Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018. októberi sajtómegjelenések

Tovább bővül a Budapesti Gazdasági Egyetem pályaorientációs programja
Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a felsőoktatásba bekerülés fokozását támogató pályázat keretében - 16 középfokú oktatási intézmény részvételével - pályaorientációs programot indított még 2017-ben. A programhoz a tegnapi napon újabb 13 középiskola csatlakozott, így a sikeres kezdeményezés mára lefedi az ország összes régióját. A BGE elsősorban a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket népszerűsíti a diákok körében interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével. Tavaly óta eddig 18 helyszínen 50 program valósult meg, amelyeken közel 2500 középiskolás diák vett részt.
A most csatlakozó középiskolákkal való együttműködési megállapodásokat - ünnepélyes keretek között – a tegnapi napon együttesen írta alá Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora, Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja és a résztvevő intézmények vezetői Egyetemünk Lotz-termében.

További megjelenések:
M5 - Novum (2018. október 27.)
Bama.huBaon.huBeol.huDuol.huDunaujvaros.comHellonyiregyhaza.huHeol.huKemma.huNool.huSonline.huSzoljon.huTeol.huVeol.huVG.huWebradio.hu

Kutatók éjszakája a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Több mint 200 helyszínen 2 600 program várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján.
Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) idén is csatlakozott az eseménysorozathoz. A BGE Kutatók Éjszakáján olyan izgalmas témákat jártak körbe, mint a kibergazdaság, az energiabiztonság, a szállodai okos alkalmazások, az alkoholos italok élettani hatásai, illetve táplálkozástani szerepe, a reklámok kreativitása, vagy épp az irodák környezettani jellemzői. Szó volt arról is, hogy milyen kulturális utalások és nyelvi csemegék tanulhatók a népszerű popdalokból, vagy, hogy hogyan jelenik meg a hamisság a közösségi médiában. A résztvevők azt is megtudhatták, hogy miért fontos a rágás, és hogy hol is bomlik le az a bizonyos, mindenki által kritikusnak tartott és sokat számolt szénhidrát.
A közel húsz interaktív workshop és előadás mellett, az érdeklődők tesztelhették tudásukat egy játékos szabadulószobában, részt vehettek egy fizikai, biológiai, kémiai és táplálkozástani varázskísérletben, illetve kipróbálhattak robotokat és mesterséges-intelligencia programokat is.

Hőstettekre ma is szükség van
Miniszteri elismeréseket adott át az október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton Budapesten, a Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett eseményen.
Az eseményen az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjak átadására is sor került, amelynek célja az európai államokban megtalálni és elismerni a legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozásösztönzési projekteket, azaz olyan vállalkozói, nonprofit, önkormányzati vagy állami szintű kezdeményezéseket, amelyek ösztönzik, inspirálják és segítik a vállalkozók tevékenységét. A díjat a befektetés a vállalkozói kompetenciák fejlesztésébe kategóriában a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest Lab Vállalkozásfejlesztési Központ TEAM ACADEMY című programja, a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése kategóriában pedig a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Startup Budapest Programja nyerte el.

További megjelenés:
ITbusiness.huKanizsaujsag.huOrientpress.hu

 

Dilemmák egy stafétabot körül
Prof. Dr. Heidrich Balázsa BGE rektoraa generációváltás téma kutatója a családi vállalkozások vezetésátadásáról.
Manager Magazin, 32. oldal (2018. október)

Jó embernek van jó cége
Dr. Radácsi László, a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója a családi vállalkozások fenntarthatóságáról.
Manager Magazin, 25. oldal (2018. október)

A családi vállalkozás is csak kkv
Timár Gigi, BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetőjének írása a családi vállalkozásokról, a BGE Budapest LAB 2017 nyarán elindított hosszú távú kutatási programjáról.
Manager Magazin, 21.24. oldal (2018. október)

Specializált kutatóhelyek, projektek, szervezetek
Timár Gigia BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetőjének összeállítása a családi vállalkozásokhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatóhelyekről, projektekről, szervezetekről, benne a BGE Budapest LAB Családi Vállakozások Központját is.
Manager Magazin, 28-29. oldal (2018. október)

Az egóról le kell mondani
Timár Gigia BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetőjének írása csatolva a családi vállalkozások generációváltásáról, amely komoly kockázatot jelent a cégek életében. A magyar családi vállalkozások tömege néz szembe vele, a többség szinte teljesen felkészületlenül.
Manager Magazin, 30-31. oldal (2018. október)

Minden, amit  tudni akartál a budapesti airbnb-piacról
Az MSZÉSZ budapesti régióülésén mutatta be az airbnb-szobakiadás és a budapesti szállodapiac összefüggéseit vizsgáló tanulmányát Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektor-helyettese. A szakember a régióülésen elmondta, hogy 2014 és 2018. januárja között zajlott az interneten az az adatgyűjtés (netscraping), amelynek eredményeit összesítették és elemezték számítógépekkel. A felmérésből az derült ki, hogy a vizsgált időszak ideje alatt összesen 20.583 kiadó ingatlan volt Budapest területén az airbnb rendszerében, ezek 11 ezer tulajdonoshoz tartoztak. „Egyszerre sosem volt ennyi kiadó lakás Budapesten” – hangsúlyozta Jancsik András, mivel nagyon sok lakás csak rövid ideig szerepel a kínálatban. A tulajdonosok gyakran kipróbálják ezt a kiadási formát, aztán inkább albérletbe adják az ingatlant. Tavaly év végén 10 ezer lakás volt így elérhető, tehát ugyanennyi ki is esett a rendszerből négy év alatt.
További eredmények a cikkben.

További megjelenés:
Turizmus.com

Nem aggódunk túlzottan a robotok miatt
Tényleg elveszik a munkát a robotok? Vagy csak a másét, és mi nem vagyunk veszélyben? Szakértők évek óta elemzik ezeket a kérdéseket, de eddig keveset lehetett tudni arról, hogy hogyan viszonyulnak a kérdéshez az emberek. A Budapest Lab számolt be arról a kutatásról, ahol a Budapesti Gazdasági Egyetem Kibergazdaság Kiválósági Központja (BGE KiKK) és a GfK Hungária Piackutató Intézete (GfK) online valamint személyes adatfelvétellel vizsgálta az emberek robotikával kapcsolatos tudását, véleményét. A felmérést a 15-69 éves lakosság körében, egy 1000 fős reprezentatív mintán végezték.
Bármilyen meghatározó változásról is van szó, a kutatás adataiból az látszik, hogy az embereket egyelőre nem érdekli a robotizáció.

Kettős cél
„A felsőoktatási intézmények kulcsszerepet játszhatnak a fenntartható fejlődés elveinek gyakorlatba ültetésében. Jelentős foglalkoztatóként hétköznapi működésükkel maguk is példát mutathatnak és közben úgy oktathatnak, hogy a végzősök már új szemlélettel lépjenek ki a munka világába. Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) igyekszik a leginkább fenntarthatóvá válni” – olvasható a HVG Fenntartható Fejlődés Plusz mellékletében.
A cikk a magyarországi egyetemek közül a BGE-t mutatja be követendő példaként, amely felelős intézményként fenntarthatósági stratégiával rendelkezik, Fenntarthatósági Tanácsot és Fenntarthatósági Hálózatot is működtet. A csatolt cikkben Nagy Andrea, az Egyetem Fenntarthatósági Központjának vezetője nyilatkozik a célokról, a projektekről. 
HVG-Fenntartható Fejlődés Plusz, 116-117. oldal (2018. október 18.)

Hogyan készüljünk a robotinvázióra?
Vajon tartunk-e a robotoktól és elterjedésüktől, vagy inkább a lehetőséget és a kényelmet látjuk bennük? Ezeket a kérdéseket és a felhasználók hozzáállását is vizsgálta a Budapesti Gazdasági Egyetem egy friss kutatásban.
Az M2M Zóna műsorában először volt szó arról, hogy bár a köznyelvben sok mindent robotnak nevezünk, de valójában ezeknek a gépeknek egy része automata berendezésnek számít.
A műsor vendége Dr. Csonka László, a BGE Kibergazdaság Kiválósági Központjának vezetője volt. 

További megjelenés:
Penzugygyuru.co.hu

Nagyon menő dolog történt a BGE Markó utcai épületében
Az Eduline.hu újságírói is a BGE Facebook oldalát olvassák, íme:
"Nem láttad még a rektori irodát?! Most beleshetsz! Nézd az Aranyéletet, amelynek több jelenetét a Markó utcai épületünkben forgatta az HBO stábja" - írja a Facebookon a Budapesti Gazdasági Egyetem. Vasárnaptól újra van programjuk azoknak, akik szünet nélkül végigdarálták az Aranyéletet – a BGE-seknek ráadásul más okuk is van arra, hogy megnézzék a sorozatot, több jelenetet ugyanis a Markó utcai épületben vettek fel. Az Aranyélet harmadik évada vasárnap indul, a forgatásról pedig itt találtok képeket.

Ciki egyetemi pólóból kulttermék – erre hajtanak a BGE hallgatói
Hallgatók indították el a legnagyobb hazai gazdasági egyetem merchandising üzletét. A Budapesti Gazdasági Egyetem egyik vállalkozásfejlesztési oktatási programja, a finn modell alapján működő Team Academy Budapest frissen végzett hallgatóiból verbuválódott csapat, az EduStore tagjai ambiciózusan abban bíznak, hogy új márkájuk kulturális ikonná válhat, mint mondjuk a Harvard vagy az MIT esetében: e neves intézmények pólóit nagyságrendekkel többen viselik azoknál, akik valóban oda jártak.
Magyarországon az egyetem nevével ellátott termékeknek nincs különösebb hagyománya, az EduStore saját piackutatása ugyanakkor egyértelműen megmutatta, hogy igény, az lenne rá. Az eredmények szerint a diákok többsége büszke arra, hogy egyetemre jár, ezt szívesen mutatják meg a külvilágnak is, az egyetemi márkákhoz kapcsolódó termékek pedig éppen erre teremtenek lehetőséget. Ujlaki Áron és Vályi-Nagy Károly alapítók elmondták, hogy a szervezeti kultúra csak lassan változtatható, ugyanakkor egy több volt főiskolából integrálódott modern egyetemnek önös érdeke, hogy ezt a folyamatot minél több eszközzel gyorsítsa. Az egyik ilyen eszköz a márkázott termékeken keresztül az összetartozás érzésének erősítése. A BGE esetében a legnagyobb kihívás a négy különböző múlttal rendelkező kar közötti különbözőség, ugyanakkor az egységes márka felépítése.

Népszerűség és túlkínálat
Az idén szeptemberben elindult turizmus-vendéglátás alapképzésekre – az alapképzési szakok összjelentkező számának kb. kétezres növekedése mellett – a tavalyinál mintegy kétszázzal többen, 4 990-en jelentkeztek és közülük mintegy százzal többen, 1 635-en nyertek felvételt az Oktatási Hivatal adatai szerint. Hasonlóan népszerű a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzési szak is, amely szinte mindegyik intézmény kínálatában megtalálható turizmus vagy vendéglátás szakiránnyal. A turizmus-menedzsment mesterképzés is keresettebb volt, mint tavaly, ennek keretében több mint félszázan kezdték meg tanulmányaikat idén. A meghirdetett képzések számát tekintve ezzel együtt volt némi túlkínálat, számos képzés nem is indult el, köztük több szakirányú továbbképzés sem.
Napjainkban országszerte közel húsz hazai felsőoktatási intézményben folyik turisztikai képzés, bár a legtöbb hallgatót továbbra is a Budapesti Gazdasági Egyetem fogadja.
Turizmus.com, 7-9. oldal (2018. október 26.)

Összeállítás: A Budapesti Gazdasági Egyetem fenntarthatósági programot indított hazai és külföldi diákoknak
A környezettudatosság és a fenntarthatóság legújabb fiatalokat is érintő változásairól, helyzetéről kapnak akár kézzelfogható információkat is azok a magyar és külföldi diákok, akik  Budapesti Gazdasági Egyetem fenntarthatósági programjában részt vesznek. A BGE zalaegerszegi zöld kampuszán a környezettudatosság gyakorlati megvalósítását közvetlenül közelről is láthatják a diákok. A beszélgetésben többek között a BGE-s hallgatók mellett Balázsné Dr. Lendvai Marietta, a BGE Gazdálkodási Karának főiskolai docense, az Egyetem Fenntarthatósági Hálózatának elnöke is nyilatkozott.
Kossuth Rádió-Jó napot, Magyarország! (2018. október 12.)

További megjelenés:
Zalaegerszegi Televízió - Híradó

Új politikai szervezetet hozott létre a leváltott katalán elnök
Új politikai szervezetet hozott létre Carles Puigdemont leváltott katalán elnök. A témában Dr. Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa nyilatkozott az M1 Ma reggel című műsorában, ahol elmondta, hogy az újonnan létrehozott új politikai szervezet célja, hogy a spanyol központi kormánnyal tárgyalásos megállapodás jöjjön létre a katalán függetlenségi népszavazás kérdésében. Szerinte Puigdemontnak az a törekvése, hogy kívülről szervezze meg és egy táborba terelje a függetlenségpárti politikai erőket. A politikai szervezet még nem párt, január 19-én tartják az alapító kongresszust, amelyen megválasztják majd a vezetőket.
Domonkos Endre még megjegyezte, a jelenlegi kormány hajlandó tárgyalásokat folytatni a katalán kormánnyal, de a kérdésre nem lehet megoldás az egyoldalú elszakadás.

További megjelenés:
Hir6.huHirado.huHirma.huIranytv.huMagyaridok.huMixonline.huNapi.huPestisracok.hu

Ezt már nekik kell megoldani
Az anyaintézmény egyetlen vidéki képzőhelyeként is aktív szerepvállalást tudhat magáénak a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Kara. Külföldi hallgatók érkeztek a BGE campusára, a fő téma a fenntarthatóság volt. Ennek a törekvésnek a jegyében látogattak a BGE-n Stipendium Hungarica ösztöndíjjal tanuló külföldi diákok az egerszegi karra, ahol először is rácsodálkozhattak a több mint ideális, festői parkban megvalósuló tanulási körülményekre.
Ez is volt az egyik nem titkolt cél. Ugyanis az elmúlt tanév tavaszi félévében a zalaegerszegi „zöld campuson” megvalósított fenntarthatósági nap folytatásaként szervezték a „green cooperation őszi egyetemet”. A budapesti karokról három-három napra 20-20 külföldi hallgató érkezett, Grúzia, Románia, Moldova, Irán, Tunézia, Vietnam, Szíria, Oroszország, Jordánia, Dél-Afrika, India, Mongólia, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Laosz, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kolumbia, Bosznia-Hercegovina színeit képviselve. A fiatalok egyebek közt láthatták, a campus az épületek tetején összegyűjtött, a föld alatt tárolt esővíz felhasználásával csökkentette a vécéhasználatra fordított víz mennyiségét, a kollégium vízstopzuhanyozókkal ellátott, ami a társadalmilag felelős gondolkodásról üzen.
Zalai Hírlap, 1., 7. oldal (2018. október 19.)

További megjelenés:
zaol.hu

Három éve működik sikeresen a Szenior Akadémia Zalaegerszegen
Újra egyetemi padsorokba ültek a nyugdíjasok. Már 3 éve működik sikeresen a Szenior Akadémia Zalaegerszegen. Az idei tanévben több mint 300 hallgatója van a programoknak. A cél tanulási és képzési lehetőséget biztosítani az időseknek egyetemi keretek között. A témában készült beszélgetés Lambertné Katona Mónikával, a BGE GKZ kiemelt programok igazgatójával.
Kossuth Rádió – Jó napot, Magyarország! (2018. október 19.)

Minden nap lehet valami újat olvasni arról a szaúdi újságíróról, aki két hete ment be Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára és soha nem hagyta el újra az épületet
Minden nap lehet valami újat hallani arról a szaúdi újságíróról, Dzsamál Hasogdzsiról, aki két hete ment be Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára azért, hogy papírokat intézzen a házasságával kapcsolatban. Ő egyébként az USA-ban, a Washington Postnál dolgozó szaúdi állampolgárságú újságíró és az elmúlt időszakban több kritikus cikket is írt Szaúd-Arábiával kapcsolatban. A menyasszonya állítása szerint bement a főkonzulátus épületébe, azonban soha nem hagyta el újra az épületet. A török hatóságok szerint a szaúdiak megölték és eltüntették a holttestét, de bizonyítékok még nincsenek.
Az esettel kapcsolatban Szűcs R. Gáborral, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának docensével beszélgettek a műsorban.
MusicFM - Önindító (2018. október 16.)

Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat
Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Első alkalommal Lusztig Tamás, - a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje -, Bicsár Attila - a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje -, Alexander Stockl - a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés és élelmianyagismeret tanára -, valamint Tischler Petra, a BGE KVIK korábbi hallgatója, a The Fishmarket Key Account Managere kapta meg a díjat.

Fenntarthatósági Őszi Egyetem
Az elmúlt tanév tavaszi félévében a zalaegerszegi Zöld Kampuszon lezajlott Fenntarthatósági Nap folytatásaként ebben a hónapban a „Green Cooperation” Őszi Egyetem keretében a BGE budapesti karain tanuló 20-20 külföldi hallgató bevonásával valósítanak meg programsorozatot Egerszegen. Október 11-12-13-án, azaz csütörtöktől kezdődően három napon át a diákok a fenntarthatóság témájában hallhatnak angol nyelvű szakmai előadásokat neves szakemberektől, valamint fejlesztő tréningeken és workshopokon vehetnek részt. A program a BGE két meghatározó stratégiai pillérét – így a társadalmilag felelős és nemzetközi egyetem – is támogatja, emellett meghatározó jelentőségű a zalai karon tanuló hallgatók számára, hiszen ez idáig kevésbé találkozhattak külföldi diákokkal.
Zalai Hírlap (2018. október 9.)

Gólyaavató városszerte
Hangos volt a Dísz tér tegnap délután a csapatokba szerveződött gólyák énekétől, ahogy bevonultak a térre, az idei gólyaavató program egyik helyszínére.
Játékos vetélkedőkkel telt a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg és a Pannon Egyetem Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet közös gólyaavatója. A két egyetem hallgatóit dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja, valamint dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója köszöntötte a téren, jó bulit kívánva a gólyaavatásra. De hozzátették: a pénteki órákra is jó lenne azért beérni… Az elsőéves hallgatók négy csapatot szerveztek, és tréfás versenyeken vettek részt a város különböző pontjain. A Dísz téren először a saját fejlesztésű indulókkal mutatkoztak be, többnyire a szórakozás, a tanulás és a vizsgák összefüggéseit boncolgatva. Az este 9-ig tartott vetélkedőkön a várossal is ismerkedhettek a máshonnan érkezett első évfolyamos hallgatók, majd éjszakába nyúló bulival ért véget a nap.
A hagyományos rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Zalaegerszegi Ifjúsági Szervezete, a Hallgatói Önkormányzat, valamint a Pannon Egyetem szervezte.
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. október 11.)

Két előadás az akadémián
A BGE Gasparich utcai képzési központjában a Senior Akadémia soron következő foglalkozásán, október 18-án 14 órától dr. Kása Richárd tudományos főmunkatárs tart előadást a Családi vállalkozások Magyarországon címmel.
Zalai Hírlap, 6. oldal (2018. október 12.)

Megtartotta hagyományos gólyaavatóját a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási, valamint a Pannon Egyetem Mechatronikai Kara. A két iskola immár hagyományosan közös programokat szervez az új hallgatóknak.
Zalaegerszegi Televízió - Híradó (2018. október 11.)

Vendéglátó szakmák az Euroskills 2018. versenyen
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szeptember 26-28. között rendezte meg a szakmák Európa-bajnokságát, az EuroSkillst Budapesten, a versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője és 500 szakértője volt jelen. A három versenynapon 100 ezer látogató kereste fel a Hungexpo területét. A magyar csapat versenyzői 27 szakmában indultak. Az Európa-bajnokságon három, a turizmushoz kapcsolódó szakma képviselői is összemérték tudásukat. A szakácsok, pincérek, szállodai portások három napon át álltak helyt szakmai, gyakorlati feladatok megoldásában. A fiatal szakemberek elé több kihívást állítottak a szakértők, egy finom ételsort vagy egy különleges koktélt kellett készíteniük, problémás vendéget kellet kezelniük. A verseny hitelességét a szakmai háttér biztosította. A pincérek versenyterületéért Tóth Gábora BGE mesteroktatójaa VSZOE alelnökea szakácsok területéért Kis Zoltána BGE oktatója, mesterszakács, a szállodai portások hátterét pedig Ungár Tamás főportás, a Magyar Aranykulcs volt elnöke biztosította.

Az akadémián
A Senior Akadémián csütörtökön 13 órától tartják a pótbeiratkozást a BGE Gazdálkodási Karán a Gasparich utcában. Ezt követően 14 órakor Tóth Balázs tart előadást Kitekintés az Egyesült Arab Emírségekre, majd Bérces Edit főiskolai docens Ez nekem Kína címmel.
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. október 3.)

Futás 1956 tiszteletére
Szerdán 19 óra 56 perckor Beethoven Egmont-nyitányának hangjaira lelkes fiatalok csapata startolt a BGE egerszegi campusáról: 5 600 méteres futással tisztelegtek az 1956-os forradalom előtt.
A rendezvény dr. Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, főiskolai docens, a kar tanára nevéhez fűződik, aki két éve a tanintézmény parkjában már szervezett hasonló megmozdulást.
Ezúttal meghívták Zalaegerszeg polgárait és civil szervezeteit is, hogy velük közösen kivigyék a városba az egyetem forradalmi szellemiséget. Sokan elfogadták a meghívást, közöttük sportolók, a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület például csapatostól érkezett. Az emléktúra „gyalogló kurzusán” részt vett dr. Gubán Miklós dékán és dr. Jármai Erzsébet dékánhelyettes, valamint a lelkes ’56-os diákságot képviselve Bérces Sándorné dr. Czeglédi Edit nyugalmazott főiskolai docens. 
Zalai Hírlap, 6. oldal (2018. október 18.)

Biztonság, komfortérzet
Budapesti Gazdasági Egyetem egerszegi kara és a Magyar Közgazdászok Társasága (MKT) zalai szervezete harmadik alkalommal rendezett gyűjtést a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályát támogató alapítvány számára.
Dr. Csanádi Ágnes, a kar tanszékvezetője állt a vállalatokat megszólító szervezés élére, melynek eredményeként tegnap 1 millió 255 ezer forintot adtak át az Akarattal és Hittel Alapítványnak. A bensőséges ceremónián a segítségnyújtás gesztusát hangsúlyozta az adományozók nevében Berta László, a MKT zalai elnöke, dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja, s ezt köszönte meg a kedvezményezettek részéről dr. Máhr Károly, az osztály vezető főorvosa, egyben az alapítvány elnöke. Az összeget a betegek biztonságát és komfortérzetét növelő felszerelések vásárlására fordítják. 
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. október 26.)

További megjelenés:
Zaol.hu

Eddig kell nyelvvizsgáznotok ahhoz, hogy megkapjátok a többletpontot a felvételihez
Számos diák az utolsó pillanatra hagyja a nyelvvizsga megszerzését a felvételi előtt. Az Eduline.hu cikke összeszedte azokat a határidőket, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy valaki még időben megkapja a bizonyítványt. A legtöbb nyelvvizsgaközpont, például a BME és a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, és a DExam is a vizsgától számított 60 napon belül állítja ki a nyelvvizsga bizonyítványt. Az Euroexamnél is nagyjából ugyanennyi idővel lehet számolni, 20 munkanapot kell várni az eredményig, ezután pedig 5 hét (plusz 4-5 nap) alatt állítják ki a bizonyítványt. Tehát a sikeres vizsga után még két hónap, mire kézben lesz a bizonyítványotok.

Fókuszban az energiahatékonyság
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projekt partnerként vesz részt az „Új képzési koncepció kialakítása az energiahatékonyság érdekében - EN-EFF, HUHR/1601/4.1.2/00035” című magyar-horvát gazdaságfejlesztő projektben, melynek keretében 2 napos oktatási tréning kerül megszervezésre 2018. október 4-én és 5-én a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karán.
A képzés témája a lakóépületek fejlesztése a közel nulla energia szint elvárásai alapján és a hazai épületállomány szempontjából. A képzés során előtérbe kerül az Európai Unió és a hazai jogszabályok alkalmazásának körülményei, az épületek energia felhasználásával kapcsolatos információk, költség optimalizálás és egyéb épületenergetikai ismeretek, melyekről a témában jártas szakértők prezentálnak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közleménye
A HÖOK október 6-i közgyűlésén Murai Lászlót, az ELTE hallgatóját választották meg a HÖOK elnökének, megbízatása 2019. január 1-én kezdődik és 2 évre szól. Murai László az ELTE BTK HÖK elnöki tisztségét, majd az ELTE EHÖK elnöki tisztségét töltötte be 2018. július 31-ig.  Az október 6-án megválasztott elnök programismertetőjében elmondta, az ösztöndíjreform nem ért véget. A HÖOK és az EMMI közötti megállapodás eredményeként létrejövő 40 százalékos szociális ösztöndíj emelkedést követnie kell a teljesítményalapú ösztöndíjak emelése is. Kiemelte: a Budapest Diákváros és a kollégiumfejlesztési stratégiában való részvétellel folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a kollégiumi férőhelyek növekedjenek.
A közgyűlés a HÖOK elnökhelyettesének Kovács Pétert (PTE) választotta meg, Kiss Viktor, a BGE EHÖK elnöke pedig bekerült az elnökségbe. 

Tájékoztatnak
Szakmai műhelymunkát és előadássorozatot tart a Budapesti Gazdasági Egyetem helyi kampuszán a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A kétnapos program az épületek tervezésének, kivitelezésének és felújításának új követelményeit tárja az érdeklődők elé. 

Körtánc a mellrák ellen
Az Akarattal és Hittel Alapítvány harmadik alkalommal mozgósított az emlőrák elleni küzdelem világnapja alkalmából egy körtáncra. A kör megtart, összeköt és erőt ad. A Dísz téri, városi szintű rendezvényen férfiak és nők, idősek és fiatalok tettek lépéseket, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: fontos a rendszeres önvizsgálat a mellrák megelőzése érdekében. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) helyi karának szellemiségébe is beleillik a társadalmi felelősségvállalás. Az alapítvány megkereste dr. Csanádi Ágnes tanárnőt, aki felkért minket – első- és felsőbb éves hallgatókat –, hogy képviseljük az egyetemünket a programon. A hagyományokhoz híven örömmel csatlakoztunk, mert részvételünkkel szerettünk volna példát mutatni a későbbi hallgatói generációknak. Újra Bakos Márta vezetésével tanulhattuk meg a szakrális táncokat. Végtelen türelemmel kísérte végig a próbákat, lelkesedése mindenkit magával ragadott. Öt különböző zenével készültünk, amelyek között szerepelt jóga, és érzékelhető volt egy kis görög hatás is.
Zalai Hírlap, 8. oldal (2018. október 10.)

Pillanatfölvétel a dékánoktól – „Prémiumképzései” egyediségét is növeli az SZTE GTK
A most készült interjú-sorozatban a Szegedi Tudományegyetem dékánjai által irányított közösség örömeiről és gondjairól, az adott kar helyzetéről és céljairól készültek beszélgetések. Az SZTE GTK dékánja, Dr. Kovács Péter képzéseik gyakorlatorientáltságát hangsúlyozza. Az előző két ciklusban irányító Dr. Vilmányi Márton szerint pedig az utóbbi tíz évben nagyot változott a közgazdászképzés. A beszélgetésekben említésre kerül a Budapesti Gazdasági Egyetem is, mint a főbb gazdasági képzőhelyek egyike.

Szélessávú kapcsolat helyi megoldásokkal
Dübörög a légi árufuvarozási piac, és további növekedésre kell számítani, mondják a Kühne + Nagel hazai szakemberei is, akiket a nyár eleji Ferihegyre történt költözésük apropóján kaptak mikrofonvégre a Kozlekedesvilag.hu újságírói. A mostani ideiglenes irodahelyükről tovább vándorolnak majd a reptér piacbővülési hullámot meglovagoló Cargo City bázisába, amely a tervek szerint 2019 második felében készül el. Ez fog magyar érdekeltségű szélessávú kapcsolatot biztosítani a világ légi áruforgalmában, amiből természetesen a Kühne + Nagel is kiveszi a maga részét.
Az interjúban megszólal Panker-Balla Bettina is, aki 2015 óta a légi szállítmányozás üzletfejlesztési vezetője, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának logisztikai szakirányú diplomájával rendelkezik. Másfél éves kitérőt követően, 13 évvel ezelőtt a Kühne + Nagelhez igazolt. Ez idő alatt több pozícióban is kipróbálta magát a cégen belül. Több mint 7 évig volt légi export menedzser, majd 2015 óta a légi szállítmányozás üzletfejlesztési vezetője.

Stabil alapokon
A Magyarországi Református Egyház kiemelten fontosnak tartja a keresztyén roma értelmiség képzését, ezért a kezdetektől fogva támogatja a maguk elé e célt kitűző intézményeket. A debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium (WISZ) 2011, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) 2016 óta várja a hajdúbihari megyeszékhelyen és a fővárosban tanuló főiskolai, illetve egyetemi hallgatókat.
Kovács Szandrának kapóra jött, hogy a fővárosban is indul szakkollégium, hiszen enélkül ma már nehezen tudná elképzelni az életét. „Rengeteget segít nekem, hiszen otthon érzem magam, roma fiatalok között vagyok, olyan helyen, ahol kiteljesedhetek. Amikor végzek az egyetemen, tudom, hogy hazamegyek. Ott vannak a barátaim, bárkihez bármilyen problémával fordulhatok” – mondta a Budapesti Gazdasági Egyetem humánerőforrás-menedzsment szakán tanuló lány, aki a borsodi Erdőhorvátiból érkezve lett a RefoRom tagja.
Reformátusok Lapja, 5. oldal (2018. október 28.)

Horn György pedagógus, az AKG alapítója
A HVG Portré rovatának aktuális főszereplője Horn György, pedagógus, az AKG alapítója, akinek felesége szintén tanár, a Budapesti Gazdasági Egyetemen volt tanszékvezető, nyugdíjazása után pedig új szakmát tanult, szobrász lett. 
HVG, 5., 66. oldal (2018. október 3.)

További megjelenés:
HVG.hu


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM