Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018. júniusi sajtómegjelenések

Hogyan működik most a médiaszakemberek tanítása?
A közelmúltban a Budapesti Gazdasági Egyetemen adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság legújabb médiaműhelyét, amely a kreatív és médiaiparban hasznosítható gyakorlati tudás elsajátításában segíti a diákokat a legmodernebb szoftverekkel és számítógépekkel. Ezzel az átadóval záruló programban összesen 11 kreatív médiaműhely működik az ország 11 egyetemén.
A témáról a Kossuth Rádió Napközben című műsorában többek között Gulyásné Dr. Csekő Katalin a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának dékánja nyilatkozott.
Forrás: Kossuth Rádió – Napközben (2018. július 3.)

Átadta utolsó médiaműhelyét is a Hírközlési Hatóság
A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság legújabb médiaműhelyét, amely a kreatív és médiaiparban hasznosítható gyakorlati tudás elsajátításában segíti a diákokat a legmodernebb szoftverekkel és számítógépekkel. A mai átadóval záruló programban összesen 11 kreatív médiaműhely működik az ország 11 egyetemén.
Forrás: Magyar Idők, 16. oldal (2018. június 25.) 

További megjelenések:
Brandtrend.huMagyaridok.huOS.mti.hu – 1. részOS.mti.hu – 2. részSocialbranding.hu

Új elnöke van a Magyar Rektori Konferenciának
A Magyar Rektori Konferencia 2018. június 26-án megtartott tisztújító plenáris ülésén Józsa Jánost, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorát választotta elnökéül.
A tisztújító plenáris ülés keretében Borhy Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorát társelnöki tisztségre, Liptai Kálmánt, az Eszterházy Károly Egyetem rektorát és Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát pedig az alelnöki tisztségre választotta meg a plénum.
A tisztújítás során megtartott választás eredményeként, az MRK Állami Tagozatának elnöki tisztségét továbbra is András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora látja el, az Állami Tagozat által delegált további két elnökségi tagnak Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora és Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora került megválasztásra. 
Az MRK Magánintézményi Tagozata Dietmar Meyert, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem rektorát választotta meg elnöknek. 
Az MRK Egyházi Tagozatának elnöki posztját választás útján Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora nyerte el. Az Egyházi Tagozat Füsti-Molnár Szilvesztert, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektorát delegálta az elnökségbe.
A megválasztott tisztségviselők – akik az MRK elnökségét alkotják – mandátuma 2018. július 1-től kezdődően kettő évre szól. 

További megjelenések:
Gondola.huKaposvarmost.huMedicalonline.huSikerado.huWeborvos.huWebradio.hu

„A teljes szuverenitás visszaszerzése lenne a legrosszabb opció”
„Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból és az európai integráció” címen jelent meg a közelmúltban Losoncz Miklós közgazdász, a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóprofesszora monográfiája, amely az egyik első magyar nyelvű, teljes gazdaságtudományi kötet a brexit hátteréről és következményeiről.
Az interjú a könyv szerzőjével a brexit-népszavazás kétéves évfordulóján készült a brit gazdaság kilátásairól és az Egyesült Királyság Európában betöltött helyéről.

Szenvedélyesen tanított, generációkat inspirált
Egy hete érkezett a tragikus hír, hogy elhunyt Sas István, a magyar reklám történetének egyik legnagyobb alakja. Nem csupán, mint a 70-es 80-as évek legfontosabb reklámfilmese töltött be meghatározó szerepet, hanem tanárként is több generációra fejtett ki óriási hatást. A Kreatív összeállításban a szaklap felkérésére szakmabeliek, kollégák, barátok, tanítványok, többek között Harsányi Dávid, a BGE Külkereskedelmi Karán a Marketing tanszék vezetője és Totth Gedeon, a BGE Külkereskedelmi Karának intézetvezető tanára mesélnek el egy-egy emléket Sas Istvánról.

Sas István: Lehet kiegyezés a reklámozók és a közönség közt?
A közelmúltban elhunyt legendás szakember Reklám és pszichológia a webkorszakban - Upgrade 4.0 – A kiegyezés kora című könyvét nem csak a szakmának szánták. A könyv a reklám gyorsan változó jelenéről és izgalmas jövőjéről szól, a nagy sikerű kötet átdolgozott kiadása. Sas István színes egyénisége, gazdag tudása és tapasztalata, rajongása a szöveget is áthatja. Tankönyv, kézikönyv és érdekes olvasmány közel 1 000 színes illusztrációval – nem csupán a szakemberek, diákok, hanem minden érdeklődő számára, akiket kicsit is érdekel, hogy mi történik napjaink média- és reklámvilágában.
Emellett számos könyve jelent meg, szakmai konferenciák állandó, ünnepelt előadója volt, a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Metropolitan Egyetemen tanított. 

Plakáton üzenik diákjai: SZERETÜNK SASPISTA
Megható és stílszerű módon emlékeznek Sas István egykori BGE-s diákjai a tragikus hirtelenséggel elhunyt nemzetközi hírű reklámszakemberre, a Skála Kópé, a Hurka Gyurka és számos más nagy sikerű magyar reklámfilm alkotójára, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem valamint az amerikai Miami Ad School volt tanárára, a Magyar Reklámszövetség örökös tiszteletbeli tagjára, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntettjére, valamint számos nagy sikerű könyv szerzőjére, többszörös Cannes-i díjazottra. Sas István volt BGE-s diákjai a JCDecaux közterületi reklámcég közreműködésével egy olyan közterületi plakátot helyeztek el a budapesti Széll Kálmán téren egy citylight plakáthelyen, melyen az áll: Szeretünk Saspista. A headline felirat alatt a diákok köszönetüket fejezik ki egykori mentoruknak.

További megjelenés:
24.hu

Nem állás kell, hanem munka-Jönnek a haknimelósok
„Haknizni” korábban csak a szórakoztatóiparban dolgozók jártak, így magyarul meglehetősen furcsán hangzik, ráadásul némi pejoratív felhanggal is bír a kifejezés. Az OECD és az amerikai szaksajtó így nevezi a szabadúszókra épülő gazdaságot. Vagyis azt, amikor a szakemberek egyre jelentősebb része nem akar állást. Munkát akar. A Freelancing in America 2017-es felmérése szerint egy évtizeden belül az Egyesült Államok munkavállalói között többségben lesznek a szabadúszók, az Y generáció esetében pedig már ma is közel vagyunk ehhez – hívta fel a figyelmet legfrissebb bejegyzésében a BudapestLab, a Budapesti Gazdasági Egyetem Vállalkozásfejlesztési Központjának blogja.

Hogyan menjünk szabira vállalkozóként?
A vállalkozói lét – főleg az első években – gyakran jár együtt éjszakázással, hétvégi munkával. Állandó a rohanás, sokszor még arra sincs idő, hogy a barátokkal beüljünk meginni egy italt, vagy elmenjünk a családi ebédre. Egy többnapos kikapcsolódás elérhetetlen luxusnak tűnik, egy hosszabb szabadság pedig az álom kategória. A BGE BudapestLab segítségével a cikk néhány tanácsot ad, hogyan mehet el egy vállalkozó is szabadságra.

Nemzetközi szakácsversenyen remekeltek a BGE hallgatói
Ramocsai Barbara ezüst, Csukás Norbert bronzérmet szerzett az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny észak- és kelet-európai döntőjében a 25 év alattiak kategóriájában. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatójának a márciusban Budapesten megrendezett versenyen fenntartható termelésből származó hal és más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt kellett elkésztenie előre meghatározott idő alatt. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és díjátadójára 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) került sor Párizsban, az UNESCO székházában.

További megjelenések:
Chefpincer.hu; Kamaraonline.huPiacesprofit.hu; Trademagazin.huTurizmusonline.huVG.hu
Trade Magazin-2018. június 19. - 113. oldal

Világgazdaság-2018.06.13.-14. oldal

Harmadszorra is Nagy Bor Teszt!
Május 15-én elindult a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb online boros felmérése, immár harmadik alkalommal. Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és borfogyasztási szokásainak elemzésére. Az idei évben a kutatás fókusza bővült: a szakmai partnerként közreműködő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a felmérésben azzal a szándékkal vesz részt, hogy feltérképezze a hazai borturisztikai trendeket, miközben felhívja a figyelmet a borok megismerésének legkellemesebb és egyben legizgalmasabb módjára, a borvidékre tett utazásokra.
A témában még nem készült olyan átfogó, a változásokat is elemző körkép, mint a Nagy Bor Teszt. A kutatás szakmai vezetője Harsányi Dávid, a BGE Külkereskedelmi Karának tanszékvezetője és Hlédik Erika, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa. A Winelovers, a Vinoport, a Borászportál és a Borkollégium pedig a felmérés promóciójával és az eredmények publikálásával segít abban, hogy minél szélesebb kör értesüljön a Nagy Bor Teszt kitöltésének lehetőségéről és a válaszok alapján kirajzolódó trendekről. 

További megjelenés:
Boraszportal.huElelmiszer.huHirado.huMagyarmezogazdasag.huMindenamieger.blogspot.comPecsinapilap.huProfit7.hu;Siofokinapilap.huSzekesfehervarinapilap.huTurizmus.comTurizmusonline.hu

Hogyan értékelhető az uniós állam- és kormányfők migrációval foglalkozó csúcstalálkozója?
Az EU területén, de önkéntes alapon létesülnének hot spotok. Az uniós csúcs zárónyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a kötelező kvóta kérdése végérvényesen lekerült a napirendről, ez pedig a V4, köztük Magyarország és Orbán Viktor magyar kormányfő győzelmét jelenti.
Csejtei Istvána Budapesti Gazdasági Egyetem címzetes docense a kötelező elosztási kvótával kapcsolatos híreket kommentálta az M1 Szemtől szembe című műsorában. 

További megjelenés:
Hirado.hu

Emléktáblát avattak a Sevillai Világkiállítás emlékére a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Az 1992-es Sevillai Világkiállításon elért közös magyar gasztronómiai sikerek emlékére avatott emléktáblát a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kara (BGE KVIK) és a Sevillai Baráti Kör az Egyetem Alkotmány utcai épületének aulájában.
A mai napig minden idők egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb expójaként tartják számon a Sevillai Világkiállítást. A Makovecz Imre által tervezett híres magyar pavilon előtt hosszú sorok kigyóztak, hogy a magyar éttermekben megkóstolhassák Magyarország ízeit. A Magyar Pavilon és a Mathias Rex éttermek üzemeltetésében aktív szerepet vállaltak a BGE KVIK akkori hallgatói, oktatói. A hazai szállodákban, éttermekben dolgozó szakemberekkel közösen végzett munka eredményeként a nemzeti pavilonok éttermei rangsorában bronzérmet nyert hazánk, a Mathias Rex étterem pedig kétszer is elnyerte az expó legjobb, négy villás kategóriájú minősítését.

További megjelenések:
5.kerulet.ittlakunk.huHolmagazin.hu

Kínos: fekáliás baktériumok tanyáznak a telefonjainkon
A Budapesti Gazdasági Egyetem KVIK Vendéglátás Intézeti Tanszékén kutatást készítettek a mobiltelefonokon található baktériumokkal kapcsolatban, elsősorban a fekáliás eredetű baktériumok jelenlétét vizsgálták a telefonok felületén és a felhasználók kezén is. Magyarné Dr. Horváth Kinga adjunktus és csapata 111 ember telefonját és telefonnyomogató ujjait (hüvelyk- és mutatóujjak) vizsgálta meg, hogy kiderítse, vannak-e rajtuk széklet eredetű baktériumok. Kiderült, hogy a telefonok több mint 80 százaléka széklet eredetű baktériumokkal volt szennyezett, és több mint 20 százalékukon E. coli volt kimutatható.

További megjelenés:
Kossuth Rádió

Alig van női vezető a kkv-nál
Átlagosan a cégek 31 százalékának van Magyarországon női cégvezetője, illetve van nő a cégjegyzésre jogosultak között. Ez nem is számít rossznak sem világviszonylatban, sem a kontinensen. A 2016-os adatok alapján Magyarország a 12. helyen áll a női irányítású cégek arányát vizsgálva – derül ki a Budapest LAB összeállításából.

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere
Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82 százalékban férfiak.

Sportos munkahelyek
Az elmúlt héten rendezték meg a Kihívás napját, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb ember sportoljon legalább egy negyedórát azon a napon. Az országos mozgalomba ezúttal cégek, vállalatok, vállalkozások is nevezhettek, a tűzoltóparancsnokságoknak pedig külön kategóriát nyitottak a szervezők. Utóbbiban első lett a szombathelyi parancsnokság, másodikként végzett a sárisápi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, harmadikként pedig a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság zárt. A Magyarország legsportosabb munkahelye versenyben az első két helyen a Nissho Hungary Precíziós Kſt. két csapata végzett, harmadikként a Budapesti Gazdasági Egyetem munkatársai zártak. A viadalra 83 munkahelyi csapat nevezett.
Forrás: Nemzeti Sport, 20. oldal (2018. június 4.)

További megjelenés:
Nemzetisport.hu

„Fesztiválhangulat” hatotta át a Kautz Konferenciát
Rekordszámú résztvevője volt a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar tizedik tudományos konferenciájának tegnap a Széchenyi István Egyetemen. A kulturális gazdaság tematikájú plenáris ülésen a fesztiválokkal és Európa Kulturális Fővárosaival kapcsolatos kutatások kerültek középpontba, ezt követően tizennégy szekcióban tartottak előadásokat. A plenáris ülésen Győr EKF-pályázata és Pécs mint volt Európai Kulturális Főváros tapasztalatai kerültek górcső alá. A két témát keretbe foglalta Solt Katalin professor emerita előadása. A Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója egy átfogó kutatási projektet mutatott be a magyarországi fesztiválok nemzetgazdasági teljesítményének méréséről, amelyben a Széchenyi István Egyetem docense, dr. Koppány Krisztián is részt vesz.

További megjelenés:
Kisalfold.hu

Egyetemisták csökkentik a Heineken ökolábnyomát
Az egész gyártási folyamatra kiterjedő, holisztikus megoldás nyerte a HEINEKEN Hungária Dobd a C-t! elnevezésű innovációs versenyének döntőjét. Ez nem esettanulmány, nem teszt és nem is szimuláció: Szabó Blanka és Szabó Dániel (BCE, CEU) javaslatából kézzelfogható valóság lesz.
A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Diana Ürge-Vorsatz, a Közép-Európai Egyetem professzora, José Matthijsse, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója, Nagy Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Fenntarthatósági Központjának vezetője, dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese, Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai igazgatója, Papp András, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. általános vezérigazgató-helyettese, valamint Pálfalvi Márta, a HEINEKEN Hungária emberi erőforrás és vállalati kapcsolatok igazgatója.

Letette hivatali esküjét az új spanyol miniszterelnök
Letette hivatali esküjét az új spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez VI. Fülöp király előtt. Az eddigi néppárti kormányfő Mariano Rajoy egy, a pártját érintő korrupciós ügybe bukott bele. Az új spanyol miniszterelnök elődjéhez hasonlóan ellenzi Katalónia elszakadását Spanyolországtól. Az új katalán elnök ezzel szemben a beiktatási ünnepségén is megerősítette, hogy elődjéhez hasonlóan legfőbb célja a függetlenedés lesz.
A témában Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője nyilatkozott.

További megjelenések:
Breuerpress.huGondola.huHirado.huMixonline.huProfitline.huVG.hu

Hatalomátvétel Madridban
A minap a spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy jobbközép kormányfőtől. A bizalmatlansági indítványt a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyújtotta be a néppárti miniszterelnök ellen, miután a bíróság kimondta, hogy a Spanyol Néppárt számos korábbi tagja – így többek között a párt korábbi pénztárnoka – érintett egy 2008-ban kitört korrupciós ügyben. A szocialisták kezdeményezését támogatta a radikális baloldali Unidos Podemos mellett a nacionalista pártok közül a Katalán Köztársasági Baloldal, a Baszk Nacionalista Párt, a Compromís és az Új Kanári-szigetek nevű politikai tömörülés is. A törvényhozás a döntésével automatikusan bizalmat szavazott a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének, Pedro Sáncheznek, aki június 2-án letette a hivatali esküt és elfoglalta hivatalát.
Domonkos Endrének, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetőjének cikke a madridi aktuálpolitikai helyzetről.
Forrás: Magyar Idők, 11. oldal (2018. június 7.)

Eltávolíttatná Franco tábornok földi maradványait nyughelyéről az új spanyol kormány
Jelentős emlékezetpolitikai lépésre szánta el magát az új spanyol kormány, elvitetnék nyughelyéről Franco tábornok földi maradványait. Dr. Domonkos Endrét, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetőjét többek között arról is kérdezték, hogy vajon milyen következményei lehetnek-e lépésnek.
Forrás: KlubRádió – Reggeli gyors (2018. június 20.)

Magas színvonalú munka
Harmadik alkalommal adták át a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán a jogi tárgyak oktatása során „a leginnovatívabb hall gatónak járó iLex Díjat”, amit ezúttal Hegedűs Anita nyert el. A díjat az iLex Systems Zrt. alapította olyan felsőoktatási intézmények számára, ahol iLex jogi platformban oktatják a jogi tárgyakat, illetve magát az iLexet oktatják, mint modern, mesterséges intelligenciával támogatott infokommunikációs eszközt.
Lambertné Katona Mónika, a kiemelt projektek igazgatója köszöntőjében méltatta a céggel való immár hároméves szoros együttműködést, mely révén sikerült közelebb vinni és élményszerűvé tenni a jog oktatását a közgazdászhallgatók számára. A tanúsítvány átadásán dr. Pokó Diána európai szakjogász, óraadó is kiemelte, hogy valamennyi hallgatónak sikerült elsajátítani az iLex jogi platform alkalmazását. A fődíjas mellett kiváló munkájukért és vizsgaeredményükért oklevelet vehet át Sebestyén Laura, Csabi Virág és Horváth Judit.
Forrás: Zalaegerszeg, 2. oldal (2018. június 12.)

Szakember kerestetik – duális állásbörzét tartottak a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karán
Duális állásbörzét tartottak a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. A programra olyan diákokat vártak, akik a felvételi lapjukon ezt az intézményt is megjelölték. A jövő szakembereinek alkalmasságát ezúttal nyolc vállalkozás tesztelte, akik elsősorban gazdasági informatikusoka és pénzügyi asszisztenseket kerestek.

Igazi családi piknikhangulat volt a Városi Futóünnepen
Második alkalommal rendezte meg a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület és Légy Hős futóközösség a Decathlon sZALAdEGERSZEG városi futóünnepet. Az előző évhez képest sokkal többen érkeztek a nagy meleg ellenére és próbálták ki magukat a különböző távokon. A cél egyértelműen a futás és a mozgás népszerűsítése volt a családok körében. Nemcsak a szülőkkel, hanem a gyerekekkel együtt, közösen mozgás. Igazi családi piknikhangulatot teremtettek a szervezők a BGE Gazdálkodási Karán, az egykori alakuló téren.
Forrás: Zalaegerszegi 7 Nap (2018. június 15.)

Kiváló pénzügyi eredmények fiataloktól
Színvonalasan kidolgozott javaslatok, újszerű kommunikációs módszerek és egyedi megközelítés jellemezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” című egyetemi ötletpályázatának pályaműveit. A jegybank a legjobb pályázatok ismereteit beépíti a pénzügyi kultúra és tudatosság erősítését célzó fejlesztései közé is – közölte tegnap Szeniczey Gergő, az MNB ügyvezető igazgatója. A tavaly útjára indított ötletpályázattal a bank kiemelt célja, hogy a fiatal generációt is bevonja a fogyasztók tájékoztatását célzó kampányába, 2017-ben például a közfoglalkoztatottak pénzügyi oktatását támogató civil pályázat épült az egyetemisták néhány elképzelésére.
Az idei pályázaton – amelyre száz pályamű érkezett, és hat nyertest hirdetett a jegybank – az egyetemi hallgatók közül az előzetesen megadott témák közül az idén a legtöbben a pénzügyileg sérülékeny csoportok elérésére és a minősített fogyasztóbarát lakáshitel-kalkulátor népszerűsítésére dolgoztak ki javaslatot, de a kamatkockázat kezelésével kapcsolatban is születtek szakmailag jól alátámasztott ötletek.
A legjobb pályázatot készítő hallgatók az idén hat egyetemről kerültek ki. A Budapesti Corvinus Egyetem részéről Vései Viktor, a Budapesti Gazdasági Egyetemről Dzsida Gergely, Huber Péter és Lengyel Sára Ágnes alkotta trió bizonyult a legjobbnak. A Miskolci Egyetem diákjai közül Szobota Péter, a kecskeméti Neumann János Egyetem részéről Csányi Dániel, Pöszmet Vivien és Zámbó József javaslata nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A Szegedi Tudományegyetemen Köteles Dávid, Kuruczleki Éva és Rácz Tamás csapata, a győri Széchenyi István Egyetemen pedig Lerner Dorottya és Kasza Krisztián párosa győzött.
Forrás: Magyar Hírlap, 10. oldal (2018. június 16.)

További megjelenések:
Kisalföld-2018. június 16. - 5. oldal
Bacsmegye.huBama.huBaon.huBeol.huDuol.huErdon.roEuroastra.huFeol.hu;
Heol.huKemma.huMagyarhirlap.huNool.huSonline.huSzoljon.huTeol.huVaol.huVeol.hu;
Webradio.huZaol.hu

Első külföldiként jutott be egy német startup verseny döntőjébe a budapesti Pozi Technologies
Első külföldiként jutott be egy német startupverseny döntőjébe a budapesti Pozi Technologies. A gyártáslogisztikai rendszert fejlesztő startup innovációja óriási érdeklődést váltott ki a német szakmai közönségből. Magáról a versenyről, illetve a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ programjairól, együttműködő partnereiről – többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemről – is beszélt  a műsorban Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ kuratóriumi elnöke.

Kárpátaljára viszik a falusi turizmus lángját
A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, a falusi turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete és a Budapesti Gazdasági Egyetem Jó gyakorlat a falusi turizmusban elnevezéssel indított tanfolyamot Beregszászban a kárpátaljai falusi vendégfogadósok számára. Az elméleti képzésnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adott otthont, míg a gyakorlati foglalkozások Mezőgecsén és Visken voltak. Az elméleti kurzust a Budapesti Gazdasági Egyetem tanárai tartották, akik olyan magyarországi tananyagok megismertetésével járultak hozzá a leendő vendégfogadók képzéséhez, amelyek hozzásegítik a majdani vendéglátókat ahhoz, hogy vendégeik a kárpátaljai látogatás után maradéktalanul elégedetten, a mielőbbi visszatérés szándékával utazzanak el Kárpátaljáról. A program szerves részét képezte dr. Hanusz Árpádnak, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanárának a szervezésében létrejött tapasztalatcsere-látogatás, ahol a tanfolyam hallgatói Bereg és Szatmár nevezetességeit és minősített falusi vendégfogadóit keresték fel, illetve megismerkedtek a programszervezés és a minőségi vendégfogadás feltételeivel.
Forrás: Kelet-Magyarország, 14. oldal (2018. május 31.)

További megjelenések:
Erdon.roKarpatinfo.netSzon.hu

Az etika luxus, amelyet ma már csak kevés újságíró engedhet meg magának
Az etika a legfelső szint a sajtó szükségleteit leíró úgynevezett Maslow-piramisban – állapította meg Bajomi-Lázár Péter a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A Budapesti Gazdasági Egyetemen médiakutatója szerint tehát az etikát megelőzi az egzisztenciális biztonság, a munkakörülmények elfogadható volta, a kiszámítható üzleti környezet és a sajtószabadság.

Az Étrend Magyar Konyhafőnök Egyesületének közleménye
Hosszú Ivett Kamilla és Nótár László Belfegor fantázianevű ételkülönlegessége lett a Magyarország étele 2018 szakácsverseny győztese a Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett megmérettetésen 2018. május 26-án. 

További megjelenés:
Napló, 1., 5. oldal (2018. június 5.)

Sikeresen lezárult a falusi vendéglátást fejlesztő képzés Beregszászban
A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) a Budapesti Gazdasági Egyetemmel közreműködve (a Magyar Kormány, a BGA és az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány segítségével) tanfolyamot indított Jó gyakorlat a falusi turizmusban címmel, melynek zárásaként elméleti és gyakorlati vizsgára került sor. A vizsga alkalmával a tanfolyam résztvevőinek a szóban bizonyított tudás mellett a gyakorlatban is számot kellett adniuk jártasságukról a hagyományos ételek elkészítésében és tálalásában. A bemutatott ételek között szerepelt például a táskaleves, túrós gombóc, székelykáposzta, káposztás paszuly, töltött káposzta, csülöktál, sertéspörkölt, de akadtak olyan diákok is, akik hagyományos recept alapján süteményt készítettek.
A vizsgát tett hallgatóknak a KMTT és a Budapesti Gazdasági Egyetem oklevelet állít ki, mellyel a jövőben már igazolni tudják, hogy képzett vendégfogadók.

A május tényleg a magyar borról szólt
2018-ban négyalkalmas előadássorozatot hirdetett a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel, melynek második állomásán a magyar bor exportjának a helyzete volt napirenden. Itt hangzott el, hogy „a világhírű magyar bor csak hazánkban létezik”, és azt is elmondták, hogy miért.

Mozgásra bírni a családokat
Közel 150-en gondolták úgy: a tegnapi kellemes nyári időben nem a szokásos vasárnapi, otthoni családi programot választják, hanem indulnak a Decathlon városi futóünnepen.
A Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület és a Légy Hős futóközösség családi piknikhangulatot igyekezett megvalósítani a BGE Gazdálkodási Karán, az egykori alakulótéren.
Forrás: Zalai Hírlap, 14. oldal (2018. június 4.)

Zöld kapcsolat
Zöld vállalkozásokat támogató projekthez csatlakozott az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. A nemzetközi kezdeményezés lényege, hogy egy új központ és megfelelő szakmai tudásanyag létrehozásával támogassák a környezettudatos fiatal vállalkozókat. A nagykanizsai céget 7 fős csapat képviselte a tíznapos törökországi tréningen. Köztük volt a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egy végzős hallgatója és egy egyetemi docense is. Emellett 4 fiatal is a csapat tagja volt, hárman Zalaegerszegről, a BGE-ről jöttek, míg 1 hallgató a Pannon Egyetem turizmus és vendéglátás szakos hallgatója. A nemzetközi projektet Törökországból vezetik, és a magyar delegáción kívül görögök és litvánok is csatlakoztak hozzá. A Nemzetközi „Zöld” Vállalkozások Központ című kezdeményezés sokat segíthet a nagykanizsai cég kapcsolatrendszerének bővítésében. 

Nagy István: a termelés színvonalában fel kell zárkóznunk
A hazai területhasznosítás, a termelési színvonal az elkövetkező 10-15 év alatt el kell hogy érje az Európai Unió fejlett országainak szintjét – mondta Nagy István agrárminiszter az AGÓRA kereskedelmi konferencián. A Magyar Termék és a Hazai Termék védjegyről szólva pedig kiemelte: ezek a tanúsítványok megbízhatóságot is jelentenek a magyar emberek számára.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Marketing Intézetének 2017-es kutatása szerint az áruk eredetét megnéző megkérdezettek 94 százaléka ismeri a Magyar Termék védjegyeket, 88 százalékuk pedig már vásárolt is ilyen jelölésű terméket. A védjegy üzenete – magyar és ellenőrzött – eljut a fogyasztókhoz, hiszen a származási helyet megnéző megkérdezettek 71 százaléka a Magyar Termék védjegyes árut megbízhatóbb eredetűnek tartja a többi terméknél. Benedek Eszter kitért arra is, hogy a Magyar Termék idén továbbfejleszti védjegyrendszerét, a tanúsítórendszer elismertségére támaszkodva létrehozza a Kiváló Termék védjegyet. 

Kegyelmezési politika 1945-2016
Kegyelmezési politika 1945–2016 címmel tart konferenciát június 5-én kedden A VERITAS Történetkutató Intézet a Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utca 29–31. alatti épületének Aulájában. A témát Marinovich Endre főigazgató-helyettes moderálása mellett Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke valamint Zinner Tibor, a VERITAS levéltárvezetője mutatják be.
Forrás: Magyar Idők – Lugas melléklet, 14. oldal (2018. június 2.)

További megjelenés:
Magyar Hírlap, 14. oldal (2018. június 1.)

Pihenni tudni kell!
A pihenés iránti igényünk, az új, tudatos magatartás, amely szerint a nyári szabadság mellett megengedjük magunknak az évi több három-négy napos kikapcsolódást, nem pénztárcafüggő. Tudjuk, hogy ki kell szakadnunk a mókuskerékből, hogy pár napig vizet, hegyet, zöldet lássunk monitor, ügyfelek vagy gépek helyett. És erre hajlandóak vagyunk költeni is – kettő, három vagy négy csillag szintjén, de mindenki utazik.
A jó és bőséges étkezés – egy wellnessszálloda esetében ez a vendég számára a legfontosabb (4,69 pont az 1-től 5-ig tartó skálán) a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának 2016-os vizsgálata szerint. Hasonló mértékben fontos számunkra, hogy a szálloda csendes, pihenésre alkalmas legyen (4,60), kevésbé, hogy milyen egyéb (masszázs-, sport-, medence-, szépészeti) szolgáltatásokat kínál (4,48), hogy mennyire tiszta, rendezett a személyzet megjelenése (4,46), vagy hogy mennyire esztétikus az épület (4,29). A felmérésből kiderül az is, hogy a hagyományos, magyaros ízeket kedveljük, fontosnak tartjuk a bőséges adagokat, vagy hogy büféasztalos kínálás mellett magunk dönthessünk arról, miből és mennyit fogyasztunk. Az egészséges, könnyű étkezés igénye csupán kismértékben jelenik meg az elvárások között, zömében a fiatal hölgyvendégek körében. Azt a séfek már tudják, hogy érkezésünk után az első két napban fogyasztunk extra mennyiséget, utána normalizálódnak a tányéron bevitt adagjaink – ez alapján számolnak azzal, melyik nap, mekkora mennyiségből főzzenek.
Forrás: Nők Lapja, 14-17. oldal (2018. június 20.) 

Itt vannak a 2018-as árak: mennyit kell fizetni egy budapesti kollégiumi helyért?
Budapesten tíz százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet. Az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes mindenkinek megpályázni.
A BGE Lengyel Gyula Kollégiumában például az első komfortfokozat esetén az állami ösztöndíjas hallgató térítési díja 9 320 forint, önköltséges hallgatóké összesen 20 970 forint havonta. A kollégiumi díjak negyedik komfortfokozat esetén állami ösztöndíjas hallgatóknak 17 475 forint, önköltséges hallgatóknak 29 125 forint.

Telitalálat sorozatban
Fárasztó időszakon van túl a hazai utánpótláskorú sportlövők kiválósága, Pekler Zalán. A 18 éves fiú amellett, hogy számos nemzetközi versenyen, köztük a hazai rendezésű légfegyveres Európa-bajnokságon részt vett, és kiharcolta a részvételi jogot az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, a napokban befejezte gimnáziumi tanulmányait – nem is akármilyen eredménnyel. Bízik benne, hogy sikerül továbbtanulnia. Gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkezett a Budapesti Gazdasági Egyetemre és a Corvinusra. A komáromi lövő a háta mögött álló kemény időszakról és a soron következő megméretésekről mesélt.
Forrás: Nemzeti Sport, 2-3. oldal (2018. június 24.)

Mit áldozunk fel a sikerért? - A boldog gyerekkort vesszük el az irreális szülői elvárásokkal
„Ki mondta, hogy a jó tanuló tehetséges ember? Épp ellenkezőleg: a tehetséges és kreatív ember deviáns, egyenetlenül fejlődik, és utálja, amihez nincs kedve. El vagyunk tájolva, amikor a gyerekeinket a jó tanulásra űzzük.”
Vekerdi Tamás gondolata nyomán egy háromgyermekes anyuka írja le ezzel kapcsolatos tapasztalatait, akinek a legnagyobb gyermeke idén fejezi be az első évet a BGE-n.

Felvételizők, figyelem! Megvan, hol lesz az idei Pont Ott Parti
A 2018-as budapesti Pont Ott Parti a Cafe del Rióban (Budapest, Hengermalom út 1, 1117) lesz. Szakmai programokkal és tanácsadással, sportolási lehetőséggel és élmény-programokkal, zenei műsorokkal is várják az érdeklődőket délután három órától.
A ponthatárhúzást a zalaegerszegiek is egy Pont Ott Partin várhatják. Július 25-én, szerdán 18 órától a várják a felvételizőket Zalaegerszegen, a BGE campusán. A szabadtéri programok között szerepel rodeó bika, élőcsocsó, darts, foci, szumó, söprögető. 

Itt a lista: ezek a legnépszerűbb egyetemek és szakok a 2018-as felvételin
Már csak pár hét van hátra a 2018-as felvételi ponthatárok meghúzásáig. Nem okozott nagy meglepetést a 2018-as felvételi legnépszerűbb alapszakjainak listája, a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment képzésre szeretnének bejutni. Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények listáján, a második és a harmadik a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karát jelölték meg a legtöbben az idei felvételin, összesen 6809-en. Az elsőhelyes jelentkezések versenyében is ez a kar nyert, 4298-an sorolták a jelentkezési lista első helyére. A második a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara, melyet 6527-en jelöltek meg, a harmadik pedig a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, ahová 4938-an szeretnének bejutni. 

25 kilót fogyott az X-Faktor sztárja
Le Quang Huy, ismertebb nevén Benji a 2014-es X-Faktorban vált ismertté. A húszéves tehetség a showműsor után 87 kilóról 97-re hízott egészségtelen életmódja miatt. Sokat bulizott, és rengetegszer csábult el a gyorskajáknak. 2016 februárjában elhatározta, hogy lefogy. 2017 nyarán azt nyilatkozta, hogy húsz kilótól szabadult meg, azóta viszont újabb öt kilót sikerült leadnia. Benji arról is beszámolt, hogy a zenei pályája mellett elkezdte az egyetemet a szülei tanácsára. Kereskedelem és marketing szakon tanul a Budapesti Gazdasági Egyetemen, elsősorban azért, hogy bővítse a tudását, szeptembertől pedig zenei konzervatóriumba fog járni, ott jazz-ének szakon képzi majd magát. 

Digitális üzletágvezetőt igazolt az Insomnia
Júniustól Marosi Balázs tölti be az Insomnia Reklámügynökség Digitális Üzletágvezető pozícióját. A közel tizenöt éves ügynökségi tapasztalattal rendelkező szakember korábban olyan nagy nemzetközi márkák digitális kommunikációján dolgozott, mint a Coca-Cola, a Mastercard, a Telenor vagy a Dr. Oetker.
Marosi Balázs a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán szerzett közgazdász diplomát, angolul, olaszul és spanyolul is beszél. Karrierjét 2005-ben a DDB-ben kezdte, ahol többek között online kampányokat menedzselt.

További megjelenések:
24.huMmonline.hu

Utazó projekt lett a HASÍT
A Hallgatói Sikerességet Támogató program 2012-ben, az akkor még főiskolai minőségében működő Dunaújvárosi Egyetemen (DuE) kezdődött el. A projekt jelentőségére a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap (FSA) is felfigyelt és támogatta a kezdeményezést. Most zárult le az FSA által finanszírozott HASÍT 3. fázisa, amelyben a testhezálló szak megtalálása, a hallgatók modern igényeinek kielégítése és az érdeklődés folyamatos fenntartása szerepel. A számos intézkedés mellett arra is figyeltek a projekt gondozói, hogy a hallgatók, oktatók és szakmai mentorok sikerességét támogató program eljusson az ország több egyetemére is, megismertették a HASÍT elemeit határon túli intézményekkel, más országok hallgatói, oktatói képviseletével is. A HASÍT helyi sikerességén felbuzdulva igyekeztek más felsőoktatási intézményeken is bemutatni a programot. Ellátogattak a Pécsi Tudományegyetemre, a Testnevelési Egyetemre, az Óbudai Egyetemre, az Eszterházy Károly Egyetemre és a Budapesti Gazdasági Egyetemre is.
Forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1., 3. oldal; 2018. május 31.

Esküvőjén jegyezte el a Stécét
A gól mindenhol gól, és a szurkolók bármely osztályban, minden városban és faluban azt a focistát imádják, aki a hálóba talál. Nem csak a Bajnokok Ligájában, de a járási „libalegelőn” is. Az 50 éves Berta István fénykorában félelmetes gólvadászként száguldott a nógrádi pályákon, és pályafutása révén – amely edzőként és játékvezetőként ma is tart – kicsit alámerülhetünk a megyei foci alsó régióiba, a falusi pályákon átélt kalandokra.
Berta István életében ma már a sport mellett, előtt a család játssza a főszerepet. 28 éve él boldog házasságban Bertáné Lantos Ildikóval, aki a helyi iskola igazgatója. Három gyermekük közül a 27 éves Dávid villamosmérnök, a 21 éves Adrienn a Budapesti Metropolitan Egyetem kereskedelem és marketing szakos, a 20 éves Ildikó a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy-számvitel szakos hallgatója.
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 12. oldal (2018. június 20.)

 

Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM