Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018. júliusi sajtómegjelenések

Bár rengeteg hazai családi vállalkozást érint a generációváltás problémája, a többség sajnos nem megfelelő felkészültséggel vág bele a folyamatba – így pedig kockáztatja a cég jövőjét. Pedig a sikeres utódláshoz szükséges tudás és tapasztalat létezik és elérhető.
A témában Generációváltás a családi cégeknél címmel november 29-én nagyszabású konferenciát szervez a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központja a K&K Magazinnal közösen. Az interjúban többek között Dr. Radácsi László, a Budapest LAB igazgatója beszél a generációváltás hazai helyzetéről és magáról a konferenciáról.
Forrás: K&K Magazin, 30., 31. oldal (2018. július)

Hogyan működik most a médiaszakemberek tanítása?
A közelmúltban a Budapesti Gazdasági Egyetemen adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság legújabb médiaműhelyét, amely a kreatív és médiaiparban hasznosítható gyakorlati tudás elsajátításában segíti a diákokat a legmodernebb szoftverekkel és számítógépekkel. Ezzel az átadóval záruló programban összesen 11 kreatív médiaműhely működik az ország 11 egyetemén.
A témáról a Kossuth Rádió Napközben című műsorában többek között Gulyásné Dr. Csekő Katalin a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának dékánja nyilatkozott.
Forrás: Kossuth Rádió-Napközben (2018. július 3.)

Magasba szállt a végzősök öröme
Diplomaátadó dékáni tanácsülést tartottak július 6-án a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karán, Zalaegerszegen. A zalaegerszegi gazdálkodási karon idén 72 hallgató fejezte be tanulmányait. Alapképzésen 27-en vettek részt, a diplomát 18-an vehették át, míg 9 hallgató – a nyelvvizsga hiánya miatt – igazolást kapott. Szakirányú továbbképzésen ketten szereztek oklevelet. Felsőoktatási szakképzésen 43-an végeztek: az oklevelet 41 hallgató vehette át, ketten pedig igazolást kaptak.
Elsőként dr. Gubán Miklósa kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a zalaegerszegi karon szerzett diplomával a fiatal szakemberek könnyen el tudnak helyezkedni. Az oklevél igazolja, hogy elsajátították azt a tudást és azokat az ismereteket, amelyekre a gazdasági informatika és a közgazdász munka végzése során szükségük lesz. Szólt arról is, hogy a BGE – a kor kihívásainak megfelelően – szeptembertől új szervezeti struktúrát indít, amely még jobb színvonalú oktatási és tudományos munkát eredményez a karon. Ősszel logisztika, menedzsment, informatika, valamint a pénzügy és gazdálkodás tanszék indul. A képzések a munkaerőpiaci igényekhez és a zalaegerszegi logisztikai fejlesztésekhez is kapcsolódnak.
Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap, 1., 4. oldal (2018. július 13.)

Ennyien jutottak be a Budapesti Gazdasági Egyetemre a 2018-as felvételin
BGE vette fel idén a legtöbb gazdaságtudományi szakos hallgatót az országban. 2018 szeptemberétől 5 846 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen. Tavaly az általános felvételin 5 143-an kerültek be a képzésekre, így az idén 14 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma. A jelentkezők többsége a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gazdaságinformatikus, valamint a pénzügy és számvitel alapképzési szakokat jelölte meg. Az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók száma és aránya is növekedett. 2018-ban a felvett hallgatók több mint fele állami ösztöndíjasként kezdi majd meg tanulmányait az egyetemen. 

További megjelenések:
Hirado.huMagyaridok.huSikerado.huWebradio.hu

Sevilla emlékére
Az 1992-es Sevillai Világkiállításon elért közös magyar gasztronómiai sikerek emlékére avatott emléktáblát a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kara (BGE KVIK) és a Sevillai Baráti Kör az Egyetem Alkotmány utcai épületének aulájában.
A mai napig minden idők egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb expójaként tartják számon a Sevillai Világkiállítást. A Makovecz Imre által tervezett híres magyar pavilon előtt hosszú sorok kigyóztak, hogy a magyar éttermekben megkóstolhassák Magyarország ízeit. A Magyar Pavilon és a Mathias Rex éttermek üzemeltetésében aktív szerepet vállaltak a BGE KVIK akkori hallgatói, oktatói. A hazai szállodákban, éttermekben dolgozó szakemberekkel közösen végzett munka eredményeként a nemzeti pavilonok éttermei rangsorában bronzérmet nyert hazánk, a Mathias Rex étterem pedig kétszer is elnyerte az expó legjobb, négy villás kategóriájú minősítését.
Forrás: Trade Magazin, 86. oldal (2018. július 21.)

Immár 25 éves a BVK
Ősszel lesz 25 éves a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), amely kiemelt szerepet játszik - elsősorban a kkv-szektor fellendítésén keresztül - a magyar főváros gazdaságélénkítésében.
Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke ennek apropóján adott a Figyelőnek interjút, melyben a szervezet megújítása mellett arról is beszélt, hogy folyamatosan bővítik szakmai partnereik számát: idén a Budapesti Gazdasági Egyetemmel írtak alá megállapodást.

Első külföldiként jutott be egy német startup verseny döntőjébe a budapesti Pozi Technologies
Első külföldiként jutott be egy német startupverseny döntőjébe a budapesti Pozi Technologies. A gyártáslogisztikai rendszert fejlesztő startup innovációja óriási érdeklődést váltott ki a német szakmai közönségből. Magáról a versenyről, illetve a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ programjairól, együttműködő partnereiről – többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemről – is beszélt  a műsorban Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ kuratóriumi elnöke.

Félsz a modern jövőtől?
„A legfőbb cél életünk kényelmesebbé és hatékonyabbá tétele – ehhez jelen pillanatban a gépesített környezet ad lehetőséget. Kérdés, hogy hová tart ez az út. A jövőt firtató kérdésemre ismerőseim kevés kivétellel egy modern világot vizionáltak, olyan életet, amely egyre mediatizáltabb, vagyis nem közvetlenül megtapasztalt környezetben zajlik. Sokan nyugalmuk felborulásától, megszokott életritmusuk felbomlásától tartanak, attól, hogy elveszíthetik a kontrollt életük felett. Úgy gondolják, kiszámíthatatlan és ijesztő lehet majd az élet a szenzorokkal felszerelt, túlgépesített környezetben. Tudunk valamit tenni félelmeink csökkentéséért?”
Fehér Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa „Digitális én” című előadása a YouTube-on is elérhető, aki a Mindenki Akadémiájában a távlatok várható alakulásáról is beszélt.
Forrás: Képmás, 20., 21. oldal (2018. június 30.)

További megjelenés:
M5 – Mindenki akadémiája

Egy emoji többet mond bármilyen szövegnél
A minap ünnepeltük az emojik világnapját. Az aprócska szimbólumok megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük, hiszen alapvetően változtatták meg a kommunikációinkat. Az emotikonok internetes kommunikációban való vitathatatlan fontosságát jelzi többek között az is, hogy a Facebook történetének eddigi legnagyobb változtatása volt, hogy 2016. februárjában kibővítette az emoji készletét és a lájk jel mellett már nevető, meglepődő, sírós, mérges arccal, vagy szívvel is kifejezhetik a felhasználók az érzéseiket. Amellett, hogy a felhasználók imádják, a cégek számára is komoly lehetőséget jelentenek a kis ikonok. 
BudapestLab, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Központjának blogjának legfrissebb bejegyzésében többek között céges példákat is olvashatunk az emojik használatáról.

Pablo Casadot választotta elnökévé a spanyol konzervatív Néppárt
Pablo Casadot választották a spanyol konzervatív néppárt új elnökévé. DrDomonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa a választásról nyilatkozott az M1 műsorában.

További megjelenés:
M1 -  Ma délelőtt

Magyar hallgatók a dobogón
Megvolt az eredményhirdetés: kiderült, hogy a márciusi Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny (Trade magazin 2018/4) 25 év alattiaknak szervezett észak- és kelet-európai döntőjének 3 győztese milyen sorrendben áll a dobogóra. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója közül Ramocsai Barbara ezüst, Csukás Norbert pedig bronzérmet szerzett.
A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsverseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.
Forrás: Trade Magazin, 85. oldal (2018. július 21.)

Ezüst- és bronzérmet szereztek a magyar hallgatók az Olivier Roellinger-versenyen
Ramocsai Barbara ezüst, Csukás Norbert bronzérmet szerzett az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatójának a márciusban Budapesten megrendezett versenyen fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt kellett elkésztenie előre meghatározott idő alatt. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában.
Forrás: Chef és Pincér, 50. oldal (2018. július 24.)

Győztest hirdettek a Magyarország étele 2018 versenyben
Hosszú Ivett Kamilla és Nótár László Belfegor fantázianevű ételkülönlegessége lett a Magyarország étele 2018 szakácsverseny győztese a Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett megmérettetésen 2018. május 26-án.
Forrás: Chef és Pincér (2018. július 24.)

Ramocsai Barbara, a nemzetközi szakácsverseny 2. helyezettje
Ramocsai Barbara ezüstérmet szerzett az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) másodéves hallgatójának a márciusban Budapesten megrendezett versenyen fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt kellett elkésztenie előre meghatározott idő alatt. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában.
Többek között a versenyről is mesélt Barbara a Monster.hu Karrier rovatába készült interjúban. 

A tokiói és a párizsi olimpián is indulna a világbajnok magyar vívó
Szatmári András igazi példakép lett. A világbajnok kardvívó az élsport mellett egyetemi tanulmányait végzi a Budapesti Gazdasági Egyetemen, emellett pedig komoly szerepet vállal a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) hamarosan induló, a rendszeres testmozgást népszerűsítő kampányában.

További megjelenések:
Blikk.huJochapress.huLokal.huXLsport.hu

Kaland és szerelem: így járja be a világot a tarjáni srác és párja
A salgótarjáni Visnyay Dániel többek között lovagolt már a kubai dohány ültetvényeken, bejárta Bali-szigetét és körberobogózta Máltát is. Párját, Böjte Rebekát szintén fűti a kalandvágy, a közös utakat pedig mindennél jobban élvezik.
A fővárosban élő fiatal pár a Budapesti Gazdasági Egyetemen találkozott négy évvel ezelőtt. Az iskola elvégzését követően Rebeka egy kávézóban baristaként, míg Dániel a Budai várban idegenvezetőként helyezkedett el.

Növekedett a felvett hallgatók száma a felsőoktatási intézményekben
A következő tanévben csaknem hatezer elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE), 14 százalékkal többen, mint az előző évben; idén az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók száma és aránya is növekedett – tájékoztatta az oktatási intézmény az MTI-t.
Szeptembertől 5.846 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen. Tavaly az általános felvételi eljárásban 5.143-an kerültek be, így idén 14 százalékkal több az újonnan felvett hallgatók száma – olvasható a közleményben. Hozzátették: a jelentkezők többsége a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a gazdaságinformatikus, valamint a pénzügy és számvitel alapképzési szakot választotta.
Mint írták, összességében elmondható, hogy gazdasági képzésekre a BGE vette fel idén a legtöbb hallgatót az országban. Ismertették továbbá: az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók száma és aránya is növekedett. Idén a felvett hallgatók több mint fele állami ösztöndíjasként kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi pontszámokat. Ezzel eldőlt, hogy a csaknem 108 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. Idén az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben. Több százan izgultak együtt idén is a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt a Pont Ott Parti rendezvényen.
Megszólaló: ’Első helyen a BME GTK-t jelöltem meg, de megjelöltem még a Corvinust és a BGE-t”.
Forrás: Echo TV-Reggeli Híradó (2018. július 26.)

További megjelenés:
Echo TV-Híradó 12:00
Echo TV-Híradó 16:00

Hurrá, felvettek!
Szerda este véget értek a találgatások és az izgulás, hiszen nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Az előző évekhez hasonlóan Pont Ott Partit is rendeztek Budapesten, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. Sokan örültek, mások szomorúak voltak. Sorra lehetett hallani a sikításokat, hiszen folyamatosan érkeztek a felvételt nyert diákoknak az SMS-ek.
Közgazdaságot tanulunk majd a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A könnyek ne tévesszenek meg, ezek örömkönnyek. Már nagyon várjuk a szeptembert, biztos vagyok benne, hogy jó évek következnek…” – fogalmazott örömködve Dalmi, aki a pontváróra testvérével és barátnőjével, Emíliával jött ki, akit szintén felvettek.
„… Csak én maradok Budapesten, mert engem a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus és vendéglátás szakára vettek fel. Szerencsére eddig nem volt gond a tanulással, remélhetően ezután is minden rendben lesz. Persze azért a bulikra is szakítunk majd időt” – magyarázta Zsombor.
„Nagyon izgultunk a ponthatárok miatt, de szerencsére nem volt gond a bejutással. Engem a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára vettek fel. Ráadásul angolul fogok tanulni…” – mesélte örömmel Szandra, aki Erika és Szandi nevű barátnőjével várta a ponthatárok nyilvánosságra hozását.

További megjelenés:
Lokál, 1., 3. oldal (2018. július 27.)

Sorsdöntő percek a pontvárók buliján
Megannyi fiatal életét határozta meg a szerda este, amikor is nyolc órakor az egri Bíboros szórakozóhelyen, s a gyöngyösi Barátok terén kihirdették a felvételi ponthatárokat. A felvételt nyert hallgatók életében bizonyára új időszak kezdődött.
Marczis Bettina az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanulója volt. Nem izgult az eredményhirdetés előtt. A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karára, pénzügy, számvitel szakra jelentkezett, s fel is vették. Ezt az egy szakot jelölte meg, hiszen öt-hat éve csak ez a terület érdekli. A jövőjét banknál, pénzügyi cégnél képzeli el. Ebből kifolyólag nagyon szereti a matematikát, s az informatikát. Ádám Vandának is hatalmas mosoly ült az arcára, a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakán folytathatja tanulmányait, állami képzésen.
Forrás: Heves Megyei Hírlap, 3. oldal (2018. július 27.)

Tarjánba is jönnek a gólyák: szerda este könnyek közt váltak valóra az álmok
Szerda este nyilvánosságra hozták a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek felvillanását Salgótarján ponthatárváró rendezvényén is több megyei fiatal követte lázas izgalommal. A Nool.hu megkérdezte, hová nyertek felvételt a megye fiataljai?
Bráth Bianka: „Még mindig látszanak a szememben az örömkönnyei amiatt, hogy felvételt nyertem a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakára. Atyaég, még most is alig hiszem el, hogy jól láttam a ponthatárt! Nagyon boldog vagyok, mert ezt az oktatási intézményt jelöltem meg első helyen! Már most izgatottan várom a szeptembert, hogy milyen lesz a nagybetűs élet…”

Meghúzták a ponthatárokat
Tegnap este eldőlt, ősszel kik kezdhetik meg tanulmányaikat egyetemen, főiskolán. A zalai jelentkezők számára közös várakozási partit szerveztek, aminek a BGE zalaegerszegi kara adott otthont.
Ebben az évben országszerte 107 ezernél több diák várta a felvételi eredményeket, illetve ponthatárokat. Az egerszegiek eközben Flashback-koncertet hallgathattak, óriáskivetítőn figyelhették a ponthúzás hirdetményét, majd Lotfi Begi és a Soul wave szórakoztatta őket. A téren egyéb programokat, többek közt rodeóbika, élő csocsó, darts foci, szumó, illetve söprögető játékot lehetett kipróbálni.
Forrás: Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. július 26.)

Ponthatárok a zalai egyetemeken
Zalaegerszegen, a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási karán (BGE GKZ) már zajlik a 2018/19. tanév előkészítése, tervezik a regisztrációs hét programját, a Hallgatói Önkormányzat pedig szervezi a gólyatábort. A tanévnyitó szeptember 11-én lesz. Ahol 184 elsőéves lesz jelen, s kezdheti meg tanulmányait az egerszegi kampuszon. (Tavaly 177-en voltak.) Érdeklődésünkre dr. Takács Dávid általános dékánhelyettestől megtudtuk, a BGE GKZ gazdálkodás-menedzsment szakán 456 pont volt az átlag, ami jelzi, nagyon magas pontszámmal lehetett bekerülni az államilag finanszírozott helyekre, ez a költségtérítéssel tanulókkal együtt 63 fiatalnak sikerült. A pénzügy-számvitel szakirányra hasonlóan jól fel kellett készülni, hogy az állami finanszírozású képzés elérhető legyen, míg a gazdaságinformatikus szakon 326-os átlagponthatár alakult ki. A BGE GKZ pótfelvételit is hirdet a 2018/2019. tanévben induló képzéseire: alapképzés keretében önköltséges formában gazdálkodási és menedzsment szakra, gazdasági informatikus szakra, pénzügy és számvitel szakra várják azokat, akik első körben nem kerültek be a felsőoktatásba.
Forrás: Zalai Hírlap, 5. oldal (2018. július 28.)

Kihirdették
Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat szerdán este. Zalaegerszegen ebből az alkalomból Pont Ott! partyt tartottak a Budapesti Gazdasági Egyetem helyi kampuszán. A rendezvényen több, mint kétszázan vettek részt. 

További megjelenés:
Zalaegerszegi Televízió – Híradó (2018. július 26.)

Várost építő karok
A megyeszékhelyi felsőoktatatási paletta az egyetemi központokkal való együttműködés révén a hetvenes évek óta folyamatosan gazdagodik. A hajdani számviteli főiskola ma már a BGE karává emelkedett, itt működik a pécsi egyetem egészségügyi karának intézete, a Pannon Egyetem pedig mechatronikai mérnököket képez.
„Kurrens, keresett szakmákat tanulnak Zalaegerszegen a hallgatók, az elhelyezkedés már szinte a diplomaszerzés pillanatában garantált. Mindez tudatos fejlesztést, a munkaerőpiac igényeinek pontos érzékelését jelzi” – mondta el dr. Vadvári Tibor, a megyeszékhely alpolgármestere. A pénzügyi-számviteli főiskolaként indult, a Budapesti Gazdálkodási Egyetem karaként működő intézményben a gazdálkodási és menedzsment és a gazdaságinformatikus szak a közgazdászképzés alapja, ennek megfelelően magas az államilag meghatározott bekerülési ponthatár.
Forrás: Zalai Hírlap 10. oldal (2018. július 26.)

Mit tanulhattok a három legnépszerűbb alapszakon?
Gazdálkodási és menedzsment alapképzés
A felvi szakleírása szerint a szak gyakorlatorientált, ennek megfelelően a megszerzendő 180 kreditből 30-at intézményen kívüli gyakorlattal kell megszerezni. Ebből 10 kreditet tesz ki a szakdolgozat. A szakmai gyakorlat általában fél év.
Budapesti Gazdasági Egyetemen olyan specializációk érhetők el a szakon, mint a statisztikus-elemző, a szolgáltatás menedzsment, a vállalkozásszervező és a Team Business.
Aki erre a szakra készül, nem árt jól kijönnie a matematikával, a statisztikával, az informatikával, a nemzetközi gazdaságtannal, a pénzügytannal, a gazdasági joggal, a marketinggel, számvitellel, és szaknyelvet is tanulni kell majd. Készüljetek, rémhírek alapján a számvitel kemény dió lesz sokak számára! Lazán kapcsolódnak, de el kell végezni a szociológia-, pszichológia- és filozófiakurzusokat is.

Indul az albérlethajsza
Több mint százezer diák izgulta végig a tegnap estét, míg meg nem tudta, elegendő pontot sikerült-e összekaparnia ahhoz, hogy bejuthasson a vágyott egyetemre. Budapesten 96 ezertől, a vidéki nagyvárosokban 70 ezertől indulnak az albérletárak normál esetben, ne csodálkozzon viszont azon, ha mától még többet kérnek a tulajdonosok. Valóságos roham indul a kivehető lakásokért, és már nem csak a fővárosban, de vidéken is igen borsos áron adják a legkisebb lakásokat is. Győrben 109, Kecskeméten 106, Debrecenben pedig 100 ezer forintos átlagárakkal számolhatnak a kiadó lakást keresők. Ezek az összegek fognak emelkedni. Olcsóbb a város széle Még a szakértők sem tudják, hány százalékos emelkedés várható.
Több mint 107 ezer diák jelentkezett idén a hazai felsőoktatási intézményekbe, ami kétezerrel több, mint tavaly. A legnépszerűbb egyetemeken ezeken a szakokon tették magasra a lécet az idén: a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tudományok szakára 465 pont kellett, a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnöki képzésére sem könnyű bekerülni, ehhez 451 pontot kellett összegyűjteni. A Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus szakára 400 ponttal lehet bejutni, míg orvosi képzésre a Semmelweis Egyetemen 441, Szegeden 427 ponttal. A maximálisan szerezhető pontszám 500 volt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem német-latin tanárszakára való bejutáshoz éppen ennyi kellett annak, aki nappali tagozaton, tandíjmentes módon kíván tanulni. Az ELTE jogászképzésre 460 volt a ponthatár. A legtöbben – 8861-en – gazdálkodási és menedzsmentképzést jelöltek meg első helyen.
Forrás: Bors, 8., 9. oldal (2018. július 26.)

Egyetem és albérlet – határ a csillagos ég
Kevesebb, mint egy hét múlva, július 25-én hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. A fővárosban a Hengermalom melletti szórakozóhelyen várható izgalom és fergeteges buli, néhányaknak persze talán egy kis sírás. Az egyetemi várásokban is lesz ponthatárváró rendezvény: Pécsett a Széchenyi téren, Zalaegerszegen a BGE kampuszán. A tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15–20 százalékos albérleti áremelkedés várható.  

Új partnert neveztek ki az EY-nál
Partneri kinevezést kapott az EY könyvvizsgálati szolgáltatások területének vezető munkatársa, Kujbus Attila. A szakember évtizedes tapasztalattal rendelkezik meghatározó multinacionális cégek és középvállalatok könyvvizsgálatában, az EY-nál régiós szinten is jelentős szerepet tölt be a legújabb adatelemzésen alapuló eljárások fejlesztésében és gyakorlati bevezetésében. Célja, hogy tovább erősítse a szervezet digitális auditszolgáltatásait. Kujbus Attila a Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Karán szerezte a diplomáját. Pályakezdőként csatlakozott az EY-hoz, és itt építette karrierjét az elmúlt években. Mérlegképes könyvelő, okleveles könyvvizsgáló, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) tagja. Rendszeres vendégelőadó a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

További megjelenés:
Civilhetes.huMediapiac.huMmonline.huProfitline.hu

Versenyelőny a digitális fejlesztés a kkv szektorban is
Közzétette a hazai kis- és középvállalkozások digitalizációs szintjét felmérő kvantitatív kutatását a T-Systems Magyarország, amely az IT biztonságra és a GDPR-felkészültségre is koncentrált. A BellResearch által elvégzett kvantitatív felmérésbe 779 kis- és középvállalkozást vontak be. A kutatás egyik fontos megállapítása az, hogy a vállalatvezetők a digitalizációt az üzlet- és ügyfélszerzéshez képest sokadrangú kérdésnek tartják, de fontosság tekintetében hátra sorolódik az ügyfélélmény javítása és a termékfejlesztés is. Csak minden negyedik vállalkozás költött az elmúlt egy évben informatikai fejlesztésre, a megkérdezett vezetők közel fele szerint egyelőre nem is szükséges foglalkozni a GDPR miatti változásokkal, és minden harmadik szerint a felmerülő IT-problémákat elegendő utólag kezelni.
"A kkv-k gazdasági súlya rendkívül jelentős a magyar gazdaságban, ezért digitális felkészültségük az egész ország gazdasági versenyképességére kihat. A kutatásból kirajzolódó képnek pedig egyértelműen az az üzenete, hogy aki hajlandó fejleszteni, az komoly előnybe kerül versenytársaihoz képest" - hangsúlyozta Fejes Zoltán, a T-Systems kis- és középvállalati megoldásokért felelős újonnan kinevezett vezérigazgató-helyettese, aki a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (most BGE) és a párizsi székhelyű Conservatoire national des arts et métiers egyetemeken szerzett felsőfokú üzleti végzettségeket.

További megjelenés:
Marketinginfo.huNews4business.hu

A hr-világot is átalakítja az ipar 4.0
Szűts ildikó az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáit. 1992-ben megalapította a Human Investment Tanácsadó Kft.-t, amely keretében privatizációs és felszámolási eljárások humánerőforrás-projektjeit vezette, dolgozott számos nemzetközi nagyvállalat humán rendszerének magyarországi implementációjában. Tizenegy évig volt a Magyar Posta Zrt. vezetője, 2008 és 2010 között a társaság első női vezérigazgatójaként tevékenykedett. Vezetői időszaka alatt a Magyar Posta két alkalommal is elnyerte a World Mail Awardot, a világ postáinak Oscar-díját, először a People Management kategóriában, majd a szervezetfejlesztési kategóriában. 2010 és 2014 között az OTP Bank Nyrt. elnöki főtanácsadójaként dolgozott, felügyelte a bank kommunikációs területét, az OTP Bank Ukrajna felügyelőbizottsági tagja és az OTP Pénztárszolgáltató Rt. FB elnöke volt. 2014-ben 23 éve alapított tanácsadó cége keretében újszerű megoldásokkal tért vissza a tanácsadói pályára. Újszerű és innovatív szervezet- és vezetésfejlesztési módszertan segítségével magvalósított projektek jelentik számára ma a kihívást. 2007 óta az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke, a Pécsi Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem címzetes docense.
Forrás: Piac és Profit, 22-25. oldal (2018. július 31.)

A jövő generációit képzi a Spar
A SPAR Magyarország közel 13 ezer munkavállalót foglalkoztat. A szakmai utánpótlás nevelése kiemelten fontos a vállalatnak: a hazai szakképzésben évtizedek óta jelen van. Az idei tanévben pedig közel 900 diáknak biztosítja a szakmai gyakorlat lehetőségét.
A vállalat az elsők között csatlakozott a duális főiskolai/egyetemi képzéshez: jelenleg 14 duális hallgató tölti gyakorlatát a vállalatnál, ők a Szent István Egyetemen és a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulnak. A gyakornokok létszáma szeptembertől várhatóan 6 fővel bővül a cégnél. A hallgatók aktívan részt vesznek a vállalat napi működésében, miközben elméleti tudásukat gyakorlati ismeretekkel bővíthetik.

További megjelenés:
Brandtrend.huProfitline.huRealista.huTechnokrata.hu

Repjegyes kerestetik
Felhasználóbarát megoldások és automatizáció ide vagy oda, továbbra is jelentős az igény idehaza a felkészült repülőjegy-eladókra. Jó szakembert azonban nehéz találni, mert a képzés terén vannak hiányosságok. A felsőoktatásban sem jobb a helyzet, pedig a friss diplomával a kezükben a munkaerőpiacra belépő szakemberek számára elengedhetetlen lenne a gyakorlati tudás. A Travelport részéről Bíró Balázs ügyvezető igazgató alkalmanként részt vesz a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének munkájában meghívott előadóként illetve informatikai tartalmú dolgozatok opponenseként.
Forrás: Turizmus.com, 16-17. oldal (2018. július 21.)

Nincs Eiffel-tornyunk, csináljuk a fesztivált!
Itt a nyár, ismét egymást érik országszerte a fesztiválok. A látogatók száma és a bevételek évről évre nőnek, bár néhány területen már érezhetők a telítettség tünetei.
A fesztivál egyszerre eszménykereső értékteremtés és önmegvalósítás, valamint gazdasági tényező – szögezik le a szakértők, hozzátéve, hogy a fesztiválok gazdasági hatásának mérése divattémának számít a nemzetközi tudományosságban. „Idehaza elszigetelt próbálkozások történtek erre nézve. Jelenleg uniós támogatással folyik egy kutatás a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amely tíz-egynéhány fesztivál gazdasági és társadalmi hatását igyekszik feltárni. A kutatók előtt többféle típus rajzolódik ki: vannak fesztiválok, melyek több százmilliós forgalmat eredményeznek, zömében turistáktól, de vannak, amelyek inkább a település lakosainak szólnak, ez esetben a turisztikai és gazdasági hatás elhanyagolható. Ezeknél a fesztiváloknál viszont a társadalmi hatás jelentős, mert segít összetartani a helyi közösséget.”
Forrás: Turizmus.com, 6-8. oldal (2018. július 21.)

Itt a lista: erre a tíz szakra és egyetemre a legnehezebb bekerülni a 2018-as felvételin
Nem okozott nagy meglepetést a 2018-as felvételi legnépszerűbb alapszakjainak listája, a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment képzésre szeretnének bejutni, de dobogós helyre került a mérnökinformatikus, valamint az ápolás és betegellátás szak is. Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények listáján, a második és a harmadik a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát jelölték meg a legtöbben az idei felvételin, összesen 6809-en. Az elsőhelyes jelentkezések versenyében is ez a kar nyert, 4298-an sorolták a jelentkezési lista első helyére. A második a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara, melyet 6527-en jelöltek meg, a harmadik pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, ahová 4938-an szeretnének bejutni.

Az egyetemi ponthatárok húzzák az albérletek árát
Kevesebb, mint egy hét múlva hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Budapest mellett a vidéki egyetemi városokban is lesz ponthatár-váró rendezvény. A tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15-20 százalékos albérleti áremelkedés várható. Az OTO Ingatlanpont munkatársainak elemzése a budapesti és a vidéki helyzetről.

További megjelenés:
Eletforma.huHazesotthon.co.huProfitline.huProfit7.hu

Megvan a budapesti Pont Ott Parti helyszíne - és az egyik fellépő
A Facebook-eseményből kiderül, hogy koncertek, sportolási lehetőség és kerekasztal-beszélgetések is lesznek az idei Pont Ott Partin, amelynek a helyszíne a Rio Budapest lesz (1117 Budapest, Hengermalom út 133.) a ponthatárhúzás napján, vagyis július 25-én délután háromtól. A hivatalos leírásból egyelőre csak az derül ki, hogy Garami Gábor lesz a házigazda, ám a Hősök Facebook-oldalán elérhető koncertnaptárból az is kiderül, hogy ők biztosan fellépnek majd a Pont Ott Partin. 

Felvételizők, figyelem! Megvan a budapesti Pont Ott Parti teljes programja
A Rio Budapest (1117 Budapest, Hengermalom út 133.) lesz az idei fővárosi Pont Ott Parti helyszíne, a programok délután háromtól kezdődnek, a belépés ingyenes.

Jövő szerdán ponthúzó parti lesz a campuson
A jövő héten hirdetik ki az egyetemek és főiskolák felvételi ponthatárait, és a megyeszékhelyen ismét lesz közös eredményvárás, azaz Pont Ott Parti.
A programról tartott sajtótájékoztatón tegnap Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a városnak nem mindegy, milyen minőségű felsőoktatási intézményei vannak, illetve az sem, hogy az innen induló fiatalok hol tanulnak tovább, és mennyire lehet megtartani őket. Közölte: szurkol a felvételi eredményüket váróknak. Az önkormányzat a Keresztury Dezső VMK-val és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal közösen tartja a ponthúzó partit jövő szerdán az egerszegi campuson, a BGE Gazdálkodási Kar alakuló terén.
A tervezett programról Flaisz Gergő, a VMK igazgatója szólt, s előrebocsátotta: a kínálat összeállításakor figyelembe vették a tavalyi tapasztalatokat és a fiatalok javaslatait. A ponthúzást megelőzően 19 órától koncert kezdődik, és 20 óra előtt a polgármester nyomja meg a gombot, ami elindítja a pontszámok sorát, s ezt késő estig zene és koncert kíséri. Az igazgató közölte még, hogy a felvételi eredményektől függetlenül minden korosztályt várnak az ingyenesen látogatható bulira, amit rossz idő esetén (a múlt évhez hasonlóan) a sportcsarnokba visznek.
Forrás: Zalai Hírlap, 4. oldal (2018. július 18.)

Ma este minden kiderül
Az egyetemi, főiskolai bekerülésre váró fiatalok ma már nem borítékot, hanem SMS-t, telefonos jelzést várnak, amiből kiderül, a sok tanulás meghozta-e az eredményt, felvették-e őket. Néhány éve közös várakozásra nyílik mód a ponthúzó partykon. Ma este hattól a megyeszékhelyen a BGE zalaegerszegi karára várják az együtt izgulókat (rossz idő esetén a sportcsarnokba), ahol szórakoztató programok enyhítik a feszültséget. A felvételi ponthatárt az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, a jelentkezők által megjelölt sorrend és az adott szakra vonatkozó kapacitásszám alapján állapítják meg.
Forrás: Zalaegerszegi Hírlap, 1. oldal (2018. július 25.)

Zalaegerszegi Televízió – Híradó
Július 25-én derülnek ki a felsőoktatási felvételi ponthatárok. Ezért idén is ponthúzó partival várják a leendő egyetemistákat. A második alkalommal szervezett ingyenes esemény a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karának alakuló terén lesz. 

Fergeteges ponthúzó buli a kampuszon
Július 25-én, szerdán ismét ponthúzó bulira várják a fiatalokat a BGE Gazdálkodási Kar alakuló terére. A program nem csupán azoknak szól, akik főiskolai, egyetemi felvételi ponthatáraikra kíváncsiak, hanem mindazoknak, akik szeretnék jól érezni magukat egy fiatalos, lendületes estén. A fiatalokat már délután várják a kampuszon, ahol rodeóbikával, élő csocsóval, darts focival, szumóval, és söprögető játékkal vezethetik le a feszültséget.
Este 19 órától a FlashBack zenél a színpadon, majd 20 órától megkezdődik a ponthúzás az óriáskivetítőn, közben DJ Lotfi Begi szolgáltatja a talpalávalót. 22 órától a Soulwave ad koncertet a bulizóknak. A program rossz idő esetén a sportcsarnokban kap otthont.
Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap (2018. július 20.)

További megjelenés:
Zalai Hírlap - 2018. 07. 21. - 16. oldal

Július 25-én 18 órától a BGE Gazdálkodási Kar Gasparich utcai alakulóterén számos térprogram közül választhatsz, kipróbálhatod a rodeóbikát, az élő csocsót, a dartsfocit, a szumót és a söprögetőt is. A rendezvényen a helyi egyetemi karok standjain bővebb információkat kaphatsz a képzéseikről és programjaikról. Este 19 órától a Flashback, 20 órától a várva várt ponthúzás óriáskivetítőn, közben DJ Lotfi Begi hangol, majd a színpadot a Soulwave birtokolja egy fergeteges koncert erejéig. Eső esetén a rendezvényt a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban tartják meg.
Forrás: Lokál Extra – Zalaegerszeg, 9. oldal (2018. július 19.)


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM