások a halottkultusz terén
Dr. Zelena András a trauma, hiány és veszteségtapasztalat témában szerzett Ph.D.-doktori fokozatot. Szakterülete az online gyászmunka, a prae- és perinatális veszteség, valamint a halálhír közlése. 2017-ben kutatói ösztöndíjas lett A nemzet tehetségeiért ösztöndíj-program keretében. Jelenleg két intézetben dolgozik: a szegedi orvosegyetem Magatartástudományi Intézetben működő Tanatológia Team-ben és a BGE Társadalomtudományi Intézetében egyetemi adjunktusként. A gyöngyösi születésű 34 éves kutató 2016 óta él családjával Szentendrén, kislánya, Diána bölcsődés.
A vele készült interjúban többek között azt is elárulja, hogy magánéletére milyen hatással van a munkája. 

Rossz pincérekkel nincs jó étterem
Az éttermek világa jelentősen megváltozott; ma már nem a törzshely szeretete, hanem az internetes divathullámok mozgatják a vendégeket. A legendás éttermi szakemberek, az ismert pincérek közül sokan már rég nyugdíjban vannak, a fiatalok pedig nem erről a pályáról álmodnak. Tóth Gábor évtizedek óta a szakmában van. A legjobb hazai hotelek után megjárta az Utasellátó vállalatot is nemzetközi étkezőkocsin, mint főpincér: évekig az Orient Expressen is dolgozott. Sok éve már, hogy az oktatásban találta meg a jövőjét, évek óta készít fel diákokat, egyetemistákat, hogy a versenyeken és a mindennapi életben is helytálljanak. A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus-Vendéglátás Intézeti Tanszékének a mestertanára a Magyar Konyhának mesélt e megkopó kultúráról és a jövő lehetőségeiről.

Elismeréseket vehettek át
A minap megtartott falunapon díszpolgári címet kapott Corvus-Kora Róbert kőfaragó-képzőművész. Lőkösházáért Emlékéremben részesült dr. Borzán Anita, a Budapesti Gazdasági Egyetem számviteli tanszékének egyetemi docense és Almási Vince, aki 12 esztendeig volt a romániai Kisiratos polgármestere. Tárgyjutalmat vehetett át Szántó György, a román nemzetiségi önkormányzat elnöke.
Békés Megyei Hírlap, 2. oldal, 2018. szeptember 4. 

Mi a baj a magyar borexporttal?
Kevés az, ha a hazai szereplők állítják, a világ a magyar borok lábai előtt hever. Nemzetközi piaci kitekintés a magyar bor pozíciójával, exportlehetőségeivel kapcsolatban a Budapesti Gazdasági Egyetemen tavasszal tartott előadásról szóló beszámoló megjelenése nyomán.
„A világhírű magyar bor csak hazánkban létezik” címmel megjelent cikk a magyar bor exporthelyzetét taglaló előadásokról számolt be. A hangzatos cím nem üres klikkvadászat volt: az előadók rámutattak, a közösségi bormarketinget felfuttatni szándékozó, egyébként valóban jelentős állami támogatások és a pozitív helyzetértékelések dacára a magyar borexport lassan két évtizede stagnál. 1985-ben 3 millió hektoliter volt a kivitel, tavalyelőtt a teljes magyar termelés tett ki ennyit, ennek ötöde ment külföldre. 60 százalék ráadásul folyóborként, vagyis az esetek jó részében vélhetően a származási hely pontos megjelölése nélkül, egy „Made in EU” felirattal került a polcokra. A magyar exportborok átlagára ennek megfelelően literenként 1,14 euró, míg az osztrákoké ennek a duplája. 

Aranyérmeseink a hétvégi világbajnokságon is rajthoz állnak
Duplázni tudott a nyolc nappal ezelőtt lezárult U23-as világbajnokságon Malcsiner Eszter - a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmust és vendéglátás szakos hallgatója - és Katrinecz Rita. Az UTE kiváló kajakosai nyertek K-2 500 méteren és a női négyessel is aranyérmet szereztek. Ezzel azonban még nem zárult le számukra a szezon, a hétvégén esélyesként állnak rajthoz a szolnoki Egyetemi és Főiskolai Világbajnokságon is.

További megjelenés:
XLsport.hu 

Sosem volt még ilyen erős egyetemi kajak-kenu csapatunk
A magyar egyetemi kajak-kenu válogatott 11, az evezősök 2 világbajnoki címet szereztek, vagyis egy hétvége alatt összesen 22 érem a csapat mérlege. 20 éremmel (11 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a belorusz és a lengyel csapat előtt az éremtábla élén végzett a magyar csapat a Szolnokon rendezett gyorsasági Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon.

További megjelenések:
Lokál.huXlsport.hu 

Mennyit számít a diploma egy cégnél, ahol tolonganak a pályakezdők?
A közgazdász végzettséggel rendelkező fiatalok körében népszerű elhelyezkedési cél a Big4 cégek egyike, ahová általában nem könnyű bekerülni. Vajon mennyiben növeli az esélyeiket, ha egy magas presztízsű, hazai felsőoktatási intézményben szereznek diplomát? Emri Zsuzsanna, a magyarországi KPMG HR-vezetője szerint általában magabiztosabbak és jobban kommunikálnak azok, akik külföldön (is) tanultak, de egy motivált szakember itthoni diplomával is szép - akár nemzetközi - karriert futhat be. A szakértőt arról kérdeztük, hogy mennyit számít a diplomaszerzés helye, milyennek látja a hazai gazdasági felsőoktatást, és az onnan kikerülő pályakezdőket. 
„Az intézmények között nem teszünk különbséget, de hozzá kell tenni, hogy a jelentkezők többsége a Budapesti Corvinus Egyetemről (BCE) és a Budapesti Gazdasági Egyetemről (BGE) érkezik. Ebben a körben többnyire megtaláljuk azt a minőséget, amit keresünk továbbá számos más vidéki és budapesti egyetemen diplomázott kollégánk is van, akik ugyanazt a szakmai színvonalat képviselik.” 

Megélni és túl is élni
Az áram alatt lévő alkatrész úgy néz ki, mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása. Ezzel a humoros elektronikai alaptétellel is megismerkedhetett az a tizenöt fiatal, aki a megyeszékhelyen hétfőn kezdődött, ötnapos duális műszaki táborban vesz részt. Az Éld túl/meg a Mechatrót nevű tábort a technikai, műszaki újdonságok iránt érdeklődő középiskolásoknak a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány szervezte meg a BGE Gazdálkodási Karral, valamint a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjával és a Pannon Egyetem Mechatronikai Intézetével.
A pályaorientációt is szolgáló programban délelőttönként az Infocentrumban a robotika, informatika, mechatronika, gépészet, autóipar világáról szóló előadások, kísérletek, bemutatók várják a táborozókat. Az átadandó ismeretek sorába még életmód-tanácsadás, például lazító tornagyakorlatok is beleférnek. A délután kötetlenebb: csapatépítő foglalkozások, játékok, strandolás várja a fiatalokat, akik kipróbálhatják még a mechatronikai hallgatók által épített sűrített levegővel hajtott pneumobilt is.
Zalai Hírlap, 4. oldal, 2018. augusztus 8. 

Növekedett a felvett hallgatók száma a felsőoktatási intézményekben
A következő tanévben csaknem hatezer elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), 14 százalékkal többen, mint az előző évben; idén az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók száma és aránya is növekedett – tájékoztatta az oktatási intézmény az MTI-t.
Szeptembertől 5.846 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen. Tavaly az általános felvételi eljárásban 5.143-an kerültek be, így idén 14 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma – olvasható a közleményben. Hozzátették: a jelentkezők többsége a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gazdaságinformatikus, valamint a pénzügy és számvitel alapképzési szakot választotta.
Mint írták, összességében elmondható, hogy gazdasági képzésekre a BGE vette fel idén a legtöbb hallgatót az országban. Ismertették továbbá: az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók száma és aránya is növekedett. Idén a felvett hallgatók több mint fele állami ösztöndíjasként kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

Vissza a suliba, diákok!
Augusztus végére minden érettségiző sorsa eldőlt: alig egy hete hirdették ki a pótfelvételik eredményét. A „második kör” igen jól sikerült, hiszen a csaknem nyolcezer pótfelvételiző közül öt és fél ezren jutottak be a választott felsőoktatási intézménybe, vagyis ők is elkezdhetik most ősszel egyetemi, főiskolai tanulmányaikat.
A legtöbben a Debreceni Egyetemre (475), a Budapesti Gazdasági Egyetemre (455), illetve a Pécsi Tudományegyetemre (387) kerültek be így. Pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3511, felsőoktatási szakképzésre 870, osztatlan képzésre 503, mesterképzésre pedig 561 jelentkezőt vettek fel. A legnépszerűbb a jogászképzés volt, ide 426-an kerültek be, de sokan szerettek volna gazdálkodás és menedzsmentre menni, második körben erre a szakra 416-en kerültek be.
Az eredményről az Oktatási Hivatal, ahogy júliusban is, úgy most is SMS-ben értesítette a hallgatókat, további információt a beiratkozásról a diákok az oktatási intézménytől kapnak.
Szabad Föld, 6-7. oldal, 2018. augusztus 31. 

Mi vár az egyetemistákra a 2018/2019-es tanévben? Soroljuk a változásokat
Több főiskola alkalmazott egyetemi címet kapott, új nevet vett fel az egyik budapesti felsőoktatási intézmény, emelkedik a szociális ösztöndíjak összege, indul az újabb diplomamentő program. Az Eduline.hu összegyűjtötte a felsőoktatásban tanulókat érintő legfontosabb változásokat. A cikkben megemlítik azt is, hogy az elmúlt években egy kivételével az összes állami főiskola alkalmazott tudományok egyeteme címet kapott (például a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem), emellett több magánfőiskola is kicserélhette a névtáblákat, például a már említett Zsigmond Király Egyetem vagy a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Termelők-éttermesek találkozója
Szeptember 6-án kerül sor a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Markó utcai épületében a termelő-étterem találkozóra, ahová várják a szervezők a jó minőségű hazai alapanyagokat kereső séfeket, étterem tulajdonosokat. A 2015-ben életre hívott esemény célja, hogy elindítsa a párbeszédet, a beszállítói együttműködések kialakulását a hazai termelők, környezetbarát szolgáltatást nyújtó cégek és a vendéglátóhelyek között.
A Felelős Gasztrohős és a Budapesti Gazdasági Egyetem 2016 óta működnek együtt. Az oktatási intézmény Fenntarthatósági Stratégiájához jól illeszkedik a civil szervezet célja - a felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetbarát törekvéseinek segítése - ezért a két szervezet a későbbiekben is tervez együttműködéseket.

További megjelenések:
Greenfo.huHolmagazin.huVilagvege.hu

Randi Gasztrohős módra: séfek és termelők a BGE-n
Újra Gasztro Randit szerveznek a Gasztrohősök Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épületében.
A szeptember 6-ai termelő-étterem találkozóra idén is várják a jó minőségű hazai alapanyagokat kereső séfeket, étterem tulajdonosokat. A 2015-ben életre hívott rendezvény célja, hogy elindítsa a párbeszédet, a beszállítói együttműködések kialakulását a hazai termelők, környezetbarát szolgáltatást nyújtó cégek és a vendéglátóhelyek között.

Itt a lista: ezekre a szakokra jutottak be a legtöbben az idei pótfelvételin
Az Oktatási Hivatal (OH) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3511, felsőoktatási szakképzésre 870, osztatlan képzésre 503, mesterképzésre pedig 561 jelentkezőt vettek fel. A legtöbben, 426-an jogászképzésre kerültek be, ezt követi a gazdálkodási és menedzsmentszak 417, majd a kereskedelem és marketing 204 felvett hallgatóval. A lista további helyén szerepelt a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció- és médiatudomány, valamint a nemzetközi gazdálkodás szak is.
A legtöbb hallgató, 475 a Debreceni Egyetemre került be, a második a Budapesti Gazdasági Egyetem 455-tel, a harmadik pedig a Pécsi Tudományegyetem, ahová 387 embert vettek fel a pótfelvételin. A Szegedi Tudományegyetemre 371-en, a Eötvös Loránd Tudományegyetemre pedig 369-en kerültek most be.

További megjelenések:
Adozona.huAlon.huBama.huBaon.huBeol.huBudaorsinfo.huCivishir.huCsalad.huDebreceninap.huDelmagyar.huDuol.huErdon.roFeeds.pecsiujsag.huFeol.huGondola.huGyorplusz.huHaon.huHeol.huHirado.huHir6.huHirtv.huHVG.huInfodebrecen.huInfoesztergom.huInfostart.huInfotatabanya.huKanizsaujsag.huKapos.huKemma.huLokal.huMandiner.huMinap.huMon.huNool.huOrigo.huPecsma.huProfitline.huPromenad.huPropeller.huSonline.huSunshinefm.huSzabolcsihir.huSzoljon.huSztarklikk.huSzon.huTeol.huVaol.huVasarhely24.comVeol.huVG.huVS.huWebradio.huZaol.hu
Délmagyarország – 2018. 08. 25, 2. oldal; Hajdú-Bihari Napló – 2018. 08. 27., 1. oldal; Kisalföld - 2018.08.25 (3. oldal); Magyar Idők - 2018.08.25. (4. oldal)

HírTV – Híradó22 – 2018. 08. 25.; M1-Ma reggel-2018.08.24.
InfoRádió-Reggeli hírek – 2018. 08. 27.; Katolikus Rádió – Hírtükör – 2018. 08. 24.; 25.

Reményfutam
A vidéki egyetemek profitálnak általában a pótfelvételiből, a szakok közül pedig leginkább a gazdasági jellegűekre pályáznak a diákok. Nem kell azoknak a diákoknak sem a kardjukba dőlniük, akiknek az általános felvételi eljárás során nem sikerült első nekifutásra bekerülniük valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a pótfelvételin jó esélyük van ugyanis beiratkozni valamelyik egyetemre, akárcsak azoknak, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat. Azok közül, akik az első körben nem szerezték meg a szükséges pontszámot, évente 7-8 ezren kísérlik meg a reményfutamból a felsőoktatásba jutást, s nagy részüknek ez sikerül is. Tavaly a fővárosban a Budapesti Gazdasági Egyetemnek sikerült több mint négyszáz diákot megnyernie.

Itt minden fontos infót megtaláltok az egyetemi kollégiumokról
Az utóbbi hetekben többször írt az Eduline.hu is az egyetemi kollégiumok adta lehetőségekről - többek között a BGE kollégiumáról is -, jelentkezésről és minden fontos infóról. Az alábbi cikk mindezen tudnivalókat foglalja össze. 

Nagy a kereslet, kicsi a kínálat
Megkezdődött a roham az albérletekért, a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után gyorsan elkeltek a helyek. Egy zalaegerszegi ingatlaniroda kínálatában csupán egy kiadó lakás volt ottjártunkkor, ám a magánhirdetésekre is hamar van jelentkező. Egy 63 négyzetméteres, Landorhegyi 1+2 félszobás lakás bérleti díja 68 ezer forint + rezsi, ami három főre elosztva is nagy terhet ró havonta a diákokra. A megyeszékhelyen jelenleg 60–160 ezer forint között van a kiadó ingatlanok ára. Mindez függ az albérletek felszereltségétől, felújítási szintjétől, elhelyezkedésétől, illetve a közös költség nagyságától. Azok számára, akik ezt nem tudják vállalni, a kollégium költséghatékonyabb megoldás, ezért sokan élnek ezzel a lehetőséggel. A BGE Zalaegerszegi Gazdálkodási Karán több mint 200 főt tudnak fogadni, ahol büfé, konditerem is várja a hallgatókat. Itt húsz-, harmincezer forintot kell fizetni havonta, de szociális, tanulmányi előmeneteli jogcímeken egyéb kedvezményeket is igénybe lehet venni. Jelentkezni augusztus 10-éig lehet a BGE honlapján, az elbírálás időpontja várhatóan augusztus 13-a. Fontos tudni, hogy a kar hallgatóin kívül a többi felsőoktatási intézményből is várják a fiatalokat.
Lokál extra – Zalaegerszeg, 9. oldal, 2018. augusztus 9. 

Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után a diákok java része megkezdte az albérletkeresést
Az egyetemi ponthatárok kihirdetése után a diákok javarésze albérletet keresett és talált. Persze még a legelején vagyunk a szezonnak, de megjelent egy felmérés, miszerint tízből hét bérleti szerződést nem fizetés miatt mondanak fel. Az elmúlt három évben hatvan százalékkal nőtt a közjegyzők előtt kötött lakásbérleti szerződések száma, és egyre több bérbeadó fordul közjegyzőhöz, a nagyobb biztonság, a későbbi pereskedés elkerülése érdekében.
A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a témával kapcsolatban több fiatal hölgyet is megkérdeztek, többek között a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik újonnan felvett hallgatóját.
Kossuth Rádió-Napközben, 2018. augusztus 27.

Randi Gasztrohős módra
Szeptember 6-án kerül sor a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Markó utcai épületében a termelő-étterem találkozóra, ahová várják a szervezők a jó minőségű hazai alapanyagokat kereső séfeket, étterem tulajdonosokat. A 2015-ben életre hívott esemény célja, hogy elindítsa a párbeszédet, a beszállítói együttműködések kialakulását a hazai termelők, környezetbarát szolgáltatást nyújtó cégek és a vendéglátóhelyek között.
A Felelős Gasztrohős és a Budapesti Gazdasági Egyetem 2016 óta működnek együtt. Az oktatási intézmény Fenntarthatósági Stratégiájához jól illeszkedik a civil szervezet célja - a felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetbarát törekvéseinek segítése - ezért a két szervezet a későbbiekben is tervez együttműködéseket.

Már lehet jelentkezni a hagyományőrző gasztronómiai versenyre
A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara 2018. december 4-én tartja a XVII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A XVII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt ebben az évben a pulykából – de lehetőleg nem a pulyka melléből – készült előételek vagy levesek és főételek, valamint gesztenye felhasználásával készült desszertek témakörében, 3-5 fős csapatok részére hirdetik meg a következő három kategóriában:
1) hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
2) szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
3) vendéglátóipari szakmunkás -, szakközépiskolai tanulók, főiskolai - és egyetemi hallgatók
A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2018. szeptember 30-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti postacímén vagy az egyesület gkrte@vnet.hu e-mail-címén.

A robotpincérnek nem jár borravaló
„Bementünk az étterembe, rendeltünk a pultnál, a szakács elkészítette az ételt, mi addig leültünk az asztalhoz, aztán jött a robotpincér, ő hozta ki a kész ételt, köszönt nekünk angolul, mi a tálcáról le vettük a tányérunkat, de már nem a robotnál fizettünk, ha nem a pénztárnál, így borravalót sem adtunk Emynek mert hogy ez a robotpincér neve. Pedig ő aztán végig mosolygott...” Így néz ki egy ebéd, amit egy robotpincér szolgál fel. S ez már a jelen Győrben. Sokan biztosra veszik, hogy szintet lépett a munkaerőhiány mérséklése, így az, hogy a nevezett győri étteremben már robotpincér szolgál fel, a jövőt vetíti elő. De tényleg így van?
A cikkben szó esik a fizetésről is, amelyről sokszor mást gondolnak a munkaadók és a munkavállalók. A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus-Vendéglátás Intézetében végeztek felmérést ebben a kérdésben, s kiderült, a megkérdezetteknek körülbelül fele elégedett csak a bérezésével. Az elérhető legmagasabb kezdő fizetés bruttó 200-230 ezer forint körül van a turizmus, vendéglátás ágazatban.
Kisalföld, 1., 5. oldal, 2018. augusztus 28.

További megjelenés:
Kisalföld.hu

„Ami másokat elpusztít, nekem erőt ad”
Alig akasztották Földházi Zsófia nyakába két hete az aranyérmet a székesfehérvári Európa-bajnokságon, azonnal autóba pattant, és kedvesével, akivel három hónapja alkotnak egy párt, Horvátország felé vették az irányt. Az Eb-siker után nem pihenhet sokat, hiszen augusztus 10-én már kezdődik az olaszországi, magaslati edzőtáboruk, amely a Mexikóvárosban megrendezendő világbajnokságra készíti fel őket. Bár még nagyon fiatal, alig 25 éves, de már készül a sport utáni életre is. Idén diplomázik a Budapesti Gazdasági Egyetemen, és az ott tanultakat máris saját vállalkozásában szeretné kamatoztatni. Már régóta tervezgeti egy kávézó nyitását, ahol a saját készítésű különlegességeit is árulhatja. Ha minden igaz, pár hónap múlva valóra válhat az álma és megnyithatja élete első kávézóját.
Story, 3; 40-41. oldal, 2018. augusztus 9.

Ha elülteted a címkét, virág nő belőle – magyar fürdőruha óceáni hulladékokból
Óceáni hulladékból bikini. Elsőre furcsán hangzik, mögötte egy globális probléma áll. A megálmodóknak – a szó legszorosabb értelmében – alá kellett merülniük a gond mélyére, hogy megoldást találjanak a vizekben úszó hulladék felhasználására. 
Tóth Móni és Szomolányi Szandra az Undersea Bikini megálmodói és alapítói. Kapcsolatuk több egy üzleti partnerségnél, gyerekkoruk óta barátok. Szinte együtt nőttek fel, majd mind a ketten a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezték meg diplomájukat. Csak ezután jött a hosszú ideig ötletként érlelődött vállalkozás megvalósítása. A lányok pedig ezzel rátapintottak egy piaci résre.

Milyen a hazai gazdasági felsőoktatás színvonala? Szavazz!
Idén szeptemberben összesen 75 230 fő kezdi meg a tanulmányait valamelyik hazai felsőoktatási intézményben - derül ki az Oktatási Hivatal tájékoztatásából. A 2018-as felvételi eljárásban több mint 107 ezren jelentkeztek, amely növekedés a tavalyi 106 ezer felvételizőhöz képest. Vagyis annak ellenére, hogy demográfiai okokból csökken az érettségizők száma, a felsőoktatáson még egyelőre nem hagy nyomot ez a tendencia. A legnépszerűbb képzési területek - alapképzésben és osztatlan képzésben az elsőhelyes jelentkezések alapján - továbbra is a gazdaságtudományok.
A 2018-as egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési statisztikái alapján idén (is) a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egyik karát jelölték meg a legtöbben: ez a Gazdálkodástudományi Kar, összesen 6 809 jelentkezővel. A második helyezett a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Pénzügyi és Számviteli Kara, melyet 6 527-en jelöltek meg. A népszerűség ellenére a felvételi ponthatárok a legjobbnak számító gazdasági karok állami ösztöndíjas alapképzései esetében többnyire csökkentek a tavalyi évhez képest.
A Portfolio.hu oldalán kitölthető rövid online felmérés arra keresi a választ, hogy mennyire hatékony és milyen irányba tart a magyar gazdasági felsőoktatás.

Ismét állami segítséget kapnak azok, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át eddig a diplomájukat
Ismét állami segítséget kapnak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehették át eddig diplomájukat. Egy hét múlva indul az újabb diplomamentő program. A korábbinál rugalmasabb lesz a rendszer, így többféle nyelvből lehet választani, emellett pedig az érintettek időbeosztásához és tudásához igazodó képzésekre lehet pályázni. A témával kapcsolatban a Budapesti Gazdasági Egyetemen tavaly végzett Földvári Tímea Ajna nyilatkozott, aki a diplomáját azonban még nem kapta meg, a kötelező két szakmai nyelvvizsgából ugyanis eddig csak egyet teljesített.
Duna Tv-Híradó, 2018. augusztus 27.

További megjelenés:
M1-Híradó-2018.08.28.

Nagy Zoltán
„Hivatást választani kell. Arra jöttem rá, hogy azzal, hogy az érdeklődésem fókusza megváltozott, az eredeti történészi hivatásom másodlagossá vált” – mondja a csatolt cikkben a Századvég Politikai Iskola Alapítvány oktatási és programigazgatója, a Figyelő Felsőoktatási Rangsorának vezető szakértője, Nagy Zoltán. Az interjúban arra is kitér, hogy több intézményben nőtt a felvett hallgatók száma, és összességében is többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly. Felvett hallgatói létszámban egyik intézmény sem előzte meg az ELTE-t, ahol ráadásul a Gazdálkodástudományi Intézet elindításával új területen is vettek fel hallgatókat. Nagyjából a plusz ezerháromszáz fővel most az látszik, hogy az idén összesen 9 700 új hallgató kezdheti meg itt a tanulmányait. Az ELTE-t a Debreceni Egyetem, a BGE és a Szegedi Tudományegyetem követi.
Figyelő, 68-69. oldal, 2018. augusztus 2.

T-Systems Magyarország Zrt.: Új vezérigazgató-helyettes felel a kkv szolgáltatásokért 
Fejes Zoltán (45) a Westel 450-nél kezdte pályáját sales területen, majd 14 év után az értékesítési kampánymenedzsment osztály vezetőjeként távozott a Telekomtól. Ezek után a Vodafone Magyarország lakossági értékesítési hálózatát irányította igazgatóként több mint 2 éven keresztül. Ezt követően a Telenor magyarországi lakossági értékesítésért felelős igazgatója, majd az ügyfélkapcsolatkért felelős vezérigazgató-helyettese lett. Az utóbbi négy évben Szaúd-Arábiában az egyik legnagyobb mobil cég digitális transzformációját vezényelte le, majd a katari piacvezető telekommunikációs vállalat retail hálózatának operációjáért, valamint digitális transzformációjáért volt felelős. A szakember a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (most BGE-Budapesti Gazdasági Egyetem) és a párizsi székhelyű Conservatoire national des arts et métiers egyetemeken szerzett felsőfokú üzleti végzettségeket.

Személyi hírek
Júniustól Marosi Balázs tölti be az Insomnia Reklámügynökség digitális üzletágvezető pozícióját. Diplomáját a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán szerezte. Karrierjét 2005-ben a DDB-ben kezdte, majd a ma már Possible néven futó Carnationnél töltött évek során olyan világmárkák digitális kommunikációja képezte portfólióját, mint a Telenor, a Raiffeisen vagy a Coca-Cola. 2016-tól mostanáig a Neo Interactive csapatát erősítette, ahol az integrált digitális kampányokért felelős business unit vezetőjeként dolgozott.
Médiapiac, 32. oldal, 2018. augusztus 16.

Juhász Imre: A német sajtó meglehetősen sokszínű és ez jellemzi a migránskérdés megítélését is
Juhász Imre, Berlinben dolgozó kereskedelmi tanácsossal – aki a BGE PSZK-n végzett – készült interjú Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának büféjében július 5-én, amelyben többek között szó esett a német gazdaság helyzetéről, a német-magyar gazdasági kapcsolatokról és a migránskérdésről is.

Kecskeméti lány lett Kunország Szépe
A 2018-as Kunország Szépe a 22 éves kecskeméti Dudás Anna Dóra lett, aki légi utaskísérőnek tanult, most a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatójaként szeretne diplomát szerezni turizmus-vendéglátás szakon.

További megjelenés:
Szoljon.hu

A kkv-knak is kellhet adótanácsadás
A szakkönyveik kiknek készülnek?
Kiadványaink egy része közgazdaság-tudományi szakirodalom, ezek elsősorban vállalkozóknak, valamint a közigazgatás szakértőinek szólnak. Jó kapcsolatot ápolunk számos egyetemi tanszékkel is, többek közt a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Corvinus Egyetemmel, ami igen értékes és kölcsönös szakmai együttműködést tesz lehetővé. 
Világgazdaság, 4. oldal, 2018. augusztus 15.

Megújul a hazai duális szakképzés – a „magyar Siemens” közreműködésével
A kilencvenes években a német cégnek köszönhetően indították el az országban a duális szakképzést, amelynek lényege, hogy az oktatás a gyakorlatot helyezi a középpontba. A Siemens persze nem jótékonykodni akart és akar, hanem részt vesz olyan szakmunkások, mérnökök képzésében, akik eleget tudnak tenni munkahelyükön a jelenleg is zajló ipari forradalom kihívásainak – például a Siemens valamelyik gyáregységében.
A műszaki hozzáértést nem lehet napra készen és piacképesen átadni a jövő generációjának, ha az oktatási intézmények nem állnak folyamatosan kapcsolatban az ipari szereplőkkel. A recept fordítva is igaz: ha egy cég fiatal, képzett munkaerőt akar alkalmazni, nem árt segíteni az iskolát, vagy az egyetemet. A Siemens ezt teszi, hiszen a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Műegyetem mesterképzésében is részt vesz.

Szakirányú képzésekkel újítja meg oktatási rendszerét a Kalocsai Szent István Gimnázium
Új képzési rendszert vezet be a most kezdődő tanévben a Kalocsai Szent István Gimnázium: a kilencedikesek természettudományi-, társadalomtudományi, idegennyelvi, műszaki és informatikai szakirányokon tanulhatnak – tudta meg portálunk Perity Lajos intézményvezetőtől.
‒ Mennyire sikeresek diákjaik a felsőoktatási felvételiken? 
‒ A felvételi adataink változatlanul nagyon kedvezőek, a nálunk végzett tanulók több mint nyolcvan százaléka bekerül valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az elmúlt tanév végén érettségizett 78 tanuló közül 66 – azaz a végzősök 84,6 százaléka – folytatja tanulmányait felsőfokon. Külön öröm, hogy közülük hatvanan az általuk első helyen megjelölt képzésre nyert felvételt, ez pedig több mint a felvettek kilencven százaléka. A legtöbben, szám szerint 21-en a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak majd. Tízre emelkedett az Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvettek száma, de változatlanul népszerű a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is. Informatika tanárként örömteli számomra az is, hogy jelentősen nőtt azon diákok száma is, akik informatikai területen folytatják felsőfokú tanulmányaikat: az érettségizettek 18,2 százaléka, azaz tizenketten készülnek informatikusnak. Változatlanul sokan, a felvettek egynegyede mérnök szeretne lenni.

A konziban találtak egymásra, s azóta is a zene az életük
Bea a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában énektanár, s persze remek háziasszonyként menedzseli a családot. – Nálunk mindenki zenész, a legintenzívebben azonban Buda muzsikál most. Minden reggel nyolctól többórás harsonázásba kezd, s ezt folytatja délután is. Sokféle jó zenét hallgatunk, de mostanában leginkább őt – mondja a három családtag mosolyogva, miközben Buda kissé elpirul… Mindkét fiú a Dobóba jár gimnáziumba – Gellért esetében azonban ez már múltidő, hiszen szeptembertől a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdaság-informatikus szakát kezdi el. Ő mostanság kevesebbet zenél, szobája azonban rendkívül egyedi: tele van a fala vinylekkel (bakelitlemezekkel), ami igazán impozáns látványt nyújt.
Heves Megyei Hírlap, 12. oldal, 2018. augusztus 14.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM