Keresés:
Események
«2020. július»
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

2019. decemberi sajtómegjelenések

A családi vállalatoknak a vérükben van a CSR
Már a kisebb családi vállalatoknál is jelentős a társadalmi felelősségvállalás, miközben a generációváltásban is sokat fejlődtek az elmúlt években. A hosszú távú stratégiai gondolkodásban és az innovatív megoldások alkalmazásában azonban még szükség lehet némi útmutatásra, ezért idén negyedik alkalommal nyolc cég üzleti gyakorlata kapott K&H családi vállalatok kiválósági díjat a jó példák felkarolására és bemutatására. Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője elmondta: „Az elmúlt években beérkezett pályázatok alapján azt tapasztaljuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás (CSR) jelentős a családi vállalatoknál, valamint a generációváltásra is egyre több sikeres és követendő példát láthatunk. Ami pedig a legfontosabb tanulság, hogy ezen tevékenységek nem méret függők, tehát a kisebb cégeknél is remek gyakorlatok vannak.” A kutatás-fejlesztés fontosságát jól mutatja, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemrég bejelentett stratégiája többek között a családi vállalatok innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységének erősítését is támogatná. A pályázatokat szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Boross Dávid, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület elnöke, Dr. Heidrich Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora, Galambos Márton, a Forbes magazin főszerkesztője, Kelényi Ádám, a Szamos Marcipán ügyvezető tulajdonosa, Ékes Ákos, a K&H Bank Vállalati üzletfejlesztési igazgatója, a K&H családi vállalatok központ vezetője és Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatója.

További megjelenés:
Bacsmegye.hu
Bankarmagazin.hu
Civilhetes.net
Infoter.hu
Mmonline.hu
Storeinsider.hu

 

Évezredes hagyományok
Jelentős és egyre növekvő szerepe van a világgazdaságban a családi vállalkozásoknak. Sikerességük alapvetően befolyásolja az ország teljesítőképességét, fejlődésük támogatása ezért számos térségben kiemelt gazdaságpolitikai kérdés. A hazai családi vállalkozásokról egyelőre keveset tudunk. Family Firm Institute adatai szerint globálisan az összes vállalkozás nagyjából kétharmada családi cég. A megtermelt javak (GDP) 70–90 százaléka köthető ehhez a gazdasági körhöz, a munkahelyek 50–80 százalékát biztosítják világszerte. A rendelkezésre álló ismeretek gyors bővülését hozhatja az a hosszú távú kutatás, amelyet a Budapesti Gazdasági Egyetemen 2017 tavaszán létrehozott Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ indított a magyarországi családi vállalkozások jellemzőinek felderítésére. A programban az első, az alapítás után publikált felmérésben az alapfogalmakat tisztázták, egyebek mellett azt a kérdést, hogy mely cégek is azok, amelyeket családi vállalkozásnak lehet tekinteni – erre ugyanis nincs a világban vagy akár szűkebb térségünkben sem általánosan elfogadott definíció. A kutatás során 56 családivállalkozás-definíciót azonosítottak a nemzetközi szakirodalomban, ezek közül 12 olyat találtak, amely objektív mérésre adott lehetőséget.

 

Egyetem és cég – így érdemes együttműködni…
Harmadik alkalommal került megrendezésre idén a CUBCCE nemzetközi konferencia (Conference on University Business Cooperation in Central Europe), hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közös szervezésében fórumot adjon az egyetemek és az üzleti szféra együttműködését erősítő párbeszédnek és tapasztalatcserének. A kétnapos szakmai eseménynek 2019. december 5-6-án a Budapesti Gazdasági Egyetem vállalkozásfejlesztési központja, a Budapest LAB adott otthont. A konferencia közép-kelet-európai térségből érkező résztvevői megismerhették a kkv-k, nagyvállalatok és az egyetemek együttműködési modelljeit, megvitathatják a közös projektötleteket, új lehetőségeket kereshetnek a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások közötti együttműködés számára. Az esemény célja volt az is, hogy szemléltesse az egyetemi és üzleti szféra együttműködési lehetőségeit és az ezekben rejlő kölcsönös előnyöket.

 

MI Tudásközpont: A mesterséges intelligencia fejlesztését és igen gyors terjedését segíti elő az a program, amelyet a Microsoft indított és számos egyetem csatlakozott már hozzá
A Microsoft Magyarország támogatásával fél év alatt öt Mesterséges Intelligencia Tudásközpontban indult el a munka, a központok egészségügyi, mérnök-informatikus és gazdasági területeket fednek le. A MI Tudásközpontok az egyetemeken mesterséges intelligenciára épülő, nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával. A magyar felsőoktatás és a Microsoft hosszú távú szakmai együttműködésének célja, hogy az olyan modern technológiák, mint a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás és ezek kombinációja szerves részét képezzék a technológiai oktatásnak, és e technológiákra építve nagy társadalmi hasznosságú fejlesztések szülessenek, amelyek hozzájárulnak az emberek mindennapi életének javításához. Az MI Tudásközpontok első tagja a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a kutatók drónok által készített felvételek elemzéséhez alkalmaztak képfelismerő neurális hálózatokat a Microsoft FPGA alapú technológiájának használatával. A Pécsi Tudományegyetem projektjében több százezer gyógyszerfelhasználói vélemény szövegét tartalmazó adatbázist dolgoztak fel a fejlesztők szövegbányászattal. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a labordiagnosztikai eredmények nagy tömegű elemzésével vizsgálja a cukorbetegség megjósolható szövődményeit. Az MI Tudásközpont elindult már a Budapesti Gazdasági Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is, ahol jelenleg is zajlanak a kutatások, amelyek témáját és első eredményeit később hozzák nyilvánosságra.
Az MI Tudásközpontról, arról hogy ez a technológia mennyiben segíti az egyetemeket, a BGE-t, miben látjuk a jövőt a mesterséges intelligencia területén Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. A teljes riport az alábbi linken 16:10:25-től meghallgatható.
Kossuth Rádió-Jó napot, Magyarország! (2019. december 12.)

További megjelenések:

Autopro.huBama.huBaon.huBeol.huBoon.huDuol.huFeol.huHaon.huHeol.huHir.ma.huITCafe.huKemma.huKisalfold.hu

Medicalonline.huMűszaki Magazin: 2019.12.18.-43. oldal, Nool.huSonline.huSzoljon.huSzon.huTeol.huVaol.huVeol.huZaol.hu

 

Vigyázó szemeiteket az oktatásra vessétek!
A tanár az egyetlen „termék”, amit nem lehet importálni. Hazai, nemzeti szinten kell „előállítani”. De vajon mitől válik a pedagógus hitelessé a gyerekek szemében? Miként lehet a tanári pályára vonzani a fiatalokat? És hogyan tudja a diákok figyelmét megragadni, tudásukat bővíteni, képességeiket fejleszteni az iskola a 21. században? Többek között ezekre a kérdésekre is keresték a választ az Infótér 2019 konferencia kerekasztal-beszélgetésén, ahol arra az ugyancsak egyszerű kérdésre is, hogy mit jelent az iskola 2019-ben, szintén tanulságos válaszok érkeztek. Kékesné Czinder Gabriella, az Addetur Baptista Gimnázium vezetője szerint az iskola az a hely, ahol sok olyan tanár van, aki képes arra, hogy meggyőzze az embereket arról, érdemes tanulni. Bogdán Lilla, a HORM igazgatója szerint azt az intézményt és keretet jelenti, amely felkészíti a következő generációkat arra, hogy a társadalom aktív részeseivé válhassanak. Dietz Ferenc, a BGE kancellára a szemléletformálást említette korunk iskolái legfontosabb feladatának, míg Zsenák István, a felnőttképzéssel foglalkozó HelixLab vezérigazgatója úgy véli, az iskola az optimális tudás átadásának színtere kell, hogy legyen.

 

Huszonöt éves a Marketing Intézet
Bevették a Diósgyőri várat az ország marketingesei. Mintegy százötven szakember érkezett Miskolcra a Marketing és Turizmus Intézet huszonöt éves fennállásának alkalmából. A felsőoktatástól a városfejlesztésig számos területet érintettek az előadók, és az eseményen megalakult a turizmus oktatói-kutatói köre is. Dr. Szalók Csilla, a BGE KVIK Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője elmondta, most a turizmus egy egészen újfajta gondolkodáson indult el. Fontos a fenntartható jövőkép, a fenntartható turizmus. A fiatalok nagyon fontosnak tartják már a fenntarthatóság kérdését, és komoly kérdés, hogy ezeket az oktatásba hogyan tudjuk beépíteni.

 

Középiskolások napja a BGE KVIK-en
Több mint 200 középiskolás diák látogatott el november 8-án a BGE KVIK-re, hogy játékos formában megismerkedjen a XXI. század sikerszakmáival, a kar képzési kínálatával. A KVIK50 jubileumi rendezvénysorozat keretében a kar és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum–Gundel Károly Szakképző Iskola közös szervezésében megrendezett születésnapi partin a diákok rendhagyó módon ismerkedhettek meg a kereskedelem és a turizmus-vendéglátás képzés kulisszatitkaival. Az egész napos programon 7 állomáson, 11 helyszínen rendhagyó, szórakoztató, játékos formában ismerhették meg a XXI. század sikerszakmáit és ismerkedhettek meg az egyetemmel.
Trade Magazin, 139. oldal (2019. december 19.)

 

Az Y generáció már a lakásügyeit is a mobiljáról intézné
Mindent egy helyről, minél „zöldebben” és gyorsabban – így foglalható össze a Fundamenta egyetemisták számára kiírt pályázatának nyertes koncepciója. A verseny győztes csapata, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának hallgatóiból álló Foxes, a napokban vehette át az elsőknek járó elismerést Tátrai Bernadettől, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatójától. A lakás-takarékpénztári piacot vezető Fundamenta egyetemistákat, 18-25 éves fiatalokat megszólító – a Case Solvers tanácsadó céggel közös – versenyét, a Funda Futamot 2019 őszén hirdette meg azzal a céllal, hogy pontosabb képet tudjon alkotni arról, vajon milyen pénzügyi megoldásokkal lennének elégedettek a jövő ügyfelei, a ma még az egyetemeken tanuló fiatal felnőttek. Emellett célja volt a fiatal generáció lakás-takarékpénztárral kapcsolatos ismereteinek bővítése, a diákok problémamegoldó képességének, prezentációs készségének, kreativitásának és kritikai gondolkodásának fejlesztése. A 3 fős csapatoknak a verseny első fordulójában mindennapi pénzügyekkel, pénzügyi tudatossággal kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk. A második fordulóban egy esettanulmány alapján három kérdéskört kellett részletesen kidolgozniuk. A versenyben az MCCase csapat végzett a második helyen, akik szoros versenyben győzték le a harmadik helyezést elérő Presso csapatot. 

További megjelenések:
Mfor.hu
Privatbankar.hu

 

Másodszor adományoztak minőségi oktatásért járó Kiváló Oktató Oklevelet a BGE-n
Másodszor adományoztak a hallgatók szavazatai alapján minőségi oktatásért járó Kiváló Oktató Oklevelet a Budapesti Gazdasági Egyetem karain. A zalaegerszegi Gazdálkodási Karon idén Balázsné dr. Lendvai Marietta és Deákné Gál Anikó kapta meg az elismerést, amelynek legnagyobb értéke, hogy a diákok elégedettségét tükrözi. A diákok önkéntesen és névtelenül töltik ki a kérdőívet, s az összegzés után karonként két díjat ad át az egyetem. Idén Budapesten, az egész egyetem nyilvánossága előtt adják át a BGE minőségi oktatásért járó díjat, ez külön rangot ad az elismerésnek.

 

Fiatal Vállalkozók Hete
Idén már tizenkettedik alkalommal rendezték meg országszerte a Fiatal Vállalkozók Hetét november második felében, amelyhez a FIVOSZ zalai csoportja is csatlakozott. A szervezett program egyben a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktumnak is része volt. A találkozónak a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Karának Innovációs és Tudásközpontja adott otthont.

 

A hallgatók titkos szavazata dönt
Másodszor adományoztak a hallgatók szavazatai alapján minőségi oktatásért járó Kiváló Oktató Oklevelet a Budapesti Gazdasági Egyetem karain. A zalaegerszegi Gazdálkodási Karon idén Balázsné dr. Lendvai Marietta és Deákné Gál Anikó kapta meg az elismerést, amelynek legnagyobb értéke, hogy a diákok elégedettségét tükrözi. A diákok önkéntesen és névtelenül töltik ki a kérdőívet, s az összegzés után karonként két díjat ad át az egyetem. Idén Budapesten, az egész egyetem nyilvánossága előtt adják át a BGE minőségi oktatásért járó díjat, ez külön rangot ad az elismerésnek.
Zalai Hírlap, 5. oldal (2019. december 4.)

 

Logisztika, informatika, menedzsment
Logisztika, informatika és menedzsment témakörben negyedik alkalommal rendezte meg a BGE zalaegerszegi Gazdálkodási Kara a LIM-konferenciát. A kétnapos eseményen a házigazda egyetemről, valamint a partneregyetemekről és a kutatóközpontokból érkező előadók jóvoltából ezen tudományterületek aktuális kutatási eredményeivel ismerkedhettek meg a hallgatók és az érdeklődők. A logisztika fejlődése Zalaegerszegen is kulcskérdés, melyről Balaicz Zoltán polgármester beszélt a megnyitón. Dr. Gubán Miklós dékán elmondta, hogy a LIMkonferenciának ezúttal is a célja, hogy a három tudományterületen elért legújabb eredményeiket közzé tegyék a meghívott előadók a hallgatók számára. A tanácskozáson sor került a kutatási eredmények vitájára, továbbá a közös eszmecserékre mind a kutatók, mind az ipar gyakorlati szakemberi között. Idén először lehetőséget biztosítottak a hallgatóknak is, hogy bemutathassák tudományos eredményeiket a hallgatói szekcióban. Az előadásokat az online módon elérhető LIM-folyóiratban is megjelentetik. A legjobbakból pedig egy kiadványt adnak közre. A LIM-konferencia fővédnöki tisztjét Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonosvezérigazgatója látta el. A tőzsdére igyekvő zalaegerszegi sütőipari vállalat a gazdálkodási kar egyik fontos partnercége a duális képzésben.
Zalaegerszeg, 2. oldal (2019. december 10.)

 

Gazdaság, fejlesztés
Negyedszer rendezett konferenciát  a logisztika, az informatika  és a menedzsment témakörében a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg  az egyetem innovációs és  tudásközpontjában. Egyetemekről, kutatóintézetekből és a BGE nemzetközi partnereitől érkeztek az előadók. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta: gazdaságfejlesztési munkájukban nagy hangsúlyt kap a logisztika és az informatika. Zalaegerszeg az ötödik generációs mobilhálózat tesztvárosa, s olyan beruházások valósulnak meg itt (például a várost az M7-essel összekötő út), amelyek révén fontos logisztikai bázissá is válik. Dr. Gubán Miklós, a BGE GKZ dékánja elmondta, hogy a konferencia újdonságai közé tartozik a helyszín (az új innovációs központban tartották), a hallgatók kutatási eredményeinek bemutatására szolgáló új szekció és a publikációs lehetőségek gyarapítása: lesz egy konferenciakötet, s a legjobb előadásokat a folyóiratukban is közzéteszik.
Zalai Hírlap, 3. oldal (2019. december 6.)

 

A zalaegerszegi egyetemi kar hallgatói és oktatói a vándorgyűlésen
A Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi karán (Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg – GKZ) tanuló hallgatók az ősz folyamán oktatóikkal együtt vettek részt az országos közgazdász-vándorgyűlésen, amelyről dr. Csanádi Ágnes, MKT Zala Megyei Szervezete alelnöke, a BGE GKZ tanszékvezetője számolt be. Az idei konferencia központi témáját a fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta piaci, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adták. A nyitó és záró plenáris ülések mellett hét szekcióban zajlott a tanácskozás. 

 

Magyar Állam Kincstár: Pénzügyekről játékosan
Zalaegerszeg volt az első állomása a Magyar Államkincstár (MÁK) pénzügyi ismereteket játékos formában fejlesztő, országos középiskolai vetélkedősorozatának. A megyei előselejtezőből négy zalaegerszegi és egy kanizsai szakgimnázium csapata jutott be a MÁK megyeszékhelyi igazgatósága székházában megrendezett döntőbe. Dr. Borbély László András, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese elmondta, a Pénzügyminisztérium pénzügyi tudatosság fejlesztését kitűző stratégiájához illeszkedve a Magyar Államkincstár idén továbbfejlesztette Játék-Kincstár elnevezésű mobiltelefonos alkalmazását, így az már asztali számítógépre is telepíthető.
Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke fontosnak ítélte a versenyt, ami a fiatalokat pénzügyi tudatosságra készíti fel. Kiemelte, hogy Zala megye élenjár az innovatív pénzügyi képzésben. A korábbi számviteli főiskoláról, majd a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karáról olyan kitűnő szakemberek kerültek ki országosan is, akikre büszkék lehetnek.
Zalaegerszeg, 3. oldal (2019. december 3.)

 

Több mint tehetség
Az előző évadban még a juniorok között (is) versenyzett, de már a felnőttmezőnyben is megmutatta, mit tud. A tavasszal harmadik lett a budapesti Grand Prix-viadalon, majd jött a düsseldorfi Európabajnokság, amelyen legjobb magyarként a hetedik helyen végzett. Immár „teljes jogú” felnőttként két ezüstöt harcolt ki a hazai válogatókon, aztán a november 22–24-i hétvégén – megint csak egyedüli magyarként – nyolcas döntőt fogott a berni világkupaversenyen. Nem mellesleg: vezeti a hazai ranglistát. Andrásfi Tibor párbajtőröző kapcsán mindenképpen érdemes használni a tehetség kifejezést, ám a BVSC-Zugló 19 éves sportolója már jóval több ennél.
„Kiegyensúlyozott vívásom hátterében szerintem az áll, hogy junioréveim legvégén bekerültem a felnőtt Európa-bajnoki csapatba, a düsseldorfihetedik hely pedig önbizalmat adott: úgy mehettem el a nyári szünetre, hogy elvégeztem a munkámat – mondta el Andrásfi Tibor. – Ráadásul az Eb után három nappal kitűnő érettségi vizsgát tettem, és felvételt nyertem a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügyi és számviteli karára. Nagyon tetszik az egyetemi élet, az órák, vagyis rendben van körülöttem minden.
Nemzeti Sport, 14. oldal (2019. december 3.)

 

Megvan a Suzuki új kommunikációs vezetője
Idén év végétől Bonnár-Csonka Zsuzsanna tölti be a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetői posztját, közölte a vállalat kedden. A szakember felel a jövőben a cég teljes vállalati kommunikációjáért – beleértve a vállalati márkaépítést és a hírnévmenedzsmentet, a sajtókapcsolatok kezelését, a szóvivői és nyilatkozati feladatokat, továbbá a vállalati kommunikációs kampányok és CSR aktivitások szervezését – Urbán László vezérigazgató-helyettes közvetlen irányítása alatt.
Bonnár-Csonka Zsuzsanna a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Soproni Egyetemen (korábban Nyugat-magyarországi Egyetem) végzett mesterképzést marketing és pénzügy szakirányon. Magyarországi tanulmányai mellett külföldön is kamatoztatta tudását: Hollandiában üzleti tanulmányok szakon diplomázott, valamint Németországban és Dániában is tanult. Angolul, németül és spanyolul folyékonyan beszél.

További megjelenések:
HRportal.hu
Napi.hu
Technokrata.hu


Solution by Sense/Net | Powered by Sense/Net ECM