Keresés:
Események
«2020. szeptember»
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

2019. augusztusi sajótmegjelenések

Hogyan lehet 10-15 év múlva is hasznosítható tudást adni? – Interjú a BGE kancellárjával
Szeptembertől közel 6 200 első éves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen, 6 százalékkal többen, mint az előző évben - hangsúlyozta Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kancellárja, aki a növekedés.hu-nak adott interjújában a vállalatokkal való összefogásról és az egyetem fejlesztéseiről is szólt.
A Computerworld által készített videóban Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja többek között az Egyetemen alkalmazott digitális és mesterséges intelligencia megoldásokról is beszél.

 

Az egyetemi kancellárok nyitottak az új kutatásfejlesztési szemléletre
Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, 2019. augusztus 15-én egyeztetést folytatott a Kancellári Klub elnökségével. A megbeszélés célja volt megkezdeni az egyeztetéseket az új kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatos elvárásokról, jövőbeni együttműködésekről. A találkozón az egyetemek képviselői kifejtették, hogy a KFI ökoszisztéma megújításában meghatározó szerephez jutó felsőoktatási intézmények a kancellári rendszernek köszönhetően ma már felkészültebben, hatékonyabban és a piaci igényeket ismerve tudják fogadni és felhasználni a kutatásfejlesztésre szánt pluszforrásokat, így jobban meg tudnak felelni az új elvárásoknak is. 
Dr. Dietz Ferenc, a Kancellári Klub elnöke hangsúlyozta: „A felsőoktatási intézmények gazdálkodásában bekövetkezett pozitív fordulat eredményeként hatékonyabb, versenyképesebb intézményrendszer működik a hazai felsőoktatási térben. A kancellári közösség egyetemeink részvételét a megújuló KFI ökoszisztéma új rendszerében támogatja és elősegíteni kívánja, hiszen elemi érdekünk a hazai gazdaság versenyképességének támogatása és innovációs központként való működésünk feltételeinek kialakítása.”

 

A cégem is a családom – de ki legyen az utódom?
A rendszerváltozás környékén létrehozott cégek alapítói sok esetben már elérték, vagy meg is haladták a nyugdíjkorhatárt, és lassan szeretnének hátrébb lépni. Már persze, ha van, vagy lenne kinek átadni a céget.
A problémával szervezetek, rendezvények sora foglalkozik, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss kkv-stratégiájának is kiemelt pillére a folyamat támogatása.
A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatási Program arra hívta fel a figyelmet, hogy minél később kezd el foglalkozni egy cégtulajdonos a vállalkozás átadására való felkészüléssel, annál kevesebb esélyt hagy magának a sikeres megoldásra.

 

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárokat
Kihirdették hétfőn a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárait: az eljárás eredményeként több mint 6400-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.
A legnépszerűbb intézmény a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem volt.
most megállapított ponthatárok legalább olyan magasak, mint a július 24-én meghatározottak. Ha többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, akkor előfordulhat, hogy a pótfelvételi ponthatára meghaladja az általános eljárásét – írták.

További megjelenések a témában:
Kisalföld, 3. oldal, Budaorsiinfo.huDebreceninap.hu
Alon.huAtv.huBama.huBaon.huBeol.huBoon.hu
Delmagyar.huDuol.huEduline.huFeol.huGyorplusz.hu
Haon.huHeol.huHirado.huHrportal.huIndex.huInfodebrecen.hu
Infostart.huInfotatabanya.huKanizsaujsag.huKemma.huKisalfold.hu
Lokal.huMagyarhirlap.huMagyarnemzet.huNepszava.huNlc.huNool.hu
Pecsinapilap.huPecsma.huProfitline.huPropeller.huSonline.hu
Szoljon.huSzon.huTeol.huVaol.huVeol.huVg.hu
Weborvos.huWebradio.huZaol.hu24.hu

 

Innovációs és tudásközpont épül a gazdasági egyetemen Zalaegerszegen
Az átadásig még bő másfél hónap hátravan, és már jelentős átalakuláson ment át a BGE négyszintes oktatási épülete, ahol tegnap az intézmény és a város vezetői tájékozódtak a munkálatokról.
Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) barnamezős beruházásban épülő Innovációs és Tudásközpont többszörös egyeztetés eredményeként valósulhat meg. A BGE projektje 694 millió forint támogatást nyert, ami zömmel az épület kialakításának költségeit fedezi. 

További megjelenés:
Zalai Hírlap, 3. oldal, Magyarepitok.huZalamedia.hu

 

Pótfelvételizhetnek
Elkezdődött a pótfelvételi időszak. A felvi.hu weboldalon már elérhetőek a felsőoktatási intézmények által meghirdetett szakok. Ebben az eljárásban - néhány kivételtől eltekintve - kizárólag önköltséges képzések indulnak.
A BGE GKZ-ra a júliusi ponthúzást követően mintegy 180-an nyertek felvételt. Legtöbben ezúttal is gazdálkodási és menedzsment szakra adták be jelentkezésüket. A zalaegerszegi kampusz  még várja a leendő hallgatókat.
A hír további részében dr. Takács Dávid, a GKZ oktatási dékánhelyettese is nyilatkozik 5:35-től.

 

Hova mennyien? Egyetemi felvételi körkép 2019
Évről évre nő a Budapesti Gazdasági Egyetemre magas pontszámmal bejutók aránya
Az egyetem a felvételi adatok alapján úgy értékelt, hogy továbbra is piacvezető az üzleti képzések területén. Az általános felvételi eljárást követően a 2019/2020-as tanévben 6192 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen, ami 6 százalékos növekedés az előző évhez képest.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is növekedett az állami ösztöndíjasként bekerült hallgatók aránya: a felvett hallgatók 61 százaléka állami ösztöndíjasként kezdi majd meg tanulmányait az egyetemen. Ugyancsak átlag feletti a növekedés a levelező képzésekre felvettek arányában, amely szerintük azt mutatja, hogy a munka mellett való tanulás egyre elterjedtebb modellé válik.
2019-ben az állami ösztöndíjasként felvett hallgatók arányának további növekedése mellett az idegen nyelvű képzésekre felvettek száma is jelentősen nőtt – közölték.

 

A közgazdász segítő jobbot nyújt 
A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöksége a társaság megalapításának 125. évfordulója alkalmából Közgazdász Nagydíjat adományozott dr. Csanádi Ágnes főiskolai docensnek, a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási Kara tanszékvezetőjének, az MKT Zala Megyei Szervezete alelnökének, több évtizedes szakmai tevékenységének, valamint a megyei szervezet érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.
Zalai Hírlap (9. oldal) (2019. augusztus 21.)

További megjelenés:
Zaol.hu

 

Augusztus 20. – Színházi alkotók kaptak érdemkeresztet
A köztársasági elnök megbízásából nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából ismét díjazták a kultúra és a tudomány hazai kiválóságait. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének megbízásából Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át Dr. Komáromi Györgynek, a Radnóti Miklós Színház gazdasági igazgatójának, a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar, Pénzügy Tanszék egyetemi docensének.

 

Új informatikai rendszert vezetett be 15 magyarországi egyetem
Új informatikai rendszert vezetett be 15 hazai egyetem, köztük a Budapesti Gazdasági Egyetem. A csaknem 4 milliárd forintos EU-projektnek köszönhetően a felsőoktatási intézmények hatékonyabban tudnak működni. A projekt keretében jellemzően SAP technológián nyugvó informatikai rendszereket vezettek be az intézményirányítási, gazdálkodási, kontrolling, HR és tanulmányi adminisztrációs folyamatok kezelésére. Az idekapcsolódó folyamatok egységesítésén túl megteremtették a felsőoktatási intézményekben az oktatók, kutatók teljesítményértékeléséhez szükséges szervezeti és informatikai feltételeket is. Az új rendszerek felépítéséről, használatáról képzési és mentorprogramokat szerveztek az egyetemek funkcionális ágazataiban (pénzügy, HR, kontrolling) dolgozók számára, ezen túl számos egyetemi dolgozó vett részt a kutatási folyamatok lebonyolítását, a kutatási projektek bevételeit, kiadásait és eredményeit nyilvántartó rendszerrel kapcsolatos képzésen.

További megjelenések:
Computerworld.huEgerhirek.huHirek.prim.huHirlevel.egov.hu
Infoter.euITcafe.hu, Magyar Nemzet: 2019.08.09., 15. oldal

Magyarnemzet.huMmonline.huNovekedes.huProfitline.huTrendfm.hu

 

Elhunyt Hegedűs Ernő, a BGE volt oktatója
Életének 76. évében elhunyt Hegedüs Ernő, a BGE KVIK nyugalmazott egyetemi docense, a turizmusképzés meghatározó személyisége. Hegedüs Ernő a budapesti Petőfi Gimnáziumban kezdte meg oktatói pályáját mint földrajz-biológia tanár. A Tudományos Ismeretterjesztő Társaságnál, majd a Föld és Ég újság szerkesztőségében dolgozott. Innen került az akkori Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolára, ahol az idegenforgalmi földrajz tárgyat oktatta több mint három évtizeden keresztül. Fontos szerepet játszott az intézmény, a tanszék közösséggé formálásában is. Túrákat, kirándulásokat szervezett, hogy gyakorlati szinten is láthatóvá váljon az általa tanított turizmusföldrajz. A diákok szavazata alapján az Év oktatója elismerést is elnyerte. Ezernél is több szakdolgozat született meg irányításával. Egy évtizeden keresztül vezette az I.C.I. Portástovábbképző Intézetét. Búcsúztatása augusztus 16-án lesz az Óbudai temetőben.

További megjelenés:
Turizmusonline.hu

 

Ismét Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny
Már lehet nevezni a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) évadzáró, XVIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyére, mellyel egyidőben zajlik majd a Budapesti Gazdasági Egyetem közreműködésével tartandó szakmai konferencia is december 7-én. Az esemény december 7-én 8 órától kerül megrendezésre Dányban, a Gyöngyvirág Vendéglőben. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend képviselőjének irányításával működő zsűri ebben az évben levesek, előételek, főételek, valamint befejező fogások, disznótoros tematikájú ételek témakörében készült ételek minősítését, értékelését végzi.


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM