Keresés:
Események
«2019. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

2018. szeptemberi sajtómegjelenések

Küzdenek az idősekkel, amíg meg nem öregednek
Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciájának panelbeszélgetésén arra keresték a választ a résztvevők, hogy milyen módszerekkel lehet jól átvenni, illetve jól átadni a családi vállalkozást.
Mint kiderült, ahány cég és család, annyi módon képzelik el a folyamatot. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem professzora szerint az látszik, hogy a második generációs cégvezetők tudatosabbak sok területen, és jobban meghúzzák a munka határát. Nem akarnak már napi 10-12 órát dolgozni, viszont nagyon hatékony a munkával töltött idejük.

JVSZ: Már nem csak sakkban győzik le a robotok az embert
A kiterjesztett mesterséges intelligencia egyelőre még inkább a nagyvállalatok üzleti folyamatait érinti, azonban a kormánynak is az a célja, hogy ezeket a cégeket összekapcsolja a hazai kis- és középvállalatokkal - hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) mesterséges intelligencia üzleti alkalmazásáról, és gazdasági hatásairól szóló konferenciáján, ahol bemutatásra került az iLex kognitív üzleti asszisztense is.
A konferencián bejelentettek egy nemzetközi, 8 országra kiterjedő hallgatói versenyt is. Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja kiemelte, hogy BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán már évek óta iLex jogi platformban oktatják a jogi tárgyakat, mellyel kapcsolatban a diákok visszajelzése rendkívül pozitív. A versennyel azt szeretnék kipróbálni, hogy miként lehet bevezetni a köztudatba, hogy az AI nem 20-30 év múlva lesz az életünk része, hanem akár már a jelenben is. Ha a diákok ebbe belenőnek, akkor a 2030-as évre kitűzött ország-vízió is teljesülhet – mondta a kancellár.
A versenyt az IBM és iLex szervezi, kifejezetten felsőoktatási szervezetek számára. November 22-én lesz a díjátadás, Budapesten. A versenyzőknek egy robotot kell elkészíteni, amit nemzetközi szinten fognak elbírálni.

További megjelenés:
Ado.huInsiderblog.hu

Többet fektetnek a jövőbe a többgenerációs cégek
A magyar családi vállalkozások csak nagyon kevés szempontból, és minimálisan különböznek a többi kis- és középvállalkozástól. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ igazgatója a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján elmondta: „2016-ban döntött úgy az egyetem, hogy a kkv-k szakértőjévé és támogatójává szeretnének válni. Ehhez azonban átfogó ismereteket kell szerezniük, ennek érdekében tavaly kétkörös empirikus adatfelvételbe kezdtek. A kutatást nehezítette, hogy nincs egységes definíció arról, pontosan mely cégek a családi vállalkozások, számukat 10-50 ezerrel becsülték különböző források.” Ezért a Vállalkozásfejlesztési Központ kutatói létrehozták saját definíciójukat: családi vállalkozás, amely annak tartja magát, vagy ahol a cég legalább 51 százaléka egy család tulajdonában van, és a család részt vesz a vállalkozás irányításában, működtetésében.

További megjelenés:
Világgazdaság-2018.09.28.-Családi vállalkozásnak számít a kkv-k több mint fele (5. oldal)

Mit érdemes tudni a családi vállalkozásokról illetve azok utódlásáról?
A TrendFM A nap vendége című műsorában Tímár Gigi, a BGE Budapest LAB tudásmenedzsment vezetője és Nyomárkay Kázmér, a K&K Magazin alapítő-főszerkesztője a családi vállalkozások, illetve azok utódlásáról beszélgettek.
A beszélgetés meghallgatható a rádió weboldalán.

Generációváltás a magyar vállalkozásoknál, avagy most érdemes céget, vállalkozást vásárolni?
Közel 30 év telt el a rendszerváltozás óta. A kilencvenes években alapított családi vállalkozások jelentős része nagykorúvá vált és most jut el oda, hogy az alapítók átadják a stafétát a következő generációnak. A Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB nevű csoportja által 2017-ben végzett kutatás szerint körülbelül 3000-re tehető azon magyar családi vállalkozások száma, amelyeknél az utódlás a közelmúltban zajlott le vagy 5 éven belül esedékes.

Fókuszban a hüvelyes növények
A TRUE projekt keretében „Hüvelyes növények a fogyasztók szemével” című C-LIN konferencián a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Aulájában az előadásoké és a tapasztalatcseréké volt a főszerep. A szeptember 11-13. között megrendezett esemény 2. napján a szervezők bemutatták a fenntartható gazdálkodókkal idén tavasszal elindított közös kísérletük eredményeit. Az eseményen kiderült, melyik bab, borsó, lencse miként termelhető a fenntarthatóság alapelveinek figyelembe vételével. Szó esett a TRUE projekt magyar résztvevőinek távlati céljairól is, többek között a hüvelyesfogyasztás népszerűsítéséről a hazai csúcsgasztronómia szereplőinek bevonásával.
A hüvelyes növények - bab, borsó, lencse, csicseriborsó - fenntartható termesztésével és népszerűsítésével foglalkozó 2017 áprilisában indult és 2020-ig tartó nemzetközi TRUE (TRansition paths to sustainable LegUme based systems in Europe) H2020 projekt 11 ország 24 esettanulmányát koordinálja annak érdekében, hogy közösen megtalálják a legjobb utat a fenntartható hüvelyes növénytermesztés és -fogyasztás növelését illetően. Emellett ráirányítsák a figyelmet a hüvelyes növények fogyasztásának változatosságára és étkezésben betöltött szerepére.

További megjelenés:
Élelmiszer.hu

Gasztrorandi hetedszer
Az immáron hetedik alkalommal megrendezett termelő-étterem találkozón 38 kiállító, közöttük 25 termelő mutatta be portékáját az érdeklődőknek.
Szörpök, lekvárok, mézek, tészták, kolbászok és egyéb húskészítmények, tejtermékek, bio zöldségek, helyi termelők által termelt alapanyagból készített további kézműves termékek sorakoztak a Gasztrorandi kiállítói asztalain. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan megjelentek környezetbarát termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló cégek is, többek között komposztálható csomagolóanyagokkal, újrahasználható textil szalvétákkal és még bringás ételfutárokkal is találkozhattak az érdeklődők.
A kezdeményezéshez idén is partnerként csatlakozott a Budapesti Gazdasági Egyetem, amely felelős felsőoktatási intézményként kiemelt figyelmet fordít a felelős oktatás-kutatás mellett többek között a tudatos életmód népszerűsítésére is.
A témában rádiós interjú készült Dr. Lugasi Andreával, a BGE KVIK dékánjával.

Korábbi megjelenések:
ATV-Start Plusz-2018.08.28.
Echo TV-Tudakozó-2018.09.11.
Bcoolmagazin.huNg.hu

Beszámolók az eseményről:
Kossuth Rádió-Közelről-2018.09.07.
Aktivpihenes.huKamaraonline.huTurizmus.comTurizmusonline.hu

Nyílt napot szervez ma a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ a turizmus világnapja alkalmából
A Turizmus világnapja volt tegnap, szeptember 27-én, amelynek központja Budapesten volt. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ nyílt napot is szervezett, amelyhez 2018-ban 33 programmal csatlakoztak a turisztikai szolgáltatók országszerte. A témában készült beszélgetésben Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke mellett részt vett Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja is, aki többek között a karon folyó turizmus-vendéglátás képzésről is beszélt.
Kossuth Rádió-Napközben (2018. szeptember 27.)

Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat
Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Első alkalommal Lusztig Tamás, - a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje -, Bicsár Attila - a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje -, Alexander Stockl - a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés és élelmianyagismeret tanára -, valamint Tischler Petra, a BGE KVIK korábbi hallgatója, a The Fishmarket Key Account Managere kapta meg a díjat.

További megjelenés:
Kamaraonline.huVendeglatasmagazin.hu

Egyre többeket vonz a Kutatók éjszakája
A Kutatók éjszakájának elsődleges célja az, hogy megismertesse a kutatók munkáját, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát a fiatalok számára. A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódóan több múzeum, levéltár és örökségvédelemmel foglalkozó intézmény is csatlakozott a kétnapos rendezvényhez szeptember 28-án és 29-én.
A kibergazdaságról, az energiabiztonságról és a szállodai okosalkalmazásokról is tartanak gondolatébresztő és interaktív előadásokat a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatói és oktatói pénteken, a Kutatók éjszakáján. A programok résztvevői megtudhatják továbbá, miért fontos a rágás, és hogy hol bomlik le a mindenki által kritikusnak tartott szénhidrát. A mintegy húsz interaktív workshop és előadás mellett, az érdeklődők tesztelhetik tudásukat egy játékos szabadulószobában, részt vehetnek egy fizikai, biológiai, kémiai és táplálkozástani varázskísérletben, továbbá kipróbálhatnak robotokat és mesterséges-intelligencia programokat is.
Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja a Hirado.hu megkeresésére elmondta, hogy laboratóriumaik is megnyílnak szeptember 28-án este. Megjegyezte, hogy az intézményen belül az ő programjaik egyedinek számítanak, mivel a vendéglátást a biológia, a kémia és a fizika szemszögéből is megközelítik.

További megjelenés:
Mínuszos.hu

Kutatók éjszakája
Sikeres kezdeményezésnek bizonyul szinte minden szakmai területen az egy napon, illetve egy éjszakán zajló, nagyközönségnek szóló bemutatkozás. Szeptember 28-án, jövő pénteken a megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézmények tárják ki kapuikat a Kutatók éjszakája keretében. A gazdag eseménysorról szóló tegnapi sajtótájékoztatón dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere szólt arról, hogy a város számára fontos az egyetemek, főiskolák jelenléte, hiszen a helyi gazdaság is hasznát látja a náluk képzett szakemberek itteni elhelyezkedésének. A Kutatók éjszakája program során pedig az egerszegiek is betekinthetnek a tudományos műhelyekbe, az ott folyó kutatásokba, a felsőoktatás mindennapjaiba. A BGE kínálatáról dr. Gubán Miklós dékán elmondta, öt és kilenc óra között fogadják a látogatókat, akik szabadulószobákban próbálhatják ki leleményességüket, tudásukat. A drón- és robotbemutató is itt rendelkezésre áll.
Zalai Hírlap, 3. oldal (2018. szeptember 20.)

További megjelenés:
Webradio.hu

Még nincs programotok ma estére? Ezekkel készülnek az egyetemek a Kutatók éjszakájára
Szeptember 28-án azaz ma lesz a Kutatók éjszakája, az Eduline.hu összegyűjtötte, mivel készülnek az egyetemek erre a napra.
A kibergazdaságról, az energiabiztonságról és a szállodai okosalkalmazásokról is tartanak gondolatébresztő és interaktív előadásokat a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatói és oktatói pénteken, a Kutatók éjszakáján. A programok résztvevői megtudhatják továbbá, miért fontos a rágás, és hogy hol bomlik le a mindenki által kritikusnak tartott szénhidrát. A mintegy húsz interaktív workshop és előadás mellett, az érdeklődők tesztelhetik tudásukat egy játékos szabadulószobában, részt vehetnek egy fizikai, biológiai, kémiai és táplálkozástani varázskísérletben, továbbá kipróbálhatnak robotokat és mesterséges-intelligencia programokat is. 

Kutatók Éjszakája – Kibergazdaság és szállodai okosalkalmazások a BGE előadásain
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája eseménysorozathoz. A BGE Kutatók Éjszakáján olyan izgalmas témákat járnak körbe, mint a kibergazdaság, az energiabiztonság, a szállodai okos alkalmazások, az alkoholos italok élettani hatásai, illetve táplálkozástani szerepe, a reklámok kreativitása, vagy épp az irodák környezettani jellemzői. Szó lesz arról is, hogy milyen kulturális utalások és nyelvi csemegék tanulhatók a népszerű popdalokból, vagy, hogy hogyan jelenik meg a hamisság a közösségi médiában. A résztvevők azt is megtudhatják, hogy miért fontos a rágás, és hogy hol is bomlik le az a bizonyos, mindenki által kritikusnak tartott és sokat számolt szénhidrát.
A közel húsz interaktív workshop és előadás mellett, az érdeklődők tesztelhetik tudásukat egy játékos szabadulószobában, részt vehetnek egy fizikai, biológiai, kémiai és táplálkozástani varázskísérletben, illetve kipróbálhatnak robotokat és mesterséges-intelligencia programokat is.
MTI.hu (2018. szeptember 25.)

További megjelenések:
Femcafe.huWebradio.hu

Robotépítés, éjszakai túra és alkatrész simogató
Több mint 200 helyszínen 2 600 program várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján.
Robot, amely magától, a lakást feltérképezve porszívózik: ez és az ehhez hasonló intelligens eszközök a legnépszerűbbek a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol a látogatók megismerhetik a robotika újdonságait.
„A BGE Külker Karának Kibergazdaság Kiválósági Központja arra vállalkozott az idei Kutatók éjszakája program keretében, hogy a jelenleg most már széles körben tapasztalható technológiai változásokat, amelyeket sokan már negyedik ipari forradalomnak neveznek, hogy ezekről beszéljünk, ezeket egy kicsit közelebb hozzák a hallgatókhoz, érdeklődőknek” – magyarázta Csonka László, a BGE tudományos főmunkatársa.

További megjelenések:
Music FM-2018.09.28.-Élő interjú a Délutáni roadshowban Dr. Csillag Sárával, a BGE tudományos rektorhelyettesével
Népszava-2018.10.01.-16. oldal

Kiderültek a robotok és az ember együttélésének valós alternatívái
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kibergazdaság Kiválósági Központja (BGE KiKK) és a GfK Hungária Piackutató Intézete (GfK) által készített hiánypótló kutatási program első fázisaként egy reprezentatív ezer fős felmérést végzett a robotokkal kapcsolatos egyéni percepciókról. A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egyén milyen tájékozottsággal és milyen attitűddel áll ahhoz, hogy hosszabb és rövidebb távon komoly gazdasági és társadalmi vetületei lesznek a robotizációnak.

További megjelenések:
HRportal.huMmonline.huOrigo.hu

Gasztrokémia és okoshotel a Kutatók éjszakáján a BGE-n
A szeptember 28-i Kutatók éjszakáján a Budapesti Gazdasági Egyetem gondolatébresztő, látványos előadásokkal, interaktív workshopokkal és a BGE kutatócsoportjaitól meghatározó kutatásokkal várja az érdeklődőket.
17 órakor kezdődnek a programok, melyek többsége a Markó utcai épületben (1055 Bp., Markó utca 29-31.) lesz. A Varázslatos gasztrokémia mindenféle kísérlettel a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karon (1054 Bp., Alkotmány utca 9-11.) követhető viszont.
Ízelítő a programokból:
1. Szállodába a Felhőn át – mihez kezdjünk az OKOS szállodákban? A program keretében lehetőség nyílik egy új, „felhő alapú” szállodai PMS (Property Management System) bemutatására, figyelemmel azokra a „tennivalókra”, amelyek az online check-in és check-out során a vendégre várnak, és azoknak a szállodai alkalmazásoknak a megismerésére, amelyeket a szállodai vendégek alkalmazhatnak egy „okos" szállodában.
2. Alkohol – alkoholos italok. Méreg? Élvezeti szer? Tápanyag? A program az alkohol élettani hatásáról, táplálkozástani szerepéről, az alkoholos italok kultúrtörténeti jelentőségéről, valamint a kevert báritalokról, azok készítéséről szól.

Robotizáció: remények és félelmek
A robot a privát szférában egyelőre kis hasznos kütyüként van elkönyvelve. Munkahelyen való térhódítása azonban új és problémáktól sem mentes horizontot nyit. A GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatójának írása, egyben reagálás Bojár Gábor vitaindítójára, amelyben a Budapesti Gazdasági Egyetem Kibergazdasági Kiválósági Központjának a GfK támogatásával a témában végzett ezer fős reprezentatív felmérésének eredményei is olvashatók.  

Emléktáblát avattak a Sevillai Világkiállítás emlékére a Budapesti Gazdasági Egyetemen
Az 1992-es Sevillai Világkiállításon elért közös magyar gasztronómiai sikerek emlékére avatott emléktáblát a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Kara (BGE KVIK) és a Sevillai Baráti Kör az Egyetem Alkotmány utcai épületének aulájában.
A mai napig minden idők egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb expójaként tartják számon a Sevillai Világkiállítást. A Makovecz Imre által tervezett híres magyar pavilon előtt hosszú sorok kigyóztak, hogy a magyar éttermekben megkóstolhassák Magyarország ízeit. A Magyar Pavilon és a Mathias Rex éttermek üzemeltetésében aktív szerepet vállaltak a BGE KVIK akkori hallgatói, oktatói. A hazai szállodákban, éttermekben dolgozó szakemberekkel közösen végzett munka eredményeként a nemzeti pavilonok éttermei rangsorában bronzérmet nyert hazánk, a Mathias Rex étterem pedig kétszer is elnyerte az expó legjobb, négy villás kategóriájú minősítését.
Event Magazin, 58. oldal (2018. szeptember)

Elkezdődött
Tanévnyitó ünnepséget tartottak a BGE zalaegerszegi karán, ahol idén 212 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait, amely rekordnak számít a BGE legkisebb, egyedüli vidéki kara életében. Dr. Gubán Miklós, a GKZ dékánja a vele készült interjúban elmondta, hogy az informatika területén közel megduplázódott a felvettek száma és a közgazdasági területen is volt növekedés.

Vánszorgó percek és rohanó évek következnek a BGE-n
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kara Zalaegerszeg idén 212 elsőéves hallgatót fogadhat, amely rekordnak számít a BGE legkisebb, egyedüli vidéki kara életében. A felsőbb évekesekkel együtt összesen 450 egyetemi hallgató folytat pénzügyi, számviteli, gazdálkodási, menedzsment és informatikai tanulmányokat a zalai megyeszékhelyen – tudtuk meg a tegnapi ünnepi tanévnyitón dr. Gubán Miklós dékántól, aki a város vezetőivel együtt köszöntötte az elsőéveseket. Gubán Miklós dékán beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy mostantól nem kötelezően szervezett módon kell tanulniuk azoknak, akik felvételt nyertek az intézménybe, hanem szabadabb környezetben önállóan, felelősséggel döntve illik dolgozniuk saját jövőjükön, amihez minden segítséget megkapnak a kar kollektívájától. Az eskütétel után a hallgatói önkormányzat nevében Kocsis Gábor diákelnök köszöntötte új diáktársait. Ezután több hallgatói ösztöndíj is gazdára talált, valamint egyetemi kinevezési megbízásokat és emléklapokat vehettek át az érintettek Gubán Miklóstól. Az ünnepi program végeztével a tanévnyitó résztvevői hagyományosan fát ültettek a kampusz központi zöldterületén.

Kétszáz gólya érkezett
A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kara Zalaegerszeg idén 212 elsőéves hallgatót fogadhat, amely rekordnak számít a BGE legkisebb, egyedüli vidéki kara életében. A felsőbb évekesekkel együtt összesen 450 egyetemi hallgató folytat pénzügyi, számviteli, gazdálkodási, menedzsment és informatikai tanulmányokat a zalai megyeszékhelyen – tudtuk meg a tegnapi ünnepi tanévnyitón dr. Gubán Miklós dékántól, aki a város vezetőivel együtt köszöntötte az elsőéveseket. A BGE zalaegerszegi kampuszán az ünnepélyes tanévnyitó programjára a nagy előadóba gyülekeztek az új egyetemi polgárok, a kar oktatói, valamint a ceremónia vendégei.
Zalai Hírlap, 1., 4. oldal (2018. szeptember 10.)

Jó reggelt, Zala megye!
Egyetem, főiskola. Legyen bár meredek hegytetőn, a folyóparton, az óváros rejtekén, vagy nagy zöld mező közepén – kell. Egy városnak arcélt, akár jellemet, tartást is ad, ha a lakói érezhetik, hogy körülöttük járnak-kelnek az utcán azok, akikre a jövőt bízhatják. A tanult, okos, erős moralitású tudósok, kutatók, mérnökök, közgazdászok, bölcsészek, fizikusok, biológusok, teológusok, tanárok, akik megoldják azokat a gondokat, amikről még nem is tudunk, vagy nem veszünk tudomást róluk. Az olasz Bologna, a párizsi Sorbonne, az amerikai Yale, Harvard, a berlini Humboldt messze van, noha számos magyar koptatta azok padjait is.
A zalai képzési helyek közül a BGE egerszegi karának tanévnyitójáról, illetve a pedagógusképzésről pedig a 12. oldalon szólunk bővebben.
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. szeptember 11.)

Tegnap az ország szinte minden felsőoktatási intézményében sportnapot tartottak az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján
Szeptember 20-án az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját ünneplik világszerte, az ünneplés pedig ebben az esetben sportolást jelent. Tegnap az ország szinte minden egyetemén, főiskoláján sportnapot tartottak bemutatókkal, versenyekkel. Összesen mintegy negyvenezer hallgató húzott sportcipőt és mezt. Az Egyetemi Sport Napjának budapesti helyszínéről Náray Balázs tudósított, aki Barka Nikolettát, a BGE Testnevelési és Sportközpont vezetőjét is megkérdezte az Egyetem sportéletével kapcsolatban.
Kossuth Rádió-Jó reggelt, Magyarország! (2018. szeptember 21.)

További megjelenés:
Kossuth Rádió-Sportvilág-2018. szeptember 25.
XLsport.huZetapress.hu

Oklevélátadás a KMKSZ új székházában
Idén tavasszal a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) szervezésében a KMKSZ aktív támogatásával elméleti és gyakorlati képzést szerveztek a falusi vendéglátók számára. A foglalkozások jelentős részét a Budapesti Gazdasági egyetem (BGE) tanárai tartották. A tanfolyam végén hetvenen sikeres vizsgát tettek. Ők Ungváron, a KMKSZ új székházában vehették át tanúsítványaikat. Az átadáson Szalók Csilla, a BGE intézményvezetője kifejtette: nagyon fontos, hogy az ágazatban szakmájukat mélyen értő és szerető, kreatív és ambiciózus egyének tevékenykedjenek.

További megjelenés:
Kelet-Magyarország, 7. oldal (2018. szeptember 15.)
Erdon.roSzon.hu
Katolikus Rádió-Hírtükör-2018.09.14.

Kárpát info-2. oldal-2018.09.06.

A kormánybiztos a kerékpárra szavaz
A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) társadalmi fórumának legutóbbi előadásának témája "Hazánk turizmus stratégiája" volt, s a meghívott előadó Révész Máriusz az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánybiztos többek között a turistaházak, kilátók és látogatóközpontok fejlesztését említette és kiemelt szerepet kap a kerékpáros turizmus.
A helyszín a Budapesti Gazdasági Egyetem volt, mert ott működik a KEP ifjúsági tagozata is, így terem zsúfolásig volt hallgatókkal, s ahogy Szalók Csilla az est moderátora, a BGE Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője elmondta, ma már minden második hallgató, aki turizmus szakot végez, az ezen az egyetemen szerzi meg a diplomát.

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
Több, mint 100 fő vett részt a KEP Ifjúsági Tagozata rendezvényén a BGE KVIK Karán. Ez kettős célt tűzött ki: bemutatni az ország turizmus stratégáját, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság munkáját és azokat a lehetőségeket, amelyeket a KEP Ifjúsági Tagozata kínál a 14-30 év közötti fiataloknak. A rendezvényen többek között a BGE két oktatója, Antalóczy Györgyné és Bártfai Endre mondta el azokat a lehetőségeket, melyeket az Ifjúsági Tagozat kínál a fiataloknak, többek között kapcsolati tőke "építése", kutatási és szakdolgozati témák kidolgozása, gazdag szakmai programok, közéleti tapasztalatok szerzése, Közép-Európa jobb megismerésének elősegítése.
A rendezvény levezető elnöke, Dr. Szalók Csilla KEP alelnök, a BGE KVIK Turizmus és Vendéglátás Intézet vezetője volt.
Os.mti.hu (2018. szeptember 26.)

Tündérmese vagy délibáb? - Meghívó a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány következő, a magyar gazdaság valódi helyzetét elemző konferenciájára
Meghívó a Reform Intézet Alapítvány által szervezett Tündérmese vagy délibáb? – a magyar gazdaság valódi helyzete című konferenciára, amelyen Dr. Losoncz Miklós, a BGE PSZK kutatóprofesszora is előad.
Időpont: szeptember 21., péntek, délután 3 órai kezdettel
Helyszín: VDSZ-székház, 1068 Bp., Benczúr utca 45.
Élet és Irodalom, 2. oldal (2018. szeptember 21.)

Lezajlott az ország legnagyobb boros felmérése
Idén összesen 22 ezren töltötték ki a Nagy Bor Tesztet, az ország legnagyobb boros felmérésének keretében. A Borászportál.hu, Vinoport.hu, Borkollégium.hu és a Winelovers támogatásával végzett kutatás célja, hogy évről-évre pillanatkép készüljön a hazai borfogyasztási és borvásárlási szokásokról. Az augusztus 31-én zárult felmérésben idén a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai támogatóként vett részt azzal a szándékkal, hogy feltérképezze a hazai borturisztikai trendeket és népszerűsítse a borvidékre tett látogatásokat. Így a korábbi évekhez képest szerepeltek olyan kérdések is, amelyek azt vizsgálták, a válaszadók milyen gyakran szoktak borhoz köthető belföldi utazást tenni, átlagosan hány napot szánnak egy boros túrára és milyen szempontok alapján választanak boros úticélt.
Az eredményeket a kutatók az ősz folyamán fogják publikálni a www.nagyborteszt.hu oldalon, ahol bárki számára ingyenesen hozzáférhetők lesznek.
A kutatás szakmai vezetője Harsányi Dávid, a BGE Külkereskedelmi Karának tanszékvezetője és Hlédik Erika, az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének adjunktusa azzal a céllal hozta létre 2016-ban a Nagy Bor Tesztet, hogy hazánkban elsőként készítsenek a témában átfogó és a változásokat is elemző körképet.

Védelmi stratégiát készít elő Franciaország
A határozott olasz fellépést követően Spanyolországot vették célba a migránsok, július végéig több mint 23 ezer illegális bevándorlót számoltak az országban. Az európai biztonság megerősítésére Franciaország védelmi stratégiát készít elő. Az Európai Idő műsorában Dr. Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos munkatársa elmondta, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Spanyolországra, mely részben Olaszország szigorított migrációs politikájának köszönhető. A nagyszámú gazdasági bevándorló miatt nő a feszültség az országban. A migránsok a Gibraltári-szoroson át érkeznek, és egyre többen Spanyolország felé veszik az irányt.

Függetlenségi felvonulást tartanak ma Barcelonában
Tüntetést az egységért, demonstráció az elszakadásért. Több mint négyszázezren regisztráltak a mai katalán nemzeti ünnepre szervezett függetlenségi felvonulásra. Barcelona utcáin már napok óta izzik a hangulat, már csak azért is, mert a hétvégén az egység pártiak tiltakoztak az elszakadási törekvések ellen. Ellentüntetők is voltak, az egymást nácizó két tábort azonban itt még sikerült a rendőrségnek elválasztania. Kérdés azonban, hogy mi lesz a mai felvonuláson. Ennek a szervezői ugyanis már most jelezték, hogy szeptember 20-án és október 1-én a tavalyi elszakadási népszavazás évfordulóján majd ismét utcára hívják a katalánokat, tehát egy elhúzódó tüntetéssorozatra számíthatunk.
A rádiós interjúban erről kérdezték Domonkos Endrét, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársát.
Kossuth Rádió – 180 perc (2018. szeptember 11.)

Elhúzódó tüntetéssorozat várható Barcelonában
Több mint 400 ezren regisztráltak a keddi katalán nemzeti ünnepre szervezett függetlenségi felvonulásra. Barcelona utcáin már napok óta izzik a hangulat. A katalán függetlenségi törekvésekkel szemben Spanyolország egységéért és előre hozott országos parlamenti választások megrendezéséért tüntettek több ezren Barcelonában vasárnap.
A témában Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa nyilatkozott.

További megjelenés:
Gondola.hu

Visszautasítják az egyetemek és a hallgatói önkormányzat az ÁSZ vádaskodását
A HÖOK visszautasítja az Állami Számvevőszék vádját, mely szerint a HÖOK félre kívánja vezetni a közvéleményt. Éppen ellenkezőleg, korrektül próbáljuk tájékoztatni azokat is, akikhez csak az ÁSZ sajtóközleménye jutna el, mert a teljes 119 oldalas jelentést nem áll módjukban elolvasni - olvasható a szervezet szombati közleményében. Emlékeztetnek: a vizsgálat tárgyát képező hallgatói önkormányzatok (amelyek a felsőoktatási intézmények részét képezik, de a Jelentés önálló ellenőrzött szervezetként is nevesíti őket) az ÁSZ-törvényben foglaltak ellenére sem kapták meg korábban észrevételezésre annak tervezetét, így reagálni is csak ezúton volt lehetőség. A reakcióra lehetőséget csak a rektorok kaptak, azonban az ő válaszaikat úgy minősíteni, hogy "gyakorlatilag elismerték az ÁSZ által feltárt a szabálytalanságokat" erős túlzásnak tartja a HÖOK. A fentiek szemléltetésére a HÖOK egy válogatást is közzétett az intézményi vezetők válaszainak szerintük legfontosabb pontjaiból, amelyek az ÁSZ szerint "elismerik" a szabálytalanságokat:
Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és Dr. Dietz Ferenc, kancellár válasza a Jelentés 21. oldaláról: “Álláspontunk szerint az Állami Számvevőszék által előkészítendő intézkedések kezdeményezése újragondolást igényel, mivel a fentiekben megfogalmazott egyes kritériumok, feltételek nem állnak fenn, illetve nem kerültek egyértelmű igazolásra.”

Törvénytelen hallgatói önkormányzatok bukkantak
Vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett az Állami Számvevőszék nyolc egyetemnél, mindaddig amíg nem igazolják a hallgatói önkormányzat törvényes működését - ezt jelentette be az ÁSZ főtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón. Holman Magdolna elmondta: az ÁSZ megállapította, hogy a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény - köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem - hallgatói önkormányzatai a 2013-2016. közötti években nem szabályszerűen alakultak meg, a hallgatói önkormányzatok működése, forrásfelhasználása, gazdálkodása nem volt szabályszerű, nem volt biztosított a közpénzekkel történő átlátható, szabályszerű gazdálkodás.
Hozzátette, hogy az ellenőrzött 27 állami felsőoktatási intézményből 19 intézmény az intézkedésekről tájékoztatta az Állami Számvevőszéket. Nyolc felsőoktatási intézmény - a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Testnevelési Egyetem - vezetője, rektora a szabálytalanságok megszüntetése érdekében az intézkedésekről az erre törvényben meghatározott 15 napos határidőn belül nem adott tájékoztatást, így ezen intézményeknél a rendeltetésellenes közpénzfelhasználás továbbra is fennáll.

További megjelenés:
Jogiforum.hu

Paradigmaváltásra van szükség a világgazdaságban, mondta Bakacsi Gyula a Közgazdász-vándorgyűlésen
A 2018. szeptember 6. és 8. között Debrecenben megrendezett közgazdász-vándorgyűlés egyik szekciója a jövő közgazdáságtana címet viselte. Bakacsi Gyula, kutatóprofesszor, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára itt arról beszélt, hogy a világgazdaságban gondolkodásmódot, azaz paradigmát kell váltani.
Kossuth Rádió-G7 (2018. szeptember 16.)

Versenyképesség 2020: kié lesz a 21. század?
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a Közgazdász Vándorgyűlést. A sorrendben huszonhetedik eseményre mintegy 35 előadót és 250 résztvevőt várnak. A konferencia kiemelt hangsúlyt fektet a határon túli, ugyanakkor az egész Kárpát-medencei magyarság számára nyújtott közgazdasági-, pénzügyi szakemberképzés támogatására. A vándorgyűlésen plenáris előadók is kiállnak a publikum elé, többek között Bogdan Chiriţoiu, a romániai Versenyhivatal elnöke, Domokos László közgazdász, a magyar Állami Számvevőszék elnöke, Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Bakacsi Gyula, a BGE kutató professzora, Antal Zoltán kutató, valamint Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, a Román Kerékpárszövetség elnöke.
Udvarhelyi Híradó, 5. oldal (2018. szeptember 19.)

További megjelenés:
Csíki Hírlap-5. oldal-2018.09.19.
Gyergyói Hírlap, 3. oldal (2018. szeptember 19.)
Krónika, 8. oldal (2018. szeptember 19.)
Vásárhelyi Híradó-5. oldal-2018.09.19.

Falusi vendégházak minősítőinek gyakorlati képzése
A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) szervezésében még 2018-ban felállítják a Kárpátaljai Vendégházak minősítési rendszerét. A minősítést képzett szakemberek fogják végezni. Ezen minősítők képzését 2018 júliusában indította el a KMTT, mely képzés két szakaszból állt: elméleti és gyakorlati részből. Az elméleti és a gyakorlati foglalkozások levezetésében egyaránt részt vett dr. Hanusz Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára. A gyakorlati képzésnek két helyszíne volt, az egyik a Magyarországon található Tivadar település, a másik a kárpátaljai Mezőgecse, ahol 2018. szeptember 7-én a minősítők mezőgecsei vendégházak próbaminősítését végezték el. Mester Andrásnak, a KMTT megbízott elnökének az elmondása alapján nagyon fontos, hogy megfelelő felkészítést kapott emberek álljanak készen arra, hogy minősítsék a kárpátaljai vendégházakat, hisz ez a feltétele annak, hogy a későbbiekben elkerülhetőek legyenek a félreértések és a viták a minősítési folyamatban. A Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és az Egán Ede-alapítvány által támogatott minősítési rendszer előreláthatóan 2018. október elején kerül felállításra.

Rosenstein Tibor kapta az idei Gundel díjat
November 25-én, díszebéd keretében az Öbölházban adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat. Az eseménynek már hagyományosan a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. A díjat 2014-ben alapította a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Gundel családdal közösen, és a szakmai Kossuth díjnak tekintett kitüntetés egyik szorgalmazója a tavaly elhunyt Jakabffy László volt. Az ő emléke és életműve előtti tisztelgésként a díszebéd az ő kedvenc ételeiből készül majd. A korábbi években hárman kapták meg (elsőként Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és posztumusz Draveczky Balázs), de tavaly már csak egy ember kapta meg, Csapody Balázs, azért, hogy a kitüntetés értékét emeljék. A szakmai szervezetek, a BGE és a Gundel család ajánlása alapján állt össze az idei jelöltek 11 fős köre. A döntőbizottság kétkörös szavazással végül Rosenstein Tibornak ítélte az idei Gundel-díjat.

További megjelenés:
Os.mti.hu

Tonk Emil: az lesz sikeres, aki a többek előtt jár
„A marketing nem a blöffölés szakmája, csak az őszinteség vezet sikerre, nem szabad félrevezetni az ügyfeleket” – hangsúlyozza Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alelnök, egyik alapítója, aki 1991-ben már rendszeresen tartott előadásokat marketing témában az akkori Külkereskedelmi Főiskolán (ma Budapesti Gazdasági Egyetem), ahol akkoriban már tréningeket is szerveztek a végzős hallgatóknak, hogy tanulják meg az üzleti kommunikációt a gyakorlatban, tanuljanak meg a vevők fejével gondolkodni. A szakemberrel a Szövetség által létrehozott minősítési rendszer kapcsán készült a beszélgetés.

Egy lépéssel a többiek előtt
Interjú Tonk Emillel – aki 1991-től rendszeresen tartott előadásokat marketing témában, és az akkori Külkereskedelmi Főiskolán, ma Budapesti Gazdasági Egyetemen tréningeket is szervezett végzős hallgatóknak - a Magyar Marketing Szövetség egyik alapítójával a szervezet által indított minősítő rendszerről.
Piac és Profit, 32-34. oldal (2018. szeptember 21.)

Elismeréseket vehettek át
A minap megtartott falunapon díszpolgári címet kapott Corvus-Kora Róbert kőfaragó-képzőművész. Lőkösházáért Emlékéremben részesült dr. Borzán Anita, a Budapesti Gazdasági Egyetem számviteli tanszékének egyetemi docense és Almási Vince, aki 12 esztendeig volt a romániai Kisiratos polgármestere. Tárgyjutalmat vehetett át Szántó György, a román nemzetiségi önkormányzat elnöke.
Békés Megyei Hírlap, 2. oldal (2018. szeptember 4.)

További megjelenés:
Békés Megyei Hírlap, 4. oldal (2018. szeptember 26.)

Fókuszban az energiahatékonyság
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány projekt partnerként vesz részt az „Új képzési koncepció kialakítása az energiahatékonyság érdekében - EN-EFF, HUHR/1601/4.1.2/00035” című magyar-horvát gazdaságfejlesztő projektben, melynek keretében 2 napos oktatási tréning kerül megszervezésre 2018. október 4-én és 5-én a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karán.
A képzés témája a lakóépületek fejlesztése a közel nulla energia szint elvárásai alapján és a hazai épületállomány szempontjából. A képzés során előtérbe kerül az Európai Unió és a hazai jogszabályok alkalmazásának körülményei, az épületek energia felhasználásával kapcsolatos információk, költség optimalizálás és egyéb épületenergetikai ismeretek, melyekről a témában jártas szakértők prezentálnak.

Senior Akadémia
Újraindul a Senior Akadémia szeptember 20-án 12 órakor beiratkozással. A BGE Gazdálkodási Karán, a Gasparich utcai képzőhelyen 14 órakor tartandó ünnepélyes megnyitót követően Görög Ibolya címzetes főiskolai docens a Viselkedéskultúra – amit mi tudunk című előadása hangzik el.
Zalai Hírlap, 1. oldal (2018. szeptember 17.)

Tanulni folyamatosan
Tegnap délután becsengettek a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Szenior Akadémiáján is, a beiratkozás után közel háromszázan kezdték meg a tanulmányaikat. A megnyitón a hallgatókat dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja, Lambertné Katona Mónika, a kar Kiemelt Projektek igazgatója és Pácsonyi Imre, a megyei Idősügyi Tanács elnöke köszöntötte. A Szenior Akadémia programja is igazodik a kar stratégiájához, amelyben első helyen szerepel az egészségtudatosság és a környezetvédelem. A megnyitó után rögtön meg is kezdődött az akadémia 2018/2019. tanév őszi féléve. Első nekifutásra a viselkedéskultúrából kaptak kiképzést a hallgatók, méghozzá a téma legkiválóbb szakértőjétől, Görög Ibolya főiskolai docenstől, a Miniszterelnöki Hivatal volt protokollosától, aki 7 miniszterelnököt is szolgált, majd egyetemeken diplomáciai protokollt tanított.
Zalai Hírlap, 4. oldal (2018. szeptember 21.)

További megjelenés:
Zalaegerszegi Televízió-Híradó-2018.09.20.

Humanoid robot szolgál fel egy győri étteremben
„Bementünk az étterembe, rendeltünk a pultnál, a szakács elkészítette az ételt, mi addig leültünk az asztalhoz, aztán jött a robotpincér, ő hozta ki a kész ételt, köszönt nekünk angolul, mi a tálcáról le vettük a tányérunkat, de már nem a robotnál fizettünk, ha nem a pénztárnál, így borravalót sem adtunk Emynek mert hogy ez a robotpincér neve. Pedig ő aztán végig mosolygott...” Így néz ki egy ebéd, amit egy robotpincér szolgál fel. S ez már a jelen Győrben. Sokan biztosra veszik, hogy szintet lépett a munkaerőhiány mérséklése, így az, hogy a nevezett győri étteremben már robotpincér szolgál fel, a jövőt vetíti elő. De tényleg így van?
A cikkben szó esik a fizetésről is, amelyről sokszor mást gondolnak a munkaadók és a munkavállalók. A Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus-Vendéglátás Intézetében végeztek felmérést ebben a kérdésben, s kiderült, a megkérdezetteknek körülbelül fele elégedett csak a bérezésével. Az elérhető legmagasabb kezdő fizetés bruttó 200-230 ezer forint körül van a turizmus, vendéglátás ágazatban.

Minden város megirigyelhetné: így segítik a felvételizőket a békéscsabaiak
Az EBI (Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért) ismét meghirdette Fogadj örökbe egy egyetemistát című programját. A felvételiző diákoknak csupán ki kell választaniuk a számukra megfelelő szakot és hozzá egy egyetemistát, akivel aztán eltölthetnek egy egész napot. Corvinus, ELTE, BGE, BME, SZTE, DE - többek között ezeken az egyetemeken nézhetik meg, hogyan zajlik egy-egy óra és az egyetemi élet. Bemehetnek az adott egyetem óriáira, meghallgathatják az előadásokat, így mire oda kerülnek, már szinte otthonosan mozognak majd az egyetem campusán. Így a saját szemükkel láthatják, hova felvételiznek majd. Vagy éppen, ha még bizonytalan lenne valaki, ezzel a programmal közelebb kerülhet a döntéshez.

Gasztronómiai verseny és szakmai konferencia
A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE-KVIK) 2018. december 04-én (kedd) 8:00-kor Budapesten tartja a XVII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt a BGE-KVIK ötödik kerületi Oktató Kabinetjében.
A Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben  pulykából - de lehetőleg nem a pulyka melléből - készült előételek vagy levesek és főételek, valamint gesztenye felhasználásával készült desszertek témakörében készült ételek minősítését, értékelését és az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi. Három kategóriában, 3-5 fős csapatokban várják a nevezéseket.

További megjelenés:
Godolloi-hirek.hu

A Z generáció oktatása új kihívás a pedagógusoknak
Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium igazgatónője 2023. július 31-ig újabb öt éven keresztül vezetheti az evangélikus oktatási intézményegységet. A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma újraválasztással szavazott bizalmat a korábbi iskolavezetőnek.
Az interjúba beágyazott keretes cikkben szerepel, hogy sokan tanulnak tovább a kiskőrösi gimnáziumból. A felvételiző végzősök 85 százalékát vették fel a felsőoktatási intézményekbe. Többségük az első helyen jutott be a kiszemelt iskolába. A legnépszerűbb egyetemek a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és az orvostudományi egyetemek voltak, de többen jelentkeztek Kecskemétre is.
Petőfi Népe, 4. oldal (2018. szeptember 6.)

További megjelenés:
Baon.hu

A jövő generációit képzi a Spar
A SPAR Magyarország közel 13 ezer munkavállalót foglalkoztat. A szakmai utánpótlás nevelése kiemelten fontos a vállalatnak: a hazai szakképzésben évtizedek óta jelen van. Az idei tanévben pedig közel 900 diáknak biztosítja a szakmai gyakorlat lehetőségét.
A vállalat az elsők között csatlakozott a duális főiskolai/egyetemi képzéshez: jelenleg 14 duális hallgató tölti gyakorlatát a vállalatnál, ők a Szent István Egyetemen és a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulnak. A gyakornokok létszáma szeptembertől várhatóan 6 fővel bővül a cégnél. A hallgatók aktívan részt vesznek a vállalat napi működésében, miközben elméleti tudásukat gyakorlati ismeretekkel bővíthetik.
Trade Magazin, 14. oldal (2018. szeptember 17.)

Bemutatkozik a Robert Bosch Automotive Steering Kft.
A Jaguar, Audi, Porsche, BMW – vajon mi köti össze ezeket a luxusautó-márkákat Maklárral? A válasz: a Bosch. A kis Heves megyei falu határában, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. 2014-ben felépített, modern gyárában készülnek azok a kormányművek, amelyeket a világ vezető járműgyártói – az előbbieken kívül például a Mercedes és a Volvo– építenek be autóikba. Több mit száz gépjárműgyártó vásárolja a maklári és egri kormányműveket, illetve alkatrészeket. A cég története nem négy évvel ezelőtt kezdődött, hanem még 2003-ban, tehát éppen 15 évvel ezelőtt. 2003 júniusában indult el az első kis szerelősor az akkor még Bosch-ZF közös tulajdonban levő ZF Lenksysteme Hungária Kft. égisze alatt. Ebből a 35 fős műhelyből nőtt ki fokozatosan a mára nagyjából 1500 embert foglalkoztató, több telephelyen működő nagyvállalat, amely mára Magyarország legnagyobb gépipari vállalkozásai közé tartozik. Évente nagyjából egymillió darab kormánymű kerül ki a maklári és az egri telephelyről. Ezek jó része a korszerű és környezetbarát EPS elektromos kormánymű. Épp a napokban kerül sor egy belső ünnepségre a maklári gyárban, az első gyártósoron elkészült, egymilliomodik elektromos kormánymű tiszteletére.
A diplomás szakemberek utánpótlását segítik a Debreceni Egyetemmel és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötött együttműködési szerződések, és ezek keretében a vállalat kínálta diplomaírási és szakmai gyakorlati lehetőségek. 
Heves Megyei Hírlap, 14. oldal (2018. szeptember 29.)

Látogatókutatásról szóló konferenciát szervez a KÖME
Ki látogatja, ki nem látogatja múzeumunkat, ki mit gondol az általunk tervezett tanösvényről, kiállításról, túráról, és ki mit visz magával. A KÖME (Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete) partnerségben a Kon-Tiki német élménytervező céggel és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel másfél éves projektet indított, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a látogatókutatás fontosságára és különösen arra, hogy ennek a többnyire elhanyagolt feladatnak is vannak olcsó és hatékony módjai, amelyeket bárki el tud végezni saját kulturális projektjében.

Idén tizenhárom százalékkal több elsőéves hallgatót vett fel Budapesti Gazdasági Egyetem
A Budapesti Gazdasági Egyetem az idei évi általános és pótfelvételi eljárás összesítése alapján 13 százalékkal több elsőéves hallgatót vett fel. Ezzel az eredménnyel a felvett hallgatók létszáma alapján országosan is az élmezőnyben, a 3. helyen áll. Miután lezárultak az idei évi felsőoktatási általános és pótfelvételi eljárások, az összesített eredmények augusztus végén váltak nyilvánossá. A Budapesti Gazdasági Egyetem az idei évben kimagasló eredményt ért el, hiszen 13 százalékkal több elsőéves hallgatót vett fel. Míg a tavalyi évben összesen 5 577 elsőéves hallgató, addig a nemrégiben lezárult általános és pótfelvételi eljárást követően már 6 301 diák – közülük 455 pótfelvételi eljárás keretében – kezdheti meg gyakorlatorientált felsőfokú tanulmányait hazánk első számú alkalmazott tudományok egyetemén. Sikerként értékelendő, hogy a növekvő létszámmal párhuzamosan dinamikusan emelkedett az állami ösztöndíjban részesülő elsőéves hallgatók aránya is, amely így már meghaladja az 50 százalékot.

Itt a lista: ennyivel tanulnak többen a legnépszerűbb egyetemeken, mint tavaly
A ponthatárhúzás után nem sokkal az Eduline is beszámolt arról, hogy hány fővel emelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem. A Felvi.hu nemrégiben közzétette az idei felvételi statisztikáit, melyből láthatjuk a legnépszerűbb egyetemek listáját összesítve. Így pontosan kiderül, hogy melyik egyetemre, mennyivel több hallgatót vettek fel, mint tavaly. Az ELTE-re több mint ezer diákkal többet vett fel, mint tavaly. A BGE esetében is jelentős számmal, több mint 700 fős emelkedéssel lehet számolni. Csökkenés látható a tavalyi évhez képest viszont a BME-n, ahol 200 diákkal kevesebbet vettek fel, mint tavaly, és a Károlin, ahol több mint százzal.

Pótolhatják a hiányt
A felsőfokú képesítéshez kötött hiányszakmák betöltésében kulcsszerephez juthat a Zagyva-parti város intézménye. Ez derült ki az érdeklődők számára a város felsőoktatási intézményének nyílt napján a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A programon sok érdeklődő vett részt, hogy meghallgassák a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) helyi képzéseinek a részleteit.
Heves Megyei Hírlap, 2. oldal (2018. szeptember 12.)

Infoshow 2018-19-új téma, megújult lebonyolítás
Október 11-én miskolci állomással útjára indul az InfoShow országjáró szakmai roadshow újabb évada. A rendezvénysorozat mottója ezúttal a „VMBSZ elméletben és gyakorlatban”. Az immáron 8. évadjába lépő rendezvénysorozat lebonyolítása, napirendje megújult – a délelőtti előadásokat és az ebédszünetet követően, a Workshop keretében, minden helyszínen a gyakorlaté lesz a főszerep. A tavaly már megismert mottó – „Ismerd meg, próbáld ki és nyerj!” – a gyakorlati bemutatók mellett, a legújabb szerelési megoldásokat lehet majd helyben kipróbálni, és a „Nap szerelőjét” is megválasztják, aki értékes ajándékkal térhet haza.
Az előadásokhoz szokás szerint kiállítás is kapcsolódik, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a szakmai újdonságokkal és személyes eszmecseréket, konzultációt folytathatnak. A BGE GKZ Infocentrumába
2019. március 21-én érkezik a rendezvény.
Elektro Installateur, 6. oldal (2018. szeptember 21.)

Egyedülálló és sikeres a mérnökképzés a hatvani felsőoktatási központban
A felsőfokú képesítéshez kötött hiányszakmák betöltésében kulcsszerephez juthat a Zagyva-parti város intézménye. Ez derült ki az érdeklődők számára a város felsőoktatási intézményének nyílt napján a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A programon sok érdeklődő vett részt, hogy meghallgassák a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) helyi képzéseinek a részleteit.

Most akkor tényleg levadásszák a tanulókat?
Milyen az informatikus szakokon tanuló egyetemisták elképzelése a karrierjükről, mivel szeretnének foglalkozni? Erre és az ehhez kapcsolódó kérdésekre kereste a választ az eNET 2018 májusi kutatása, amiből többek között kiderült, hogy a felmérésben részt vevő informatikus hallgatók háromnegyede nem dolgozik, ami részben ellentmond annak az iparági vélekedésnek, hogy az informatikus tanulókat ma már a tanulópadban "levadásszák".
A kutatásba meghívott egyetemek között szerepelt a Budapesti Gazdasági Egyetem is.

További megjelenések:
Hwsw.huSg.hu

Egyetem koli nélkül? Anyagi csőd
Évek óta nem jelentett akkora gondot lecsúszni a kollégiumi helyről a felvételin, mint idén szeptemberben.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy az érettségi mennyire volt nehéz az idén, viszont van egy másik egyetemistákat érintő kihívás, ami biztos, hogy pénzügyi értelemben a legnehezebb volt az elmúlt években: az albérletkeresés. A nagyobb magyar városokban ugyanis meredeken emelkedtek a lakásberleti díjak, így akik a lakhelyüktől eltérő város egyetemére nyertek felvételt, viszont a kollégiumi helyről lecsúsztak, az elmúlt évekhez képest eddig a leghúzosabb bérleti díjak kigazdálkodására készülhetnek most. A lakásbérleti díjak Budapesten szálltak el a legjobban, de a nagyobb vidéki egyetemvárosokban is kinyílt az olló az állami és a magánbérleti díjak között.
Index körkép az egyetemi kollégiumi helyzetről.

Puzsa Patrícia: Nem kell érdekesebbet kitalálni, mint amilyen én vagyok
Puzsa Patrícia csornai születésű színésznő nagyon fiatalon lett a Vígszínház társulatának tagja. A vele készült interjúban őszintén vallott szakmája szépségeiről és nehézségeiről, az idáig vezető útjáról és a jövőbeli terveiről.
Elmondta azt is, hogy a gimnáziumi évei után kezdődött a "felvételi hadjárata" a budapesti Színművészetire, miközben a Budapesti Gazdasági Egyetemre járt. Többszöri sikertelen felvételi után sem vették fel, ezért utolsó próbálkozásként kiment Kolozsvárra a Babeș–Bolyai Tudományegyetem színművész szakára felvételizni, ahová elsőre felvették.

EY: Új partnert nevezett ki az EY
Partneri kinevezést kapott az EY könyvvizsgálati szolgáltatások területének vezető munkatársa, Kujbus Attila. A szakember, aki az egykori Budapesti Gazdasági Főiskola, Pénzügyi és Számviteli Karán (ma BGE PSZK) szerezte a diplomáját évtizedes tapasztalattal rendelkezik meghatározó multinacionális cégek és középvállalatok könyvvizsgálatában, az EY-nál régiós szinten is jelentős szerepet tölt be a legújabb adatelemzésen alapuló eljárások fejlesztésében és gyakorlati bevezetésében. Célja, hogy tovább erősítse a szervezet digitális auditszolgáltatásait, ezzel hosszú távon garantálva a kiemelkedő munkát.

Jákli Gergely
Interjú Jákli Gergellyel, az EXIM Bank májusban kinevezett vezérigazgatójával készült, aki a Pénzügyi és Számviteli Kar számvitel szakán, Zalaegerszegen szerzett diplomát.
Figyelő, 70-71. oldal (2018. szeptember 20.)

Egész napos reggelik és egy alternatív terasz – ez a helyszín
A Wesselényi utca körúthoz közelebb eső felén sétálva egy különös formációba botlottak a Welovebudapest újságírói: kisebb tömeg tömörült a kis Piaggo Tuk Tuk körül, aminek párnázott fedélzetén is helyet lehetett foglalni. Kiderült, hogy ez a nemes egyszerűséggel csak Helyszínnek keresztelt hely „terasza”. Az egy hónapja megnyílt kávézó fő profilja a brunch és az egész napos reggeliztetés, a hangulattól leginkább egy munka utáni fröccsre vagy sörre szottyan az ember kede
A tulaj, Botond mixerként dolgozott korábban, és mindez így már érthető. Most a BGE-n tanul kereskedelem és marketing szakon, és nem mellesleg barista képesítéssel is rendelkezik.

Nem csak a húszéveseké a világ
Október elseje az idősek világnapja, ezen a napon 15 órától a Keresztury VMK ad otthont egy hangulatos, zenés rendezvénynek. A megyeszékhely lakosságának több mint 25 százaléka 60 év feletti, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok szívesen fogadják a színvonalas programokat. Dr. Kocsis Gyula, a városi Idősügyi Tanács alelnöke szerint valóban figyel rájuk a város, ennek egyik megnyilvánulása az idősek hónapja, amelynek keretében körülbelül 18 eseményt tartalmazó programsorozat kezdődik.
Évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri például az országosan is egyedülálló szeniorakadémia előadásait Zalaegerszegen. A közel 300 fős hallgatói létszámú Budapesti Gazdasági Egyetem helyi campusa szeptember 20-ától új félévvel várja az érdeklődőket.
Lokál extra-Zalaegerszeg, 8. oldal (2018. szeptember 27.)

 


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM